Politiikka

Sisäministeri Risikko: ”Rahaa ei anneta laittomasti oleskeleville”

Sisäministeri Paula Risikko (kok) sanoo, että Suomi on valmis antamaan vain välttämätöntä hätäapua laittomasti maassa oleville. Toimeentulotukea eivät laittomasti maassa oleskelevat saa.

Hallituksen maahanmuutto-ministeriryhmä löysi perjantaina yhteisymmärryksen laittomasti maassa olevien hätäavusta.

Työryhmä ohjeistaa kuntia antamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille vain perustuslain mukaista, välttämätöntä hätämajoitusta, ruokaa, vaatteita ja sairaanhoitoa. Toimeentulotukea ei laittomasti oleskeleville makseta.

Ohjeistus tulee voimaan heti. Laskun hätäavusta kunnille maksaa valtio.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) korostaa, että kyse on ­lyhytkestoisesta hätäavusta.

”Perustuslaki sanoo, että hätäapu eli välttämätön toimeentulo ja huolenpito on kaikille järjestettävä. Päädyimme siihen, että kunnat järjestävät avun ja kunnille korvataan apu täysimääräisesti.”

”Hätäapu saa olla vain lyhytaikaista, välttämätöntä apua, mutta ei rahaa. Toimeentulo­tuen piiriin ei laittomasti maassa olevia lueta”, Risikko täsmentää.

Risikon mukaan hätäapuun pitää liittyä aina myös palautusjärjestelmään ohjaus. Huoli on, että laittomasti oleskelevien määrä voi nousta nopeasti tuhansiin.

”Ei ole kenenkään etu, että Suomessa on laittomasti oleskelevia ihmisiä. Henkilökohtaisesti lähden siitä, että hätäapu ­on apua, jolla selviää hetken ­aikaa.”

Työryhmä kävi vielä loppusuoralla kovaa vääntöä siitä, mitä välttämätön toimeentulo tarkoittaa.

Erimielisyys koski ennen kaikkea lakipykälien tulkintaa. Kokoomus haki kantansa hätä­apuun perustuslaista, keskusta luki enemmän toimeentulo- ja sosiaalihuoltolakia.

Työryhmä sopikin, että lainsäädäntötyö laittomasti maassa olevien sosiaalihuollosta ja toimeentulosta käynnistetään heti vuodenvaihteen jälkeen.

Sosiaalineuvos Viveca Arrhenius sosiaali- ja terveysministeriöstä tulkitsee, että kunnat voivat antaa hätäapua myös rahana.

”Kaikkihan eivät tarvitse ­majoitusta. Jotkut voivat tarvita ruoka- ja lääkeapua, johon annetaan pääasiassa maksusitoumus. Esimerkiksi bussimatkaan tai muuhun pienempään voi mielestäni antaa rahaakin, vaikka se ei ole tietysti pääsääntö.”

”Risikon linjaus on kyllä hieman poikkeava itse päätöksestä”, Arrhenius lisää.

Kuuden ministeriön maahanmuuttoryhmä antoi myös tukun ohjeita eri ministeriöille.

Oikeusministeriötä kehotetaan selvittämään ulkomaalaislain rikkomusten tiukempaa rankaisemista.

Poliiseille halutaan lisää koulutusta, jotta laittomat oleilijat löydetään ja heidän kanssaan pystytään asioimaan. Myös säilöönottotiloja aiotaan kasvattaa.

Laittomasti maassa oleskelevia koskisi vastedes myös ­asumisvelvollisuus seurannan tehostamiseksi.

Suomi aikoo niin ikään vauhdittaa neuvotteluja Somalian ja Irakin kanssa, jotta pakkopalautukset toimisivat.

Suomi haluaa myös ohjata kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet vauhdilla vapaaehtoiseen palautusjärjestelmään. Se sisältää EU:n maksamat lento­liput lähtömaahan ja 200–1 000 euron paluurahan.

Oppositiosta vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoo, että hallitus ajaa väkeä maan alle.

”Ihmiset eivät edes uskalla hakea apua, jos on pelko, että paikalla odottaa poliisi, joka vie lentokentälle. Hallitus sekoittaa perusoikeudet ja maahanmuuttopolitiikan.”

Mikkosen mukaan hätäapua pitäisi voida antaa tarvittaessa myös rahana.

Fakta

Taustalla pakolaiskriisi


 Laittomasti maassa oleskelevilla tarkoitetaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, joita ei pystytä palauttamaan kotimaahansa, eivätkä he poistu maasta itse.

 Vuonna 2015 Suomeen saapui 32 476 turvapaikanhakijaa.

 Turvapaikanhakijat ovat pääasiassa Irakista, ­Afganistanista, Somaliasta ja Syyriasta.

 Kielteisen päätöksen saaneita on 11 365.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Paperittomat
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  5. 5

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  9. 9

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  10. 10

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää