Valikko
Politiikka

Kunta-ala uhkaa kaataa kilpailukykysopimuksen –  hallitus perui infonsa ”tiedotusvirheen” takia

HS:n tietojen mukaan kiistassa on kyse kilpailukykysopimuksesta johtuvasta hyvin monimutkaisesta ja yllättävästä maksujen ja verojen muutoksesta.

Kunta-alan järjestöt aikovat irtautua pitkään väännetystä kilpailukykysopimuksesta (kiky), ellei hallitus suostu perumaan kuntasäästöjä tai löytämään kunta-alaa miellyttävää ratkaisua kikyn aiheuttamiin yllättäviin lisäleikkauksiin.

Kunta-alan pääsopijajärjestöt julkaisivat uhkauksena keskiviikkona kello yhden jälkeen. Niiden mielestä valtiovarainministeriön budjettiesitys sisältää kilpailukykysopimuksen vastaisesti kuntiin ja kuntapalveluihin kohdistuvia lisäleikkauksia.

Ne koskevat sairauspäivärahan verovaikutuksia, vuosityöajan pidennyksen todellisia vaikutuksia ja lomarahan leikkausten todellisia vaikutuksia, tiedotteessa kerrotaan. Järjestöt katsovat, että hallitus on rikkomassa kikyä.

”Ensi maanantaina 5.9. olisi kunta-alan kiky-sopimuksen allekirjoitus. Ellei lisäleikkausasiaan ole ratkaisua, näyttää kiky-sopimuksen allekirjoittaminen vaikealta”, tiedotteessa lukee.

Vaatimuksen ovat esittäneet kuntien työntekijäjärjestöt JHL, OAJ, Jyty, Super, Tehy ja koko julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö Juko. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Lännen Media muun muassa Turun Sanomien sivuilla.

Järjestöt olivat alkuviikossa vaatineet Juha Sipilän (kesk) hallitukselta vastausta kunta-alan budjettileikkauksiin keskiviikkona kello 12 mennessä.

Hallituspuolueiden piti alun perin olla toimittajien tavattavissa kello 13 budjettineuvottelujen aluksi, mutta tiedotustilaisuus peruttiin yllättäen alle tunnin varoitusajalla ja vain muutama tunti Lännen Median uutisen julkaisemisen jälkeen.

Ilmeisesti peruutus ei kuitenkaan liity kuntien työntekijäjärjestöjen ukaasiin. Hallituspiireistä peruutusta perusteltiin tiedotusvirheellä. Hallituspiireistä kerrotaan, ettei kyseistä infoa ollut tarkoitus edes järjestää. Medialle kutsu tilaisuuteen oli lähetetty jo maanantaina, mutta peruutus tuli keskiviikkona.

HS:n tietojen mukaan kiistassa on kyse kilpailukykysopimuksesta johtuvasta hyvin monimutkaisesta ja yllättävästä maksujen ja verojen muutoksesta, joka aiheuttaa kuntasektorille nettona noin 88 miljoonan euron menetyksen. Joidenkin tietojen mukaan menetys on 70–90 miljoonaan euroa.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoi HS:lle keskiviikkona aamupäivällä, että kunta-alan uhkaa tulla tänään julkisuuteen, jos hallitus ei vakavasti reagoi kunta-alan vaatimuksiin. Uhkaus toteutettiin kello 13.17. Kyse ei ole siis vielä kikyn kaatamisesta.

Ongelmasta on neuvoteltu jo siitä lähtien, kun selvisi yllättäen, miten kiky vaikuttaa kunta-alaa. ”Vasta eilen kunta-ala ja valtiovarainministeriö pääsivät yhteisymmärrykseen, mikä todellinen vaikutus on”, Luukkainen sanoo.

”Se on varma, että jos tätä ei ratkaista, minä eivätkä muutkaan kikyä allekirjoita”, Olli Luukkainen sanoo.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo, ettei työnantaja ole kaatamassa kikyä.

”Vaadimme kuitenkin, että kiky on kustannusneutraali”, Jalonen sanoo. ”Haluan uskoa, että tähän löytyy ratkaisu.”

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo olevansa tietoinen kiistasta.

”Olisihan tämä kummallinen käänne tässä pitkässä tanssissa, jos tämä tähän kaatuu. Luulen, että tähän löytyy ratkaisu”, hän sanoo.

”Jos kiky nyt tähän kaatuu, se veisi samalla pohjan kaikelta työllisyyspakettiin liittyviltä keskusteluiltakin.”

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo, että kilpailukykysopimuksen pitää olla kustannusneutraali. ”Mitään tällaista ylimääräistä ei pidä tulla.”

Budjettiriihi alkaa tänään

 Valtion vuoden 2017 talousarvioesitystä koskevat hallituksen neuvottelut pidetään keskiviikkona ja torstaina Kesärannassa Helsingissä.

 Neuvotteluissa viimeistellään ensi vuoden talousarvioesitys. Budjetin loppusumma ei paljon muutu.

 Keskeisessä osassa on hallituksen työllisyyspaketti. Osa paketista on tarkoitus päättää budjettiriihessä ja osa laittaa jatkovalmisteluun niin, että päätökset tehdään viimeistään ensi vuoden alussa kehysriihessä.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  7. 7

   Kaikki on aina jonkun toisen syytä

  8. 8

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  9. 9

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  10. 10

   Trumpin maalitauluksi joutuneen WTO:n pääsihteeri: Vapaakauppa ei tuhoa työpaikkoja, sen tekee teknologinen kehitys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää