Valikko
Politiikka

Puolustusministeri Jussi Niinistö kertoo lapsille, mitä on maanpuolustustahto –  mutta ymmärtävätkö lapset siitä mitään?

Koko vuoden poliitikkoja on pyydetty Studio Kulmapöydän lähetyksissä selittämään joku ajankohtainen asia lapsille. Nyt HS testasi saivatko lapset Hertsikan ala-asteella tolkkua poliitikkojen selityksistä.

Kuluvan vuoden ajan joka perjantai HSTV:n Studio Kulmapöydässä on haastateltu ministereitä ja muita keskeisiä poliitikkoja. Aina lähetyksen lopuksi vierasta on pyydetty selittämään joku ajankohtainen poliittinen asia tai käsite lapsille.

Poliitikolle on määritelty kuvitteellinen tilanne, jossa hän on vierailulla ala-asteen ensimmäisellä luokalla. Hänen pitäisi siis puhua siten, että 7-vuotias lapsi ymmärtää sen.

Mutta saavatko lapset oikeasti näistä poliitikkojen selityksistä mitään tolkkua?

HS päätti testata asiaa näyttämällä poliitikkojen selityksiä aidolle kohdeyleisölle – eli lapsille. Testiryhmänä olivat Hertsikan ala-asteen 1–3-luokkalaiset lapset.

Oheiselta videolta näkee, miten lapset suhtautuivat selityksiin.

Lapset katsoivat poliitikoilta parikymmentä noin 30 sekunnin mittaista selitystä.

Miltä kuulosti?

”Tosi tosi älyttömältä”, kolmasluokkalainen Sirje arvioi.

”Näytti ihan uutisilta”, pohti ekaluokkalainen Niila.

”Oudolta. En tajunnut mitään”, sanoi kolmasluokkalainen Beniamino.

Kulmapöytä on pyytänyt poliitikkoja selittämään asioita lapsille sen vuoksi, että klippejä on aina silloin tällöin näytetty HSTV:n Lasten uutisissa.

Lopputehtävä on ollut antoisa, sillä moni poliitikko on ihan tosissaan joutunut miettimään, miten vaikea asia selitetään selvästi. Jotkut poliitikot ovat heittäytyneet tehtävään ihan täysillä.

Joulukuun alussa Studio Kulmapöydän vieraana ollut puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sai tehtäväkseen selittää käsitteen ”maanpuolustustahto”.

”Tervehdys taaperot, mitä on maanpuolustustahto. Puolustusministerisetä kertoo nyt teille”, Niinistö aloitti selityksensä.


Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö selitti lapsille, että opposition tehtävä on sanoa hallitukselle ”soo, soo” – jos hallitus on tekemässä tyhmiä päätöksiä.


Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokisen tehtävä oli kertoa, mikä on liikennekaari. Hän selitti asian kuvaamalla perheen matkaa Korkeasaareen eli liikennevälineillä.


Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan selitti termin ”kuripolitiikka”. Anderssonin mukaan kyse on siitä, että joka kerta kun menee kauppaan niin sieltä voi ostaa vähemmän karkkia kuin mitä lapsi haluaisi.


Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoi lapsille videolla, ”miksi koulutusleikkauksia on pakko tehdä”.


Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström selitti lapsille, mitä on ilmastonmuutos.


Hertsikan ala-asteen lapsilla oli kuitenkin jo entuudestaan aika hyvä ymmärrys ilmastonmuutoksesta.

Videon lopuksi (jutun alussa) lapset esittävät kritiikkiä Studio Kulmapöydän toisen juontajan Marko Junkkarin kielenkäytöstä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Studio Kulmapöytä
 • Lapset
 • Politiikka

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  3. 3

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  4. 4

   Helsingin pormestari­ehdokkaat haukkuvat pääministeri Sipilän Malmi-puheet pystyyn: ”Näin isoilla asioilla ei voi leikkiä”

  5. 5

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  6. 6

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  7. 7

   Kelan tukikaaokselle ei näy loppua – työntekijät moittivat tahtia: jopa 20 päätöstä päivässä

  8. 8

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  9. 9

   HS bongasi Lapissa naamioituja Mersuja, jotka piilotettiin nopeasti – ”Siellä on varmaan aika monella salaisuuksia”

  10. 10

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  3. 3

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  4. 4

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  5. 5

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  6. 6

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  7. 7

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  8. 8

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  9. 9

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  10. 10

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kieli­taidottomille ei enää löydy töitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää