Valikko
Politiikka

HS:n Suomi-Areenan Vain poliitikon elämää -keskustelussa koettiin suuria tunteita: ”Mua alkaa vähän itkettää”

Poliitikkojen mainetta ruotineessa tilaisuudessa lavalle nousivat Ben Zyskowicz, Sanna Marin, Carl Haglund ja Annika Saarikko. Entinen vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes arvioi, että politiikalle tekisi hyvää, jos poliitikot eivät näyttäisi julkisuuteen aina niin riitaisilta.

On aika pysähtyä puun juurelle, palata perusasioiden äärelle.

Näiden kaatosateiden jälkeen on aika auringon taas paistaa.

Keskusta on teon sana.

Näillä kauniilla sanoilla nuori keskustapoliitikko Annika Saarikko villitsi puolueväen vuonna 2010 Lahdessa ja nousi varapuheenjohtajaksi. Näillä kauniilla, alkiolaisuutta henkivillä sanoilla aloitettiin myös suuria tunteita pintaan nostanut HS:n Suomi-Areena-keskustelu Vain poliitikon elämää tiistaina iltapäivällä.

Porin keskustaan oli pakkautunut runsaasti toistasataa ihmistä kuuntelemaan Saarikon, kokoomuksen Ben Zyskowiczin, demareiden Sanna Marinin ja Rkp:n Carl Haglundin keskustelua, joka keskittyi erityisesti politiikan maineeseen.

Helsingin Sanomien toimittajien Marko Junkkarin ja Jaakko Lyytisen juontamassa tilaisuudessa käytiin myös läpi politiikan ja yritysmaailman eroa, poliitikkojen suhteita toisiinsa ja tietysti poliittisia puheita. Lavalla vieraili alussa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk), joka kertoi, miltä politiikan teko näyttää yritysmaailmasta tulleen vinkkelistä.

Jokainen osallistuja esitti vuorollaan katkelman valitsemastaan puheesta. Haglund valitsi inspiroivat sanat, jotka hän lausui ensimmäistä kertaa puolueväelleen viime kesän puoluekokouksessa, Rkp:n tiputtua historiallisesti hallituksesta.

Marin oli valinnut tuoreen idealismia tihkuvan vappupuheen, jossa esiintyi muun muassa siteeraus Mahatma Gandhilta.

Zyskowicz puolestaan halusi lausua kappaleen puheesta, jonka hän piti valtiopäivien avajaisissa vuoden 2011 keväällä, kun kokoomuksen eduskuntaryhmä oli nostanut hänet puhemieheksi siksi aikaa, että uutta hallitusta kasataan.

Puheessa, jota moni poliitikko kuvaili tilaisuuden jälkeen yhdeksi rohkeimmista kuulemistaan, Zyskowicz sätti ankarasti yritysjohtajien kohtuuttomia palkkioita ja bonuksia.

Puheiden jälkeen oli aika antaa palautetta.

”Vallassaan ihana puhe, aivan mahtava”, hehkutti Marin Saarikon sanoja, jotka lausuttiin keskustaväelle aikanaan Lahdessa.

”Eihän siinä mitään sanottu”, Saarikko nauroi, mihin Marin täsmensi, että kyseessähän olikin ”todella hyvä keskustalainen puhe”.

Kun kollegat alkoivat puhua toisistaan, nousivat myös tunteet pintaan.

”Annika, sä olet karismaattinen, iloinen ja positiivinen ihminen, johon on helppo tykästyä”, Haglund sanoi.

”Tää on nyt pelottavaa, mutta mua alkaa vähän itkettää”, Saarikko vastasi.

Vain poliitikon elämää -keskustelussa puitiin myös laajalti politiikan mainetta. Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, joka aikanaan lähti vasemmistoliiton puheenjohtajan paikalta ovet paukkuen ja siirtyi elinkeinoelämään, kertoi olevansa huolestunut politiikan ja poliitikkojen arvostuksesta.

”Kyllä se on sillä tavalla alamaissa, että äänestysprosenttimme on ollut laskussa. Se on kaikkein luotettavin mittari. Kehitys on huolestuttava ja surullinen ja kertoo että ainakaan osaan meistä kansalaisista politiikka ei vetoa samalla tavalla kuin ehkä kymmenen tai viisitoista vuotta sitten.”

Siimeksen mukaan politiikan maineelle tekisi hyvää, jos ihmiset näkisivät lisää sitä aidompaa puolta, joka HS:n Suomi-Areena-keskustelussa tuli esille. Toistensa puheita ruotineet poliitikot eivät niinkään esiintyneet vaan keskustelivat.

”Näyttäkää sitä teidän vuorovaikutustanne, sitä että oikeasti kunnioitatte toisianne. Silloin teitäkin on helppo kunnioittaa. Tätä puolta kansalaiset eivät juurikaan saa katsella, vaan poliitikot näyttäytyvät todellisuutta paljon riitaisimpina.”

Marin lisäsi, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen kaltaisen valtavan hankkeen vuosia kestänyt venyminen on varmasti murentanut ihmisten uskoa politiikkaan. Kaikki keskustelijat kuitenkin yhtyivät pitkälti myös Siimeksen sanomaan, että riitely etäännyttää ihmisiä.

Haglund muistutti, että melkein kaikki poliitikot ovat hyviä kavereita keskenään, vaikka se ei siltä aina näytä. Saarikon mukaan Loimaan torilla kansalainen tuli juuri toivomaan, etteivät poliitikot tappelisi niin paljon.

”Missä vaiheessa debattiteatteri sai niin suuren osan?” Saarikko pohti mutta lisäsi heti perään tunnistavansa ”ihanan, kuplivan adrenaliinin”, kun oppositio sanoo jotain ärsyttävää täysistuntosalissa.

”Pakkohan siihen on reagoida. Se on myös lajin suola.”

Kokoomuskonkari Ben Zyskowicz, joka nousi eduskuntaan jo vuonna 1979 ja joka tunnetaan kärkkäänä poliittisena retorikkona, halusi keskustelun lopuksi kuitenkin puolustaa myös kovaakin väittelyä.

”Totta kai eduskunnassa olemme hyvissä väleissä, kuka sellaista työyhteisöä kestäisi, jossa riideltäisiin koko ajan,” Zyskowicz aloitti ja muistutti vielä, että aivan valtaosa eduskuntaan tulevista lakiesityksistä hyväksytään yksimielisesti.

”Mutta se pitää sanoa, että kun olen yksi pääriitelijä, ja kun [keskustan Mauri] Pekkarinen hiljensi itsensä varapuhemieheksi, niin olen vielä ainut jäljellä. Niin pitää sen verran sanoa puolustuksekseni, että tässä on ristiriitaisia vaatimuksia. Yhtäältä odotetaan yhteistyötä, mutta toisaalta odotetaan myös sitä lipun näyttämistä”, Zyskowicz jatkoi.

”Parlamentissa odotetaan että kansanedustajat tuovat esiin oman puolueensa näkemyksiä, niitä omia vaihtoehtoja. Kyselytunti on se foorumi, jossa käydään tätä debattia. Itse koen, että se kuuluu tähän systeemiin, että erilaiset kannat myös näkyvät.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluepolitiikka
 • Politiikka
 • Sanna Marin
 • Suvi-Anne Siimes

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  5. 5

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  6. 6

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  7. 7

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  8. 8

   Kauniaisissa on Suomen suurin keskieläke, yli 3 000 euroa – katso oman kuntasi tilanne

  9. 9

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  10. 10

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  7. 7

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  8. 8

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  9. 9

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  10. 10

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää