Valikko
Politiikka

Sukupuolineutraali avioliittolaki ei ollutkaan loppuunkäsitelty – torstaina eduskunta väittelee aloitteesta, jolla se halutaan kumoon

Kansalaisaloitteen vasta-aloite on uutta eduskunnassa. Avioliittolain lisäksi eduskunta on ehtinyt muuttaa useita muitakin asiaan liittyviä lakeja.

Torstaina eduskuntaan tulee kansalaisaloite, jollaista ei ole ennen nähty. Sen päätarkoituksena on kumota aivan vastikään tehty lainmuutos, jolla avioliittolaki muutettiin sukupuolineutraaliksi.

Sukupuolineutraali avioliittolaki tarkoittaa sitä, että myös samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton. Aiemmin avioliitto oli sallittu vain miehen ja naisen välisenä.

Nyt lähetekeskusteluun tulevaan kansalaisaloitteeseen on kerätty yli 100  000 kannatusilmoitusta. Suomessa on siis paljon niitä, joiden mielestä avioliittolain muutos oli tarpeeton. Heitä on myös eduskunnassa, joten odotettavissa on kiihkeää keskustelua puolesta ja vastaan.

Erikoista tässä on myös se, että lainmuutos, jota nyt yritetään kumota, sai sekin alkunsa kansalaisaloitteesta.

Eduskunta on kansalaisaloitteen hyväksymisen jälkeen vaihtunut, mutta se ei tarkoita, että vasta-aloite menestyisi ja lakia muutettaisiin jälleen. Juha Sipilä (kesk) sanoi ennen eduskuntavaaleja, että kansalaisaloitteen hyväksyminen oli eduskunnan tahto, jota myös tuleva hallitus noudattaa.

HS kertaa ensin sukupuolineutraalin avioliittolain lyhyen, mutta monivaiheisen historian ja katsoo sitten, millä perusteilla nyt käsiteltävä kansalaisaloite haluaa lain entiselleen ja sallimaan vain miehen ja naisen välisen avioliiton.

Historia

Suomessa säädettiin vuonna 2001 laki rekisteröidystä parisuhteesta. Se tarkoittaa, että myös samaa sukupuolta olevat, siis homo- ja lesboparit, saavat rekisteröidä parisuhteensa.

Rekisteröinti antaa samat juridiset oikeudet kuin avioliitto sillä merkittävällä erolla, että rekisteröidyssä parisuhteessa olevat eivät voi yhdessä adoptoida lasta perheen ulkopuolelta.

Rekisteröinti oli jo askel siihen suuntaan, että samaa sukupuolta olevien parisuhteista tuli Suomessa entistä hyväksyttävämpiä. Homo- ja lesboparien oikeuksia ajavat halusivat pareille kuitenkin täydet aviopuolisoiden oikeudet vedoten ihmisten tasa-arvoon.

Seuraava askel oli hankalampi. Asia oli esillä Jyrki Kataisen (kok) hallituksen hallitusneuvotteluissa vuonna 2011, mutta asia oli vaikea hallitukseen päässeille kristillisdemokraateille. Sukupuolineutraalista avioliittolaista sovittiin, että hallitus ei lähde aktiivisesti sitä edistämään.

Tästä seurasi 76 kansanedustajan allekirjoittama aloite sukupuolineutraalin avioliittolain säätämiseksi. Ensimmäinen allekirjoittaja oli ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok), mutta arvovaltaisesta kannattajajoukosta huolimatta aloite ei ottanut edetäkseen.

Lakivaliokunta päätti 2013, ettei se ota aloitetta käsittelyyn.

Samaan aikaan oli tullut mahdolliseksi tehdä kansalaisaloitteita eli saada lakiehdotus eduskuntaan, jos aloite keräisi yli 50 000 kannattajaa.

Vuoden 2013 lopussa avioliittolain muutosta esittänyt kansalaisaloite oli kerännyt jo yli 166 000 allekirjoitusta. Esitys meni vaivatta eduskuntaan ja sieltä jälleen lakivaliokuntaan, joka nyt ryhtyi tekemään mietintöä.

Valiokunta ei heltynyt suuresta kannattajajoukosta huolimatta vaan esitti, että kansalaisaloitteessa olevat lakiehdotukset hylättäisiin. Lakimuutoksen kannattajat tekivät mietintöön vastalauseen.

Vastalause johti äänestykseen täysistunnossa, koska Jani Toivola (vihr) esitti, että vastalauseesta tulisikin käsittelyn pohja. Toivola sai taakseen eduskunnan enemmistön, 105 kansanedustajaa.

Näin avioliittolain muutos lähti kuin lähtikin etenemään kohti finaalia, joka oli 12. joulukuuta 2014. Silloin eduskunta lopullisesti hyväksyi sen, että avioliittolain säännökset muutettiin sukupuolineutraaleiksi äänin 101–90.

Säännökset tulevat voimaan maaliskuun alussa ensi vuonna. Eduskunta on muuttanut myös useita muita asiaan liittyviä lakeja.

Mitä kansalaisaloitteella halutaan?

Tuskin oli muste kuivanut eduskunnan päätöksistä, kun kaksi kansalaista eli Jukka-Pekka Rahkonen ja Pasi Turunen polkaisivat liikkeelle vasta-aloitteen. He perustivat myös Aito avioliitto -nimisen yhdistyksen asiaa ajamaan.

Aloite haluaa kumota sukupuolineutraalin avioliittolain ja säilyttää avioliiton miehen ja naisen välisenä.

Aloite käyttää voimakkaimpana perustelunaan lapsen oikeutta isään ja äitiin. Aloitteen mukaan sukupuolineutraali avioliitto riistää myös adoptiolapselta mahdollisuuden kokemukseen eri sukupuolta olevista vanhemmista.

Aloitteen mukaan eduskunta laiminlöi selvityksen siitä, mitkä olisivat lakimuutoksen vaikutukset lapsen perusoikeuksien näkökulmasta.

Aloitteen mukaan entisen avioliittolain sukupuoliedellytys perustuu sille, että lisääntyminen riippuu miehestä ja naisesta sekä sille, että ”miehet ja naiset täydentävät toisiaan”. Lisäksi aloitteen mukaan lapset tarvitsevat ”ehyessä ja kestävässä suhteessa” elävää isää ja äitiä.

Aloite luovutettiin eduskunnalle kesäkuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Trump Twitterissä: Transsukupuoliset eivät voi palvella Yhdysvaltain armeijassa

  4. 4

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  5. 5

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  6. 6

   Salanuotiot sytyttävät maastopaloja – nykyretkeilijöiden tietämättömyys on aiheuttanut ”vaarallisen ilmiön”

  7. 7

   Kaikki hiestä ja hikoilusta: Helteiden pitäisi viimein tulla – miksi toiset hikoilevat enemmän, miksi kaikkien hiki ei haise, voiko deodoranttien kemikaaleista olla haittaa?

  8. 8

   Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

  9. 9

   Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”

  10. 10

   Venäläisen miehen epäillään pesseen neljän miljardin dollarin arvosta rahaa bitcoinin avulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  8. 8

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää