Valikko
Politiikka    |   Silminnäkijä

Mitä Sipilän Intian-matkalla oikein tapahtui? Mukana ollut HS:n toimittaja kertoo

Mitä Intian talousmetropoli Mumbaissa todella tapahtui helmikuussa 2016, kun pääministeri Juha Sipilä johti suomalaisen yritysvaltuuskunnan vienninedistämismatkaa? Ajoiko Sipilä lastensa osittain omistaman oululaisen Chempolis-yhtiön etua?

Seurasin Sipilän ja suomalaisen valtuuskunnan kintereillä niiden kolmen vuorokauden ajan, jotka he viettivät Mumbaissa. Isännät olivat Intian korkeimmalta mahdolliselta tasolta, sillä maan poliittisesta johdosta Sipilä tapasi pääministeri Narendra Modin lisäksi valtiovarainministeri Arun Jaitleyn, kauppa- ja teollisuusministeri Nirmala Sitharamanin ja opetusministeri Smriti Iranin.

He ovat isoja kihoja. Heidän lisäkseen Sipilä tapasi Intian talouden kannalta tärkeiden läntisten Maharasthran ja Gujaratin osavaltioiden pääministerit, mutta Chempolisiin nämä tapaamiset tuskin liittyvät, sillä kohun keskellä oleva tehdas on rakenteilla itäiseen Assamin osavaltioon.

Assamin edustajia ei ainakaan valtuuskunnan virallisessa ohjelmassa ollut.

Sipilän vienninedistämisviikonloppu oli täyteen pakattu, sillä hän juoksi valtuuskunta kintereillään tapaamisesta seuraavaan – lähes minuuttiaikataululla.

Yksi on aika varmaa: Sipilä tuskin puhui Chempolisin asioista detaljitasolla myöskään Intian pääministerin Modin ja valtiovarainministeri Jaitleyn kanssa. He toimivat ylätasolla – ei 1 300 miljoonan asukkaan jättivaltiota johtavien ihmisten kanssa puhuta keskikokoisen suomalaisfirman asioista.

On lähinnä yksi tilaisuus, jossa Sipilällä on teoreettisesti ollut mahdollisuus puhua Chempolisin puolesta – jos hän on niin halunnut tehdä. Vierailun viimeisenä päivänä sunnuntaina Sipilällä ja yritysvaltuuskunnalla oli ohjelmassa tunnin ja 25 minuuttia kestänyt tilaisuus, jossa he tapasivat ”päättäjiä ja investoijia yhdessä yritysten kanssa”.

Tuo tilaisuus oli medialta suljettu, joten keskustelujen sisällöstä olemme paikalla olleiden armoilla. Sipilän oikeana kätenä Mumbaissa oli Intian hyvin tunteva pääministerin kansainvälisten asioiden neuvonantaja Anna-Kaisa Heikkinen. Missä tilanteissa Sipilä otti esiin Chempolisin?

”Esitteli ja antoi puheenvuoron yritykselle niissä tilaisuuksissa, joissa yritys oli läsnä”, Heikkinen vastaa.

Heikkisen väite pitää myös omien havaintojeni mukaan paikkansa, sillä pääsin seuraamaan muutamaa tällaista tilaisuutta. Vaikutti siltä, että pääministerin tärkein tehtävä Mumbaissa oli avata yritysten edustajille ovet intialaispäättäjien kabinetteihin.

Yksi tilaisuuksista oli lauantaina, kun Sipilä ja valtuuskunta tapasivat Maharasthran osavaltion pääministerin Devendra Fadnavisin. Koska Sipilä ei ole small talk -miehiä eikä englannin kielellä mukavuusalueellaan, hän oli rajannut roolinsa mahdollisimman pieneksi. Hän lausui tilaisuuden aluksi lyhyen kohteliaisuuslitanian, esitteli parilla lauseella palaverihuoneessa edustettuina olleet suomalaisyritykset ja siirsi puheenvuoron yritysvaltuuskuntaa johtaneelle Fortumin Markus Rauramolle.

Koko lopputilaisuuden puhetta johti Rauramo. Sipilä ei tainnut sanoa kyseisessä tilaisuudessa alun jälkeen sanaakaan – paitsi kempeleläisiä alkukohteliaisuuksiakin lyhyemmät loppukohteliaisuudet.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  3. 3

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  4. 4

   Helsingin pormestari­ehdokkaat haukkuvat pääministeri Sipilän Malmi-puheet pystyyn: ”Näin isoilla asioilla ei voi leikkiä”

  5. 5

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  6. 6

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  7. 7

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  8. 8

   HS bongasi Lapissa naamioituja Mersuja, jotka piilotettiin nopeasti – ”Siellä on varmaan aika monella salaisuuksia”

  9. 9

   Kelan tukikaaokselle ei näy loppua – työntekijät moittivat tahtia: jopa 20 päätöstä päivässä

  10. 10

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  3. 3

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  4. 4

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  5. 5

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  6. 6

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  7. 7

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  8. 8

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  9. 9

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  10. 10

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kieli­taidottomille ei enää löydy töitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää