Valikko
Politiikka

Puolustusministeri Niinistö paljastaa uuden perumisen: Hallitus ei aiokaan vähentää väestösuojien rakentamista

Hallitus aikoo luopua päätöksestä löysätä väestösuojien rakentamismääräyksiä. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoo, että hallitusohjelman kohtaa ei voi toteuttaa turvallisuussyistä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps), 46, valmistautuu kiireiseen viikonloppuun, hoitamaan puolueasioita.

Puheenjohtaja Timo Soinin sairastellessa Niinistö varapuheenjohtajana johtaa puolueen työtä. Puheenjohtajuutta ei Niinistö sano silti vielä pohtineensa.

Soini on luvannut kertoa jatkohaluistaan ”kevään korvilla”, ja Niinistöä pidetään vahvana seuraajaehdokkaana.

”En ole aktiivisesti puheenjohtajuutta ajatellut. Toivon, että Timo jatkaisi. Ja onhan meillä muitakin, kuten Sampo Terho”, Niinistö sanoo.

Kuntavaaleihin Niinistö ainakin lähtee ja Helsingissä. Edellisvaaleissa Niinistö valittiin puolueensa ääniharavana Nurmijärven valtuustoon.

Puolustusministerin tontillakin kiireitä riittää. Venäjän toimet Ukrainassa ja Itämerellä huolestuttavat.

Turvallisuussyistä hallitus joutuu myös pyörtämään jälleen yhden päätöksensä.

Hallitus ei aiokaan vähentää väestösuojien rakentamista, vaikka näin hallitusohjelmassa sovittiin. Päätöksellä oli määrä leikata rakentamisen kustannuksia ja vähentää byrokratiaa.

”Sisäministeri Paula Risikon (kok) kanssa olemme kriittisesti linjausta tarkastelleet ja todenneet, että nykyiset määräykset pidetään voimassa”, Niinistö sanoo.

”Jos muutos tehtäisiin, Seinäjoen kokoisessa kaupungissakaan ei väestösuojia enää uusiin taloihin rakennettaisi. Suojille on yhä tarvetta. Sen näkee esimerkiksi Syyriassa. On ajateltava myös terrorismin uhkaa.”

Hallitusohjelman ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksiin perussuomalaiset sai Niinistön mukaan vahvan jäljen miinakiellon purkua lukuun ottamatta.

”Ottawan sopimus oli hallitusneuvotteluissa esillä, mutta hävisimme kaksi-yksi.”

Niinistö varoittaa, että miinakiellon seuraukset voivat vielä olla raskaat.

”Ne poliitikot, jotka äänestivät miinakiellon puolesta kantavat mittavan vastuun, jos sota tulee. Se vastuu mitataan suomalaisten nuorten miesten ja naisten verellä.”

Huoli turvallisuusympäristöstä heijastuu myös alkuvuodesta eduskunnalle annettavaan puolustuspoliittiseen selontekoon.

Selonteko pohjustaa ennen kaikkea rahoituksen tuleville hävittäjähankinnoille. Tavoite on, että puolueet jo nyt sopisivat neljälle vaalikaudelle ulottuvista rahoitusjärjestelyistä.

Niinistö toivoo, että EU keventäisi tulkintaansa kasvu- ja vakaussopimuksesta ja lukisi suurhankinnat investoinneiksi. Näin ne eivät rasittaisi Suomen velkaantumisastetta.

Rahoitusneuvottelut ovatkin Niinistön mukaan lykänneet selonteon antamista. Alunperin se piti antaa jo ennen joulua.

”Eduskunnan parlamentaarinen seurantaryhmä on myös toivonut, että selonteko ei jäisi jouluruuhkaan ja kunnioitamme toivetta.”

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelussa ryhmän aikataulutoiveita ei tosin kuultu.

Niinistö ennakoi, että EU:lle kaavaillusta puolustusrahastosta voi olla hankinnoissa myös hyötyä.

”Pidän rahastoideaa hyvänä. Ehkä laivojen ja hävittäjien tekniikkaan voi yhteishankintoja ajatella.”

Presidentti Vladimir Putinin torstaisen linjapuheen kehotusta perata sadan vuoden takaisia vallankumouksen taustoja Niinistö luonnehtii arvoitukselliseksi.

”Historiaa on käytetty Venäjällä aina välineenä ja Suomihan itsenäistyi Venäjän vallankumouksen rinnalla. On meille tietysti merkitystä, miten Venäjällä vallankumousta katsotaan.”

”Neuvostoaikana hellitty myytti, että Lenin-setä lahjoitti Suomelle itsenäisyyden, ei ole tietysti totta. Kyllä Suomi itsenäisyytensä ihan itse otti ja vallankumous tarjosi siihen mahdollisuuden.”

Viisi kysymystä puolustusministeri Niinistölle

1. Mitä teet viikonloppuna?

”Käyn lauantaina Nurmijärvellä, sotilasperinnenäyttelyssä. Olen ollut tapahtumaa monta kertaa avaamassa, mutta nyt menen ihan vain näyttelyä katsomaan ja tapaamaan tuttuja. Sunnuntaina menen heti aamulla Hakaniemen joulumarkkinoille, pönöttämään perussuomalaisten teltalle. Sieltä lähden puolueen Pirkanmaan piirin kokoukseen ja sen jälkeen on vielä yleisötilaisuus Pirkkalassa.”

2. Mikä on eniten yllättänyt puolustusministerin työssä?

”Ei oikeastaan mikään. Minulla oli kyllä aika realistinen kuva työstä jo ennen kuin minut tehtävään nimitettiin. Sain ministerihommaan jo poikkeuksellisen hyvän preppauskurssin puolustuvaliokunnan puheenjohtajana. Sen lisäksi sotahistorioitsijan koulutus on antanut tehtävään harvinaisen hyvät lähtökohdat. Tiesin myös, että ministerin päivät ovat pitkiä ja työhön liittyy paljon matkustelua”

3. Ehditkö tehdä mitään muuta kuin töitä?

”Totta kai täytyy yrittää vapaapäiviäkin löytää ja viettää aikaa läheisten kanssa. Luen kirjoja ja katson elokuvia, käyn lenkillä ja kuntosalilla. Tässä työssä joutuu tietysti vapaallakin aika paljon valmistautumaan tulevan viikon töihin, lukemaan asiakirjoja ja vastaamaan sähköposteihin. Mutta pidän työstäni. Se ei ole hallitusneuvottelujen jakojäännös, niin kuin sen joskus sanottiin olevan.”

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Juuri lopetin Ilkka Remeksen kirjan, jossa minäkin seikkailin nimellä. Vähän vielä on kesken ”Miten tästä eteenpäin” (Martti Ahtisaari, Jaakko Iloniemi, Tapani Ruokanen) ja luen myös kirjaa Suomen radiotiedustelusta toisessa maailmansodassa. On hyvä lukea fakta- ja fiktiokirjallisuutta koska ne haastavat omia ajattelutapoja. Kun puolustuksesta puhutaan, täytyy olla valmius ajatella erilaisia skenarioita, eli mikä on tulevaisuuden taistelukenttä. Ykkösskenario tietysti on, että rauha säilyy, mutta aina pitää varautua pahimpaan.”

5. Minkälaisena haluaisit puolustusministeri Niinistön muistettavan 20 vuoden päästä?

”Toivottavasti muistetaan miehenä, joka on tehnyt jotain Suomen puolustuksen hyväksi, jos kukaan minua enää silloin edes muistaa. Pidän mahdollisena, että palaan jossain vaiheessa historian tutkimuksen pariin. Siihen minulla on koulutus ja siitä työstä myös kovasti pidin.”

Kuka?

 Syntynyt 27. lokakuuta 1970 Helsingissä

 Filosofian tohtori

 Puolustusministeri 2015 alkaen

 Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja 2011-2015

 Perussuomalaisten 1.varapuheenjohtaja

 Naimisissa, kolme lasta edellisestä avioliitosta

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  3. 3

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  4. 4

   USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  7. 7

   Uuden asunnon arvo voi nousta käytettyä hitaammin – näin vältät sudenkuopat vastavalmistunutta asuntoa harkitessasi

  8. 8

   Kehysriihen lopputulos vaikuttaa monen etuuksiin – Nämä ovat hallituksen tärkeimmät päätökset

  9. 9

   Särkänniemi avaa Suomen nopeimman ja korkeimman vuoristoradan – hinta kahdeksan miljoonaa euroa

  10. 10

   Suomen ongelmat jatkuvat välipäätösten jälkeenkin – suuria työpoliittisia päätöksiä Sipilän hallitus ei uskaltanut tehdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  5. 5

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  8. 8

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  9. 9

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  10. 10

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää