Valikko
Politiikka    |   HS-gallup

Kisa suurimman puolueen paikasta kiristynyt – Yle-kohu ei näytä murentaneen keskustan kannatusta

Terrafame- ja Yleisradio-kohu ei näytä suuresti vaikuttaneen keskustan kannatukseen joulukuussa.

Suurimmat eduskuntapuolueet lähtevät vuoden päätteeksi joulukinkun paistoon tasatilanteesta, kertoo HS:n kysely.

Helsingin Sanomien teettämän joulukuun gallupin mukaan sosiaalidemokraatit ja keskusta ovat tasatuloksin jaetulla ykköstilalla: kummallakin on kannatusta 20,8 prosenttia.

Keskustalle tulos merkitsee prosenttiyksikön kymmeneksen laskua marraskuun gallupiin nähden. Sdp taas on onnistunut nostamaan kannatustaan 0,4 prosenttiyksikköä.

Kokoomus on jälleen kolmantena 18,4 prosentin kannatuksella. Laskua marraskuusta on 0,2 prosenttiyksikköä.

Isoja eroja marraskuuhun nähden ei ole tapahtunut muillakaan puolueilla.

Vihreät on edelleen neljäntenä 11,2 prosentilla, perussuomalaisten kannatus on 9,9 prosenttia ja vasemmistoliiton kannatus 8,2 prosenttia.Selvitys tehtiin marraskuun kahdella viimeisellä viikolla ja joulukuun ensimmäisellä viikolla. Joulukuun alussa pääministeri Juha Sipilän (kesk) Terrafame-asioista nousi kohua, joka laajeni Yleisradion sananvapauskysymykseksi, kun Ylen johdon väitettiin rajoittaneen Sipilää koskevaa uutisointia.

Tämä mediassa ison julkisuuden saanut kiistely ei näytä vaikuttaneen keskustan gallupmenestykseen. Voi myös olla, että puolueen kannattajat vasta sulattelivat tapahtunutta.

”Kohu osui yksiin vain noin viikon verran aineiston keräämisen kanssa, joten syvällisempiä vaikutuksia voi tarkemmin arvioida vasta tuonnempana”, sanoo kyselyn toteuttaneen TNS Gallupin johtaja Sakari Nurmela.

Hän huomauttaa, että kohussa kyse oli pääministerin henkilökohtaisesta toiminnasta ja kannatusarvioissa otetaan kantaa puolueeseen.

”Toisaalta pääministerin kannattajat ovat voineet kokea uutisoinnin epäreiluksi, ja Sipilää sympatisoivien tuki on voinut jopa vahvistua.”

Jos vaalit pidettäisiin nyt, Sdp:tä äänestäisi nyt selvästi useampi kuin viime eduskuntavaaleissa, ja myös vihreiden ja vasemmistoliiton kannatus olisi korkeampi.

Perussuomalaisten kannatus on viime vaaleista pudonnut reippaasti. Keskustan, ruotsalaisen kansanpuolueen, kristillisdemokraattien ja kokoomuksen kannatukset ovat melko lähellä viimekertaista.

Epätietoisia – eli niitä, jotka eivät osanneet tai halunneet sanoa mitä puoluetta äänestäisivät, tai sanoivat, että eivät kävisi äänestämässä – oli joulukuun kyselyssä 37 prosenttia. Se on hieman enemmän kuin pitkän aikavälin keskiarvo, joka on 33 prosenttia huhtikuusta 2010 mitaten.

Kokoomuslaiset ja keskustalaiset ovat kyselyn perusteella tällä hetkellä kaikkein varmimpia puoluekannastaan. Toisessa ääripäässä ovat perussuomalaiset.

Kokoomuslaisista 41 prosenttia ja keskustalaisista 40 prosenttia sanoo olevansa täysin varma kannastaan. Vastaava luku perussuomalaisilla on 20 prosenttia ja vihreillä 29 prosenttia. Muut löytyvät tältä väliltä.

Eläkeläiset ovat 47 prosentilla puoluekannastaan varmin ammattiryhmä. Yrittäjillä kannastaan varmojen osuus on 44, viljelijöillä 37, ylemmillä toimihenkilöillä 43, alemmilla toimihenkilöillä 24 ja työväestöllä 31 prosenttia.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 TNS Gallup Oy kysyi puolueiden eduskuntavaalikannatusta 14.11. ja 8.12. välisenä aikana.

 Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse 2254 henkilöä.

 Puoluekannatusarvio on tehty yhdistämällä vastaukset viime eduskuntavaalien vaalitilastoihin.

 Virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan suurimpien puolueiden kohdalla.

 Tutkimus edustaa äänestysikäistä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS-gallup
 • Puoluekannatus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  7. 7

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

  10. 10

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää