Politiikka

SAK: Näillä neljällä keinolla työttömyys voitaisiin selättää

Hallituksen tavoittelema 72 prosentin työllisyysaste saavutettaisiin SAK:n mukaan uudistamalla koulutusta.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK väittää, että työttömyys selättyisi tai ainakin hallituksen tavoittelema 72 prosentin työllisyysaste saavutettaisiin uudistamalla koulutusta, joka ehkäisee myös syrjäytymistä.

Keinoja ovat oppivelvollisuuden pidennys peruskoulusta toisen asteen eli lukion tai ammattikoulun opintoihin, avoimet ammattiopistot, työttömien opiskelun helpotus ja henkilöstökoulutuksen laajennus.

SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Koskinen esitteli perjantaina työmarkkinakeskusjärjestön ehdotuksia kohentaa koulutusta niin, että työllistyminen helpottuisi tulevaisuudessa, jolloin etenkin matalasti koulutettujen työtehtävät vähenevät entisestään digitalisaation myötä. Samaan aikaan noin 600 000 työikäisellä on yhä vaikeuksia lukea, laskea tai käyttää tietotekniikkaa.

SAK muistuttaa, että vielä 30 vuotta sitten Suomessa oli lähes miljoona työpaikkaa, jotka edellyttivät vain peruskoulua. Nyt niistä on jäljellä enää kolmannes.

Aikuiskoulutus on SAK:n mukaan nyt rikki ja vaatii korjausta. Osaamiskuopasta on hankala kiivetä työmarkkinoille, alan vaihto on vaikeaa, työttömyys rapauttaa osaamisen ja työnantajat eivät kouluta kaikkia työntekijöitään. Osaamiskuoppa uhkaa matalasti koulutettujen lisäksi yli 50-vuotiaita ja maahanmuuttajia.

Esimerkiksi pitkäaikaistyttömistä pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneita oli toissa vuonna 35 000.

Oppivelvollisuusiän pidennyksen lisäksi SAK haluaisi erityisen perustaitotakuun kaikille. Se tarkoittaisi ”riittävän massiivista” ohjelmaa niille työikäisille, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Toissa vuonna pelkän perus- tai kansakoulun varassa oli yli 620 000 iältään 16–64-vuotiasta henkilöä.

SAK tarkoittaa perustaitotakuulla myös sitä, että kaikkiin ammattitutkintoihin pitäisi lisätä esimerkiksi digitaitoja ja soveltavaa ongelmanratkaisua, jolloin ammattikoulu ja lukio lähentyisivät.

Myös sähköisiä osaamiskartoituksia pitäisi tehdä.

Mahdollisuuksia opiskella uusi ammatti työn ohessa, vapaa-ajalla tai opintovapaalla tulisi SAK:n mukaan parantaa.

Ammatillisiin oppilaitoksiin järjestö haluaisi avoimen yliopiston tapaan toimivia avoimia ammattiopistoja, joissa suoritetut opinnot tulisi hyväksyä osaksi myöhempää, varsinaista tutkintoa.

Alanvaihtoon tai alalle tuloa varten tarvittaisiin SAK:n mukaan lyhyitä ja kullekin räätälöitäviä minitutkintoja. Myös uraohjausta tulisi tehostaa.

Aikuiskoulutustukea SAK uudistaisi sekä monipuolistaisi sen käyttöä niin lyhyt- kuin pitempikestoisiinkin opintoihin. Tällä hallituskaudella aikuiskoulutustuen enimmäiskestoa leikataan 19 kuukaudesta 15:een ja myös tuen taso pienenee hieman. Muutokset ovat osa työmarkkinoiden keskusjärjestöjen tekemää kilpailukykysopimusta sen jälkeen, kun valtio päätti pääosin vetäytyä tuen rahoituksesta.

Työttömien pääsyä omaehtoiseen koulutukseen SAK helpottaisi niin, että siitä poistettaisiin työvoimaviranomaisten ”kyttääminen” ja rangaistukset. Nykyiset säännöt voivat aiheuttaa sen, että työttömyysturvan menettämisen pelossa työtön jättää mieluummin opiskelematta. Opintopisteiden rajoittaminen olisi tarpeetonta, jos työtön olisi samalla työmarkkinoiden käytettävissä, järjestö järkeilee.

Henkilöstökoulutusta SAK laajentaisi ja suuntaisi sen julkista tukea lähinnä pienten ja keskisuurten yritysten henkilöstön kouluttamiseen. Myös yhteishankintana toteutettava koulutus voisi toimia koulutusta lisäävästi.

SAK laskee, että jos kaikilla työikäisillä olisi vähintään toisen asteen tutkinto, työllisyysaste kohentuisi. Se perustuu vuoden 2014 tilastoihin, joiden mukaan pelkän perusasteen suorittaneiden työllisyysaste oli 44 prosenttia ja toisen asteen tutkinnon suorittaneiden 67 prosenttia.

”Jos perusasteen varassa olevien työllisyysaste olisi sama kuin toisen asteen tutkinnon suorittaneilla, työelämässä olisi 146 000 ihmistä enemmän kuin nyt. Työllisyysaste olisi 4,4, prosenttiyksikköä nykyistä korkeampi”, SAK päättelee.

Tarkkaa hintalappua ei SAK ole koulutuksen kohennuksille laskenut, mutta huomauttaa, että hallitus on päättänyt mittavista ammatillisen koulutuksen menoleikkauksista, jotka ensi vuodelle ovat noin 190 miljoonaa euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työllisyyspolitiikka
 • SAK
 • Ammattikoulu
 • aikuiskoulutus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  4. 4

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  6. 6

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  7. 7

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  8. 8

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  9. 9

   Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

  10. 10

   Kaliforniassa käynnistettiin uusi kansalaisaloite osavaltion irrottamiseksi USA:sta – vaatii edetäkseen 600 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää