Valikko
Politiikka

Timo Soini: Itämeren turvallisuusilmaston jännitteisyys on Venäjän aiheuttamaa

”Ratkaisun avaimet jännitteen purkamiseksi ovat Moskovassa”, ulkoministeri sanoi eduskunnan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa.

Eduskunta vakuutti viimeisenä työpäivänään lähes täydellistä yksimielisyyttä ulko- ja turvallisuuspolitiikan suurista linjoista.

Suhde Natoon ja Venäjään synnyttävät isoimmat jakolinjat. Vasemmistopuolueet peräsivät viisituntisessa keskustelussa lisätietoa etenkin Euroopan tiivistyvästä puolustusyhteistyöstä.

Veteraaniedustaja Seppo Kääriäinen (kesk) jakoi vuolaita ­kehuja selonteosta ja ulkoasiainvaliokunnan (uav) antamasta sitä koskevasta mietinnöstä.

”Selonteko on semmoinen 8,5:n arvoinen, ja mietintö on siinä nippa nappa kiitettävän puolella. Nämä kaikki linjaukset ovat kutakuinkin yksimielisiä. [Paavo] Arhinmäki (vas) tässä siitä irtautuu hiukan, mutta vain hiukan. ”

Arhinmäki katsoo, että selonteko vie Suomea liikaa Natoon päin. Lopuksi hän äänestytti eduskuntaa. Paikalla oli 110 edustajaa, joista tukea tuli kahdeksalta.

Suhtautuminen Venäjään on kriittinen, vaikka sävyt hieman vaihtelevat.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) sanoi, että jännitteisyys Euroopassa ja Itämerellä johtuu Venäjästä.

”Venäjän toiminta on jännittyneen turvallisuusilmaston aiheuttaja. Kyse ei ole kierteestä, jossa esimerkiksi Naton toimet jäsentensä tukemiseksi lisäisivät jännitettä ja rinnastuisivat Venäjän toimintaan. Emme ole tilanteessa, jossa syytä olisi vähän molemmissa osapuolissa. Ratkaisun avaimet jännitteen purkamiseksi ovat Moskovassa”, Soini painottaa.

Keskustelun aluksi ulkoasiainvaliokuntaa johtava Matti Vanhanen (kesk) korosti, että se­lonteon suuri linja on välttää ­sota.

”Suomen ulko- ja turval­lisuuspolitiikan selkeänä päämääränä on ehkäistä Suomen joutuminen sotilaallisen konfliktin osapuoleksi.”

Nato-jäsenyyden puolesta liputtavat vain kokoomus ja Rkp.

”Naton ovet ovat edelleen ­auki, ja toivomme, ettei pre­sidentti [Donald] Trump tule tätä muuttamaan. Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja Itämeren vakautta. Aikataulu on avoin kysymys”, totesi Pertti Salolainen (kok).

Rkp visioi Suomen Natoon jo vuonna 2025.

”Kansan tuki on kuitenkin edellytyksenä jäsenyydelle, mitä myös Nato itse edellyttää”, arvioi Stefan Wallin (r).

”Jos ja kun ulkopoliittinen johto ottaa tästä asiasta kunnon otteen ja alkaa ajaa asiaa, tilanne saattaa muuttua, niin kuin kävi EU-jäsenyyden suhteen.”

Sdp:n Erkki Tuomioja toppuutteli.

”Meillä ei ole sellaista tilannetta, jolloin tästä [Natosta] nyt puhuminen tai tälle joidenkin aikataulujen esittäminen millään tavoin parantaisi ainakaan Suomen turvallisuutta.”

Vasemmalta tiukattiin EU:n puolustusyhteistyöstä.

”Kansalaisten pitää tietää, ­mihin olemme menossa mukaan ja miksi olemme menossa mukaan, ja näillä suunnitelmilla pitää olla myös eduskunnalta täysi tuki hallitukselle”, linjasi Eero Heinäluoma (sd).

”Miksi Suomi jo nyt on ilmoittanut kannattavansa kehitystä, vaikka tarkempaa tietoa yhteistyön konkreettisista muodoista saadaan vasta ensi vuoden alkuvaiheessa?” kysyi Li Andersson (vas).

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) korosti, että EU-armeijaa ei rakenneta, ei myöskään päällekkäisyyttä Naton kanssa.

”Minusta tärkeä päätös on se, että tämä on nyt noussut agendalle: se, että näistä asian sisällöistä tehdään jatkovalmistelua”, Sipilä sanoi.

Andersson joutui sanasotaan Soinin kanssa Turkista. Andersson ihmetteli yhteistyötä Turkin kanssa nykyisessä ihmisoikeustilanteessa.

Soini hämmästeli vaatimuksia EU:n ja Turkin pakolaissopimuksen irtisanomisesta.

”Uskomatonta. Siellä on 3,1 miljoonaa pakolaista. Minne he sieltä lähtevät? Tämä on minun mielestäni täysin vastuuton ja käsittämätön kanta”, Soini sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoo täyttyy tornitaloista länsimetron myötä, Helsingissä ”merellinen siluetti” hillitsee nousuhimoja – tältä näyttävät seudun uudet tornit

  2. 2

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  5. 5

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa – myös siuntiolaiselta golfkentältä havainto

  6. 6

   Tutkimus vahvisti: Jos tunnistat kielteiset puolesi, ymmärrät paremmin myös muita

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  10. 10

   Tiesitkö kuunnelleesi Beatlesin Sgt. Pepperistä väärää versiota? Ei se mitään, sillä nyt 50-vuotias klassikko soi upeampana kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  7. 7

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  8. 8

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  9. 9

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  10. 10

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää