Valikko
Politiikka

Hallitus houkutteli työmarkkinajohtajia mukaan uusien työllistämiskeinojen etsintään – tapaamisia jatketaan ensi viikolla

Luvassa on uusia toimia ensi viikolla. Hallitus pyysi työmarkkinajärjestöiltä esityksiä siitä, miten pitkäaikaistyöttömiä voitaisiin työllistää.

Hallitus etsi torstaina yhteistä säveltä työmarkkinoiden keskusjärjestöjohtajien kanssa siitä, miten ihmisiä saataisiin töihin ja pitkäaikaistyöttömyys pysäytettyä. Seuraavaksi osapuolet tapaavat ensi viikolla.

Hallituksen ja työmarkkinajohtajien tapaamisessa ei puhuttu konkreettisista keinoista, vaan käytiin enemmän läpi työllisyyttä ja periaatteellisia linjoja. Monet hallituksen julkisuudessa olleista keinoista ovat kipeitä ay-liikkeelle.

”Paljon savua ilman tulta”, kuvailee median paljon odottamaa tilaisuutta SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. ”Mitään konkreettista ei käsitelty. Hyvin yleisellä tasolla puhuttiin erilaisista keinoista.”

Tarkoitus on, että hallitus ja työmarkkinajohtajat tapaavat lähiaikoina uudelleen etsiäkseen keinoja työllisyystilanteen parantamiseksi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoo, että hallitus etsii osan keinoista ensi viikolla ja osa valmistellaan esimerkiksi ensi vuoden alun kehysriiheen mennessä.

”Tilaisuudessa etsittiin yhteistä tilannekuvausta ja nyt valmistelua jatketaan”, Orpo sanoi tilaisuuden jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Tilaisuuteen osallistuneet Orpo, elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) kehuivat kaikki tilaisuutta ”rakentavaksi”.

”Keskeinen asia on se, että olemme työllisyysasteessa muita Pohjoismaita selvästi jäljessä. Meillä työllisyysaste on jotain 69 prosentin luokkaa ja muualla se on yli 70 prosenttia. Suuri ero on siinä, että muualla harjoitetaan aktiivisempaa työllisyyspolitiikkaa”, Rehn sanoi.

Ministerit pyysivätkin työmarkkinajärjestöiltä esityksiä siitä, miten etenkin pitkäaikaistyöttömiä voitaisiin työllistää.

”Uutta rahaa ei ole, joten pitää katsoa miten nykyisiä viiden miljardin euron työttömyysrahoja käytetään”, Orpo sanoi,

Torstaina kello 13–14 pidetyssä hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen tapaamisessa ei tehty päätöksiä.

Hallitus ei antanut työmarkkinajärjestöille valmista työllisyyspakettia, jota se valmistelee ensi viikon budjettiriiheen. HS:n tietojen mukaan paketti ei ole vielä valmis. Torstaina tilaisuutta luonnehdettiin hallituspiireissä ”budjettiriiheä tukevaksi tapaamiseksi”.

”Ei voi sanoa, että hallitus vetosi meihin. Voi ehkä sanoa, että houkutteli, mutta niinhän mekin houkutellaan hallitusta meidän keinoihin”, Eloranta sanoo.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen tulkitsee, että tilaisuudessa tilannekuva työttömyydestä oli kaikilla sama ja kaikilta löytyi myös halua etsiä yhdessä hallituksen kanssa uusia keinoja.

”Kilpailukykysopimusta tarvitaan, mutta se ei riitä. Minun mielestäni etenkin pitkäaikaistyöttömien ja nuorisotyöttömyyteen pitää löytää lisää keinoja”, Jalonen sanoo.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder vaatii hallitusta uusien leikkausten sijaan pysymään jo sovitussa työttömyysturvan leikkaamisessa, joka astuu voimaan ensi vuoden alusta alkaen.

Akavan torstaina lähettämän tiedotteen mukaan, sen sijaan maan hallituksen tavoitteet työttömien aktivointitoimien edistämiseksi ovat erittäin tervetulleita ja ne on saatava nopeasti käyntiin.

”Hallituksen painopiste on työttömien aktivoinnissa, ja onkin hyvä, että työllisyyspaketti sisältää näitä keinoja”, sanoo Fjäder.

Hallituksen kädet ovat monilta osin sidotut, sillä tuskalla syntyneeseen kilpailukykysopimukseen kirjattiin, että hallitus valmistelee työelämän lakeihin ja ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan mahdollisesti tehtävät muutokset kolmikantaisesti työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Hallitus etenee kahdella linjalla. Osa työllistämiskeinoista valmistellaan hallituksen budjettiriihessä. Vaikeimmat kohdat jäävät valtion ja työmarkkinajärjestöjen yhteiseen kolmikantaiseen valmisteluun. Osan ehdotuksista järjestöt ampuvat alas todennäköisesti jo etukäteen.

Virkamiesvalmistelussa on ollut esillä pitkä lista ehdotuksia.

Hallitus voi yrittää itse päättää työn vastaanottoa estävien kannustinloukkujen purkamisesta tukien osalta. Hallitus voi varsin työmarkkinajärjestöistä vapaasti päättää esimerkiksi päivähoitomaksujen alentamisesta tai jopa asumistuen muutoksista.

Yksi muutos voi olla myös työvoimavälityksen tehostaminen esimerkiksi ulkoistamalla osan palveluista, mitä Akava ehdottaa.

Työmarkkinajärjestöt suhtautuvat hyvin herkästi kaikkiin hallituksen työlainsäädäntöön, työttömyysturvaan tai palkkoihin koskeviin ideoihin.

Työmarkkinajärjestöille on iso kynnys hyväksyä ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen niin, että tuki olisi alussa hyvä ja lopussa heikompi. Järjestöjen mielestä pitäisi katsoa, miten jo päätetty ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen keston lyhentäminen vaikuttaa työllisyyteen.

Hallitus haluaisi käyttää työttömyysturvaa nykyistä laajemmin työllistämiseen ja koulutukseen. Myös työnantajaleirissä suhtaudutaan kriittisesti ehdotukseen, että esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien palkkatasoa alennettaisiin alle työehtosopimusten, mutta hallitus lisäisi palkan päälle saatavia tukia.

SAK:ssa vastustetaan pienipalkkaisen työn lisäämistä. Järjestön omalla keinolistalla sen sijaan on ehdotus, jossa soviteltua päivärahaa voisi saada myös kokoaikatyössä. Tämän kehittämiseen järjestöt voisivat olla valmiita.

Järjestöt voisivat hyväksyä myös 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien siirtämisestä eläkkeelle.

Hallitus on periaatteessa päättänyt määräaikaisten työsopimusten helpottamisesta, koeaikojen pidentämisestä ja irtisanottujen takaisinottovelvoitteen lyhentämisestä.

Hallitusta tilaisuudessa edustivat kilpailukykysopimuksessa mukana ollut ministerikolmikko eli valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps). Työmarkkinajärjestöistä paikalla olivat SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies on ulkomailla, joten paikalle tulee johtaja Jouni Hakala. Kuntatyönantajia edustaa työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  4. 4

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  5. 5

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  6. 6

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  7. 7

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  8. 8

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  9. 9

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  10. 10

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  9. 9

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää