Politiikka

Tästä Ylen painostuskohu alkoi – toimittaja julkaisi sähköpostikeskustelun Juha Sipilän kanssa

Salla Vuorikoski kertoo Helsingin Sanomille, että viestien julkaiseminen on hänen mielestään yleisen edun mukaista.

Ylen toimittaja Salla Vuorikoski julkisti torstaina Facebook-sivuillaan 25.–26. marraskuuta pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa käymänsä sähköpostikeskustelun. Vuorikoski ei kuitenkaan julkaissut pääministerin lähettämiä kansalaispalautteita.

Sipilä kertoo viesteissä olevansa ärsyyntynyt Vuorikosken kirjoituksesta, joka koski pääministerin sukulaisten yhteyksiä Terrafamen kaivoksen tekemiin tilauksiin.

Suomen Kuvalehden uutisen mukaan Sipilän yhteydenotot Yleen vaikuttivat Ylen journalismiin.

Vuorikoski otti ensin yhteyttä Sipilään pyytääkseen tältä kommenttia siihen, oliko pääministeri tuonut talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa tai muualla esille, että hänen lastensa ja enojensa ja serkkujensa omistamalla yrityksellä on taloudellinen intressi Terrafamen tilauksiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lisäksi Vuorikoski kysyi, milloin pääministeri oli viimeksi antanut neuvoja Katera Steelin liiketoimintaan.

(Seuraavat lainaukset ovat suoria lainauksia Vuorikosken Facebook-kirjoituksesta. Lue alkuperäinen viesti tästä.)

Sipilä vastasi Vuorikoskelle seuraavalla viestillä (lähetetty 25. marraskuuta 2016 klo 15.09):

”Eipä kerennyt kommentoida, kun edesvastuuton juttu on jo tehty. Hyvään journalismiin kuuluu se, että syytetyllä on mahdollisuus sanoa oma näkemyksensä. Tämä on käsittämätöntä Yleltä, ja käsittämättömän kaukaa haettu.

Vahinko on jo tapahtunut. Minua saa haukkua niin paljon kuin haluatte (ja niin totisesti teettekin), mutta pitäkää lapseni ja kaukaiset sukulaiset ulkona tästä likaisesta pelistä. Tätä viestiä ei saa käyttää julkisuudessa.”

Vuorikoski (25. marraskuuta 2016 klo 15.16):

”Hei! Erittäin harmillista, jos ette kommentoi. Siteerasimme jutussamme Kansan Uutisille jo aiemmin samasta aiheesta antamaanne lausuntoa (ei tietoa Katera Steelin asioista) ja olisimme halunneet lisätietoa aiheesta. Otamme mieluusti edelleen vastaan kommenttinne.”

Sipilä (25. marraskuuta 2016 klo 16.21):

”Teit jutun ennen kuin ehdin vastata kyselyysi. Olisin ilman muuta kommentoinut - et vaan antanut siihen käytännössä mitään mahdollisuutta. On kohtuutonta odottaa tässä tehtävässä noin nopeaa vastaamista, onneksi on muutakin tekemistä kuin päivystää sähköpostia. Tiedät sen hyvin itsekin, et halunnutkaan saada vastausta, lopputulos jutulle oli päätetty etukäteen.

Enää ei ole mitään järkeä kommentoida, koska juttu on jo tehty ja vahinko tapahtunut. Lapset ja kaukaiset sukulaiset on vedetty epämääräiseen vihjailevaan juttuun, missä ei ole mitään totuuden sidettä, ei mitään. On todella käsittämätöntä, että edes käy pienessä mielessä, tehdä tällaisia ratkaisuja sukulaisten edun vuoksi. Minulla ei käynyt tällainen edes mielessä enkä tiedä mitään Kateran asiakkuuksista. Ei ole aika riittänyt sukulaisten kanssa seurusteluun, vaikka mieli tekisi joskus kysellä kuulumisia. Todella harmi lasten ja kaukaisten sukulaisten kannalta.

Tätä vastausta ei saa käyttää tai lainata jutuissa.”

Vuorikoski (25. marraskuuta 2016 klo 16.28):

”Hei! Kiitos palautteesta. Tuo johtopäätös on kuitenkin väärä: halusimme ja haluamme edelleen kommenttinne uutisointia varten. Pidämme siis tämän kommenttipyynnön yhä voimassa, mikäli tulette toisiin ajatuksiin.

Mukavaa viikonloppua.”

Sipilä (25. marraskuuta 2016 klo 16.41):

”Hei, Kuten sanoin, vahinko on jo tapahtunut. Vastailen nyt kansalaispostiin, jotka useimmat otsikoidaan: enoja, serkkuja ja Terrafame.”

[Viestissä on liitteenä runsaasti kansalaispalautetta.]

Myöhemmin Sipilä kirjoitti seuraavasti (25. marraskuuta 2016 klo 23.07):

”Lähetin muutaman näytteen siitä, mitä tarkoitushakuisilla jutuilla saadaan aikaan. Ihmiset uskovat jostain syystä Ylen puolueettomuuteen. Me emme tarvitse oppositiota ollenkaan, niin puolueellista Ylen viestintä on ollut tämän vaalikauden aikana. Tämän ovat todenneet erityisesti ne kansanedustajat, jotka ovat olleet pidempään mukana. Tällaista ei kuulema ole nähty koskaan.

Lestadiolaisjutut

Yrityksen tuulesta temmatut työsuojelujutut

Tulojen ilmoittamatta jättäminen

Jne, jne.

Arvostukseni Yleen on nyt täysi nolla, ei tietysti poikkea teidän arvostuksestanne minua kohtaan. Tasoissa ollaan.”

Vuorikoski (26. marraskuuta 2016 klo 15.48):

”Hei! Ikävä kuulla, että arvostuksenne Yleä kohtaan on nolla. On kuitenkin itsestäänselvää, että juttu on tehty tavanomaisista journalistisista lähtökohdista - ilman poliittista agendaa, saatikka mitään henkilöönne liittyvää. Vallankäyttäjien toimien ja sidosten seuraaminen on journalistin tehtävä”

Sipilä (26. marraskuuta 2016 klo 17.59):

”Teit viikon juttua ja 1,5 tuntia ennen julkaisemista pyydät minulta kommenttia sähköpostilla. Tiedät itsekin ettei tämä täytä mitään journalismin kriteerejä. Esitit erittäin vakavan syytöksen, mihin minulle ei annettu mahdollisuutta vastata ennen kuin vahinko oli päästetty jo tapahtumaan.”

Vuorikoski (26. marraskuuta 2016 klo 18.29):

”Hei! Voin avata jutunteon taustoja sen verran, että selvitin viime viikolla vinkin pohjalta lyhyesti Katera Steelin yhteyttä Terrafameen. Tuolloin kävi nopeasti ilmi, että töitä on tehty viimeksi kaivoksella 2012 ja 2013. Totesimme toimituksessa, että yhteistyösuhde on jo siltä osin vanha, kun 2014-2016 töitä ei Markku Jauhiaisen kertoman mukaan ole ollut. Lähetin vielä perjantaina Ratialle viestin, jossa pyysin tietoa siitä, onko uusia tilauksia sisässä.

Asian selvittely jäi tuolloin siihen ja nyt maanantaista torstaihin tein töitä aivan muiden aiheiden parissa, kunnes huomasin Kansan Uutisten jutun asiasta. Heillä oli tieto uudesta tilauksesta. Perjantaina kysyin puhelimitse Terrafamesta tilauksen kokoa ja saatuamme tiedon päätimme jutunteosta, lähetimme teille lisätietopyynnön ja kasasimme tiedot, joilla jatkoimme jo edellisenä päivänä mediassa esillä olleen uutisen syventämistä.

On aivan selvää, että meillä oli todellinen halu saada teidän kommenttinne ja uudistan edelleen tämän pyynnön.”

 

Näin Vuorikoski perustelee HS:lle Sipilän kommenttien julkaisua

Vuorikoski kertoi Facebookissa, että hänestä yleisöllä on oikeus saada tietoa yhteiskunnallisesti merkittävän asian taustoista. Hän lisää Helsingin Sanomille kokevansa, että viestien julkaiseminen on ”yleisen edun mukaista.”

”Koen, että [julkaisemisen myötä] yleisö pystyy arvioimaan paremmin viestittelyn merkitystä sekä pääministerin, minun toimittajana ja Ylen toimintaa tilanteessa”, hän kertoo HS:lle.

”Puntaroin, onko viesteissä jotain erityistä ja painavaa, esimerkiksi yksityisyyden suojan piirissä olevaa asiaa, minkä takia niitä ei pitäisi julkaista. Tulin siihen tulokseen, että ei ole.”

Toinen peruste julkaisemiselle oli Vuorikosken mukaan se, että Yle itse julkaisi keskiviikkoiltana uutisen hänen ja Sipilän viestinvaihdosta.

Ylen jutussa kerrottiin viestien sisällöstä referoiden. Siinä oli myös muutamia suoria sitaatteja Sipilän viesteistä ja niissä olleista kansalaispalautteista.

Kansalaispalautteet Vuorikoski päätti jättää julkaisematta.

”Kävin palautteita läpi ja totesin, että siinä tulee kaksi ongelmaa. Niitä ei ole alun perin tarkoitettu toimittajalle, vaan lähetetty pääministerille. Lisäksi viestien sisällössä on osin sellaisia alatyylisiä ilmaisuja pääministerin henkilöstä ja toiminnasta, että ei olisi ollut asiallista lähteä julkaisemaan niitä itse uudelleen”, hän kertoo.

Poliitikoilta tuleva kriittinen palaute ei Vuorikosken mukaan ole poikkeuksellista. Sen sijaan kansalaispalautteiden välittäminen toimittajille ja kommentti, jonka mukaan Sipilän arvostus Yleä kohtaan on ”täysi nolla”, ylittivät hänen mielestään uutiskynnyksen.

Vuorikoski kertoo, että näistä asioista kaavailtiin uutiskärkeä maanantaiksi suunnitellulle jatkojutulle, jonka Ylen johto päätti hyllyttää.

”Oma arvioni on, että se on hyvin poikkeuksellista toimintaa pääministeriltä. Tietysti jokainen arvioi sitä omalla tavallaan, mutta meidän tiimimme journalistinen arvio oli, että siinä on uutisarvoa.”

Vuorikoski kertoo kysyneensä Ylen johdolta keskiviikkoiltana, voisiko hän luovuttaa saamansa viestit medialle tai voisiko Yle julkaista ne.

”Ilmaisin, että oma rivitoimittajan näkemykseni on se, että ne pitäisi julkaista. Illalla ilmoitettiin, että Yle tekee niistä jutun.”

Vuorikoski ei sanojensa mukaan ole saanut lupaa viestien julkaisemiseen, mutta häntä ei myöskään ole kielletty julkaisemasta niitä.

”On oma henkilökohtainen päätökseni, että julkaisen nämä, ei kenenkään muun.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä – näihin linjoihin lakko vaikuttaa

  2. 2

   Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina

  3. 3

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  4. 4

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  5. 5

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  6. 6

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  9. 9

   Vapaa-ajan tissuttelu aiheuttaa töissä virheitä enemmän kuin moni ajattelee – Viinin lipittelijät pitäisi lähettää lenkille

  10. 10

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä – näihin linjoihin lakko vaikuttaa

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  6. 6

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  7. 7

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  8. 8

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Karibialla riehuva Maria tuhoaa sen mikä Irmalta jäi ehjäksi – Puerto Rico pimeni, ainakin kymmenen kuollut
  3. Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa
  4. Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina
  5. Venäjän tullin pääjohtaja Vladimir Bulavin: Puukaupan kulta-aika on ohi, mutta Silkkitie Kiinaan voi avata uusia mahdollisuuksia suomalaiselle elinkeinoelämälle
  6. Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle
  7. Valhe pakolaisille maksettavista bordellikäynneistä levisi nopeasti – Tällaista on arki Saksan valeuutisia torjuvassa Correctiv-keskuksessa
  8. Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja
  9. Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä – näihin linjoihin lakko vaikuttaa
  10. Syntyykö Berliinin maratonilla maailmanennätys? Kohutossut saattavat vielä nousta ratkaisevaan rooliin – juoksukone näyttää, miten pärjäisit Cooper-testissä ME-maratoonarin kanssa
  11. Rahahanojen ylivartijat vaihtuvat Atlantin molemmilla puolilla
  12. Näytä lisää