Valikko
Politiikka

Tradenomiliitolta radikaali ehdotus: Asiantuntijoille ja esimiehille 152 tunnin kuukausityöaika – ylityö-, ilta- ja sunnuntaikorvaukset pois

”Olennaista asiantuntijatyössä on työn tulos, eikä siihen käytetty aika tai paikka”, Tradenomiliiton toiminnanjohtaja Mika Varjonen sanoo.

Tradenomiliitto (Tral) esittää, että asiantuntijoille ja esimiehille säädettäisiin oma työaikalaki.

Esityksen mukaan asiantuntijoiden säännöllinen työaika olisi 152 tuntia kuukaudessa. Asiantuntijat saisivat kuukausityöajan sisällä vapaasti määritellä työajan ja -paikan mille tahansa viikonpäivälle.

Pituudeltaan 152 tunnin kuukausityöaika vastaisi kutakuinkin nykyistä 37,5 tunnin viikkotyöaikaa.

Radikaalia nykykäytäntöön verrattuna on se, että liitto esittää kaikkien työtuntien olevan samanarvoisia. Työntekijä ei siis saisi lisäkorvausta ilta- tai viikonlopputyöstä.

Säännöllisen 152 tunnin kuukausityöajan ylittävät tunnit olisivat lisä- tai ylityötä. Niistäkään ei maksettaisi ylimääräistä korvausta, vaan yli- ja lisätyö korvattaisiin yksi yhteen rahana tai vapaana tehtyjen tuntien mukaan.

Tradenomiliiton esityksessä ylityötä saisi teettää enintään 330 tuntia vuodessa.

Liitto julkisti esityksensä keskiviikkona.

”Kyseessä olisi todella iso muutos”, Akavan työelämäasioiden johtaja Maria Löfgren sanoo. Tradenomiliitto on Akavan jäsenliitto.

Löfgren on iloinen siitä, että Akavan jäsenliitoista tulee konkreettisia esityksiä. Uutta työaikalakia valmistellaan parhaillaan kolmikantaisessa työryhmässä, jonka pitäisi saada esityksensä valmiiksi vuoden 2017 kesäkuun loppuun mennessä.

Löfgren kertoo, että Akavalla ei ole kantaa Tradenomiliiton esitykseen, koska keskusjärjestö ei ole sitä vielä käsitellyt.

Löfgren muistuttaa, että nykylaillakin työaikajoustoista voidaan sopia työehtosopimusten puitteissa sekä työpaikoilla. Hän kertoo olevansa etenkin huolissaan työsuojelusta ja työntekijöiden jaksamisesta. ”Ihmisten ei pidä tappaa itseään työllä”, hän sanoo.

Tradenomiliiton toiminnanjohtaja Mika Varjosen mukaan nykyinen työaikalainsäädäntö on pahasti vanhentunut asiantuntijatyön osalta. Sitä ei käytännössä noudateta valtaosassa asiantuntija- tai esimiestehtäviä. Ylempien toimihenkilöiden YTN:n tekemän selvityksen mukaan lain mukaisia ylityökorvauksia saa yksityisellä sektorilla työskentelevistä akavalaisista vain 23 prosenttia.

Asiantuntijan pitää usein olla tavoitettavissa myös iltaisin ja viikonloppuisin asiakkaiden ja kansainvälisen liiketoiminnan takia. Nykyinen lainsäädäntö ei Varjosen mukaan tunnista etätyötä, matka-aikana tehtyä työtä tai ylipäätään perinteisen toimistoajan ulkopuolella tehtyä työtä.

”Olennaista asiantuntijatyössä on työn tulos, eikä siihen käytetty aika tai paikka”, Mika Varjonen sanoo.

Varjonen korostaa, että sekä työnantajat että asiantuntijatehtävissä työskentelevät työntekijät kaipaisivat lisää joustavuutta: kiireisinä aikoina työpäivät voivat olla pitkiä ja vastaavasti hiljaisempina aikoina työpäivät voivat olla lyhyempiä.

”Lakiesitys mahdollistaa nykyistä paremmin työn ja yksityiselämän yhteensovittamisen, millä on positiivinen vaikutus työhyvinvointiin ja tuottavuuteen”, Tradenomiliiton esityksessä todetaan.

Kuukausityöajan käyttöönotto edellyttäisi liiton mukaan sitä, että työaikapankki- ja etätyökirjaukset tuovat selvät pelisäännöt kaikille työpaikoille.

Varjosen mukaan Tradenomiliitto esittää kuukausityöaikaa ainoastaan asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Esimerkiksi tehdastyöntekijöitä laki ei koskisi.

”Tätä uutta työaikalakia sovellettaisiin niihin työntekijöihin, jotka tosiasiallisesti itsenäisesti voivat määritellä työaikansa ja työntekopaikkansa”, Varjonen sanoo.

Tradenomiliitto on tutkintopohjainen liitto samaan tapaan kuin Lakimiesliitto tai Ekonomiliitto. Kuten nimestä voi päätellä, kaikki Tradenomiliiton jäsenet ovat koulutukseltaan tradenomeja.

Tradenomi on alempi korkeakoulututkinto, jonka voi suorittaa 23 ammattikorkeakoulussa.

Tradenomiliitto on työelämän edunvalvonta-, palvelu- ja markkinointiorganisaatio. Työehtosopimuksista neuvottelevat Ylemmät toimihenkilöt YTN ja Julkisalan korkeakoulutetut Juko.

Tradenomiliiton Varjonen kertoo, että Tradenomiliiton jäsenistö on vahvasti kuukausityöajan takana. Liitto on käynyt esitystä läpi parin vuoden ajan eri tilaisuuksissaan. ”Palaute on ollut 90 prosenttisesti myönteistä”, Varjonen sanoo.

Tradenomiliitto on aiemminkin erottautunut ammattiliittokentästä terhakkailla ehdotuksillaan. Eräs syy saattaa olla se, että liiton jäsenkunta on nuorta. Jäsenten keski-ikä on 34 vuotta, Varjonen kertoo.

”Jäsenistö on myös aika samanhenkistä porukkaa”, Varjonen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työaika

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  6. 6

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  7. 7

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  8. 8

   Lontoon terrori-iskujen uhriluku nousee –poliisi uskoo tunnistaneensa hyökkääjän

  9. 9

   Lontoon iskun alta pelastunut opiskelija HS:lle: ”Poistuimme parlamenttitalosta – ja 30 sekunnin päästä takanamme kuului pamahdus”

  10. 10

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  9. 9

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  7. 7

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää