Valikko
Politiikka

Keskustan Kaikkonen odottaa budjettiriihestä uutta työllisyyspakettia: ”En lämpene sunnuntailisien poistolle”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen lupaa budjettiriiheen työllisyyspaketin. HSTV:n Studio kulmapöydässä Kaikkonen ilmoitti, että sunnuntailisien poistolle laista ei hän lämpene.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei lämpene kokoomuksen eduskuntaryhmän ehdotukselle, jonka mukaan sunnuntailisistä pitäisi sopia vastedes paikallisesti ja irrottaa ne lainsäädännöstä.

Kaikkonen arvioi torstaina HSTV:n Studio kulmapöytä -ohjelmassa, että monelle kokoomuslaisellekin kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok) Porin Suomi-Areena -tapahtumassa esittelemä ryhmän työ- ja yrittäjyyspaketti tuli yllätyksenä.

”En sunnuntailisien poistolle lämpene. Monessa ammatissa sunnuntailisät muodostavat ison osan kokonaispalkasta, esimerkiksi sairaanhoitajilla, poliiseilla ja palomiehillä. Nykyinen käytäntö on ollut hyvä, enkä tiedä, että siitä isompia ongelmia olisi syntynyt.”

”Jos sunnuntailisistä luopumista vakavammin pohdittaisiin, pitää löytää toinen tapa, jolla turvataan, että matalapalkkaisten ihmisten kokonaisansiot eivät pienenisi. Vielä en ole sellaista esitystä nähnyt.”

Sdp:n ihmettelyä siitä, miksi pääministeri Juha Sipilä (kesk) sallii hallituskumppanilta sunnuntailisien poiston kaltaiset ehdotukset, Kaikkonen pitää oppositiopolitikointina.

Hallituspuolueiden kansanedustajien pohdiskelua työllisyyden kohentamiseksi hän pitää hyvänä.

”Oppositio roolilleen uskollisena ihmettelee kaikkea, mitä hallitus tekee. Ei siitä kannata seinille hyppiä. Sillä, että myös hallituspuolueiden kansanedustajat tekevät ehdotuksia ja avauksia, on jo arvo sinänsä.”

”Pidän arvokkaana, että nyt pohdiskellaan, miten työllisyyttä ja yrittäjyyttä voidaan edistää. Hallituksen on myös tehtävä uusia avauksia tällä rintamalla, jotta hallituksen itselleen asettamat työllisyystavoitteet täyttyvät.”

Kaikkosen mukaan uusia ehdotuksia on myös valmistelussa.

”Pitäisin hyvänä, että jo elokuun budjettiriihessä näistä jotain kuultaisiin. Katson, että pk-yritysten työllistämismahdollisuuksien helpottaminen olisi asia, jota kannattaisi tosissaan pohtia. Tarvitsemme uusia työpaikkoja.”

Kaikkonen ei usko, että kokoomuksen ulostulo kolhisi hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen suhteita, siitä huolimatta, että vaivalla synnytetty kilpailukykysopimus on juuri takana.

”En usko, että tämä horjuttaa suhteita ay-liikkeeseen. Tämähän ei ollut hallituksen esitys, vaan yhden eduskuntaryhmän ehdotus. Median perusteella näyttää siltä, että kokoomus itsekin on omasta ehdotuksestaan nyt irtautunut.”

Mitään ennakkovaroitusta ei päähallituskumppani kokoomusehdotuksesta Kaikkosen mukaan saanut.

”Ei varoitettu. Taisi tulla osalle kokoomuslaisiakin esitys yllätyksenä”, Kaikkonen naurahtaa.

Kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk) äskettäistä esitystä, jonka mukaan lapsilisät pitäisi poistaa lapsiaan rokottamattomilta, ei Kaikkonen kannata.

”Lapsilisiä en olisi keneltäkään poistamassa. Ymmärrän Kärnän huolta, että rokotteiden tehokkuus perustuu paljolti siihen, että Suomessa on laajasti lapsia rokotettu. Sitä, että ihmisillä on myös vapaus olla rokottamatta lapsiaan, en olisi kuitenkaan heti pois pyyhkimässä.”

”Asiaan liittyy herkkyyksiä, mutta on parempi että sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntijat tätä pohtivat.”

Turkin tilannetta myös ulkoasiainvaliokuntaa johtava Kaikkonen pitää hyvin huolestuttavana.

”Ei hyvältä näytä. Tunnen itse joitakin turkkilaisia parlamentaarikkoja. Voi olla, että joihinkin kollegoihin olen yhteydessä lähiaikoina. Se on harkinnassa.”

Turkin mahdollisen EU-jäsenyyden Kaikkonen näkee siirtyvän nyt entistä kauemmaksi.

”Voi kyllä sanoa, että Turkin EU-jäsenyys ei ole näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa. Vaikea kuvitella, että viisumivapauskaan voisi tällä hetkellä edetä.”

Kaikkosen mukaan myös Nizzan terrori-iskut huolestuttavat. Kaikkonen myöntää, että EU on osittain epäonnistunut iskujen torjunnassa. Kaikkosen mukaan iskujen ennaltaehkäisyyn pitää panostaa.

”Tehokas tiedustelu on yksi keino ennalta ehkäistä. Pitää myös puuttua terrorismin syntysyihin: työttömyyteen, syrjäytymiseen ja integraatio-ongelmiin.”

Terrori-iskuun on Kaikkosen mukaan Suomessakin varauduttava, vaikka riski on pieni.

”Tukeudun viranomaisarvioon, jonka mukaan todennäköisyys iskulle Suomessa on tällä hetkellä matala. Ei sitä voida kuitenkaan kokonaan poissulkea. Ei voi aukottomasti sanoa, etteikö jotakin voisi Suomessakin tapahtua.”

”On meidän Suomessakin tehtävä kaikki mahdollinen, jotta iskuja ei tapahdu. Jo nyt hallitus on lisännyt suojelupoliisin resursseja ja niitä lisätään jatkossakin tarpeen mukaan.”

”Myös uutta lainsäädäntöä on valmisteilla, joilla annetaan lisää välineitä viranomaisille tämäntapaisten iskujen ehkäisyyn.”

Kaikkonen aloitti ryhmänjohtajana vasta kuukausi sitten. Hän vakuuttaa, että ryhmä on näpeissä, vaikka ryhmä joutui antamaan jopa kirjallisen varoituksen keskustalaiselle maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle nimityspolitiikasta.

”On selvää, että kun on kyse lähes 50 kansanedustajan joukosta, on myös paljon erilaisia näkemyksiä, joita välillä joudutaan yhteen sovittelemaan. Aina sekään ei ole edes ihan mahdollista. Mutta kyllä ryhmä hyvin toimintakykyinen on, en ole siitä lainkaan huolissani.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Studio Kulmapöytä
 • Keskusta

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet takaisin raaka-aineeksi

  2. 2

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   Sukupuolten välillä on meneillään kilpailu lisääntymismenestyksessä, eikä kumpikaan voi voittaa

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  9. 9

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  10. 10

   Huono omatunto treenaamisesta ja jatkuva aikapula – Lue asiantuntijoiden täsmävinkit siihen, miten liikunta onnistuu ruuhkavuosien keskellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  10. 10

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää