Valikko
Politiikka

VM:n budjettiesitys julki: Ministeri Orpo lupaa uusia veronalennuksia

Veronalennukset ulotetaan myös eläkeläisille. Keskituloisen ostovoima nousee ensi vuonna noin 150 eurolla.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) esitteli torstai-iltapäivällä valtioneuvoston linnassa tiedotustilaisuudessa johtamansa ministeriön esityksen ensi vuoden talousarvioksi. Orpo esittää valtiolle 55,2 miljardin euron budjettia, joka on 5,9 miljardia euroa alijäämäinen. Velkaantumisen tahti kasvaisi hieman.

Veronalennuksia budjettiehdotukseen sisältyy odotettua enemmän. Pienituloisimpien palkansaajien maksurasitukseen ja eläkkeensaajien verotukseen tehdään 130 miljoonan euron kevennys.

Jo aiemmin tiedettiin, että kilpailukykysopimuksen syntymisen vuoksi hallitus aikoo keventää ansiotuloverotusta 415 miljoonalla eurolla. Tällä korvataan sitä, että sopimuksessa yritysten työnantajamaksuja siirrettiin työntekijöiden maksettavaksi. Veroale saattaa nousta 515 miljoonaan, jos kilpailukykysopimuksen kattavuus ylittää 90 prosenttia ennen elokuun lopun varsinaista budjettiriihtä. Nyt sopimuksen kattavuus on 87 prosenttia.

Valtiovarainministeriö arvioi, että sopimuksen ja siihen liitettyjen veroratkaisujen yhteisvaikutus keventää palkansaajan verotusta noin 0,5 prosenttiyksiköllä.

Veronmaksajain Keskusliitto kiitteli heti budjettiesitystä.

Keskituloisen nettopalkan ostovoima paranee Veronmaksajien keskusliiton mukaan puoli prosenttia. Tämä tarkoittaa keskituloisen palkansaajan ostovoiman kohentumista noin 150 eurolla ensi vuonna.

Valtiovarainministeriö piti keskiviikkona ja torstaina oman sisäisen budjettiriihensä, jossa se kokosi eri ministeriöistä saamansa esitykset kunkin hallinnonalalta. Orpo kertoi jo aiemmin, että ministeriöiden esitykset ovat pysyneet hyvin valtiontalouden kehyksissä.

Suomen talouden ja työllisyyden kehitys on ollut valtiovarainministeriölle pettymys. Silti Orpo ei halua leikata lisää, mutta ei myöskään halua perua sovittuja leikkauksia.

”Emme tässä tilanteessa lähde tekemään lisäsäästöjä, vaikka velkaantuminen vähän kasvaa”, Orpo sanoi.

Muita esityksessä olleita asioita olivat muun muassa rokotteet ja kirjailijat. Vesirokko otetaan mukaan rokotusohjelmaan. Valtiolle syntyy rokotuksista 4,2 miljoonan euron kustannukset.

Kirjailijoiden saamia lainauskorvauksia kirjastolainoista kasvatetaan. Eduskunta on vaatinut korvausten kasvattamista jo pitkään. Orpo piti tätä symbolisesti tärkeänä kädenojennuksena kulttuurille.

Orpo pitää hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämisessä olennaisena kysymyksenä työllisyyttä. Mahdollisimman monen työikäisistä ja -kykyisistä on oltava töissä.

”Taistelemme siitä, että saamme työllisyyden ja talouden kasvuun. Muuten olemme sen edessä, että emme kykene tähän hyvinvointivaltion tasoon, johon olemme tottuneet”, Orpo sanoi.

Viimeisen vuoden aikana työllisyys on kasvanut 33 000 henkilöllä vuotta aiempaan. Tämänhetkisen arvion mukaan työllisyys ei kehity Sipilän hallituksen ohjelman mukaan, jos ei tehdä jotakin lisää.

Kevään kehysriihessä sovitut säästöpäätökset ovat muuttumassa ensi vuonna todeksi ihmisten arjessa. Hallitus päätti keväällä laittaa lähes kaikki Kela-etuudet juustohöyläleikkuriin julkisen talouden kuntoutumisen nimissä.

Leikkaukset kohdistuvat siten muun muassa lapsilisiin, kansaneläkkeisiin, kodinhoidon ja työmarkkinatukeen, vammaistukeen ja työttömän perusturvaan.

Etuuksia päätettiin leikata 0,85 prosenttia kautta linjan, eli sadan euron etuudesta lähtee 85 senttiä. Nirhaisu on pieni, mutta koskee valtaisaa joukkoa suomalaisia.

Kela-etuuksia leikkaamalla hallitus aikoo kerätä yhteensä 195 miljoonaa euroa. Kokonaissäästöjä hallitus päätti etsiä yhteensä 370 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeriö julkistaa esityksensä kokonaisuudessaan perjantaina.

Sen jälkeen budjettiprosessi etenee niin, että valtiovarainministeriö käy kahden välisiä neuvotteluita kunkin ministeriön kanssa seuraavan parin viikon aikana. Varsinainen koko hallituksen budjettiriihi on 31.8.–1.9.

Varsinaisessa riihessä hallitus päättää muun muassa etukäteen lupaamastaan kasvu- ja työllisyyspaketista.

Budjetti lisää ostovoimaa 8- 35 euroa kuukaudessa

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus lisää keskituloisen ostovoimaa ensi vuonna 12 euroa kuukaudessa. Veronmaksajain keskusliiton laskelman mukaan isopalkkaisen pussiin kertyy jo 35 euroa enemmän kuukaudessa, jos kiky-sopimusta palkitaan 415 miljoonan euron verokevennyksillä.

Pienipalkkaisella henkilöllä, jonka kuukausipalkka on 2 203 euroa, ostovoima kasvaa ensi vuonna 8 euroa kuukaudessa.

Keskituloisella 3 305 euroa tienaavalla, lisäys on 12 euroa kuukaudessa.

Suurituloisella 8  814 euroa kuukaudessa tienaavalla, lisäys on 35 euroa kuukaudessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  8. 8

   Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Poliisi: Cincinnatin yökerhoammuskelussa ei toistaiseksi viitteitä terrorismista – yksi kuollut, 14 loukkaantunut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  3. 3

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  4. 4

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  8. 8

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää