Valikko
Politiikka

HS:n Suomi-Areenan Vain poliitikon elämää -keskustelussa koettiin suuria tunteita: ”Mua alkaa vähän itkettää”

Poliitikkojen mainetta ruotineessa tilaisuudessa lavalle nousivat Ben Zyskowicz, Sanna Marin, Carl Haglund ja Annika Saarikko. Entinen vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes arvioi, että politiikalle tekisi hyvää, jos poliitikot eivät näyttäisi julkisuuteen aina niin riitaisilta.

On aika pysähtyä puun juurelle, palata perusasioiden äärelle.

Näiden kaatosateiden jälkeen on aika auringon taas paistaa.

Keskusta on teon sana.

Näillä kauniilla sanoilla nuori keskustapoliitikko Annika Saarikko villitsi puolueväen vuonna 2010 Lahdessa ja nousi varapuheenjohtajaksi. Näillä kauniilla, alkiolaisuutta henkivillä sanoilla aloitettiin myös suuria tunteita pintaan nostanut HS:n Suomi-Areena-keskustelu Vain poliitikon elämää tiistaina iltapäivällä.

Porin keskustaan oli pakkautunut runsaasti toistasataa ihmistä kuuntelemaan Saarikon, kokoomuksen Ben Zyskowiczin, demareiden Sanna Marinin ja Rkp:n Carl Haglundin keskustelua, joka keskittyi erityisesti politiikan maineeseen.

Helsingin Sanomien toimittajien Marko Junkkarin ja Jaakko Lyytisen juontamassa tilaisuudessa käytiin myös läpi politiikan ja yritysmaailman eroa, poliitikkojen suhteita toisiinsa ja tietysti poliittisia puheita. Lavalla vieraili alussa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk), joka kertoi, miltä politiikan teko näyttää yritysmaailmasta tulleen vinkkelistä.

Jokainen osallistuja esitti vuorollaan katkelman valitsemastaan puheesta. Haglund valitsi inspiroivat sanat, jotka hän lausui ensimmäistä kertaa puolueväelleen viime kesän puoluekokouksessa, Rkp:n tiputtua historiallisesti hallituksesta.

Marin oli valinnut tuoreen idealismia tihkuvan vappupuheen, jossa esiintyi muun muassa siteeraus Mahatma Gandhilta.

Zyskowicz puolestaan halusi lausua kappaleen puheesta, jonka hän piti valtiopäivien avajaisissa vuoden 2011 keväällä, kun kokoomuksen eduskuntaryhmä oli nostanut hänet puhemieheksi siksi aikaa, että uutta hallitusta kasataan.

Puheessa, jota moni poliitikko kuvaili tilaisuuden jälkeen yhdeksi rohkeimmista kuulemistaan, Zyskowicz sätti ankarasti yritysjohtajien kohtuuttomia palkkioita ja bonuksia.

Puheiden jälkeen oli aika antaa palautetta.

”Vallassaan ihana puhe, aivan mahtava”, hehkutti Marin Saarikon sanoja, jotka lausuttiin keskustaväelle aikanaan Lahdessa.

”Eihän siinä mitään sanottu”, Saarikko nauroi, mihin Marin täsmensi, että kyseessähän olikin ”todella hyvä keskustalainen puhe”.

Kun kollegat alkoivat puhua toisistaan, nousivat myös tunteet pintaan.

”Annika, sä olet karismaattinen, iloinen ja positiivinen ihminen, johon on helppo tykästyä”, Haglund sanoi.

”Tää on nyt pelottavaa, mutta mua alkaa vähän itkettää”, Saarikko vastasi.

Vain poliitikon elämää -keskustelussa puitiin myös laajalti politiikan mainetta. Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, joka aikanaan lähti vasemmistoliiton puheenjohtajan paikalta ovet paukkuen ja siirtyi elinkeinoelämään, kertoi olevansa huolestunut politiikan ja poliitikkojen arvostuksesta.

”Kyllä se on sillä tavalla alamaissa, että äänestysprosenttimme on ollut laskussa. Se on kaikkein luotettavin mittari. Kehitys on huolestuttava ja surullinen ja kertoo että ainakaan osaan meistä kansalaisista politiikka ei vetoa samalla tavalla kuin ehkä kymmenen tai viisitoista vuotta sitten.”

Siimeksen mukaan politiikan maineelle tekisi hyvää, jos ihmiset näkisivät lisää sitä aidompaa puolta, joka HS:n Suomi-Areena-keskustelussa tuli esille. Toistensa puheita ruotineet poliitikot eivät niinkään esiintyneet vaan keskustelivat.

”Näyttäkää sitä teidän vuorovaikutustanne, sitä että oikeasti kunnioitatte toisianne. Silloin teitäkin on helppo kunnioittaa. Tätä puolta kansalaiset eivät juurikaan saa katsella, vaan poliitikot näyttäytyvät todellisuutta paljon riitaisimpina.”

Marin lisäsi, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen kaltaisen valtavan hankkeen vuosia kestänyt venyminen on varmasti murentanut ihmisten uskoa politiikkaan. Kaikki keskustelijat kuitenkin yhtyivät pitkälti myös Siimeksen sanomaan, että riitely etäännyttää ihmisiä.

Haglund muistutti, että melkein kaikki poliitikot ovat hyviä kavereita keskenään, vaikka se ei siltä aina näytä. Saarikon mukaan Loimaan torilla kansalainen tuli juuri toivomaan, etteivät poliitikot tappelisi niin paljon.

”Missä vaiheessa debattiteatteri sai niin suuren osan?” Saarikko pohti mutta lisäsi heti perään tunnistavansa ”ihanan, kuplivan adrenaliinin”, kun oppositio sanoo jotain ärsyttävää täysistuntosalissa.

”Pakkohan siihen on reagoida. Se on myös lajin suola.”

Kokoomuskonkari Ben Zyskowicz, joka nousi eduskuntaan jo vuonna 1979 ja joka tunnetaan kärkkäänä poliittisena retorikkona, halusi keskustelun lopuksi kuitenkin puolustaa myös kovaakin väittelyä.

”Totta kai eduskunnassa olemme hyvissä väleissä, kuka sellaista työyhteisöä kestäisi, jossa riideltäisiin koko ajan,” Zyskowicz aloitti ja muistutti vielä, että aivan valtaosa eduskuntaan tulevista lakiesityksistä hyväksytään yksimielisesti.

”Mutta se pitää sanoa, että kun olen yksi pääriitelijä, ja kun [keskustan Mauri] Pekkarinen hiljensi itsensä varapuhemieheksi, niin olen vielä ainut jäljellä. Niin pitää sen verran sanoa puolustuksekseni, että tässä on ristiriitaisia vaatimuksia. Yhtäältä odotetaan yhteistyötä, mutta toisaalta odotetaan myös sitä lipun näyttämistä”, Zyskowicz jatkoi.

”Parlamentissa odotetaan että kansanedustajat tuovat esiin oman puolueensa näkemyksiä, niitä omia vaihtoehtoja. Kyselytunti on se foorumi, jossa käydään tätä debattia. Itse koen, että se kuuluu tähän systeemiin, että erilaiset kannat myös näkyvät.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluepolitiikka
 • Politiikka
 • Sanna Marin
 • Suvi-Anne Siimes

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan

  8. 8

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  9. 9

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  10. 10

   Villingin ”antiautoritäärisellä kesämökillä” kasvatetaan vihanneksia ja kerätään sadevettä – Helsingin kaupungin poistumiskehotus tuli talonvaltaajien mukaan yllätyksenä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  5. 5

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  10. 10

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää