Politiikka    |   HS-analyysi

Antti Rinne yrittää rakentaa itselleen uudenlaista imagoa

Jatkokautta hakeva Sdp:n puheenjohtaja puhuu nyt enemmän itsestään ja taustastaan – ja elvytyksestä.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että Suomessa pitäisi pohtia uusiksi suhdetta velkaan. Rinteen mukaan leikkausten sijasta nyt saattaisi olla järkevämpää elvyttää taloutta.

Ovathan korot ennätyksellisen alhaalla, painuneet jopa miinukselle. Lainaajat maksavat siitä, että saavat lainata rahaa Suomelle. Toisaalta talouskasvu on kituliasta.

Velan pohtiminen koskee Rinteen mukaan myös Sdp:tä. ”Meidän pitää käydä puolueen sisällä velkakeskustelu”, Rinne sanoo. ”Olen sanonut Sdp:n talouspoliittisessa työryhmässä, että kuunnellaan laajasti asiantuntijoita ja mietitään uudella tavalla suhdettamme velkaan.”

Rinteen mukaan lainaelvytyksellä pitäisi korjata esimerkiksi sisäilmaongelmista kärsiviä päiväkoteja, kouluja ja sairaaloita.

Elvytys ei hänen mukaansa sulje pois samanaikaista sopeutusta. Rinteen mukaan Suomella on syömävelkaa, joka pitää pystyä taittamaan rakenteellisilla uudistuksilla ja sopeutuksella.

”Syömävelan taittamisen ei pidä rajoittaa julkisen vallan mahdollisuutta investoida järkeviin kohteisiin”, hän sanoo

Sdp:ssä on syytä velkapohdintaan. Puolueen suhtautuminen velkaantumiseen on skitsofreeninen.

Oppositiossa se roimii Juha Sipilän (kesk) hallituksen leikkauksia. Ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja Sdp kuitenkin esitti neljän miljardin euron sopeutustoimia valtion talouteen.

Demareiden kaavaileman sopeutuksen kokoluokka oli ihan sama kuin Sipilän hallituksella. Demarit tosin olisivat hoitaneet sopeutuksesta miljardin veronkorotuksilla, hallitus toteutti koko homman leikkauksilla.

Pyrkiessään Sdp:n puheenjohtajaksi keväällä 2014 Antti Rinne julkaisi Aate, liike ja tulevaisuus -ohjelman. Siinä hän linjasi, että valtion on tarvittaessa elvytettävä ja investoitava myös velaksi.

Noustuaan puheenjohtajaksi Rinteen elvytyspuheet vähenivät. Sen sijaan korostui huoli valtionvelasta.

”Elvytys on ollut ajattelussani koko ajan”, Antti Rinne sanoo. ”Mutta se ei ole ollut puolueen vallitseva ajattelu.”

Puolueen vallitseva ajattelu.

Puheenjohtajan luulisi vaikuttavan merkittävästi puolueessa vallitsevaan talouspoliittisen ajattelun. Mutta ilmeisesti näin ei ole ollut.

Sdp:n eduskuntaryhmässä on viime viikkoina myrskynnyt. ”En ole koskaan ennen tällaista nähnyt”, eräs pitkäaikainen demarikansanedustaja kertoo. Erityisesti häntä on järkyttää se, miten suljetuista eduskuntaryhmän kokouksista kaikki asiat on vuodettu julkisuuteen.

Lehdistä on saatu lukea kuvauksia kansanedustaja Eero Heinäluoman tyrmistyneestä ilmeestä, kun ryhmä syrjäytti äänestyksen jälkeen Pia Viitasen valtiovarainvaliokuntaryhmän vetäjän paikalta.

Ryhmänjohtaja Antti Lindtman puolestaan kompuroi pahasti, kun eduskuntaryhmässä nousi meteli puhujalistoista. Lindtman oli toimittanut eduskunnan puhemiehistölle listoja siitä, keille demareille pitäisi täysistunnossa ensisijaisesti antaa puheenvuoroja. Tieto listakohusta tuli myös samantien julki.

Eräs keskeinen demari pitää ”päivänselvänä”, että molemmat episodit oli tarkasti orkestroitu. Rinne kiistää tiukasti, että hän olisi toiminut asiassa kapellimestarina. ”En todellakaan”, hän sanoo.

Lopputulos on kuitenkin se, että Rinteen haastajat – Antti Lindtman ja Tuula Haatainen – ovat heittäneet pyyhkeen kehään. Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen eivät vielä ole kertoneet aikeistaan.

”Toivotan puheenjohtajakisan tervetulleeksi. En koe, että se olisi epäluottamuslause minulle”, Antti Rinne sanoo.

Antti Rinne ilmoittautui puheenjohtajavaaliin pari viikkoa sitten Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa Hyvinkäällä. ”Olen käytettävissä”, Rinne totesi linjapuheensa päätteeksi.

Ilmoittautuminen ei sinänsä yllättänyt ketään. Kiinnostavampaa oli se, mitä Rinne sanoi puheessaan ennen sitä.

Hän puhui itsestään.

Rinne kertoi nuoruutensa heilasta, joka asui Hyvinkäällä. Hän kertoi, miten vaikeaa hänellä oli ollut vastavalittuna puheenjohtajana eurovaalitenteissä.

Hän kertoi, miten oli pikkupoikana kiertänyt isänsä kanssa työväentaloilla. Isä oli aikanaan Sdp:n Uudenmaan piirin puheenjohtaja.

Rinne ei ole aiemmin julkisesti puhunut siitä, että hänen isänsä oli merkittävä demarivaikuttaja. Hän ei kertonut asiaa edes vuoden 2014 puheenjohtajakisassa, vaikka demariperinnön korostaminen olisi varmaan miellyttänyt puoluekokousväkeä.

Miksi?

”En puhunut silloin itsestäni, koska minulle Sdp:n linja oli tärkeämpi kuin henkilöni”, Rinne sanoo.

”Lähdin puheenjohtajaehdokkaaksi, koska olin hirveän huolissani siitä, mihin Sdp:n linja oli menossa. Motiivini ei ollut se, että Antti Rinteen pitäisi olla puheenjohtaja tai ministeri. Motiivini oli se, että Suomessa tarvitaan vasemmistolainen puolue, jolla on merkitystä.”

Rinne nousi puheenjohtajaksi. Seuraavana vuonna Sdp kärsi rökäletappion eduskuntavaaleissa.

Jälkipuinneissa yhdeksi tappion syyksi nostettiin Rinteen epäonnistuminen Ylen vaalitentissä. Ulosanti oli kulmikasta eikä asiaa auttanut toimittajien häneen lyömä ”ay-gangsterin” leima. Rinne on pitkäaikainen palkansaajajohtaja, viimeksi hän toimi Ammattiliitto Pron puheenjohtajana.

Moni demari pelkääkin, että Rinteen johdolla Sdp ei pysty nousemaan suurimmaksi puolueeksi 2019 eduskuntavaaleissa. Ovathan vaalit puoluejohtajavetoiset pääministerivaalit.

Siksi demareista löytyy porukkaa, joka toivoo hänen syrjäyttämistään puoluekokouksessa. Nyt näin ei näytä käyvän.

Viime aikoina Rinne on yrittänyt luoda uudenlaista imagoa itselleen. Pari viikkoa sitten Ylen A2-keskusteluillassa Rinne kertoi koskettavasti avioeron jälkeisestä yksinäisyydestään.

Itsekin hän myöntää linjanmuutoksen. ”Kun päätin pyrkiä toiselle kaudelle, niin tiesin, että pitää avata enemmän persoonaani ja henkilöhistoriaani”, Rinne sanoo.

Tiettävästi Rinne on saanut myös esiintymiskoulutusta.

Jos Rinne valitaan jatkokaudelle, hänen asemansa puolueen johdossa lienee vahvempi kuin ensimmäisellä kaudella. Rinne päässee enemmän määrittelemään puolueessa valitsevaa talouspoliittista ajattelua.

”Talouspoliittinen linja tulee rakentumaan kysynnän vahvistamisen kautta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että laiminlöisimme rakenteellisia uudistuksia tai julkisen talouden sopeuttamista valtaan päästyämme.”

Kolme vuotta sitten puheenjohtajakisassa Rinne väläytti, että Kreikan velat pitäisi antaa osin anteeksi. Silloinen valtiovarainministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen tyrmäsi esityksen.

Sittemmin Rinne pääsi itse puimaan Kreikan tilannetta euroalueen valtiovarainministereiden kokouksissa. ”Kun seitsemättä kertaa istuu kokouksessa ja kuulee, että Kreikka ei ole taaskaan tehnyt niitä rakenteellisia uudistuksia, joista oli sovittu, niin kyllä se avasi silmiä.”

Rinteen kolmen vuoden takaisessa pamfletissa on linjattiin laajasti Eurooppaan liittyviä kysymyksiä. ”Ne ovat jääneet toteutumatta”, Rinne myöntää.

Hän arvioi, että eurokriisi on iso syy sosiaalidemokraattisten puolueiden vaikeuksiin Euroopassa. Eurooppalaisten työväenpuolueiden kannatuksesta on vuoden 2008 jälkeen kadonnut kolmannes. Tosin Norjan työväenpuolueen ja Sdp:n kannatus on viime aikoina noussut.

”Vasemmisto ei ole löytänyt omaa linjaa Euroopan taloustilanteen korjaamiseksi. Me lähdimme mukaan oikeistolaiseen politiikkaan, jossa korostui kova talouskuri. Se oli virhe.”

Kuka?

Antti Rinne


 Sdp:n puheenjohtaja toukokuusta 2014. Kansanedustaja vuodesta 2015.

 Valtiovarainministeri kesäkuusta 2014 toukokuuhun 2015. Ensin Jyrki Kataisen ja sitten Alexander Stubbin hallituksessa.

 Toimi Ammattiliitto Pron puheenjohtajana 2011–2014, Toimihenkilöunionin 2005–2010 ja Erton 2002–2005.

 Koulutukseltaan oikeustieteiden kandidaatti. Valmistui aikanaan kahdessa vuodessa.

 Puoliso Heta Ravolainen-Rinne. Aiemmasta liitosta kaksi lasta ja yksi lapsenlapsi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluepolitiikka
 • Sdp

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Vakava väkivaltarikos Vaalimaalla – Poliisi tavoittanut epäillyt miehet

  3. 3

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  6. 6

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  7. 7

   Terrorismi kurottaa Marokosta eurooppalaisiin kaupunkeihin jihadistijärjestöjen mukana – suurin osa Isisin vierastaistelijoista oli viime vuonna marokkolaisia

  8. 8

   Tutkija: Jihadistisia iskuja tehdään aiempaa enemmän, vaikka terrorismia on kokonaisuutena vähemmän kuin vuosiin – ”Iskuja voidaan tehdä kaikkialla Euroopassa”

  9. 9

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  10. 10

   Putkiremonttien määrä kaksinkertaistuu seuraavan kymmenen vuoden aikana – Kannattaako asunto myydä ennen remonttia vai vasta sen jälkeen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  6. 6

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  7. 7

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  8. 8

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  9. 9

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  7. 7

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää