Valikko
Politiikka

Petteri Orpo: Hallitus valmis alentamaan digilehtien ja -kirjojen arvonlisäveroa

Alv voisi laskea vuoden 2018 alusta samalle tasolle kuin painetuissa lehdissä eli 10 prosenttiin.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) aikoo esittää digitaalisten lehtien ja kirjojen arvonlisäveron alentamista Suomessa nykyisestä 24 prosentista 10 prosenttiin.

Orpon mukaan tavoitteena on, että alennus tulee voimaan vuoden 2018 alusta.

Suomi joutuu odottamaan ensin EU:n päätöksentekoa asiassa. EU:n komissio on jo esittänyt, että EU sallisi digitaalisten julkaisujen arvonlisäveron alentamisen samalle tasolle kuin painettujen lehtien.

Suomen hallitus on myönteinen komission esitykselle.

Esitys vaatii vielä kaikkien jäsenmaiden hyväksynnän, joka Orpon arvion mukaan saataneen kevään aikana. Jäsenmaat voivat sen jälkeen itse päättää, ottavatko ne käyttöön alennetun kannan.

Alennus tarkoittaisi, että digitaalisten sanoma- ja aikakauslehtien tilausmaksut ja e-kirjojen sekä oppikirjojen hinnat laskisivat, mikäli kustantajat vievät arvonlisäveron alennuksen sellaisenaan hintoihin.

Valtiovarainministeriö arvioi, että digijulkaisujen arvonlisäveron alentaminen Suomessa tarkoittaa verotulojen vähenemistä noin 11–24 miljoonaa euroa toteutustavan laajuuden mukaan.

Verotuloista tarkka valtiovarainministeriö on valmis tähän alennukseen.

”Digitalisaatio on tulevaisuutta, ja meidän täytyy tukea digitaalisten palveluiden ja sisältöjen kehittymistä. Myös verotuksen pitää elää tässä ajassa”, Orpo sanoo HS:lle.

”Veronalennus lisäisi aktiviteettia, kehitystyötä ja työllisyyttä. Dynaamiset vaikutukset kompensoisivat laskennallista menetystä”, Orpo sanoo.

Myös nykyisen hallituksen hallitusohjelmassa on kirjaus, että digitaalisten julkaisujen arvonlisäveron alentamista selvitetään.

Orpon mukaan alennuksella hallitus voisi tukea erityisesti alueellisen median digitaalista kehitystyötä.

”Digitaaliseen muotoon tuotettaisiin hyvää toimitettua materiaalia”, Orpo sanoo.

Sanomalehtien liiton hallituksen puheenjohtaja, Helsingin Sanomien kaupallinen johtaja Petteri Putkiranta pitää digitaalisten julkaisujen arvonlisäveron alentamista erittäin tervetulleena ja oikeansuuntaisena liikkeenä.

”Verotus toimii yhteiskunnan välineenä huolehtia monipuolisen lukemisen, ammattimaisen mediasisällön luomisen ja vastuullisen sananvapauden käytön edellytyksistä, ja parasta siinä on se, että alennus kohdentuu suoraan tilaajalle”, Putkiranta sanoo.

Putkiranta toivoo, että hallitus toteuttaisi alennuksen heti, kun se on EU-lainsäädännön puolesta mahdollista eikä odottaisi vuoden 2018 alkuun.

Putkirannan mukaan digijulkaisujen alv-alennus vähentää tilausmaksujen korotuspaineita ja mahdollistaa jopa hinnanalennukset.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien digitaalisen version tilaus maksaa nyt 16,50 euroa kuukaudessa, mistä nykyisen alv:n osuus on 3,31 euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arvonlisävero
 • Digitalisaatio
 • Lehdistö
 • Media

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  4. 4

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  5. 5

   ”Anteeksi Suomi”, sanoi Norjan valmentaja dramaattisen sprinttiviestin loppuratkaisusta

  6. 6

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  7. 7

   Katso kuvat dramaattisesta tilanteesta, jossa Suomi menetti kultamitalin

  8. 8

   NHL-pelaaja rusikoi linjatuomaria hävittyään aloituksen Mikko Koivulle – katso videolta pitkään pelikieltoon johtanut tilanne

  9. 9

   Terrorismivalvojan mukaan Britanniaan kohdistuu valtava riski – vähintään yhtä suuri kuin IRA:n aikoina

  10. 10

   Iivo Niskanen myönsi olleensa MM-kultamahdollisuuden menettämisen jälkeen erittäin vihainen: ”Parempi olla reilulla mielellä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  4. 4

   Hiihtäjät kritisoivat Lahden ratoja – venäläishiihtäjä taisteli kasvot verisenä lähdöstä maaliin

  5. 5

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  6. 6

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  7. 7

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  8. 8

   Trumpin aloittama kummallinen Ruotsi-keskustelu jatkuu: Nyt USA:n televisiossa esiintyy ”Ruotsi-asiantuntija”, jota kukaan ei tunnu tuntevan

  9. 9

   Suomessa on meneillään vallan uusjako – pelissä ovat jokseenkin kaikkien suomalaisten työehdot

  10. 10

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  11. Näytä lisää