Politiikka

Myös entinen laillisuus­valvoja Jacob Söderman arvostelee hallituksen lainvalmistelua – ”Talouden intressit ovat menneet perus­oikeuksien edelle”

Jacob Södermanin mukaan lainvalmistelussa on ollut ongelmia ennenkin, mutta kiireen ja asennemuutoksen takia ne ovat kärjistyneet pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana.

Pitkäaikainen virkamies ja poliitikko Jacob Söderman yhtyy oikeuskansleri Jaakko Jonkan sunnuntaina HS:lle esittämään kritiikkiin siitä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen esityksissä on ollut ajoittain suuriakin perustuslaillisia ongelmia. Oikeuskansleri Jonkka myös sanoi, että hänen näkemyksiään ongelmallisten lakiesitysten korjaamiseen on sivuutettu.

”Jaan arvostelun. Hallituksen lainvalmistelu on valtavaa hosumista koko ajan. Minulla on sellainen käsitys, että Jonkka on kyllästynyt siihen”, Söderman sanoo.

Söderman, 78, on toiminut urallaan eduskunnan oikeusasiamiehenä eli yhdessä oikeuskanslerin kanssa maan ylimpänä laillisuusvalvojana. Hän on toiminut myös ensimmäisenä EU:n hallintoa valvovana Euroopan oikeusasiamiehenä sekä 14 vuotta eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsenenä Sdp:n riveissä.

Södermanin mukaan sekä nykyinen että aiemmat hallitukset ovat antaneet joitakin lakiesityksiä arvioimatta niiden suhdetta perustuslakiin, mikä on hyvän lainsäädäntötavan vastaista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Etenkin sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen liittyen on tehty esityksiä, jotka eivät ole perustuslain mukaisia. Kyllä se on varmasti oikeuskanslerille kiusallista ja väsyttävää.”

Södermanin mielestä lainvalmistelun ongelmat ovat poikkeuksellisen kiireen sekä asennemuutoksen takia kärjistyneet nykyisen hallituksen aikana. Hän huomauttaa, ettei nykyisessä hallituksessa ole yhtään juristia ja oikeusministerin tehtävää hoidetaan käytännössä sivutoimisena.

Söderman kokee, että Sipilän hallituksen asenne perus- ja ihmisoikeuksien valvontaa kohtaan on ”kyseenalainen”. Hallitus törmää Södermanin mukaan toistuvasti perustuslain normaaleihin ja odotettaviin rajoitteisiin, koska se ajattelee etupäässä taloutta.

”Talouden intressit ovat menneet perusoikeuksien edelle. Hallituksella on ollut valtava kiire ja se on alusta asti antanut ymmärtää, että jos lait haittaavat esimerkiksi viennin kilpailukyvyn edistämistä, niiden täytyy joustaa.”

”Ymmärrän hallituksen halun edistää talouden intressejä huonossa tilanteessa, mutta sen pitäisi tapahtua niin, ettei poljeta perusoikeuksia”, Söderman lisää.

Söderman viittaa esimerkiksi pyrkimyksiin korottaa sakkorangaistuksia valtion tulojen lisäämiseksi sekä rajoittaa niin sanotuilla pakkolaeilla työmarkkinaosapuolten mahdollisuutta sopia työehdoista. Söderman pitää myös ehdotusta Vaasan seudun laajan päivystyksen lopettamiseksi hyvin ongelmallisena ruotsinkielisen väestön perusoikeuksien kannalta.

”Ennen vanhaan piti huomioida sekä talous että ihmiset. Nyt on käännytty siihen, että vain talous on tärkeää. Jos puolustaa perus- ja ihmisoikeuksia, toimii ikään kuin talouden intressejä vastaan.”

Södermanin mielestä hallituksen asenteessa näkyy se, että Sipilä sekä liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) tulevat yritysmaailmasta. Myös elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) tausta Euroopan talouskomissaarina eurokriisin aikana näkyy Södermanin mielestä siinä, että talousintressit menevät perus- ja ihmisoikeusvaateiden edelle.

Söderman ei ymmärrä julkisuudessa esiintyviä puheita siitä, että perustuslaki olisi muutoksen jarru. Hänelle ei tule mieleen yhtään merkittävää lakiuudistusta, joka olisi vailla hyviä perusteita kaatunut perustuslakivaliokunnassa.

”Suomea voi varmasti uudistaa syvällisestikin niin, että kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan. En näe tässä ristiriitoja. Kai uudistusten tavoitekin on se, että suomalaiset voisivat näistä oikeuksista nauttia.”

Erityisen ongelmallinen on Södermanin mukaan ollut se tapa, jolla edelliset hallitukset ja nykyinen hallitus ovat ajaneet sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta. Sote-esitykset ovat viime vuosina törmänneet toistuvasti perustuslaillisiin ongelmiin.

”Hallitukset tekevät esityksiä suuren innostuksen vallassa eivätkä vaivaudu kunnolla selvittämään, onko niissä perustuslaillisia ongelmia. Se on se yleinen henki.”

Muun muassa perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sekä elinkeinoministeri Rehn ovat esittäneet Jonkan haastattelun jälkeen Suomeen perustuslakituomioistuinta. Söderman ei näe siinä mitään mieltä. Perustuslakituomioistuin ei ylipäänsä liity mitenkään lainvalmistelun ongelmiin, vaan jo säädettyjen lakien perustuslainmukaisuuteen.

Söderman muistuttaa, että perustuslakitulkinnan saa jo nyt tuomioistuimeen niin, että tasavallan presidentti lähettää lain lausunnolle korkeimpaan oikeuteen (KKO) ennen sen vahvistamista. Näin kävi Södermanin mukaan vuonna 2001, kun Ahvenanmaan maakunnan itsehallintoa uhattiin.

Jokaisen tuomioistuimen on myös perustuslain 106. pykälän nojalla arvioitava, onko laki ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa, ja jos näin on, on annettava etusija perustuslain säännökselle.

”Ei Suomeen tarvita minusta enää lisää väyliä perustuslaillisuuden arvioimiselle tuomioistuimissa. Ja kun oikeuslaitos säästää kovalla kädellä, olisi varsin outoa perustaa uusi tuomioistuin Suomeen.”

”Perustuslakituomioistuimesta aletaan aina puhua, kun tulee joku kriisi. Se on kummallinen unelma. Sellaista perustuslakituomioistuinta ei synny, joka ratsastaa valkoisella hevosella paikalle tuomitsemaan, mikä on oikein ja mikä väärin.”

Toiveeseen perustuslakituomioistuimesta on liittynyt vahvasti ajatus siitä, että nykyinen perustuslakivaliokunta nojaa ”liikaa” kuulemiensa valtiosääntöoikeuden professorien näkemyksiin. Perustuslakivaliokunnan poliittisuus on myös nähty joissain puheenvuoroissa ongelmana.

Södermanin mielestä on selvää, että perustuslakivaliokunnan nykyiset asiantuntijat olisivat myös perustuslakituomiostuimen tuomareita. Ja tuomareiden nimitykseen liittyisi Yhdysvaltain korkeimman oikeuden ja Saksan perustuslakituomioistuimen tapaan myös politiikkaa.

Lisäksi Söderman muistuttaa, että perustuslakivaliokunnassa kaikki poliittiset liikkeet voivat olla mukana valvomassa perustuslain tulkintaa, mikä on hyvä asia. Poliittisesta paineesta huolimatta valiokunta on ollut johdonmukainen tulkinnoissaan, Söderman sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perustuslaki
 • Oikeusvaltio
 • Sipilän hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  5. 5

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  6. 6

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  7. 7

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  10. 10

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  9. 9

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää