Valikko
Politiikka

Sukupuolineutraali avioliittolaki ei ollutkaan loppuunkäsitelty – torstaina eduskunta väittelee aloitteesta, jolla se halutaan kumoon

Kansalaisaloitteen vasta-aloite on uutta eduskunnassa. Avioliittolain lisäksi eduskunta on ehtinyt muuttaa useita muitakin asiaan liittyviä lakeja.

Torstaina eduskuntaan tulee kansalaisaloite, jollaista ei ole ennen nähty. Sen päätarkoituksena on kumota aivan vastikään tehty lainmuutos, jolla avioliittolaki muutettiin sukupuolineutraaliksi.

Sukupuolineutraali avioliittolaki tarkoittaa sitä, että myös samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton. Aiemmin avioliitto oli sallittu vain miehen ja naisen välisenä.

Nyt lähetekeskusteluun tulevaan kansalaisaloitteeseen on kerätty yli 100  000 kannatusilmoitusta. Suomessa on siis paljon niitä, joiden mielestä avioliittolain muutos oli tarpeeton. Heitä on myös eduskunnassa, joten odotettavissa on kiihkeää keskustelua puolesta ja vastaan.

Erikoista tässä on myös se, että lainmuutos, jota nyt yritetään kumota, sai sekin alkunsa kansalaisaloitteesta.

Eduskunta on kansalaisaloitteen hyväksymisen jälkeen vaihtunut, mutta se ei tarkoita, että vasta-aloite menestyisi ja lakia muutettaisiin jälleen. Juha Sipilä (kesk) sanoi ennen eduskuntavaaleja, että kansalaisaloitteen hyväksyminen oli eduskunnan tahto, jota myös tuleva hallitus noudattaa.

HS kertaa ensin sukupuolineutraalin avioliittolain lyhyen, mutta monivaiheisen historian ja katsoo sitten, millä perusteilla nyt käsiteltävä kansalaisaloite haluaa lain entiselleen ja sallimaan vain miehen ja naisen välisen avioliiton.

Historia

Suomessa säädettiin vuonna 2001 laki rekisteröidystä parisuhteesta. Se tarkoittaa, että myös samaa sukupuolta olevat, siis homo- ja lesboparit, saavat rekisteröidä parisuhteensa.

Rekisteröinti antaa samat juridiset oikeudet kuin avioliitto sillä merkittävällä erolla, että rekisteröidyssä parisuhteessa olevat eivät voi yhdessä adoptoida lasta perheen ulkopuolelta.

Rekisteröinti oli jo askel siihen suuntaan, että samaa sukupuolta olevien parisuhteista tuli Suomessa entistä hyväksyttävämpiä. Homo- ja lesboparien oikeuksia ajavat halusivat pareille kuitenkin täydet aviopuolisoiden oikeudet vedoten ihmisten tasa-arvoon.

Seuraava askel oli hankalampi. Asia oli esillä Jyrki Kataisen (kok) hallituksen hallitusneuvotteluissa vuonna 2011, mutta asia oli vaikea hallitukseen päässeille kristillisdemokraateille. Sukupuolineutraalista avioliittolaista sovittiin, että hallitus ei lähde aktiivisesti sitä edistämään.

Tästä seurasi 76 kansanedustajan allekirjoittama aloite sukupuolineutraalin avioliittolain säätämiseksi. Ensimmäinen allekirjoittaja oli ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok), mutta arvovaltaisesta kannattajajoukosta huolimatta aloite ei ottanut edetäkseen.

Lakivaliokunta päätti 2013, ettei se ota aloitetta käsittelyyn.

Samaan aikaan oli tullut mahdolliseksi tehdä kansalaisaloitteita eli saada lakiehdotus eduskuntaan, jos aloite keräisi yli 50 000 kannattajaa.

Vuoden 2013 lopussa avioliittolain muutosta esittänyt kansalaisaloite oli kerännyt jo yli 166 000 allekirjoitusta. Esitys meni vaivatta eduskuntaan ja sieltä jälleen lakivaliokuntaan, joka nyt ryhtyi tekemään mietintöä.

Valiokunta ei heltynyt suuresta kannattajajoukosta huolimatta vaan esitti, että kansalaisaloitteessa olevat lakiehdotukset hylättäisiin. Lakimuutoksen kannattajat tekivät mietintöön vastalauseen.

Vastalause johti äänestykseen täysistunnossa, koska Jani Toivola (vihr) esitti, että vastalauseesta tulisikin käsittelyn pohja. Toivola sai taakseen eduskunnan enemmistön, 105 kansanedustajaa.

Näin avioliittolain muutos lähti kuin lähtikin etenemään kohti finaalia, joka oli 12. joulukuuta 2014. Silloin eduskunta lopullisesti hyväksyi sen, että avioliittolain säännökset muutettiin sukupuolineutraaleiksi äänin 101–90.

Säännökset tulevat voimaan maaliskuun alussa ensi vuonna. Eduskunta on muuttanut myös useita muita asiaan liittyviä lakeja.

Mitä kansalaisaloitteella halutaan?

Tuskin oli muste kuivanut eduskunnan päätöksistä, kun kaksi kansalaista eli Jukka-Pekka Rahkonen ja Pasi Turunen polkaisivat liikkeelle vasta-aloitteen. He perustivat myös Aito avioliitto -nimisen yhdistyksen asiaa ajamaan.

Aloite haluaa kumota sukupuolineutraalin avioliittolain ja säilyttää avioliiton miehen ja naisen välisenä.

Aloite käyttää voimakkaimpana perustelunaan lapsen oikeutta isään ja äitiin. Aloitteen mukaan sukupuolineutraali avioliitto riistää myös adoptiolapselta mahdollisuuden kokemukseen eri sukupuolta olevista vanhemmista.

Aloitteen mukaan eduskunta laiminlöi selvityksen siitä, mitkä olisivat lakimuutoksen vaikutukset lapsen perusoikeuksien näkökulmasta.

Aloitteen mukaan entisen avioliittolain sukupuoliedellytys perustuu sille, että lisääntyminen riippuu miehestä ja naisesta sekä sille, että ”miehet ja naiset täydentävät toisiaan”. Lisäksi aloitteen mukaan lapset tarvitsevat ”ehyessä ja kestävässä suhteessa” elävää isää ja äitiä.

Aloite luovutettiin eduskunnalle kesäkuussa.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  7. 7

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  8. 8

   Kovat tuulenpuuskat kurittavat Keski- ja Etelä-Suomea – Yli 30 000 taloutta sähköttä

  9. 9

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  10. 10

   Tästä Brasilian lihaskandaalissa on kyse – maailman suurimpien lihantuottajien synnit voivat kulkeutua suomalaistenkin lautasille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  9. 9

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää