Valikko
Politiikka    |   HS-analyysi

Demareita repii sukupolvien sota –  veteraanidemarit haluavat työeläkkeiden nousevan palkkojen tahtiin, työikäiset vastustavat

Kimmo Kiljunen on saanut puoluekokousaloitteensa taakse 38 entistä demarivaikuttajaa, mukana myös kaksi entistä puheenjohtajaa.

Helmikuussa 2017 järjestetään Sdp:n puoluekokous Lahdessa. Kokouksen suurinta draamaa ei välttämättä nähdä puheenjohtajan valinnan tiimoilta.

Paljon pahemmin puoluetta näyttää repivän puoluekokousaloite työeläkeindeksin muuttamisesta.

”Se saattaa rikkoa puoluetta paljon pahemmin kuin puheenjohtajakisa 2014”, Tage Lindberg sanoo. Lindberg oli Jutta Urpilaisen keskeinen avustaja hänen puheenjohtajakaudellaan.

Puoluekokouksessa 2014 Antti Rinne syrjäytti istuvan puheenjohtajan Urpilaisen. Monen Urpilaisen kannattajan arvet ovat edelleen auki.

Rintamalinjat ovat selvät: puoluekokousaloitteen allekirjoitusten perusteella työeläkeindeksin muuttamista ajavat veteraanidemarit, joista moni on jo eläkkeellä. Vastapuolelta löytyy enemmän aktiivi-ikäisiä.

Entinen Sdp:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen on hankkeen pääpukari. Tarkoitus on muuttaa työeläkeindeksi takaisin palkkatasoindeksiksi. Kiljusen masinoiman puoluekokousaloitteen allekirjoittajalistalla on mukana muiden muassa kaksi entistä Sdp:n puheenjohtajaa Pertti Paasio ja Ulf Sundqvist.

Lisäksi allekirjoittajina ovat Markus Aaltonen, Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen, Marko Asell, Mikko Elo, Raimo Holopainen, Sinikka Hurskainen, Ilkka Joenpalo, Ulla Juurola, Reijo Kallio, Saara Karhu, Tapio Karjalainen, Marjaana Koskinen, Risto Kuisma, Jorma Kukkonen, Esa Lahtela, Reijo Laitinen, Minna Lintonen, Leena Luhtanen, Raimo Mähönen, Mats Nyby, Kalevi Olin, Reino Paasilinna, Pirkko Peltomo, Tuula Peltonen, Raimo Piirainen, Tuija Pohjola, Kari Rajamäki, Maija Rask, Jukka Roos, Arto Seppälä, Jacob Söderman, Kari Urpilainen, Helena Vartiainen, Marjatta Vehkaoja ja Antti Vuolanne.

Kaikki siis entisiä Sdp:n kansanedustajia. Ja valtaosa on aikanaan äänestänyt nykyisen työeläkeindeksin puolesta. Mutta nyt takki on siis kääntynyt.

Kimmo Kiljunen on tehnyt Senioriliikkeen nimissä työeläkeindeksin muuttamiseksi myös kansalaisaloitteen. Se keräsi 84 820 allekirjoitusta, joten se tulee eduskunnan käsittelyyn. Näillä näkymin eduskunta käsittelee aloitteen marras–joulukuussa.

Nykykäytännössä työeläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa kuluttajahintojen paino on 80 prosenttia ja palkkojen 20 prosenttia. Eläkkeet nousevat siis kutakuinkin inflaation tahdissa. Eläkeläisten ostovoima pysyy siis samassa tahdissa hintojen nousuun kanssa.

Mutta koska palkat nousevat yleensä inflaatiota nopeammin, eläkeläisten ostovoima on heikentynyt suhteessa palkansaajiin. Kimmo Kiljusen ja muiden aktivistien mielestä tämä on epäoikeudenmukaista. Heidän mielestään työeläke on ansiosidonnainen etuus, jonka pitää seurata palkkoja.

Valtaosa ekonomisteista on toista mieltä. Palkkojen nousu perustuu työn tuottavuuden kasvuun, joten hyödyn pitääkin kohdistua työssä käyviin.

Kansalaisaloitteessa halutaan, että työeläkkeet nousivat samaan tahtiin palkkojen kanssa. Näin toimittiin vuoden 1977 alkuun asti. Sen jälkeen eläkkeitä nostettiin puoliväli-indeksillä, jossa hintojen paino oli 50 ja palkkojen 50 prosenttia.

Nykyinen käytäntö tuli voimaan vuonna 1996. Sen jälkeen kuluttajahintojen paino on ollut 80 ja palkkojen 20 prosenttia. Kansalaisaloitteessa halutaan siis paluuta vuotta 1977 edeltävään aikaan.

Kansalaisaloitteessa todetaan, että palkkatasoindeksiin paluun kustannus olisi ”marginaalinen”. Eläkejärjestelmän asiantuntijoiden kuten Eläketurvakeskuksen (ETK) mukaan tämä ei pidä paikkaansa, sillä meno kasvaa kumulatiivisesti. Pidemmällä aikavälillä kyse olisi miljardien eurojen lisämenosta, jonka rahoittaisivat nuoremmat sukupolvet.

ETK:n vaikutusarvion mukaan palkkaindeksiin siirtyminen johtaisi välittömästi eläkemenojen kasvuun suhteessa eläkevaroihin. Eläkerahastot tyhjenisivät kokonaan 2060-luvulla.

Kyseessä näyttää olevan mitä suurimmassa määrin olevan sukupolvikysymys.

Nuorisojärjestöt julkistivat keväällä poikkeuksellisen yhteisen julkilausuman, jossa ne tyrmäsivät Kimmo Kiljusen kansalaisaloitteen. ”Nyt riittää faktojen vääristely”, ne totesivat Kiljuselle.

Mukana yhteisessä lausunnossa olivat kaikki poliittiset nuorisojärjestöt, myös demarit, sekä muiden muassa Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto Sakki, Lukiolaisten liitto sekä työmarkkinajärjestöjen nuorisojärjestöt.

”Olemme valmiita kannattamaan toimia, jotka vähentävät tehokkaasti eläkeläisköyhyyttä. Epäoikeudenmukaista indeksialoitetta sen sijaan emme tue, sillä se ajaisi tulevat sukupolvet köyhyyteen”, nuorisojärjestöt totesivat.

Kansalaisaloite tuskin menee läpi eduskunnassa. Esimerkiksi Ylen MOT-ohjelma kysyi alkuvuodesta asiaa kaikilta eduskuntapuolueilta. Kolme hallituspuoluetta – keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus – antoi yhteisen vastauksen, joka oli yksiselitteinen: työeläkeindeksin muutokselle ei ole edellytyksiä ”lyhyellä eikä pitkällä aikavälillä”.

Sdp:n puoluekokousaloitteen merkitys voikin olla paljon kansalaisaloitetta suurempi. Etenkin jos Sdp nousee seuraavien vaalien jälkeen hallitukseen.

Kuten Kiljusen puoluekokousaloitteen allekirjoittajalistasta näkee, hanketta ajetaan korkealla profiililla. Sinänsä allekirjoittajien statuksella ei pitäisi olla merkitystä aloitteen etenemiseen, sillä puolueen sääntöjen mukaan kaikki aloitteet käsitellään samalla tavalla.

Puoluehallitus antaa aloitteesta ensin lausunnon ja sitten puoluekokous päättää.

Indeksiuudistusta koskevia aloitteita on ollut monta kertaa aiemminkin Sdp:n puoluekokouksessa. Puoluehallitus ei ole puoltanut indeksin muuttamista.

Nyt puoluehallitukseen kohdistuu kuitenkin melkoiset paineet. Jo senkin vuoksi, että Sdp:n puoluekokouksen keski-ikä on korkea. Ja eläkeindeksi herättää heidän keskuudessaan suuria tunteita.

Sdp:n puoluehallitusta auttaa kuitenkin tasapainoilussa se, että Kiljusen kansalaisaloitteen ja puoluekokousaloitteen tekstit eroavat merkittävästi toisistaan.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan yksiselitteisesti työeläkeindeksin palauttamista kokonaan palkkatasoindeksiksi. Ei esimerkiksi paluuta vuotta 1996 edeltäneeseen puoliväli-indeksiin, jossa hintojen paino oli 50 ja palkkojen 50 prosenttia.

Puoluekokousaloitteessa puolestaan vaaditaan työeläkeindeksin palauttaminen palkka- tai palkkapainotteisemmaksi indeksiksi.

Aloitteessa ei siis välttämättä vaadita siirtymistä kokonaan palkkaindeksiin, vaan palkkapainotteisempaan suuntaan. Näin ollen puoluekokousaloitteen toive täyttyy, jos Sdp ottaa tavoitteekseen muuttaa suhdetta vain hitusen – esimerkiksi niin, että hintojen nousun paino olisi vaikka 75 prosenttia ja palkkojen 25.

Tämänkaltainen hienosäätö tuskin kuitenkaan tyynnyttää veteraanidemareita. Niin koville kierroksille Kimmo Kiljunen näyttää heidät agitoineen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taitettu indeksi
 • Sdp
 • Eläkkeet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Ruotsinlaivan esiintyjää epäillään matkustajan pahoinpitelystä – Tallink Siljan mukaan tapaus on ”yksittäinen ikävä ylilyönti”

  4. 4

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  5. 5

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  6. 6

   Voiko päänsärky kertoakin aivoverenvuodosta? Tai aggressiivisesta kasvaimesta? Stressaava elämäntilanne voi altistaa luulotautisuudelle – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista

  7. 7

   Pitääkö Putin Jeltsinin lupauksen? Unto Hämäläinen uskoo, ettei Venäjä vehkeile Suomen presidentinvaalissa, ja siihen on syy

  8. 8

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  9. 9

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  10. 10

   Trump Twitterissä: Transsukupuoliset eivät voi palvella Yhdysvaltain armeijassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  10. 10

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  11. Näytä lisää