Valikko
Politiikka

Keskusta haluaisi perhevapaiden uudistuksen käyntiin jo tällä hallituskaudella

Keskusta pidentäisi ansiosidonnaista kautta ja olisi valmis heikentämään kotihoidon tuen tasoa sen jälkeen, kun lapsi on täyttänyt kaksi vuotta.

Keskusta ehdottaa, että hallitus alkaisi ripeästi selvittää vanhempainvapaan ja kotihoidon tuen laajaa uudistamista.

Uudistustyö käynnistettäisiin tällä hallituskaudella ja tehtäisiin niin, että seuraava hallitus voisi kokoonpanostaan riippumatta tehdä päätökset selvityksen pohjalta.

Keskusta olisi siis valmis uudistuksiin vasta 2019 alkaen. Kokoomuksen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi tiistaina, että hallituskautta on vielä puolet jäljellä, ja uudistuksen voisi hyvin tehdä vielä tämän hallituksen aikana.

Keskusta olisi valmis pidentämään ansiosidonnaista vanhempainvapaakautta useilla kuukausilla. Sen ohella puolue pitää kiinni kotihoidon tuesta, mutta on valmis tarkastelemaan sen tasoa.

Äitien nykyinen noin 4,2 kuukauden osuus pysyisi nykyisellään, mutta vanhempien vapaasti valittavissa oleva kausi pitenisi, samoin isille kiintiöity kausi. Isien kiintiö on nyt vain 54 päivää.

Miten paljon esimerkiksi isäkiintiö pitenisi, sitä ei keskusta halua vielä naulata kiinni.

”Tarkempi aika on neuvottelukysymys”, puolueen perhepakettia valmistellut kansanedustaja Annika Saarikko (kesk) sanoo.

Saarikko korostaa, että uudistus ei ole kustannusneutraali, mikä siis tarkoittaa sitä, että se maksaa enemmän kuin nykyjärjestelmä. Puolue on laskenut, että vapaasti valittavan kauden pidennys maksaa yhdeltä kuukaudelta 80 miljoonaa euroa. Isäkiintiön pidentäminen maksanee jonkin verran enemmän.

Puolue ei kannata niin sanottua 6+6+6 -mallia, jossa isälle ja äidille on kiintiöity kuusi kuukautta ja vapaasti valittavissa on myös kuusi kuukautta.

Saarikon mukaan yhtenä tarkastelupisteenä voisi olla se, kun lapsi täyttää kaksi vuotta. Keskustan mallissa kotihoidon tuki olisi nykyistä suurempi sillä välillä, kun vanhempainvapaakausi on päättynyt mutta lapsi ei ole vielä täyttänyt kahta vuotta.

Yli 2-vuotiaiden kotihoidossa olevien lasten osalta tuki porrastuisi nykyistä pienemmäksi kolmeen ikävuoteen mennessä.

Saarikon mukaan keskustelu perhevapaista typistyy usein keskusteluksi kotihoidon tuesta, joka kuitenkin on 300 miljoonan euron kustannuksiltaan selvästi pienempi osa perhevapaiden kokonaisuutta.

Saarikon mukaan perheet haluavat säilyttää kotihoidon tuen yhtenä mahdollisuutena. Kotihoidon tuki on ollut lähes kokonaan naisten käyttämä etuus.

Keskusta keventäisi vanhempainvapaiden käytön sääntelyä muun muassa niin, että perhevapaita voisi käyttää myös myöhemmässä vaiheessa lapsuutta aina kouluikään saakka.

Jatkossa vanhemmat saisivat myös käyttää vapaita nykyistä enemmän yhtäaikaisesti. Nykyisin vanhempien yhteinen aika kotona on rajattu kolmeen viikkoon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhevapaat
 • Keskusta
 • Kotihoidon tuki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  8. 8

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  9. 9

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  10. 10

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää