Valikko
Politiikka

Kilpailukykysopimus varmistui – Superin puheenjohtaja suostui viime hetkellä allekirjoittamaan sopimuksen

Superin osallistuminen oli ehtona sille, että kikyyn osallistuvien palkansaajien määrä nousee yli 90 prosenttiin. Se taas on ehtona hallituksen kaavailemille 515 miljoonan euron verokevennyksille.

Kilpailukykysopimus varmistui, kun Suomen lähi- ja perushoitajien liitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola päätti sittenkin allekirjoittaa sopimuksen. Vielä vähän ennen puolta päivää hän sanoi olevansa yhä empivällä kannalla.

Sopimus allekirjoitettiin Kuntatalolla maanantaina kello 12.

Allekirjoitustilaisuuteen tultiin hymyt kasvoilla ja halaillen, vaikka Superin Paavola ei vielä hetkeä ennen tilaisuutta kertonut, paneeko nimen alle. Kuohuviinipullojen korkkien poksahtelusta saattoi kuitenkin päätellä, että myös hoitajien sinetti on tulollaan.

”Nyt tuli valtiovallalta lupaus ylläpitää kuntataloutta, eli allekirjoitamme”, Paavola perusteli päätöstään.

Paavolan osallistuminen riippui vielä aamupäivällä siitä, millaisen vastauksen hän saa valtiovarainministeriöltä kysymykseen, kuinka hallitus jatkossa ottaa huomioon kilpailukykysopimuksen valtion budjetissa.

Hän sanoi, että kilpailukykysopimus ei aiheuta lisäleikkauksia kuntiin. ”Kilpailukykysopimuksen pitää olla kustannusneutraali”, Paavola vaati tuolloin.

KT Kuntatyönantajien valtuuskunnan puheenjohtaja, Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen kehui allekirjoittajia vastuuntuntoisiksi tervetuliaissanoissaan.

”Tämä on ollut meille kaikille vaikeaa, mutta allekirjoittamatta jättäminen olisi ollut pahempi vaihtoehto”

”Nyt on haaste yksityisellä sektorilla luoda työpaikkoja”, Viljanen sanoi.

Viljasen mukaan KT edellytti, että ratkaisu on kustannusneutraali. Hallitus on nyt tähän sitoutunut, Viljanen arvioi.

Paavolan mukaan hänelle riittää, että ratkaisu on ”kustannusneutraali”.

Paavola ei ollut saanut vielä maanantaiaamuna tarkennuksia kaipaamiinsa kysymyksiin. Hän muun muassa halusi tietää, millä tavalla hallitus sitoutuu muuttamaan budjettia, jos kuntatalouteen olisi tulossa leikkauksia kilpailukykysopimuksen takia.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) lähetti kello 10 kuntapuolen palkansaajille suunnatun tiedotteen, jossa hän vakuuttaa, että valtiovarainministeriön virkamiesten perjantaina kunta-alan palkansaajajärjestöille antamat ja valtiovarainministeriön sivuille laitetut tiedot vastaavat myös hallituksen kantaa. Paavola oli epäillyt, ovatko virkamiesten puheet riittävän uskottavia. ”Nyt ne saatiin kirjallisena”, Paavola vakuuttui maanantaina.

Viestissä Vehviläinen vakuuttaa, että hallitus on sitoutunut korvaaviin toimiin, jos kilpailukykysopimus aiheuttaa jatkossa budjetissa suunnitellusta poikkeavia muutoksia kuntatalouteen.

”Hallitus arvioi seuraavan kerran kuntatalouden tilaa keväällä 2017 julkisen talouden suunnitelman yhteydessä”, sanoo Vehviläinen.

Vehviläisen vastaus kuuluu näin:

”Kuntatalouden arvioidaan tasapainottuvan hallituksen asettaman tavoitteen mukaisesti (tasapaino -0,5 prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon vuonna 2019). Mikäli tämän tavoitteen mukaiselta kehitysuralta ollaan poikkeamassa, hallitus on sitoutunut korjaaviin toimiin julkisen talouden suunnitelman mukaisesti. Arvioidessaan kuntatalouden tasapainottumista hallitus tarkastelee erityisesti kilpailukykysopimuksen ja vuoden 2017 budjetin vaikutuksia kuntatalouteen”, Vehviläinen toteaa.

Kunta-alan työnantajien ja palkansaajajärjestöjen allekirjoitukset merkitsevät sitä, että palkansaajien määrä nousee yli 90 prosenttiin kilpailukykysopimuksessa, mikä puolestaan on ehtona hallituksen nyt kaavailemille 515 miljoonan euron verokevennyksille. Ilman hoitajien osallistumista kevennykset olisivat jääneeti 100 miljoonaa euroa pienemmiksi.

Jo perjantaina muut kunta-alan työntekijäliitot olivat valmiita allekirjoittamaan sopimuksen. ”Ainakin minä allekirjoitan sen”, sanoi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Paavola kertoi viime viikolla liiton vastustavan ensi vuoden budjettiin kirjattuja vanhuspalveluiden säästöjä.

Superin arvion mukaan budjettiesityksen vanhustenhoitoa koskevat leikkaukset merkitsevät 1 500 hoitajan palkkasummaa.

”Todelliset vähennykset olisivat tuhansia hoitajia”, Paavola arvioi lähettämässään tiedotteessa.

Paavola vakuutti, ettei hänen muista kunta-alan edunvalvojista poikkeavalla ulostulolla ollut mitään tekemistä sen kanssa, että myös Tehy ja JHL kilpailevat hoitoalan työntekijöiden jäsenyydestä.

”Ei sitten yhtään mitään”, hän vastasi kysymykseen, onko ulostulolla mitään yhteyttä liittojen välisessä jäsentaistelussa.

Maanantain allekirjoitustilaisuuden päätteeksi sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo totesi, että kiky-prosessi on ollut pitkä ja lopputulos on pitkälti palkanalennussopimus. ”Sopimalla saadaan kuitenkin aikaan parempaa tulosta kuin riitelemällä”, Vesivalo päätteli.

Kunta-alan neuvottelijat ja valtiovarainministeriön edustajat tapasivat perjantaina. Sen jälkeen näytti, että osapuolet ovat tyytyväisiä valtiovarainministeriön vakuutteluihin kuntatalouden kohtalosta.

Olli Luukkainen totesi tuon tapaamisen jälkeen, että kiky syntyy ja että sopimus allekirjoitetaan joko maanantaina tai pian sen jälkeen. Paavola ja Luukkainen olivat molemmat mukana neuvotteluissa, ja Luukkainen oli tuolloin tulkinnut Paavolan hyväksyneen valtiovarainministeriön ehdotuksen.

Paavolan perjantaina lähettämän tiedotteen mukaan suullinen lupaus työpaikkojen säilymisestä ei riitä, vaan kilpailukykysopimusta pitää tältä osin täsmentää.

Hallituksen budjettileikkausten yhtenä tarkoituksena on nimenomaan supistaa julkisen sektorin osuutta ja lisätä sitä kautta työpaikkoja yksityisiin yrityksiin.

Käytännössä mitkään työnmarkkinaliittojen kaavailemat työryhmät eivät käynnistä työtään ennen kuin Superin osallisuudesta on päätetty.

Kikyllä parannetaan yritysten hintakilpailukykyä

 Hallitus sopi työmarkkinoiden kanssa alkukesästä, että palkansaajien työehtoja heikennetään ja työaikaa pidennetään ja työnantajien ja työntekijöiden maksuosuuksia muutetaan niin, että yritysten kansainvälinen hintakilpailukyky paranisi.

 Tämän uskotaan parantavan yritysten kannattavuutta ja luovan sitä kautta työpaikkoja.

 Sopimusta kutsutaan kilpailukykysopimukseksi (kiky).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Neljä saksalaista Isis-tukijoiksi epäiltyä naista on pidätettyinä Irakissa – yksi heistä on todennäköisesti 16-vuotias Linda, joka herätti suuren mediahuomion

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää