Politiikka

Sipilä ei usko Orpon varoituksiin: lisäleikkauksille ei ole tarvetta

Politiikan gallupit saivat Sipilältä ankaraa arvostelua. Erikseen hän mainitsi Ylen, jolta hänen mukaansa tulee 12 gallupia vuodessa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan Suomen ei tarvitse tehdä valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) kaavailemia uusia leikkauksia.

Sipilä sanoi lauantaina HS:lle Torniossa puoluevaltuuston kokouksessa, että vaikka Suomen taloudella on nyt paljon epävarmuustekijöitä, kuten Britannian EU-ero, pitäisi hallituksen nykyisten toimien olla jo riittäviä. Esimerkiksi työllisyys on kehittymässä kohti 70 prosenttia ja talouskasvu on 1,5 prosentin tasolla, Sipilä luetteli.

”Nyt on kaikki usko, että päämäärä lähestyy”, Sipilä sanoi.

Orpo kertoi lauantaina HS:ssa, että hallitus voi joutua tekemään keväällä 1–2 miljardin euron lisäleikkaukset julkiseen talouteen.

Vaikka Suomen taloudessa on viime kuukausina nähty valonpilkahduksia, Orpon mukaan selvää käännettä taloudessa ei ole tapahtunut.

”Olen hemmetin huolissani Suomen taloudesta”, Orpo sanoi.

Sipilän mukaan Orpon kanta ei tullut hänelle yllätyksenä, sillä he ovat keskustelleet aiheesta. Sipilän mukaan Orpon tehtävä valtiovarainministerinä velvoittaa puhumaan mahdollisista uhkakuvista. Hän vakuutti, että keskusteluyhteys on ollut hyvä.

Lauantaina Sipilä myös moitti kannatusgallupeja ja oppositiota pelottelusta soteuudistuksella avatessaan keskustan puoluevaltuuston kokouksen lauantaina Torniossa.

Sipilän mukaan oppositio näkee nyt turhia mörköjä esimerkiksi valinnanvapaudessa ja rakenteissa. Sipilä muistutti, ettei sillä ole merkitystä, lukeeko hoitolaskussa maakunta vai maakunnan yhtiö.

Julkisella toimijalla säilyy Sipilän mukaan vastakin vahva rooli.

”Nyt jokaiselle tulee valinnanvapaus, mikä oli aiemmin mahdollista vain varakkaimmille”, Sipilä tähdensi ja kertoi esimerkin sujuvasta lonkkaleikkauksesta.

Politiikan gallupit saivat Sipilältä ankaraa arvostelua. Erikseen hän mainitsi Ylen, jolta hänen mukaansa tulee 12 gallupia vuodessa.

”Tämä on varsinaista tusinataloutta. Heittäkää ne puoluebarometrit ja gallupit roskakoriin”, Sipilä kehotti ja puhui ylisukupolvisesta näystä Suomen kuntoon laittamisesta.

Sipilä otti kantaa myös ulkopolitiikkaan ja korosti myös suhteiden ylläpitoa Venäjään.

Sipilä kertoi tapaavansa vielä tämän vuoden puolella pääministeri Dmitri Medvedevin ja puhuvansa hänen kanssaan myös Koillisväylän kaapelihankkeesta.

Keskustan puoluevaltuusto valmistautuu Tornion kokouksessa tuleviin kuntavaaleihin.

HS:n haastattelemia kokousedustajia etenkin pienistä kunnista huolestuttaa juuri se, miten pienimpien kuntien elinvoima taataan sote- ja maakuntauudistuksessa.

Sipilän mukaan kuntavaaleista on tulossa paikallisesti värittyneet yleispoliittiset vaalit.

”Otetaan loppukiri viime kunnallisvaalien tapaan”, Sipilä kannusti.

Sipilää huolettaa myös eriarvoistuminen, jota hän pitää vakavana asiana.

Sipilä kertoi perustavansa työryhmän pysäyttämään eriarvoistumisen ”nykyisten talousraamien puitteissa”. Työryhmän puheenjohtajaksi on Sipilän mukaan jo lupautunut professori Juho Saari.

 

Kolme kysymystä kuntavaaleista

HS kysyi kolmelta keskustan puoluevaltuuston jäseneltä kolme kysymystä kuntavaaleista:

1. Mikä on kuntavaalien tärkein teema?

2. Mikä on vastedes kunnan tärkein tehtävä?

3. Miten taataan kaikille mahdollisuus käydä koulua kotoa käsin?  

Eija-Riitta Niinikoski, Nivala

1. Tulevissa vaaleissa pitää vahvistaa yhteisöllisyyttä. Myös koulutus ja osaaminen sekä elinkeinorakenteen vahvistaminen ovat tärkeitä. Samoin kunnan vetovoiman lisääminen.

2. Kunnan tärkein tehtävä on vahvistaa elinvoimaisuutta. Pitää myös palvella elinkeinoelämää.

3. Nivalassa on valittu se tie, että säilytetään kouluverkko eli kyläkoulut. Meillä on vielä 12 alakoulua, vaikka asukkaita on vain 11 000. Pitää satsata nuoriin. Palloiluhalli vielä puuttuu.

Hannu Uusihonko, Honkajoki

1. Haasteena on meillä alle 1 800 asukkaan kunnan itsenäisyys. Että onko tämä viimeinen valtuusto, joka valitaan. Luotan kuitenkin keskustaan, että koko maa pidetään asuttuna, eikä maaseutua hylätä.

2. Elinvoiman ylläpitäminen on tärkein tehtävä. Työpaikkaomavaraisuus on tärkeää. Meillä on hyvä yritystiheys.

3. Meillä on harvinainen kunta, että on oma lukio, mutta alakoulut on yhdistetty. Opetus voidaan parhaiten järjestää seutukunnallisesti niin, että hallinto yhdistyy, mutta toimipaikkoja säilytetään.

Riitta Rikkola, Miehikkälä

1. Elinvoimaisen kotikunnan säilyttäminen on tärkein teema. Pitää huolehtia siitä, että peruspalvelut ovat kunnossa.

2. Kunnan tärkein tehtävä on turvata elinkeinot. Myös työllisyysasiat ovat tärkeitä. Meillä panostetaan myös matkailuun.

3Meillä on tietoinen valinta säilyttää kyläkoulut. Rakennamme myös uuden koulukeskuksen. Pyrimme sillä ja erityisillä muutamien tuhansien bonuksilla houkuttelemaan uusia asukkaita, joita nyt on noin 2 000. Meillä on kaunis ja puhdas luonto, ja myös uusi moottoritie on hyödyksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juha Sipilä
 • Keskusta
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  4. 4

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  5. 5

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  6. 6

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  7. 7

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  8. 8

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  9. 9

   Koirien asusteista tuli suomalainen hittituote – ”Omistajaa saatetaan katsoa pahasti, jos koira on ilman takkia nollakelissä”

  10. 10

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää