Politiikka

Sipilä syytti keväällä Yleä valehtelusta – Yle rajoitti Sipilän sijoitusten käsittelyä ja jätti julkaisematta asiaa koskevan jutun

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lähetti Yleen sähköposteja sen jälkeen, kun MOT-ohjelma käsitteli maaliskuussa hänen käyttämäänsä sijoitustuotetta eli vakuutuskuorta. HS:n tietojen mukaan Ylen johto rajoitti sen jälkeen vakuutuskuoren käsittelyä, mikä on herättänyt huolta Ylen politiikan toimituksessa.

Uutisointi pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja hänen lähipiirinsä omistuksista on aiheuttanut kiistaa useita kertoja aiemminkin Sipilän, Ylen johdon ja Ylen toimituksen välillä.

Sipilä on lähettänyt Yleen sen journalistisia ratkaisuja kovasanaisesti arvostelevia sähköposteja jo ennen viime perjantaina alkanutta Terrafame-tapausta. HS:n tietojen mukaan Sipilä oli Yleen yhteydessä sen jälkeen, kun MOT-ohjelma käsitteli maaliskuussa hänen käyttämäänsä sijoitustuotetta eli vakuutuskuorta.

Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen kielsi HS:n tietojen mukaan tämän jälkeen Sipilän vakuutuskuoren käsittelyn muissa kuin puhtaasti uutisellisissa jutuissa. Sipilän vakuutuskuorta koskevaa kolumnia ei koskaan julkaistu ja sitä suunnitelleelle toimittajalle viestitettiin, ettei asiaa kannata käsitellä. Jääskeläisen mukaan tapahtumien kulku ei mennyt näin.

HS:n tietojen mukaan Sipilä myös hermostui Ylen toimittajalle Pirjo Auviselle siitä, että tämä kysyi vakuutuskuoresta pääministerin haastattelutunnilla. Sipilä sanoo, että hän kävi toimittajan kanssa keskustelun.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ylen politiikan toimitus on ollut tyytymätön tilanteeseen. Keskiviikkona vakuutuskuoriasia nousi erikseen esille Ylessä pidetyssä toimituksen kokouksessa, joka käsitteli viime päivinä vellonutta kohua Sipilän ja Ylen suhteesta.

HS:n tietojen mukaan kokenut Ylen politiikan toimittaja Riikka Uosukainen kertoi kokouksessa politiikan toimituksen olevan turhautunut siihen, miten Ylen johto on rajoittanut Sipilän vakuutuskuoren käsittelyä.

Uosukainen huomautti, että poliitikkojen painetta on ollut aina ennenkin ja ilmaisi huolensa siitä, onko Yle nyt taipumassa paineeseen. Puheenvuoro sai isot aplodit kokouksessa, jossa oli läsnä satakunta toimittajaa.

Yle julkaisi maaliskuussa MOT-ohjelman, joka käsitteli suomalaisten pörssiyritysten voittoja ja osingonmaksua.

Puolen tunnin ohjelmassa oli 16 sekunnin kohta, jossa todettiin seuraavasti: ”Pääministeri Juha Sipilän miljoonaomaisuus on vakuutuskuoren alla. Pääministeri ei siis maksa veroa kevään osingoista”.

Vakuutuskuoressa on kyse siitä, että veronmaksu siirtyy tulevaisuuteen. Tällöin sijoittaja saa tuoton koko brutto-omaisuudelle. Myös sijoitusrahastot toimivat näin. Jos Sipilällä olisi suoria osakeomistuksia, hän maksaisi osingoista saman tien veron.

Sipilä on kertonut sijoittaneensa rahojaan ainakin Nordea Tuottokori -nimiseen sijoituskoriin, jolloin hänen sijoituksensa on hajautettu pääosin korko-, osake- ja kiinteistösijoituksiin.

MOT:n juttu ilmestyi maanantaina 7. maaliskuuta. Se sai kiitosta Ylen sisällä esimiestasolla asti. Perjantaina 11. maaliskuuta Sipilä lähestyi MOT:n vastaavaa toimittajaa Ville Vileniä pyytäen selityksiä siihen, mihin perustuu MOT-ohjelman vihjaus, että hänen vakuutuskuoreensa kertyy osinkotuloja.

HS:n tietojen mukaan Yleisradio vastasi Sipilälle, mutta se ei tyydyttänyt pääministeriä. Sipilä halusi tarkempia selvityksiä.

”MOT-ohjelmassa väitettiin virheellisesti, etten maksaisi vakuutuskuoren takia veroja osingoista. Minulla ei ole suoria osakeomistuksia eikä niitä ole vakuutuskuoressakaan. Eli en saa osinkoja, joten en voi myöskään maksaa niistä veroja”, Sipilä perustelee viestejään HS:lle.

”Minulla on oikeus oikaista virheellinen tieto. Tässä on saman vuoden aikana ollut aika monta virheellistä uutista, jotka luovat mielikuvaa, että toiminnassani olisi jotain hämärää tai en maksaisi veroja. Nämä ovat erittäin vakavia väitteitä pääministeristä.”

Sipilä oli kiihtynyt siitä, että hän oli saanut paljon vihaista palautetta sen takia, että kansanedustaja Li Andersson (vas) käsitteli vakuutuskuoriasiaa eduskunnassa MOT:n pohjalta, ja että asia oli noussut sen myötä julkiseen keskusteluun.

MOT:n toimituksen mukaan ohjelmassa ei ollut virhettä. Ylen johto kuitenkin halusi oikaista sen.

Vastaava toimittaja Vilen lähetti Sipilälle viestin, jossa pahoiteltiin sitä, että ohjelma on saattanut synnyttää käsityksen veronkierrosta tai verosuunnittelusta. Sipilä vaati HS:n tietojen mukaan Yleä korjaamaan sekä MOT:n aiheuttamat mielikuvat että ohjelmassa esitetyt ”valheet”.

Sunnuntaina 13. maaliskuuta Yle julkaisi oikaisun, joka myös luettiin illan pääuutislähetyksessä. Tavanomainen käytäntö on, että mahdolliset oikaisut esitetään vain alkuperäisessä ohjelmassa.

”Totesin, että antamamme mielikuva oli virheellinen ja korjasimme sen”, sanoo Vilen.

Vilen poisti ohjelman ensin Yle Areenasta kokonaan. Se laitettiin myöhemmin takaisin sillä ehdolla, että 16 sekunnin Sipilää käsittelevä osuus poistetaan. Kohta otettiin pois.

MOT:n jälkeen Ylen toimittaja Pirjo Auvinen kysyi 20. maaliskuuta aivan pääministerin haastattelutunnin lopussa Sipilältä vakuutuskuoresta.

HS:n tietojen mukaan Sipilä hermostui kysymyksestä eikä antanut kuvata itseään lentokentällä sen jälkeen. Auvinen kirjoitti myöhemmin torstai-iltana asiasta kolumnin.

”Sipilän suuttumus kuului lähetyksessä ja jatkui lähetyksen jälkeen. Hänen mielestään toimittajat haluavat vain tietää paljonko hänellä on rahaa. Sanoin olevani eri mieltä: sidonnaisuusilmoituksilla ei kaivata tietoa rahan määrästä vaan siitä syntyykö ministerille sidonnaisuuksia”, Auvinen kertoo kolumnissaan.

Sipilä selittää HS:lle käytöstään: ”Yritin haastattelutunnin jälkeen selittää toimittajalle jälleen kerran, mistä tässä asiassa on kysymys. Hän jatkoi siitä samasta asiasta, joka oli ollut MOT-ohjelmassa esillä. Selitin hänelle, mistä oli kyse, ja miksi se harmitti minua.”

Sipilä muistuttaa, että hänen sidonnaisuutensa voi kuka tahansa käydä katsomassa internetistä. Hän sanoo kuvausepisodin liittyvän siihen, että hän piti palaveria lentokentällä avustajansa kanssa arkivaatteissa.

”Minusta on yhteisesti sovittava asia, milloin kuvataan ja milloin ei. Minulla on oikeus tämän tyyppisissä tilanteissa sanoa asiasta.”

HS:n tietojen mukaan Auvinen suunnitteli kirjoittavansa haastattelutunnin jälkeen kolumnin, jossa perusteltiin, miksi on tärkeää että pääministerin omaisuudesta keskustellaan.

Kolumnia ei koskaan julkaistu ja toimittajalle viestitettiin, ettei asiaa kannata käsitellä. Jääskeläinen sanoo HS:lle, ettei hän kommentoi asiaa.

Auvinen kertoo torstai-iltana julkaistussa kolumnissaan, että kolumni on yhä ”piirongin laatikossa”.

”Tätä aihepiiriä koskeva näkökulma olisi normaalista poiketen pitänyt saattaa päätoimittajan tietoon ennen julkistamista ja siihen en enää jaksanut lähteä. Annoin olla.”

Kun HS kysyi Jääskeläiseltä torstaipäivällä, nuhdeltiinko Auvista haastattelutunnin jälkeen, Jääskeläinen vastasi ”ei”. Auvinen kuitenkin kertoo kolumnissaan, että häntä nuhdeltiin.

”Muonion tapauksen jälkeen sain tuoreeltaan sen päivän pomotoimittajalta moitteet, että olin ylipäätään ottanut Sipilän sidonnaisuudet esiin, koska Ylen MOT-toimitus oli tehnyt virheen ja oli turhaa jatkaa virheen toistamista.”

Tapauksen jälkeen Ylen politiikan toimitus vaati saada tarkempia ohjeita siitä, mistä saa kirjoittaa ja mistä ei.

Jääskeläinen kertoi HS:n tietojen mukaan politiikan toimituksen kokouksessa, että MOT-ohjelmassa on tehty virhe. Vakuutuskuorta ei enää käsitellä politiikan toimituksessa muuten kuin puhtaan uutisellisesti esimerkiksi silloin, jos aiheesta herää keskustelua eduskunnan kyselytunnilla, Jääskeläinen sanoi HS:n tietojen mukaan. Hän myös sanoi, että jos joku politiikan toimituksesta silti käsittelee vakuutuskuorta, jutut kulkevat hänen kauttaan.

”Tilanne oli se, että MOT:n oikaisun jälkeen halusin tietää, tehdäänkö tästä asiasta juttuja. Matkan varrella politiikan toimitukseen oli päätynyt virheellinen käsitys, ettei asiasta saisi tehdä juttuja. Kävimme selventävän keskustelun, jossa korjasin käsityksen”, Jääskeläinen kommentoi HS:lle.

Eli te ette kieltäneet ei-uutisellisia juttuja Sipilän vakuutuskuoresta?

”Voi olla, että totesin, että nyt ei ole heti oikaisun perään se hetki, kun kannattaa lähteä tätä asiaa käsittelemään. Ne ovat niin vanhoja tapahtumia, etten ihan tarkkaan muista yksittäisissä tilanteissa tehtyjä linjauksia. Perusajatus oli se, että pidetään huolta, ettei astuta toista kertaa samaan karhunrautaan.”

”Ei ole olemassa kieltoa kirjoittaa Sipilän vakuutuskuoresta”, Jääskeläinen lisää.

Parlamentaarinen työryhmä pohti noihin aikoihin Ylen rahoitusta, ja HS:lle kerrotaan, että Ylen johto oli asiasta erittäin hermostunut. Paine Sipilän hallituksen suunnalta oli asiaa seuranneiden mukaan kovaa.

Jääskeläinen kiistää, että Yle olisi taipunut poliittisen paineen alla tai että rahoitusratkaisu olisi liittynyt Sipilän vakuutuskuoren käsittelyyn. Hän kertoo luottavansa ylivoimaiseen valtaosaan Ylen toimittajista ja uskovansa, että myös nauttii toimittajien ylivoimaisen enemmistön luottamusta.

Entä miten kommentoitte Riikka Uosukaisen keskiviikkona toimituksen palaverissa esittämiä huolia siitä, miten Sipilän vakuutuskuoresta voi uutisoida?

”Huolet varmaan periytyvät keväästä ja siitä tilanteesta. Mutta fakta on se, että en muista puhuneeni sen jälkeen kertaakaan näistä asioista politiikan toimituksen kanssa.”


Lisäys 22.55: Juttuun lisätty Pirjo Auvisen nimi ja otteita torstai-iltana julkaistusta kolumnista. Lisäys 19.16: Juttuun lisätty pääministeri Juha Sipilän kommentit. Oikaisu 17.35: Ville Vilen on MOT:n vastaava toimittaja, ei toimituksen esimies.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sananvapaus
 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä – näihin linjoihin lakko vaikuttaa

  2. 2

   Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina

  3. 3

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  4. 4

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  5. 5

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  6. 6

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  9. 9

   Vapaa-ajan tissuttelu aiheuttaa töissä virheitä enemmän kuin moni ajattelee – Viinin lipittelijät pitäisi lähettää lenkille

  10. 10

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä – näihin linjoihin lakko vaikuttaa

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  6. 6

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  7. 7

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  8. 8

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Karibialla riehuva Maria tuhoaa sen mikä Irmalta jäi ehjäksi – Puerto Rico pimeni, ainakin kymmenen kuollut
  3. Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa
  4. Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina
  5. Venäjän tullin pääjohtaja Vladimir Bulavin: Puukaupan kulta-aika on ohi, mutta Silkkitie Kiinaan voi avata uusia mahdollisuuksia suomalaiselle elinkeinoelämälle
  6. Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle
  7. Valhe pakolaisille maksettavista bordellikäynneistä levisi nopeasti – Tällaista on arki Saksan valeuutisia torjuvassa Correctiv-keskuksessa
  8. Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja
  9. Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä – näihin linjoihin lakko vaikuttaa
  10. Syntyykö Berliinin maratonilla maailmanennätys? Kohutossut saattavat vielä nousta ratkaisevaan rooliin – juoksukone näyttää, miten pärjäisit Cooper-testissä ME-maratoonarin kanssa
  11. Rahahanojen ylivartijat vaihtuvat Atlantin molemmilla puolilla
  12. Näytä lisää