Valikko
Politiikka

Perussuomalaiset nuoret: Lakipykälät kansanryhmää vastaan kiihottamisesta poistettava – Lomaileva emopuolue ei vastaa

Sdp:n puolusihteerin Reijo Paanasen mielestä vastuunsa kantava puolue ei voi olla kesälomalla, kun sen perustavaa laatua olevia periaatteita loukataan.

Perussuomalaiset nuoret vaativat uusimmassa kannanotossaan, että lakipykälät kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja uskonrauhan rikkomisesta tulisi poistaa.

Medialle lähetetyssä tiedotteessa Perussuomalaiset nuoret perustelevat, että lakipykälät ovat ”tunnusmerkistöltään monitulkintaisia”, mikä mahdollistaa sen, ”että vakavista ongelmista ei voi puhua niiden oikeilla nimillä.”

Tiedotteessa Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen vertaa muslimeille pyhää profeetta Muhammedia natsi-Saksan valtakunnanjohtaja Adolf Hitleriin.

”Hitler vainosi ja murhasi vähemmistöjä. Samaa tapahtuu profeetta Muhammadin seuraajien parissa, mutta toisin kuin Hitler, Muhammad ei ole Suomessa vapaasti arvostelun kohteena uskonrauhapykälän vuoksi. Barbarismi on päässyt valloilleen historiassa eri muodoissaan”, Tynkkynen kirjoittaa.

”Ristiretkien ja keskitysleirien jälkeen on Euroopassa jälleen helvetti irti – nyt vuorossa ovat islamistit, jotka teurastavat paikasta ja ihmisten taustoista riippumatta. Lain korjaamisella haluamme tehdä länsimaisten arvojen puolustamisesta mahdollista ilman, että heti uhataan sakoilla ja vankilalla.”

Tiedotteessa todetaan, että Perussuomalaiset nuoret puolustaa jokaiselle kuuluvia perusoikeuksia ja pitää siksi tärkeänä, että myös uskonnon oikeutuksella tehdyistä hirmutöistä puhutaan ääneen.

Helsingin Sanomat yritti tavoittaa perussuomalaisista ulkoministeri Timo Soinia, kansanedustaja Sampo Terhoa ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsaloa. Puoluetoimiston mukaan puolueen vastaamaan kykenevät henkilöt lomailevat, joten heitä ei voi tavoittaa.

Puhelimeen vastanneen perussuomalaisten puoluetoimiston jäsenasiavastaavan Suvi Karhun mukaan ainoa vastaamaan kykenevä henkilö puolueesta on puolustusministeri Jussi Niinistö, joka on työmatkalla Washingtonissa.

Niinistön sihteerin sijaisen Henna Kurjen mukaan Niinistö vastaa mahdollisesti myöhemmin kysymyksiin. Niinistön kanssa Washingtonissa olevan puolustusministerin sotilasneuvonantaja Rami Peltosen mukaan Niinistö on kokouksissa loppupäivän, eikä pysty kommentoimaan. Peltonen ilmoitti asiasta viideltä sähköpostilla.

Sdp:n puolusihteeri Reijo Paananen vaatii puolueensa vastineessa, että hallituspuolueet ottaisivat vastuunsa tosissaan.

Paananen muistuttaa, että eduskuntapuolueet allekirjoittivat alle vuosi sitten eurooppalaisen rasisminvastaisen peruskirjan, jossa ne sitoutuivat puolustamaan ihmisoikeuksia ja demokraattisia periaatteita, torjumaan rodullista häirintää ja kiihottamista kansanryhmää vastaan sekä rotusyrjintää ja kaikkia rasistisen väkivallan muotoja.

”Puolueet sitoutuivat, etteivät näytä tai julkaise näkemyksiä, joiden voidaan olettaa lietsovan vihamielisyyttä muun muassa uskonnollisten ryhmien kesken”, Paananen kirjoittaa.

Paananen huomauttaa puolueiden myös luvanneen, etteivät ne liittoudu tai tee yhteistyötä sellaisten puolueiden kanssa, jotka rikkovat peruskirjan sitoumuksia. Hänen mielestään vastuunsa kantava puolue ei voi olla kesälomalla, kun sen perustavaa laatua olevia periaatteita loukataan.

”Puolueiden puheenjohtajien vastuu ei rajoitu vain siihen, mitä he sanovat. Vaitiolo tässä tilanteessa tarkoittaa rasismin hiljaista hyväksymistä”, Paananen toteaa.

Myös demarinuoret tuomitsee Perussuomalaisten nuorten kannanoton. Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi toteaa vastauksessa, että ”kannanotto on historiaton ja vailla ymmärrystä.”

Demarinuorten mielestä Perussuomalaisten nuorisojärjestön kannanotto on vahingollinen ja rasistinen.

”Perussuomalaisten nuorten kannanotto on täysin vastuuton. Esityksellään järjestö pyrkii sallimaan sellaisen vihanlietsonnan yhteiskunnassamme, joka ei terveeseen yhteiskuntaan kuulu. Niissä lakipykälissä, joita Perussuomalaiset nuoret nyt esittävät poistettaviksi, ei ole mitään epäselvyyksiä”, kirjoittaa Näkkäläjärvi.

Demarinuorten ensimmäinen varapuheenjohtaja Eemeli Peltonen vaatii Timo Soinilta selkeää tuomintaa nuorisojärjestön esitykselle.

”Soinin hiljaisuus ja haluttomuus tehdä pesäeroa rasismiin on poikkeuksellista.”

Oikaisu 21.7. klo 16.23: Tekstissä luki virheellisesti, että puolustusministeriöstä vastasi puolustusministeri Jussi Niinistön sihteeri Anne Jaakkola. Kyseessä oli sihteerin sijainen Henna Kurki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Perussuomalaiset

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  3. 3

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  4. 4

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  5. 5

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  8. 8

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  9. 9

   Pyöräilyä, busseja, kävelyä – mikä puolue puolustaisi autoilijaa?

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää