Valikko
Politiikka

Kilpailukykysopimus varmistui – Superin puheenjohtaja suostui viime hetkellä allekirjoittamaan sopimuksen

Superin osallistuminen oli ehtona sille, että kikyyn osallistuvien palkansaajien määrä nousee yli 90 prosenttiin. Se taas on ehtona hallituksen kaavailemille 515 miljoonan euron verokevennyksille.

Kilpailukykysopimus varmistui, kun Suomen lähi- ja perushoitajien liitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola päätti sittenkin allekirjoittaa sopimuksen. Vielä vähän ennen puolta päivää hän sanoi olevansa yhä empivällä kannalla.

Sopimus allekirjoitettiin Kuntatalolla maanantaina kello 12.

Allekirjoitustilaisuuteen tultiin hymyt kasvoilla ja halaillen, vaikka Superin Paavola ei vielä hetkeä ennen tilaisuutta kertonut, paneeko nimen alle. Kuohuviinipullojen korkkien poksahtelusta saattoi kuitenkin päätellä, että myös hoitajien sinetti on tulollaan.

”Nyt tuli valtiovallalta lupaus ylläpitää kuntataloutta, eli allekirjoitamme”, Paavola perusteli päätöstään.

Paavolan osallistuminen riippui vielä aamupäivällä siitä, millaisen vastauksen hän saa valtiovarainministeriöltä kysymykseen, kuinka hallitus jatkossa ottaa huomioon kilpailukykysopimuksen valtion budjetissa.

Hän sanoi, että kilpailukykysopimus ei aiheuta lisäleikkauksia kuntiin. ”Kilpailukykysopimuksen pitää olla kustannusneutraali”, Paavola vaati tuolloin.

KT Kuntatyönantajien valtuuskunnan puheenjohtaja, Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen kehui allekirjoittajia vastuuntuntoisiksi tervetuliaissanoissaan.

”Tämä on ollut meille kaikille vaikeaa, mutta allekirjoittamatta jättäminen olisi ollut pahempi vaihtoehto”

”Nyt on haaste yksityisellä sektorilla luoda työpaikkoja”, Viljanen sanoi.

Viljasen mukaan KT edellytti, että ratkaisu on kustannusneutraali. Hallitus on nyt tähän sitoutunut, Viljanen arvioi.

Paavolan mukaan hänelle riittää, että ratkaisu on ”kustannusneutraali”.

Paavola ei ollut saanut vielä maanantaiaamuna tarkennuksia kaipaamiinsa kysymyksiin. Hän muun muassa halusi tietää, millä tavalla hallitus sitoutuu muuttamaan budjettia, jos kuntatalouteen olisi tulossa leikkauksia kilpailukykysopimuksen takia.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) lähetti kello 10 kuntapuolen palkansaajille suunnatun tiedotteen, jossa hän vakuuttaa, että valtiovarainministeriön virkamiesten perjantaina kunta-alan palkansaajajärjestöille antamat ja valtiovarainministeriön sivuille laitetut tiedot vastaavat myös hallituksen kantaa. Paavola oli epäillyt, ovatko virkamiesten puheet riittävän uskottavia. ”Nyt ne saatiin kirjallisena”, Paavola vakuuttui maanantaina.

Viestissä Vehviläinen vakuuttaa, että hallitus on sitoutunut korvaaviin toimiin, jos kilpailukykysopimus aiheuttaa jatkossa budjetissa suunnitellusta poikkeavia muutoksia kuntatalouteen.

”Hallitus arvioi seuraavan kerran kuntatalouden tilaa keväällä 2017 julkisen talouden suunnitelman yhteydessä”, sanoo Vehviläinen.

Vehviläisen vastaus kuuluu näin:

”Kuntatalouden arvioidaan tasapainottuvan hallituksen asettaman tavoitteen mukaisesti (tasapaino -0,5 prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon vuonna 2019). Mikäli tämän tavoitteen mukaiselta kehitysuralta ollaan poikkeamassa, hallitus on sitoutunut korjaaviin toimiin julkisen talouden suunnitelman mukaisesti. Arvioidessaan kuntatalouden tasapainottumista hallitus tarkastelee erityisesti kilpailukykysopimuksen ja vuoden 2017 budjetin vaikutuksia kuntatalouteen”, Vehviläinen toteaa.

Kunta-alan työnantajien ja palkansaajajärjestöjen allekirjoitukset merkitsevät sitä, että palkansaajien määrä nousee yli 90 prosenttiin kilpailukykysopimuksessa, mikä puolestaan on ehtona hallituksen nyt kaavailemille 515 miljoonan euron verokevennyksille. Ilman hoitajien osallistumista kevennykset olisivat jääneeti 100 miljoonaa euroa pienemmiksi.

Jo perjantaina muut kunta-alan työntekijäliitot olivat valmiita allekirjoittamaan sopimuksen. ”Ainakin minä allekirjoitan sen”, sanoi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Paavola kertoi viime viikolla liiton vastustavan ensi vuoden budjettiin kirjattuja vanhuspalveluiden säästöjä.

Superin arvion mukaan budjettiesityksen vanhustenhoitoa koskevat leikkaukset merkitsevät 1 500 hoitajan palkkasummaa.

”Todelliset vähennykset olisivat tuhansia hoitajia”, Paavola arvioi lähettämässään tiedotteessa.

Paavola vakuutti, ettei hänen muista kunta-alan edunvalvojista poikkeavalla ulostulolla ollut mitään tekemistä sen kanssa, että myös Tehy ja JHL kilpailevat hoitoalan työntekijöiden jäsenyydestä.

”Ei sitten yhtään mitään”, hän vastasi kysymykseen, onko ulostulolla mitään yhteyttä liittojen välisessä jäsentaistelussa.

Maanantain allekirjoitustilaisuuden päätteeksi sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo totesi, että kiky-prosessi on ollut pitkä ja lopputulos on pitkälti palkanalennussopimus. ”Sopimalla saadaan kuitenkin aikaan parempaa tulosta kuin riitelemällä”, Vesivalo päätteli.

Kunta-alan neuvottelijat ja valtiovarainministeriön edustajat tapasivat perjantaina. Sen jälkeen näytti, että osapuolet ovat tyytyväisiä valtiovarainministeriön vakuutteluihin kuntatalouden kohtalosta.

Olli Luukkainen totesi tuon tapaamisen jälkeen, että kiky syntyy ja että sopimus allekirjoitetaan joko maanantaina tai pian sen jälkeen. Paavola ja Luukkainen olivat molemmat mukana neuvotteluissa, ja Luukkainen oli tuolloin tulkinnut Paavolan hyväksyneen valtiovarainministeriön ehdotuksen.

Paavolan perjantaina lähettämän tiedotteen mukaan suullinen lupaus työpaikkojen säilymisestä ei riitä, vaan kilpailukykysopimusta pitää tältä osin täsmentää.

Hallituksen budjettileikkausten yhtenä tarkoituksena on nimenomaan supistaa julkisen sektorin osuutta ja lisätä sitä kautta työpaikkoja yksityisiin yrityksiin.

Käytännössä mitkään työnmarkkinaliittojen kaavailemat työryhmät eivät käynnistä työtään ennen kuin Superin osallisuudesta on päätetty.

Kikyllä parannetaan yritysten hintakilpailukykyä

 Hallitus sopi työmarkkinoiden kanssa alkukesästä, että palkansaajien työehtoja heikennetään ja työaikaa pidennetään ja työnantajien ja työntekijöiden maksuosuuksia muutetaan niin, että yritysten kansainvälinen hintakilpailukyky paranisi.

 Tämän uskotaan parantavan yritysten kannattavuutta ja luovan sitä kautta työpaikkoja.

 Sopimusta kutsutaan kilpailukykysopimukseksi (kiky).


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Tappouhkauksia ja tahallisia kolarointeja – Autopaparazzi kertoo, millaista on autojen salakuvaajan arki

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Supo: Terrori-iskujen uhka Suomessa on kohonnut, tiedustelutoiminta ”jatkunut aktiivisena ja aggressiivisena”

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  8. 8

   Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

  9. 9

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  10. 10

   Peloton tyttö pääsi Wall Streetille kuukaudeksi uhmaamaan miesten valtaa – Patsaasta tuli valtava hitti, kiistan aihe ja ehkä pysyvä osa New Yorkia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  6. 6

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  7. 7

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  8. 8

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  9. 9

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  10. 10

   Trump ryhtyi romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tiistaina allekirjoitetun asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  11. Näytä lisää