Valikko
Politiikka    |   HS-analyysi

Voiko äänestysvilkkauteen vaikuttaa? – Ainakin puolueiden kannattaisi näyttää väriä

Mitä poliitikot ja toimittajat voisivat tehdä, jotta ihmiset voisivat ymmärtää politiikkaa paremmin, kysyy HS:n politiikan toimituksen esimies Piia Elonen.

Runsas viikko sitten perjantaina julkistettiin suurtutkimus vaaleista. Tutkimusohjelma on jatkunut jo 15 vuotta, ja HS uutisoi näyttävästi tuoreimmista tutkimustuloksista (HS 16.7.).

Tutkimuksessa katsottiin tietysti taaksepäin, eduskuntavaaleihin keväällä 2015.

Tutkimuksesta jäi kuitenkin ajatuksia, jotka voi ottaa mukaansa myös loppuvaalikaudeksi, tuleviksi kolmeksi vuodeksi.

Kaksi tutkimuksen 21 luvusta käsitteli erityisesti äänestysaktiivisuutta. Viime eduskuntavaaleissa yli miljoona suomalaisista jätti käyttämättä oikeutensa äänestää.

Tutkimuksessa pohdittiin syitä sille, miksi ihmiset eivät äänestä. Yleisin selityshän tuntuu olevan, että ihmiset ovat vain jotenkin laiskoja ja tyhmiä. On oma vika, jos ei kiinnosta äänestää.

Myös tutkimuksen mukaan ihmiseen itseensä liittyvät syyt selittävät vahvasti, äänestääkö ihminen vai ei. Esimerkiksi koulutus ja tulojen määrä vaikuttavat, ei niinkään laiskuus. Myös sillä on väliä, millaisten ihmisten kanssa on kasvanut: onko mukaan tarttunut intoa äänestää, tietoa yhteiskunnasta, kiinnostusta politiikkaan.

Kuitenkin myös laajemmin yhteiskuntaan liittyvät syyt selittävät sitä, miksi niin iso osa suomalaisista ei halua vaikuttaa omiin asioihinsa vaalien kautta.

Jotta ihmisen kannattaa äänestää, hänellä täytyy olla käsitys siitä, että hänen äänellään on myös jokin merkitys, että se vaikuttaa johonkin.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät pidä itseään kovin pätevinä politiikan tuntijoina. Vain kolmannes ymmärtää omasta mielestään hyvin politiikkaa. Hieman isompi osuus uskoo voivansa vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon.

Ensimmäisen asian suhteen tunnen piston sydämessäni. Selvästikään toimittajat eivät puurra tarpeeksi selittääkseen politiikkaa ymmärrettävästi. Jälkimmäisen kohdan kohdalla poliitikkojen on syytä mennä itseensä.

Kansainvälisesti vertaillen suomalaisten ymmärrys politiikasta on erityisen heikkoa. Suomalaiset kokevat itsensä tietämättömämmiksi kuin useimpien muiden Euroopan maiden kansalaiset. Lauri Karvosen parin vuoden takaisten tutkimusten mukaan vain Kreikassa, Unkarissa, Ukrainassa ja Turkissa ihmiset kokevat ymmärtävänsä politiikkaa huonommin kuin suomalaiset.

Tämä ei tarkoita, että suomalaiset olisivat jotenkin muita tyhmempiä. Mahdollisen äänestäjän ei vain ole ihan helppo löytää arvojaan ja näkemyksiään vastaavaa puoluetta Suomen järjestelmässä, jossa puolueita ja ehdokkaita on useita.

Tilannetta ei helpota suomalainen tapa muodostaa todella laveita – jopa kuuden puolueen – hallituspohjia.

Vai kuvitteleeko joku, että kaikki keskustaa vaalivoittoon äänestäneet halusivat hallitukseen kokoomuksen? Moni haaveili demareiden kanssa muodostettavasta punamullasta. Halusivatko EU-myönteiset kokoomusäänestäjät hallituksen kakkospuolueeksi perussuomalaiset? Tai toisin päin?

Viisi vuotta sitten äänestäjä sai jopa vielä vähemmän sitä mitä tilasi: kokoomusäänestäjät hallitukseen sekä Sdp:n että vasemmistoliiton, ja vasemmistolaiset äänestäjät puolestaan pääministeripuolueeksi kokoomuksen ja kylkeen vielä Rkp:n.

Puolueet ovat ennen vaaleja olleet haluttomia kertomaan, kenen kanssa ne aikovat hallitusyhteistyötä tehdä. Usein vaitonaisia on oltu siitäkin, millaista hallituspolitiikkaa puolue on valmis tekemään. Vaaliohjelmat jäävät usein ympäripyöreiksi ja liiallista konkretiaan tai yksityiskohtiin menemistä varotaan.

Tuoreen vaalitutkimuksen mukaan äänestysprosentti on jopa huikeat yli 30 prosenttiyksikköä suurempi heillä, jotka kokevat äänestämisen olevan tehokas vaikutuskeino – verrattuna heihin, jotka ovat väitteen kanssa jokseenkin tai täysin eri mieltä.

Tämä on toimittajien ja poliitikkojen syytä pitää mielessä. Ei kai voi olla kenenkään etu antaa kansalaiselle kuvaa, ettei hänen äänellään ole väliä. Että hallituksen politiikka saattaa olla ihan mitä sattuu eikä sillä ole kau­heasti yhteyttä siihen, mitä vaalikampanjan aikana on sanottu.

Erityisen kiinnostavia ovat tutkimuksen havainnot heistä, jotka jättivät äänestämättä. Äänestämättä jättäneiden tietotaso ei itse asiassa ole erityisen heikko, mutta politiikka tuntuu heistä hankalalta ymmärtää, eivätkä he koe voivansa siihen vaikuttaa – eikä se heitä kiinnostakaan.

Tutkijat Lauri Rapeli ja Sami Borg tulkitsevat tämän kertovan vahvasta ulkopuolisuuden tunteesta.

Edustuksellisessa demokra­tiassa tietysti käykin helposti niin niin, että poliitikot miettivät niiden toiveita ja etua, joiden he tietävät äänestävän: siis hyvin koulutettujen, hyväosaisten ja -tuloisten sekä iäkkäämpien suomalaisten. Jos esimerkiksi asumistukea on paineita leikata, mutta kotitalousvähennystä on laajennettu useaan otteeseen, voiko sillä olla yhteyttä siihen, että asunnon omistavat äänestävät useammin kuin vuokralla asuvat?

Erityisen vähän omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa uskovat perussuomalaisten äänestäjät. Valitettavasti puolueen hallitustaival ei ole toiminut vastaväitteenä näille uskomuksille.

Äänestämällä perussuomalaisia sai Kreikan tukipaketin, turvapaikanhakijatulvan ja duunarin elämää kurjistavia lakiehdotuksia. Jonkinlainen realismi kevään 2015 vaalikeskusteluissa olisi voinut helpottaa tätä ristiriitaa. Se olisi toki voinut vähentää äänisaalista, mutta helpottaa nykyisen hallituspolitiikan selittämistä.

Kun ennen vaaleja sanotaan, että Kreikan piikki on kiinni, ja sitten hallituksessa kuitataan oliivipuun alle uusi lainapaketti, se ei perussuomalaisia äänestäneen kannalta ole kovin kannustavaa. Tai miksi Juha Sipilä keskittyi lupaamaan ministerimäärän vähentämistä, muttei puhunut ennen vaaleja mitään siitä, että hallituksessa keskusta on valmis leikkaamaan lomia, sairausajan palkkaa ja lomarahoja.

Ylipäätään puolueiden kannattaisi näyttää enemmän väriä. Keskittyä yksimielisyyden sijaan korostamaan sitä, mistä ovat eri mieltä. Korostamaan ideologisia erojaan. Puhumaan keskeneräisistä asioista.

Tämä pätee myös vaalien välillä ja hallituksen sisällä. Hallituspuolueet voisivat kertoa myös siitä, mistä ovat hallituksessa olleet eri mieltä, ja minkä puolueen vaatimuksesta tietyt päätökset on tehty ja toiset taas jätetty tekemättä.

Silloin kansalainen hahmottaisi paremmin, että puolueissa todella on eroja. Äänellä on väliä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskuntavaalit 2015
 • Eduskuntavaalit
 • Vaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta kadehtii välillä narkomaaneja – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa ”dope boyt” toimittavat ilmaisia huumepusseja kotioville

  4. 4

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  5. 5

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  9. 9

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  10. 10

   Taiteilija Salvador Dalín ruumis nostettiin haudasta isyyden selvittämistä varten – viikset olivat ennallaan, kertoi balsamoija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  10. 10

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Viisi loukkaantui ulosajossa Tammelassa – pelastuslaitos joutui irrottamaan yhden matkustajan autosta
  3. Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole
  4. Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä
  5. ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat
  6. Touko Aalto pyrkii nostamaan kahdessa vuodessa vihreät Suomen suurimmaksi puolueeksi – ”Politiikassa on tavoiteltava pääministeriyttä”
  7. Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”
  8. Oppivelvollisuuden mekaaninen pidennys olisi vanhanaikainen tapa torpata syrjäytymistä – yliopistojen lukukausimaksujen aika ei ole nyt, koska ne juuri saatiin ulkomaalaisille
  9. Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta kadehtii välillä narkomaaneja – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa ”dope boyt” toimittavat ilmaisia huumepusseja kotioville
  10. 2 tuntia sitten
  11. Mikä vikunja on? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  12. Lauantai tuo mukanaan sekä sadetta että poutaa
  13. Näytä lisää