Valikko
Politiikka    |   Kommentti

Sebastian Tynkkynen pakottaa perussuomalaiset määrittelemään rasismiflirttailulleen rajat

Sebastian Tynkkynen ei ole valtakunnan tasolla kovinkaan merkittävää vaikuttaja. Miksi hallituskumppanit kuitenkin reagoivat juuri hänen kirjoituksiinsa? pohtii HS:n Marko Junkkari.

Sebastian Tynkkynen ei ole kovin merkittävä poliittinen vaikuttaja. Hän ei ole kansanedustaja. Eikä enää edes perussuomalaisten varapuheenjohtaja, sillä puolue erotti hänet puolueen jäsenyydestä syksyllä. Sittemmin Tynkkysen jäsenyys palautettiin, mutta varapuheenjohtajapesti meni.

Tynkkynen on perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja, mikä on toki tavallaan tärkeä luottamustehtävä, mutta se ei silti tee hänestä valtakunnan tasolla kovinkaan merkittävää vaikuttajaa.

Silti Tynkkysen kommenteista on noussut kova kohu.

Tynkkynen kirjoitti viime viikolla Facebookissa pitkän islamin vastaisen kirjoituksen. ”Islam pitää kitkeä Suomesta pois”, Tynkkynen kirjoitti.

Hänen mukaansa muuttuneiden maalinjausten vuoksi Afganistanista, Irakista ja Somaliasta tulleet ihmiset pitää tehokkaasti palauttaa kotimaihinsa. ”Sillä ei ole väliä, onko täällä keritty olemaan kaksi vai neljä vuotta. Kaikki vaan nopeasti ulos”, Tynkkynen kirjoitti.

Ensimmäisenä Tynkkysen puheet tuomitsi julkisuudessa Sdp:n kansanedustaja Tytti Tupparainen.

”Kirjoitus menee lajissaan toistaiseksi pisimmälle, sillä siinä esitetään jo maassa olevien muslimien poistamista ”massiivisilla siirroilla” sekä leimataan tietty uskontokunta terroristeiksi – selvin sanoin, vähääkään sievistelemättä”, Tuppurainen kirjoitti viime viikolla.

Maanantaina Tynkkysen näkemyksiä kritisoi kovasanaisesti kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz. Hänen mukaansa Tynkkynen demonisoi kokonaisen uskontokunnan.

”Tässä ei tosiasiassa ole kyse maahanmuuttopolitiikasta, vaan islaminuskoisten ihmisten vastaisesta kiihotuksesta ja rasistisesta ajattelusta”, Zyskowicz kirjoitti.

Tiistaina Tynkkystä kommentoi myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Kaikkonen ilmoitti ottavansa perussuomalaisten rasistiset kommentit esille hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa.

”Ensisijaisesti toivon, että perussuomalaiset käyvät sisäistä keskustelua siitä, mikä on sopivaa ja mikä ei”, Kaikkonen totesi. ”Minultakin on jo jonkin aikaa kyselty, että aikovatko muut hallituskumppanit olla vain hiljaa ja reagoimatta tähän jatkuvaan ilmiöön, vastaan, että eivät aio.”

Mutta miksi Tynkkysen kommentit saivat aikaan näin jyrkän reaktion?

Onhan erinäisiltä perussuomalaisilta vaikuttajilta kuultu toistuvasti monenlaisia rasistissävytteisiä kommentteja.

Runsas viikko sitten perussuomaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kirjoitti Facebookissa näin: ”Hyssyttelyn on loputtava. Muslimit pois tästä maasta! Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja. Lähi-idästä ja Afrikasta tulevia muslimeja ei pidä ottaa maahan.”

Teuvo Hakkarainen on Tynkkystä merkittävämpi vaikuttaja, mutta hänen kommenttiaan eivät hallituskumppanit tuominneet. Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) kommentoi Keskisuomalaisessa, että ei hyväksy Hakkaraisen kirjoitusta mutta Hakkaraisen tekstejä ei pidä ottaa liian vakavasti.

”Teuvo toimii monessa asiassa omien pelisääntöjensä mukaisesti. Ne eivät ole eduskunnassa yleisesti hyväksyttyjä pelisääntöjä”, Pekkarinen kommentoi.

”Jos joku muu sanoisi näin, suhtautuisin siihen paljon vakavammin”, Pekkarinen sanoo.

Tynkkysen Facebook-kirjoitus oli rasistinen, mutta miksi hallituskumppanit reagoivat juuri hänen kirjoitukseensa?

”Raskauttavaa asiassa on se, että perussuomalainen puolue jakoi Tynkkysen kirjoitusta omalla Facebook-sivullaan”, Tytti Tuppurainen sanoo. ”Emopuolue ei tuominnut Tynkkysen kirjoitusta, vaan päinvastoin siinä oli saatteena, että ’Tynkkysellä on asiaa’”.

Tuppurainen muistuttaa, että perussuomalaiset ovat kuitenkin muiden eduskuntapuolueiden tavoin allekirjoittanut rasismin vastaisen julkilausuman.

Tuppuraisen mukaan Tynkkysen teksti oli ”alkeellinen yritys älyllistää rasistista toimintakomentoa”.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen mukaan erityisen ongelmallista on se, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kike Elomaa puolusteli Tynkkysen kirjoitusta tiistaina HS:n haastattelussa.

”Ei pitäisi olla niin herkkähipiäinen”, Elomaa kommentoi Antti Kaikkosen Tynkkyseen kohdistamaa kritiikkiä. Elomaa puolusti muutenkin perussuomalaisia kansanedustajia. ”Sitä en siedä, että puolueemme kansanedustajia ryhdytään arvostelemaan. Minusta puolueen kansanedustajat ovat käyttäytyneet suhtkoht moitteettomasti ja olemme tehneet niska limassa hommia.”

Poliisi tutki parhaillaan Teuvo Hakkaraisen kirjoitusta. Rikosnimikkeenä on kiihotus kansanryhmää vastaan.

Sebastian Tynkkynen ei ole kovin merkittävä poliittinen vaikuttaja. Hän on saattanut kuitenkin tehdä poliittisesti merkittävän teon.

Perussuomalaiset joutuvat todennäköisesti määrittelemään rasismiflirttailulleen rajat.

Kunhan puheenjohtaja Timo Soini palaa vuosilomaltaan töihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Rasismi

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  3. 3

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  4. 4

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  5. 5

   Trump haukkui Obaman golf-harrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Mies pyysi kaveriltaan nukkumapaikan ja puukotti tätä yöllä useita kertoja Helsingissä – kahdeksan vuotta vankeutta

  8. 8

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  9. 9

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  10. 10

   ”Turha teeskennellä iloista”, ”valtava historiallinen virhe” – EU-päättäjät reagoivat brexitin käynnistymiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  7. 7

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  8. 8

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  9. 9

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  10. 10

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  11. Näytä lisää