Valikko
Politiikka

Myrskyn silmään joutuneen Tukholman-suurlähettiläs Viinasen vastine julki: ”Ulkoministeriön muistio on järkyttävää luettavaa”

Ulkoministeriön mukaan suurlähettiläs on tietoinen syytösten sisällöstä: ”Viinanen kyllä tietää, mistä on kysymys tai sitten hän ei vain halua ymmärtää, mistä on kysymys.”

Suomen Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinanen pitää ulkoministeriön tarkastuskertomusta lähetystön sisäisestä toiminnasta ”mustamaalauksena”.

”Mustamaalaus tehdään yhdistelemällä joitain tosiasioita kuulopuheisiin, pahantahtoisiin mielipiteisiin ja valheisiin”, Viinanen kirjoittaa vastineessa.

Ulkoministeriön mukaan Viinasella voi olla oma näkemyksensä tarkastuksesta, mutta hänen pitäisi olla tietoinen siitä, mihin syytökset liittyvät.

”Olen vahvasti sitä mieltä, että Viinanen kyllä tietää, mistä on kysymys tai sitten hän ei vain halua ymmärtää, mistä on kysymys”, sanoo alivaltiosihteeri Pirkko Hämäläinen ulkoministeriöstä.

Hämäläisen mukaan tarkastusraportin koko sisältöä ei ole voitu julkistaa siksi, että se sisältää arkaluontoista tietoa yksityishenkilöistä.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) esitti viime viikolla Viinasen kotiuttamista Tukholmasta etuajassa. Soini perusteli päätöstä sillä, että Viinasen toimintaedellytykset ovat heikentyneet.

Ulkoministeriö teetti Tukholman suurlähetystössä keväällä erityistarkastuksen työhyvinvoinnista ja johtajuudesta. Tarkastuksessa kävi ulkoministeriön mukaan ilmi, että lähetystössä on esiintynyt epäasiallista kohtelua.

HS sai karsitun version Viinasen vastineesta ulkoministeriöltä. HS kertoi tarkastuskertomuksen sisällöstä jo maanantaina. Viinanen kirjoittaa vastineessaan, että tarkastuskertomus on ”järkyttävää luettavaa”. Hän ei kuitenkaan täysin torju selvityksen tuloksia.

”Muistiossa esitetään erittäin vakavia väitteitä ja syytöksiä. Muistio antaa minulle aiheen itsetutkiskeluun ja pohdintaan.”

Viinanen kritisoi ulkoministeriön tarkastuskertomusta liiallisesta keskittymisestä mielipiteisiin ja tuntemuksiin. Monessa kohtaa vastinetta hän moittii UM:n kertomusta yksityiskohtien puutteesta.

”Jos joku on esimerkiksi sanonut, että ’Jarmo on pröystäilevä’, se on kirjattu sellaisenaan, eikä ole yksilöity, millä tavoin ja missä tilanteissa tämä käytös on ilmennyt”, hän kertoo HS:lle puhelinhaastattelussa.

Ulkoministeriön lähetystössä teettämä sisäinen tarkastus koski lähetystön johtamista, työtyytyväisyyttä ja rahankäyttöä. Tarkastuskertomuksen julkinen versio jää yksityiskohdiltaan hämäräksi siltä osin, minkälaista epäasiallista käytöstä lähetystössä on tapahtunut.

Suurlähettilään vastine ei myöskään valota tapahtumien kulkua. Joitain yksilöityjä väitteitä tarkastuskertomuksessa silti on, Viinanen myöntää.

”Yksi ihminen on identifioinut joitain asioita. Hän on esimerkiksi väittänyt, että olen lähennellyt jotain kolmatta ihmistä. Tämä on loukkaava valhe.”

Iltalehti kertoi heinäkuussa, että Viinanen olisi ahdistellut alaisiaan ja lähetystön vieraita. Hän kiistää syytökset.

Valtiosihteeri Peter Stenlundilta kysyttiin keskiviikkoiltana Ylen A-studiossa, millaista epäasiallinen kohtelu on ollut. Stenlundin mukaan kyse on ollut erilaisista ilmiöistä, joita on käsitelty raportissa laajasti, mutta joita ei yksityisyyden suojan vuoksi ole avattu kokonaisuudessaan julkisuuteen. Osa liittyy hänen mukaansa ”henkilöiden koskemattomuuteen”.

Stenlund kiisti A-studiossa Viinasen syytöksen siitä, että raportti sisältäisi kuulopuheita. Ylen puhelimitse tavoittama Viinanen puolestaan sanoi, ettei ole pyynnöistään huolimatta saanut kaikkia asiaan liittyviä asiakirjoja eikä yksilöityä vastausta siihen, mitä hän on tehnyt väärin.

Viinanen kertoo HS:lle, että hänellä on ollut tapana aloittaa lähetystön viikkokysymykset jollain ajankohtaisella kysymyksellä.

”Jotkut ovat ajatelleet, että jotkut alussa esittämistäni kysymyksistä ovat olleet asiattomia. Tunnistan esimerkiksi sellaisen kysymyksen, että kuka oli parhaiten pukeutunut nainen Ruotsin kuninkaan 70-vuotisjuhlapäivällisillä.”

Hän korostaa ymmärtävänsä, että ihmiset kokevat asiat eri tavoin.

”En halua mitenkään vähätellä näitä tuntemuksia. Keskeistä on kuitenkin se, että kukaan ei ole koskaan missään tilanteessa sanonut, että ’Jarmo, tuo mitä sinä teet on epäasiallista’.

Suurlähettiläs kertoi vastineessaan myös lähetystön diplomaattien tavasta välittää laittomasti verovapaita tuotteita. Käytäntö nousi julkisuuteen jo viime viikolla. Viinasen vastineen mukaan diplomaatit vetosivat suurlähettilääseen, jotta käytäntö saisi jatkua.

”Toimikauteni alkupuolella työtoverini tekivät minulle selväksi, että minun oletetaan jatkavan vuosia jatkunutta käytäntöä. Tämän salakaupan laajuus ja sen ulottuminen myös suurlähetystön ulkopuolelle valkeni minulle muutaman kuukauden kuluessa”, hän kirjoittaa.

Viinanen lopetti käytännön joulukuussa 2015.

”Muistan sen kokouksen. Kaikki ihmiset eivät olleet tästä päätöksestä iloisia. Siitä tuli aika kovaakin keskustelua, ja ihmiset kokivat, että päätös on väärin ja että joka paikassa tehdään näin”, Viinanen kertoo HS:lle.

Hän arvioi, että päätös heikensi ilmapiiriä lähetystössä.

”Onko sillä ollut jotain vaikutusta tähän prosessiin? En tiedä. Ilman muuta sillä oli vaikutusta työtyytyväisyysbarometrin tuloksiin, jotka tulivat aika pian päätöksen jälkeen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lähetystöt
 • Tukholma
 • Ruotsi
 • Ulkoministeriö

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  6. 6

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  9. 9

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  10. 10

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  9. 9

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää