Valikko
Politiikka

Hybridiuhkiin keskittyvä EU:n keskus Helsingissä sai riesakseen yhdistyksen, jonka taustalla on Johan Bäckman – ”Sekoittumisen vaara on ilmeinen”

Suomeen perustettavan hybridiuhkien osaamiskeskuksen päällikkö ei pidä sattumana, että Kremlin politiikkaa kannattavat suomalaiset yrittivät rekisteröidä Eurooppalainen hybridiosaamiskeskus -nimellä yhdistyksen.

Suomeen perustettava Eurooppalainen hybridiuhkien osaamiskeskus on saamassa kilpailijakseen yhdistyksen. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi on merkitty Johan Bäckman. Myös muut yhdistyksen perustajiksi merkityt ihmiset ovat julkisesti osoittaneet sympatiansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin politiikalle.

Patentti- ja rekisterihallitus sai Eurooppalainen hybridiosaamiskeskus -nimisen yhdistyksen rekisteröinti-ilmoituksen 23. marraskuusta 2016.

Tämä tapahtui kaksi päivää sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat ja useat muut kertoivat valtioneuvoston kanslian vetämän kansainvälisen hankkeen etenemisestä.

EU-tasolla ideoidun hybridiuhkien osaamiskeskuksen verkostoon on osallistumassa noin kymmenen valtion edustajia. Toiminnot käynnistyvät keväällä 2017. Keskus perustetaan Helsinkiin, ja sen henkilöstön vahvuudeksi tulee ainakin alkuvaiheessa neljästä kuuteen ihmistä.

Keskuksen perustamisesta vastaa valtioneuvoston kanslia, ja hankkeen projektipäällikkönä työskentelee Matti Saarelainen, joka on virkavapaalla Suojelupoliisin osastopäällikön tehtävistä.

Hybridiuhista on ryhdytty puhumaan sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta talvella 2014. Tuolloin Venäjä käytti operaatiossa muun muassa tunnuksettomia sotilaita, mutta hybridiuhkiin liittyvään keinovalikoimaan kuuluu myös esimerkiksi tietoverkkojen ja psykologisten keinojen hyväksikäyttöä.

Epäkonventionaalisen eli ei-tavanomaisen sodankäynnin keinot herättävät tunteita, eikä Suomeen perustettava keskus selvästi miellytä kaikkia.

Jo samana päivänä, kun hankkeen etenemisestä marraskuussa uutisoitiin, viestipalvelu Twitteriin ilmestyi hybridikeskuksen nimeä kantava tili. Valtioneuvostolle tili ei kuitenkaan kuulunut, ja kun se poistettiin, tilalle tuli ”hybridivirasto”. Se jakaa muun muassa juutalais- ja pakkoruotsivastaista sisältöä sekä ajoittain Putinin puheita.

HS:n tiedossa ei ole, kuka tai ketkä perustivat ensimmäisen Twitter-tilin eikä myöskään sitä, kenen vastuulla jälkimmäinen tili sisältöineen on.

”Tämän yhdistyksen perustaminen ei sinänsä yllätä”, sanoo osaamiskeskuksen perustamista valmisteleva projektipäällikkö Saarelainen HS:lle.

Patentti- ja rekisterihallitus reagoi yhdistyksen rekisteröintiin pyytämällä valtioneuvoston kanslialta lausuntoa nimestä Eurooppalainen hybridiosaamiskeskus.

22. joulukuuta päivätyn lausunnon mukaan valtioneuvoston kanslia piti yhdistysrekisteriin pyrkivän yhdistyksen nimeä liian yhdenmukaisena EU:n hybridiuhkien osaamiskeskuksen kanssa. Sen mukaan yhdistyksen ja keskuksen sekoittuminen saattaisi olla keskukselle haitallista.

Yhdistyslain mukaan rekisteröitävän yhdistyksen nimi ei saa olla harhaanjohtava. Yhdistys ei myöskään saa olla tarkoitukseltaan lain tai hyvien tapojen vastainen.

”Kun asiakas kuuli meiltä lähettämästämme lausuntopyynnöstä, hän ehdotti yhdistykselle itse uutta nimeä”, kertoo Patentti- ja rekisterihallituksen lakimies Antti-Pekka Leinonen.

Nyt yhdistys on rekisteröity. Sen nimeksi tuli Euroopan riippumaton hybridiuhkien tutkimuskeskus yhdistys ry.

”Haluan korostaa, ettei perustetulla yhdistyksellä ole mitään tekemistä tulevan eurooppalaisen hybridiuhkien osaamiskeskuksen kanssa. Koska nimet ovat niin lähellä, sekoittumisen vaara on ilmeinen. Lieneekö sattumaa”, pohtii valtioneuvoston kansliassa valmisteilla olevan keskuksen projektipäällikkö Matti Saarelainen.

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja on Johan Bäckman. Hän kutsuu itseään ”Donetskin kansantasavallan viralliseksi edustajaksi Suomessa”. Donetskin ”kansantasavalta” on alue itäisessä Ukrainassa, joka pyrkii irtautumaan Ukrainasta Venäjän hallinnon tuella.

Suomessa ”kansantasavallan lähetystön” osoite on samassa talossa ja rapussa kuin nyt rekisteröidyn hybridiyhdistyksen rahastonhoitajan ilmoittama kotiosoite.

”Siitä voi nähdä ja helposti päätellä millaista muuta aktiviteettia tämän yhdistyksen taustavoimilla on”, sanoo Saarelainen.

Euroopan riippumaton hybridiuhkien tutkimuskeskus yhdistys ry kertoo säännöissään, että sen toiminnan tarkoituksena on julkaista selvityksiä ja tutkimuksia, toimia sosiaalisessa mediassa ja internetissä, kehittää kansainvälisiä yhteyksiä ja rahoittaa alan tutkimuksia ja selvityksiä.

Yhdistyksen perustaminen on Suomen perustuslain takaama kansalaisoikeus. Tiedossa ei ole, että sitä olisi käytetty vastaavasti suoranaisena tarkoituksena johtaa harhaan.

”Tiedossani ei tällä hetkellä ole vastaavaa. Ei ole kuitenkaan mahdotonta, etteikö vastaavaa olisi jossain maailmalla”, Saarelainen sanoo.

Esimerkkejä yhdistyksistä ja muista kolmannen sektorin toimijoista osana pyrkimyksiä edistää Venäjälle edullisia päämääriä sen sijaan on lukuisia. Esimerkiksi Baltian maissa yli 40 yhdistystä sai laillisia kanavia pitkin yhteensä yli puolitoista miljoonaa euroa Venäjältä vuosina 2012–2015. Laskelman teki latvialainen tutkivan journalismin yksikkö Re:Baltica.

Hybridiosaamiskeskuksen Saarelainen sanoo, että hybridiasioista käytävä keskustelu ja siihen liittyvien ilmiöiden seuraaminen kuuluu perustettavan keskuksen toimintaan. Se on osa heidän päivittäistä työtään.

”Mikäli tämän yhdistyksen toiminta antaa perustettavan virallisen osaamiskeskuksen näkökulmasta aihetta, toimimme tilanteen mukaan. On tärkeää, ettei virallista osaamiskeskusta ja tätä yhdistystä sekoiteta toisiinsa”, Saarelainen sanoo.

”Ennakoin kuitenkin, että tässä tapauksessa suuri yleisö kyllä pystyy melko helposti erottamaan sen mitä kukin on ja tekee.”

Johan Bäckman on valtiotieteen tohtori, joka esiintyy tiheään Venäjän viestimissä puolustamassa Suomessa asuvien venäläisten ihmisoikeuksia. Venäjän liityttyä Syyrian sotaan Bäckman on käynyt Syyriassa kahdesti. Bäckman toimii Venäjän strategisten tutkimusten instituutissa Risissä pohjoismaiden edustajana.

Miksi perustit tämän yhdistyksen, Johan Bäckman?

”Sen takia, että Suomeen ja suomalaisiin kohdistuvista hybridiuhista saataisiin ajankohtaista tutkimusta”, Bäckman sanoo HS:lle.

”Meillä on tulossa suuri, painettu tutkimus englanniksi. Sen nimi on suomeksi käännettynä Euroopan unionin infosota Venäjää vastaan.”

Bäckmanin johtaman yhdistyksen julkaisu on hänen mukaansa tarkoitus jakaa Euroopan parlamentin ja Yhdysvaltojen kongressin jäsenille sekä mahdollisesti myös Britanniaan.

Euroopan komissio teki keväällä 2016 oman linjauksensa hybridiuhista, joihin informaatiosodankäynti luetaan. Osana linjausta oli periaatepäätös yhteisen osaamiskeskuksen perustamisesta: siitä samasta osaamiskeskuksesta, jota Suomeen ollaan nyt perustamassa.

Bäckman korostaa, ettei yhdistyksellä ole virallista englanninkielistä nimeä. Epävirallinen nimi kyllä löytyy. Seitsemän sanaa kahdeksasta ovat samoja kuin EU:n komission linjauksen otsikko oman osaamiskeskuksensa perustamisesta.

Onko yhdistys perustettu valtioneuvoston kanslian valmisteleman osaamiskeskuksen työn häiritsemiseksi?

”Miten se voisi olla häirintää, jos halutaan tutkia hybridiuhkia? On asiallista, että uhkia aletaan tutkia vakavammin. Mitä enemmän, sen parempi. Onhan niitä tutkinut Aleksanteri-instituuttikin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hybridisota
 • Informaatiosota
 • EU
 • Venäjä
 • Laura Halminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää