Valikko
Politiikka

Sote-palveluissa lähes tuhat järjestöä – ”Suomihan on yhdistysten luvattu maa”

Kuurojen Palvelusäätiö on tyypillinen sotejärjestö, joka tarjoaa palveluja pienelle erityisryhmälle.

Suomessa on poikkeuksellisen paljon järjestöjä, jotka tuottavat sosiaali- ja terveyspalveluja. Alan kattojärjestön Sosten tuoreen selvityksen mukaan tällaisia järjestöjä on 930. Niistä valtaosa eli 822 keskittyy sosiaalipalveluihin kuten erityisryhmien asumiseen ja päivätoimintaan.

”Lähes tuhat järjestöä viiden miljoonan asukkaan maassa. Onhan se tosi paljon”, pohtii toimitusjohtaja Olli Holmström Helsingin Diakonissalaitoksen säätiöstä. Hän on myös alan yksityisiä työnantajia edustavan uuden Hyvinvointialan liiton tuore puheenjohtaja.

Kolmannen sektorin rooli sote-palveluissa on Suomessa paljon suurempi kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa.

”Siihen on monta syytä, mutta Suomihan on yhdistysten luvattu maa”, Holmström sanoo.

Suurin osa järjestöistä keskittyy pienten erityisryhmien palvelutarpeisiin. Tällainen on esimerkiksi Kuurojen Palvelusäätiö, joka on toiminut jo 120 vuotta.

”Meidän lisäksi kukaan muu ei Suomessa tuota viittomakielisiä asumispalveluja”, säätiön toiminnajohtaja Pekka Räsänen sanoo.

Kuurojen Palvelusäätiöllä on seitsemällä paikkakunnalla tehostettua palveluasumista, tukiasuntoja ja kotiin vietäviä viittomakielisiä palveluja.

Helsingin Puotilassa sijaitsevassa palvelukeskus Ainolassa asuu 20 kuuroa tai kuurosokeaa kehitysvammaista tai mielenterveyskuntoutujaa.

”Meidän asiakkaamme ovat monivammaisia, joille palvelut räätälöidään yksilöllisesti”, Räsänen sanoo.

Terveyspalveluja tarjoavia järjestöjä on huomattavasti vähemmän, vain 207. Järjestöt tarjoavat eniten erilaisia kuntoutuspalveluja kuten fysioterapiaa.

Osa järjestöistä on myös kasvanut suuriksi toimijoiksi kuten esimerkiksi Helsingin Diakonissalaitos, Folkhälsan tai Invalidisäätiö.

Varsinkin isommat toimijat ovat yhtiöittäneet joitakin toimintojaan kirjanpidon selkeyttämiseksi tai siksi, että ne toimivat kilpailluilla markkinoilla.

Palvelutuotantoaan on yhtiöittänyt Sosten selvityksen mukaan 56 järjestöä. Yhtiöitettyjä sosiaalipalveluita on 44 järjestöllä ja yhtiöitettyjä terveyspalveluita 32 järjestöllä.

Sosten selvitys paljastaa, että järjestöjen rooli sote-palveluissa eri puolilla maata on hyvin erilainen.

”Valtaosa järjestöistä toimii vain yhdellä paikkakunnalla. Toiminta voi pyöriä esimerkiksi yhden talon ympärillä”, Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas sanoo.

Tällainen yltiöpaikallisuus ei asiantuntijoiden mielestä ole jatkossa enää järjestöjen kilpailuvaltti.

”Suomi on liian pieni maa näin monelle toimijalle. Uskallan väittää, että päällekkäisyyttä ja tehottomuutta on paljon. Jatkossa pitää laittaa hynttyitä yhteen, verkostoitua ja hakea kumppanuuksia”, Holmström sanoo.

Holmströmin mukaan järjestöjen vahvuus on hyvä palvelujen laatu, mutta kustannustehokkuutta voisi parantaa.

Sosten mukaan yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tilastointi on ollut jo useita vuosia puutteellista, mikä vaikeuttaa niiden roolin arviointia.

Vertti Kiukaan mielestä järjestöt hyötyvät siitä, että sote-uudistus siirtää julkisten palvelujen järjestämisvastuun kunnilta suuremmille maakunnille. Se tuo vakautta.

”Mutta toistaiseksi on auki, miten käy avustusten, joita järjestöt saavat nyt kunnilta.”

Myös Pekka Räsänen uskoo, että sote-uudistus tuo parannuksia nykytilanteeseen. Hän kuitenkin toivoo, että uudistus etenisi vaiheittain kokeilujen kautta, jottei oteta liian isoja riskejä kerralla.

”Sote-uudistuksessa kaavailtu yksi valinnanvapausmalli eli henkilökohtainen budjetointi olisi vammaisille hyvä. Se takaisi rahoituksen yksilöllisesti räätälöidyille palveluille. Sellainen on jo käytössä monesssa maassa.”

Julkiset tarjouskilpailut sen sijaan sopivat erityisryhmien palveluihin huonosti, koska etukäteen ei voi tietää millaisia tarpeita asiakkailla on.

”Hankintalain uudistuksen yhteydessä sen ulkopuolelle pitäisi rajata kokonaan läpi elämän kestävät sosiaalipalvelut kuten vammaisten asumispalvelut. Näin on jo tehty monessa muussa EU-maassa”, Räsänen sanoo.

Järjestöillä yli 30 000 sosiaalialan työntekijää

 Sosiaali- ja terveyspalveluita tuottaa 930 järjestöä, joista 822 tuottaa sosiaalipalveluita, 207 terveyspalveluita ja osa molempia.

 Hyvinvointialan liiton mukaan sosiaalipalvelujen noin 180 000 työntekijästä kolmasosa eli noin 60 000 on yritysten tai järjestöjen palveluksessa. Sosten selvityksen mukaan järjestöjen suoraan tuottamissa palveluissa työskentelee 26 200 ihmistä ja järjestöjen omistamissa yhtiöissä 4 600.

 Terveyspalvelujen noin 150 000 työntekijästä yksityisissä palveluissa on noin 40 000. Heistä järjestöjen suoraan tuottamissa palveluissa työskentelee Sosten selvityksen mukaan 5 600

ja järjestöjen omistamissa yhtiöissä 3 600.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • sosiaalipalvelut
 • Terveyspalvelut
 • Soste

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  4. 4

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  5. 5

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  6. 6

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  7. 7

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  8. 8

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  9. 9

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  10. 10

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  9. 9

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää