Valikko
Politiikka

Tutkijat vertaavat Sipilän johtamistapaa Trumpiin ja Berlusconiin – johtajuutta on kunnioitettava kyseenalaistamatta

Jouni Tillin ja Johanna Vuorelman mielestä Sipilän johtamiskäsitys kumpuaa luterilaisuuden auktoriteettiuskosta. Se näkyy etenkin suhteessa mediaan.

Pääministeri Juha Sipilän suhteessa johtamiseen ja valtaan on havaittavissa selviä uskonnollisia vaikutteita. Näin kirjoittavat tutkijat Jouni Tilli ja Johanna Vuorelma Politiikasta.fi-verkkolehdessä.

Tillin ja Vuorelman mielestä Sipilän johtamiskäsityksessä näkyy luterilaisuuden perusoppi, jonka mukaan esivalta on Jumalan sijainen maan päällä, ja sitä on toteltava kuuliaisesti.

Alamaisten on luotettava hallitsijoidensa hyväntahtoisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen. Tämä johtamiskäsitys näkyy etenkin pääministerin suhteessa mediaan.

”Olemme kiinnittäneet huomiota tapaan, jolla Sipilä suhtautuu siihen, että häntä ja hänen hyveellisyyttään edes kyseenalaistetaan”, Johanna Vuorelma sanoo.

Samoja kaikuja on hänen mukaansa myös Yhdysvaltain tulevalla presidentillä Donald Trumpilla ja Italian entisellä pääministerillä Silvio Berlusconilla.

”Trumpilla ja Berlusconilla hyveellisyys nousee johtajuudesta itsestään, ei niinkään järjestä. Johtajuus tulee jostakin ylempää, ja sitä on kunnioitettava kyseenalaistamatta”, Vuorelma sanoo.

Vuorelman mukaan tällaisen ajattelun lähtökohtana on, että media on moraaliton ja korruptoitunut, koska se nostaa esiin kysymyksiä johtajuudesta. Silloin keskustelu ei edes pääse varsinaisiin viestimien esittämiin kysymyksiin eikä keskusteluun siitä, mikä on median tehtävä yhteiskunnassa.

Esivallan tottelemisen lisäksi kirjoittajat nostavat esiin myös toisen Martti Lutherin keskeisen ajatuksen, joka heidän mielestään heijastuu Sipilän käsityksessä johtajuudesta. Autuuteen pääsyssä ratkaisee Lutherin mukaan vain usko, eivät teot. Riittää, että omatunto on puhdas ja tarkoitusperät hyvät.

Tämä näkyy Tillin ja Vuorelman mukaan pääministerin suuttumisessa toimittajiin, jotka tenttasivat häntä jääviydestä Terrafamen tapauksessa.

”Ylipäätään, että tällainen kytkös käy edes mielessä, kertoo enemmän kysyjästä”, tuohtunut Sipilä sanoi tuolloin.

Kirjoittajien mukaan ongelman ytimeksi paljastuikin, että Sipilän hyveellisyyttä oli edes epäilty.

Vuorelma uskoo, että Sipilä tuntee omantuntonsa olevan puhdas. Pääministeri näkee ilmeisesti itsensä johtajana, joka ajattelee lastensa ja kansalaisten parasta.

”Hyvän omantunnon korostaminen sulkee kuitenkin mahdollisuuden keskusteluun”, Vuorelma sanoo.

”Ajatus sokeasta luottamuksesta hyviin aikeisiin on näkynyt myös Donald Trumpin presidentinvaalikampanjassa. Hän ei vedonnut faktoihin vaan hoki jatkuvasti ’trust me, trust me’. Ei siis tarvitse tutkia, pitää vain luottaa.”

Vuorelma vertaa Trumpia Sipilään myös toisessa asiassa. Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikana paljastui, ettei Trump ollut juuri maksanut veroja.

Verokysymys on noussut esiin myös Sipilän tapauksessa. Hän on sulkenut omaisuuttaan vakuutuskuoriin. Vakuutuskuoret eivät ole laiton tapa sijoittaa, mutta toimittajien kysymykset ovat saaneet pääministerin hermostumaan Yleen siinä määrin, että yleisradioyhtiö hyllytti aihetta koskeneen jutun.

”Sipilän mielestä toimittajien motiivit olivat pahansuopia, ehkä kateellisiakin: että he halusivat tietää, paljonko omaisuutta on”, Vuorelma sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin vaikea nähdä, miksi omaisuuden määrä kiinnostaisi toimittajia, koska sillä ei ole yhteiskunnallista merkitystä.

”Sipilä käänsi asian moraaliseksi kuten Trump verokohussaan: miksi hänen sanaansa ei luoteta? Sipilä ajattelee kuoria omantunnonkysymyksenä. Ei niissä ole väärää, koska ne ovat esivallan hyväksymiä”, Vuorelma arvioi.

”Siten arvostelu ei kohdistunut tekoihin vaan suoraan auktoriteettiin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  4. 4

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  5. 5

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  6. 6

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  7. 7

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  8. 8

   Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset – ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

  9. 9

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  10. 10

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää