Politiikka

Hallitus on törmännyt monta kertaa perustuslakiin – tässä kahdeksan esimerkkiä

HS keräsi kahdeksan tapausta, joissa hallituksen aikeiden perustuslaillisuudesta on noussut vähintään räväkkä keskustelu.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on törmännyt useita kertoja perustuslakiin.

Oikeusoppineet ja oppositio ovat kertoneet tällä viikolla huolensa hallituksen suhtautumisesta perustuslakiin sen jälkeen, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkka otti esille hallituksen ongelmalliset lakiesitykset Helsingin Sanomissa sunnuntaina.

Jonkka kertoi tehneensä kaikkensa hallitusten ongelmallisten esitysten korjaamiseksi mutta hänen kantansa on sivuutettu. Sipilä ja useat muut ministerit ovat sanoneet, että Jonkan arvostelu lakiesitysten perustuslaillisista ongelmista tuli heille yllätyksenä.

HS listasi joukon esimerkkejä, joissa hallituksen aikeissa on ollut perustuslaillisia vaikeuksia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Työelämän pakkolait

Kun työmarkkinoiden keskusjärjestöt eivät viime vuonna saaneet aikaan hallituksen haluamia heikennyksiä työehtoihin, hallitus päätti monivaiheisen prosessin jälkeen kohentaa yritysten kilpailukykyä heikentämällä palkansaajien työehtoja niin sanotulla pakkolakipaketilla.

Hallitus ajoi pakkolakeja eteenpäin, vaikka virkamiehet varoittivat jo etukäteen, että niissä voi olla perustuslaillisia ongelmia. Lopulta hallitus luopui pakkolakiesityksistään. Entinen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) korosti syksyllä, että perustuslailliset ongelmat on selvitetty ”juurta jaksain”, mutta myönsi keväällä, että lait olisivat kaatuneet perustuslaillisiin ongelmiin.

Työttömien haastattelut

Hallitus ilmoitti elokuun lopussa, että työttömiä haastatellaan kolmen kuukauden välein ja osan haastatteluista tekisivät yksityisten yritysten haastattelijat.

Hallitus luopui aikeestaan, koska virkamiesten tekemiä työttömien haastatteluja ei voi ulkoistaa tai ainakin se olisi hyvin monimutkaista.

Perustuslain mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla. Ja silloinkin vain, jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi eikä vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa tai muita hyvän hallinnon vaatimuksia.

Merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan kuitenkin antaa vain viranomaiselle, sanoo perustuslaki.

Päivähoito-oikeuden rajaus

Vuosi sitten eduskunta päätti kuopata niin sanotun subjektiivisen päivähoito-oikeuden, jossa kokopäiväinen päivähoito-oikeus kuuluu kaikille lapsille. Tilalle tuli 20 tuntiin viikossa rajattu päivähoito muille paitsi töissä olevien vanhempien lapsille. Hallitus perusteli säästölakia julkisen talouden heikolla tilalla.


Perusoikeuksien asiantuntijat olivat eri mieltä muun muassa siitä, voiko lapsia asettaa erilaiseen asemaan valtion ja kuntien säästötarpeen takia.

Esimerkiksi eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin totesi lausunnossaan lakiluonnoksesta, ettei lapsia voi asettaa erilaiseen asemaan yksinomaan taloudellisten seikkojen, kuten valtion ja kuntien säästötarpeen takia, koska se ei ole perusoikeuksien kannalta hyväksyttävä peruste.

Ratkaisevaa on, että lailla turvataan kaikille lapsille yhdenvertainen oikeus saada hyvinvointia tukevaa varhaiskasvatusta, Sakslin totesi.

Perustuslakivaliokunnan kuulemista asiantuntijoista myös esimerkiksi oikeustieteen tohtori, dosentti Liisa Nieminen oli sitä mieltä, ettei perheen tukea saisi valtiontaloudellisista syistä heikentää miten paljon tahansa: ”Näin merkittäviä heikennyksiä mitä hallitus tässä esittää, ei ole perusoikeusuudistuksen voimassa ollessa juuri nähty.”

Samasta oikeuksien heikennyskiellosta muistutti myös professori Raija Huhtanen, mutta hänen mukaansa heikennyksistä aiheutuvia vaikutuksia ei voitu pitää suhteettomina verrattuna tavoiteltaviin hyötyihin.

Lopulta perustusvaliokunta kallistui sille kannalle, että ehdotukset täyttävät ”riittävällä tavalla” perustuslaissa säädetyn julkisen vallan velvollisuuden tukea lasten huolenpidosta vastaavia, eivätkä ne ole ongelmallisia perustuslain yhdenvertaisuussääntelyn kannalta.

Perintöveron huojennus

Lokakuun lopulla valtiovarainvaliokunnan verojaosto pyysi hallitusta muuttamaan esitystään perintö- ja lahjaveron 55 pykälän muutoksesta. Perusteena oli se, että esitys voisi vaarantaa sen, että samalla jokin toinen mahdollisesti perustuslain hengen vastainen käytäntö joutuisi tutkittavaksi ja todettaisiin perustuslain vastaiseksi.

Muutoksen myötä alaikäiset perilliset olisivat saaneet samat veroedut kuin täysi-ikäisetkin perilliset, kun yrittäjä kuolee ja yritys siirtyy perillisille.

Rintaperilliset maksavat yleensä perinnöistään perinnön määrästä riippuen tietyn alarajan ylitettyään 8–20 prosenttia perintöveroa. Yritysten siirrossa perintövero jää lakiesityksen mukaan paljon pienemmäksi, keskimäärin 3,5 prosenttiin.

Etu koskee myös yrityksen mukana siirtyvää arvopaperiomaisuutta. Kun alaikäisten oikeus perintöveron huojennukseen olisi tutkittu kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun kannalta, samalla arvopaperiomaisuuden edullisempi verokohtelu tiettyjen suomalaisten osalta olisi voitu todeta perustuslainvastaiseksi.

Vaasan sairaalan päivystys

Hallitus vältteli perustuslakivaliokuntaa Vaasan sairaalan päivystystä koskevassa väännössä.

Eduskunnassa käytiin kiivasta keskustelua siitä, ovatko perustuslakivaliokunnalle toimitetut mietinnöt ja potilaita koskevat luvut osin virheellisiä, ja pitäisikö asia siksi ottaa oikeilla tiedoilla uudestaan perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi.


Rkp:n puheenjohtajan ja perustuslakivaliokunnan jäsenen Anna-Maja Henrikssonin vaatimuksiin asian käsittelemiseksi uudelleen perustuslakivaliokunnassa ei suostuttu.

Veronkiertäjien syytesuoja

Hallitus halusi ohjelmansa mukaisesti kannustaa yksityishenkilöitä oma-aloitteisesti ilmoittamaan verottajan ulottumattomiin sijoittamiensa varojen tuoton vapauttamalla heidät rikosoikeudellisesta rangaistuksesta.

Kyse olisi ollut ollut syytesuojan antamisesta veronkiertäjille. Oma-aloitteisesti veronkierrostaan ilmoittava olisi vapautettu kokonaan rikosvastuusta.

Perustuslakivaliokunnan kuulemat valtiosääntöoikeuden ja rikosoikeuden tuntijat torjuivat esityksen yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisena: syytesuoja olisi annettu vain suppealle joukolle verovelvollisia määräajaksi.

Hallitus perui esityksensä, joten perustuslakivaliokunta ei ottanut siihen kantaa.

Sakkojen kaksinkertaistaminen

Hallitusohjelmassa sanotaan, että sakkorangaistukset säädetään ankarammiksi. Ankarimmilla rangaistuksilla piti lisätä valtion tuloja.

Perustuslakivaliokunta piti esitystä perustuslain vastaisena. Perustuslakivaliokunta on jo aiemmin todennut, että julkisen talouden intressit eivät ole hyväksyttäviä perusteita hallinnollisten seuraamusten eli tässä tapauksessa sakkojen korottamiselle.

Valiokunta muistutti hallitusta, että rangaistusten tavoitteena on rikosten ehkäiseminen ja rangaistustaso määräytyy oikeudenmukaisuuden sekä rangaistusten ennaltaehkäisevän vaikutuksen kautta.

Oleskeluluvan kotouttamistuki

Hallitus esitti, että oleskeluluvan saaneille työttömille turvapaikanhakijoille myönnettäisiin työmarkkinatuen asemesta kotoutumistukea. Sen suuruus olisi 90 prosenttia työttömyyspäivärahan peruspäivärahan määrästä.

Perustuslaki koskee kaikkia ihmisiä, jotka ovat Suomen oikeudenkäyttöpiirissä. Perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Perustuslakivaliokunta katsoi, että hallituksen esitykselle ei ole perustuslaissa säädettyä hyväksyttyä perustetta.

Tekijät: Marjukka Liiten, Teemu Luukka, Juha-Pekka Raeste ja Petri Sajari.

Oikaisu 21.12 klo 10.45: Apulaisoikeusasiamies on Maija Sakslin, ei Mirja Sakslin. Oikaisu 23.12 klo 10.15: Uutisessa kerrotaan kuinka valtiovarainvaliokunta pyysi hallitusta muuttamaan esitystään perintö- ja lahjaveron muutoksesta. Tosiasiassa hallitus täydensi esitystään itse verojaoksen professorikuulmisten jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sipilän hallitus
 • Oikeuskansleri
 • Perustuslaki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  7. 7

   Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

  8. 8

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  9. 9

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää