Valikko
Politiikka

Puolustusministeri Niinistö paljastaa uuden perumisen: Hallitus ei aiokaan vähentää väestösuojien rakentamista

Hallitus aikoo luopua päätöksestä löysätä väestösuojien rakentamismääräyksiä. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoo, että hallitusohjelman kohtaa ei voi toteuttaa turvallisuussyistä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps), 46, valmistautuu kiireiseen viikonloppuun, hoitamaan puolueasioita.

Puheenjohtaja Timo Soinin sairastellessa Niinistö varapuheenjohtajana johtaa puolueen työtä. Puheenjohtajuutta ei Niinistö sano silti vielä pohtineensa.

Soini on luvannut kertoa jatkohaluistaan ”kevään korvilla”, ja Niinistöä pidetään vahvana seuraajaehdokkaana.

”En ole aktiivisesti puheenjohtajuutta ajatellut. Toivon, että Timo jatkaisi. Ja onhan meillä muitakin, kuten Sampo Terho”, Niinistö sanoo.

Kuntavaaleihin Niinistö ainakin lähtee ja Helsingissä. Edellisvaaleissa Niinistö valittiin puolueensa ääniharavana Nurmijärven valtuustoon.

Puolustusministerin tontillakin kiireitä riittää. Venäjän toimet Ukrainassa ja Itämerellä huolestuttavat.

Turvallisuussyistä hallitus joutuu myös pyörtämään jälleen yhden päätöksensä.

Hallitus ei aiokaan vähentää väestösuojien rakentamista, vaikka näin hallitusohjelmassa sovittiin. Päätöksellä oli määrä leikata rakentamisen kustannuksia ja vähentää byrokratiaa.

”Sisäministeri Paula Risikon (kok) kanssa olemme kriittisesti linjausta tarkastelleet ja todenneet, että nykyiset määräykset pidetään voimassa”, Niinistö sanoo.

”Jos muutos tehtäisiin, Seinäjoen kokoisessa kaupungissakaan ei väestösuojia enää uusiin taloihin rakennettaisi. Suojille on yhä tarvetta. Sen näkee esimerkiksi Syyriassa. On ajateltava myös terrorismin uhkaa.”

Hallitusohjelman ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksiin perussuomalaiset sai Niinistön mukaan vahvan jäljen miinakiellon purkua lukuun ottamatta.

”Ottawan sopimus oli hallitusneuvotteluissa esillä, mutta hävisimme kaksi-yksi.”

Niinistö varoittaa, että miinakiellon seuraukset voivat vielä olla raskaat.

”Ne poliitikot, jotka äänestivät miinakiellon puolesta kantavat mittavan vastuun, jos sota tulee. Se vastuu mitataan suomalaisten nuorten miesten ja naisten verellä.”

Huoli turvallisuusympäristöstä heijastuu myös alkuvuodesta eduskunnalle annettavaan puolustuspoliittiseen selontekoon.

Selonteko pohjustaa ennen kaikkea rahoituksen tuleville hävittäjähankinnoille. Tavoite on, että puolueet jo nyt sopisivat neljälle vaalikaudelle ulottuvista rahoitusjärjestelyistä.

Niinistö toivoo, että EU keventäisi tulkintaansa kasvu- ja vakaussopimuksesta ja lukisi suurhankinnat investoinneiksi. Näin ne eivät rasittaisi Suomen velkaantumisastetta.

Rahoitusneuvottelut ovatkin Niinistön mukaan lykänneet selonteon antamista. Alunperin se piti antaa jo ennen joulua.

”Eduskunnan parlamentaarinen seurantaryhmä on myös toivonut, että selonteko ei jäisi jouluruuhkaan ja kunnioitamme toivetta.”

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelussa ryhmän aikataulutoiveita ei tosin kuultu.

Niinistö ennakoi, että EU:lle kaavaillusta puolustusrahastosta voi olla hankinnoissa myös hyötyä.

”Pidän rahastoideaa hyvänä. Ehkä laivojen ja hävittäjien tekniikkaan voi yhteishankintoja ajatella.”

Presidentti Vladimir Putinin torstaisen linjapuheen kehotusta perata sadan vuoden takaisia vallankumouksen taustoja Niinistö luonnehtii arvoitukselliseksi.

”Historiaa on käytetty Venäjällä aina välineenä ja Suomihan itsenäistyi Venäjän vallankumouksen rinnalla. On meille tietysti merkitystä, miten Venäjällä vallankumousta katsotaan.”

”Neuvostoaikana hellitty myytti, että Lenin-setä lahjoitti Suomelle itsenäisyyden, ei ole tietysti totta. Kyllä Suomi itsenäisyytensä ihan itse otti ja vallankumous tarjosi siihen mahdollisuuden.”

Viisi kysymystä puolustusministeri Niinistölle

1. Mitä teet viikonloppuna?

”Käyn lauantaina Nurmijärvellä, sotilasperinnenäyttelyssä. Olen ollut tapahtumaa monta kertaa avaamassa, mutta nyt menen ihan vain näyttelyä katsomaan ja tapaamaan tuttuja. Sunnuntaina menen heti aamulla Hakaniemen joulumarkkinoille, pönöttämään perussuomalaisten teltalle. Sieltä lähden puolueen Pirkanmaan piirin kokoukseen ja sen jälkeen on vielä yleisötilaisuus Pirkkalassa.”

2. Mikä on eniten yllättänyt puolustusministerin työssä?

”Ei oikeastaan mikään. Minulla oli kyllä aika realistinen kuva työstä jo ennen kuin minut tehtävään nimitettiin. Sain ministerihommaan jo poikkeuksellisen hyvän preppauskurssin puolustuvaliokunnan puheenjohtajana. Sen lisäksi sotahistorioitsijan koulutus on antanut tehtävään harvinaisen hyvät lähtökohdat. Tiesin myös, että ministerin päivät ovat pitkiä ja työhön liittyy paljon matkustelua”

3. Ehditkö tehdä mitään muuta kuin töitä?

”Totta kai täytyy yrittää vapaapäiviäkin löytää ja viettää aikaa läheisten kanssa. Luen kirjoja ja katson elokuvia, käyn lenkillä ja kuntosalilla. Tässä työssä joutuu tietysti vapaallakin aika paljon valmistautumaan tulevan viikon töihin, lukemaan asiakirjoja ja vastaamaan sähköposteihin. Mutta pidän työstäni. Se ei ole hallitusneuvottelujen jakojäännös, niin kuin sen joskus sanottiin olevan.”

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Juuri lopetin Ilkka Remeksen kirjan, jossa minäkin seikkailin nimellä. Vähän vielä on kesken ”Miten tästä eteenpäin” (Martti Ahtisaari, Jaakko Iloniemi, Tapani Ruokanen) ja luen myös kirjaa Suomen radiotiedustelusta toisessa maailmansodassa. On hyvä lukea fakta- ja fiktiokirjallisuutta koska ne haastavat omia ajattelutapoja. Kun puolustuksesta puhutaan, täytyy olla valmius ajatella erilaisia skenarioita, eli mikä on tulevaisuuden taistelukenttä. Ykkösskenario tietysti on, että rauha säilyy, mutta aina pitää varautua pahimpaan.”

5. Minkälaisena haluaisit puolustusministeri Niinistön muistettavan 20 vuoden päästä?

”Toivottavasti muistetaan miehenä, joka on tehnyt jotain Suomen puolustuksen hyväksi, jos kukaan minua enää silloin edes muistaa. Pidän mahdollisena, että palaan jossain vaiheessa historian tutkimuksen pariin. Siihen minulla on koulutus ja siitä työstä myös kovasti pidin.”

Kuka?

 Syntynyt 27. lokakuuta 1970 Helsingissä

 Filosofian tohtori

 Puolustusministeri 2015 alkaen

 Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja 2011-2015

 Perussuomalaisten 1.varapuheenjohtaja

 Naimisissa, kolme lasta edellisestä avioliitosta

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  3. 3

   Tutkija: Republikaanien epäonnistuminen Obamacaren romuttamisessa vaikeuttaa muitakin uudistuksia – ”Tyssääminen on merkki syvistä vaikeuksista”

  4. 4

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  5. 5

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  6. 6

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  7. 7

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  8. 8

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Kerrostalo ahdistaa omakoti­asukkaita Vantaalla – ”Jos kyseessä olisi perheasuntoja, asukkaat eivät varmaankaan vastustaisi niin paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  2. 2

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  6. 6

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  7. 7

   Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

  8. 8

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  9. 9

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  10. 10

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää