Valikko
Politiikka

Vihreiltäkin oma malli perhevapaista: isä ja äiti saisivat viiden kuukauden kiintiöt

Vihreiden ehdotus on halvempi versio niin sanotusta 6+6+6-mallista. Puolueen mukaan uudistusta ei ole mitään syytä siirtää ensi hallituskaudelle.

Puolueilta tulee nyt kiihtyvään tahtiin esityksiä siitä, miten vanhempainvapaajärjestelmää pitäisi remontoida.

Vihreät esitti torstaiaamuna perhevapaisiin omaa malliaan, jossa sekä äidillä että isällä olisi vanhempainvapaista viiden kuukauden kiintiö. Kolmas viiden kuukauden jakso olisi perheiden päätösvallassa: ne voisivat jakaa sen sopimallaan tavalla.

Tämä 5+5+5-malliksi ristitty ehdotus on muunnelma usein esillä olleesta ja alun perin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kehittämästä mallista, jossa kiintiöt ovat kuuden kuukauden pituisia.

THL:n mallin suurimpana ongelmana on pidetty sen kalleutta. Vaikka vain neljännes isistä käyttäisi koko kiintiöidyn vapaansa, tulisi 6+6+6-malli vuositasolla 55 miljoonaa euroa nykyistä kalliimmaksi.

Vihreät pitää typistettyä mallia kustannuksiltaan toteuttamiskelpoisempana. Puolue on teettänyt eduskunnan tietopalvelulla laskelmat, joiden mukaan vihreiden malli voisi tulla jopa halvemmaksi kuin nykyjärjestelmä. Oletuksena on, että isille myönnettävistä päivärahoista käytettäisiin 25 prosenttia.

Tämä johtuu siitä, että vihreiden ehdotuksessa vanhempainvapaan ja sen jälkeisen hoitorahan kokonaispituus on lyhyempi kuin nykyinen vanhempainvapaa yhdistettynä kotihoidon tukeen.

Vihreiden ehdotus pidentäisi tuntuvasti isien kiintiötä, joka on nyt 2,2 kuukautta. Äitienkin ansiosidonnainen osuus pitenisi nykyisistä noin neljästä kuukaudesta.

Vihreiden kansanedustajan Emma Karin mukaan perhevapaiden uudistusta ei ole mitään syytä siirtää ensi hallituskaudelle, kuten nykyinen päähallituspuolue keskusta on ehdottanut. Karin mukaan asiasta on tehty riittävästi selvityksiä.

Hän tulkitsee, ettei nykyhallituksella ole poliittista tahtoa uudistukseen. Uudistustoiveet ovat hänen mukaansa jääneet yksittäisten ministereiden ja hallituspuolueiden kansanedustajien tiedotteiden tasolle.

Vihreiden mallissa kotihoidon tukea ei enää olisi, vaan se korvautuisi hoitorahalla, jonka suuruus olisi 843 euroa kuukaudessa.

Puolitettuna hoitoraha riittäisi yhdelle vuodelle. Hoitoraha olisi silloin 419 euroa kuukaudessa, eli samalla tasolla kuin perustasoinen kotihoidon tuki on nyt.

Hoitorahaidea on kopioitu SAK:lta, joka on esitellyt paljon kiitosta saaneen perhevapaamallin jo aiemmin.

Vihreiden mallissa vanhempain- ja hoitorahaa voisi käyttää joustavasti, kuten Ruotsissa, ja nostaa niitä pienemmissä erissä. Vapaita voisi käyttää lyhyempinä pätkinä tai osapäiväisesti, kunhan vanhempainraha olisi käytetty ennen kuin lapsi täyttää kolme vuotta ja hoitoraha ennen kuin lapsi on seitsemänvuotias.

Vihreät haluaa palauttaa myös subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Lisäksi puolue haluaisi kaikille lapsille oikeuden neljään tuntiin maksutonta varhaiskasvatusta päivässä.

20-tuntisen varhaiskasvatuksen lisäksi annettava päivähoito olisi edelleen maksullista. 20 tunnin ylittävä osuus olisi tuntiveloitteista.

Keskusta esitteli oman perhevapaamallinsa tiistaina. Puolue haluaisi aloittaa uudistuksen jo nyt, mutta päätöksiä se haluaisi vasta ensi hallituskaudella.

Ehdotuksia vanhempainvapaaremontista on tullut myös monilta työmarkkinajärjestöiltä SAK:n lisäksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhevapaat
 • Kotihoidon tuki
 • Vihreät

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  4. 4

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  7. 7

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää