Valikko
Politiikka

Vanhustenhuolto on kansalaisille kuntavaalien tärkein kysymys – Kun HS kysyi puoluesihteereiltä tärkeimpiä teemoja, vain yksi mainitsi vanhukset

Kuntavaaleissa puhutaan arkisista asioista. Peruskoulut, päiväkodit ja terveysasiat ovat puolueiden mukaan kuntavaalien kärkiteemoja.

Vanhustenhuolto on kansalaisten mielestä kuntavaalien tärkein teema, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus. Sitä piti melko tärkeänä tai erittäin tärkeänä 94 prosenttia kyselyyn vastanneista viime vuoden lopulla.

Lähes yhtä tärkeitä olivat kotikunnan taloustilanne, terveyspalvelut ja työllisyys. Muita tärkeitä asioita ovat tekniset palvelut, peruskoulut ja asuinympäristön fyysinen turvallisuus.

HS kysyi eduskuntapuolueiden puoluesihteereiltä, mitä asioita he korostaisivat kuntavaaleissa.

Vaikka vanhustenhuolto oli kansalaisille tärkein, vain kristillisdemokraattien Asmo Maanselkä mainitsi sen erikseen.

Muut puoluesihteerit nostivat kärkeen koulutuksen – varsinkin varhaiskasvatuksen – sekä sosiaali- ja terveysasiat. Lisäksi mainittiin elinkeinopolitiikka ja asuinympäristö mutta myös ympäristö, liikenne ja yrittäjyys.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan 85 prosenttia kansalaisista piti melko tai erittäin tärkeänä, että peruskouluihin kiinnitetään vaaleissa huomiota.

Juttu jatkuu grafiikan alla.Kuntapäättäjät saavat päättää muun muassa opetusryhmien koosta kouluissa ja päivähoito-oikeuden rajaamisesta 20 tuntiin viikossa.

Sen sijaan puoluesihteerien tärkeänä teemana pitämät sosiaali- ja terveysasiat hallitus on siirtämässä alkavan valtuustokauden aikana pois kunnilta maakuntien vastuulle. Syynä on suuri sote-uudistus.

Kuntavaaleissa sote-palvelut puhuttavat silti takuuvarmasti. Palvelujen valinnanvapaus on kysymys, joka erottaa puolueet toisistaan, vaikka kunnat saavat sen hallitukselta annettuna.

”Me otimme vaaliohjelmaan mukaan sote-linjaukset, koska on epävarmaa, pystyykö hallitus ajamaan sen läpi. Terveyspalvelut kiinnostavat ihmisiä riippumatta siitä, kuka ne tuottaa”, arvioi vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen.

Hallituksen sote-valmistelua epäilee myös Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen.

”Me elämme reaalimaailmassa”, hän sanoo ja kertoo pitävänsä sote-teemaa esillä vaalien alla. Lisäksi Paananen mainitsee, että puolue pitää vahvasti esillä myös nuorten asioita.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo, että ehdokkaan kannalta kuntavaalit ovat sisällöllisesti helpoimmat, koska asiat pyörivät ihmisen arjessa. ”Puhutaan kouluista, siltarummuista, pyöräteistä, lähiympäristöstä, hyvinvoinnin edistämisestä.”

”Oleellista on se, miten palvelut pystytään tarjoamaan tasapuolisesti eri puolilla maata”, kuvailee vaaliasetelmaa keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.

Puolueet eivät halua ohjeistaa ehdokkaitaan tarkkaan siitä, mistä kentällä kannattaa puhua. Päälinjat muodostetaan puoluekoneistossa, mutta kunnissa ehdokkaat saavat käyttää maalaisjärkeään. Kunnat ovat erilaisia, ja painopisteet vaihtelevat.

”Kokoomuksen politiikkaan sopii huonosti, että ylhäältä sanellaan, mistä puhutaan”, sanoo puoluesihteeri Janne Pesonen (kok).

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus kertoo, että tärkeimmät teemat eivät juuri vaihtele eri puolueita kannattavien välillä. Riippumatta puoluetaustasta vanhustenhuolto ja peruskoulut sijoittuvat kansalaisten mielipiteissä kymmenen kärkeen.

Terveyspalvelut mahtuvat kolmen kärkeen kaikkien puolueiden kannattajien keskuudessa. Ykkösenä ne ovat perussuomalaisten, Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajilla. Keskustan ja kokoomuksen kannattajat nostavat kotikunnan talouden kärkeen.

Kuntatalous kiinnostaa hallituspuolueiden kannattajia selvästi enemmän kuin oppositiopuolueiden kannattajia.

Fakta

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus


 Tutkimukseen osallistuneita pyydettiin arvioimaan, mitkä vaaliteemat he arvioivat melko tai erittäin tärkeiksi. Tarjolla oli 24 vaaliteemaa.

 Tutkimusaineisto kerättiin 26.–30.11.2016 internetkyselynä. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 046.

 Vastaajat edustavat Manner-Suomen 18–75-vuotiasta väestöä.

 Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Tutkimuksen toteutti TNS Gallup.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  3. 3

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  4. 4

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  5. 5

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  6. 6

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  7. 7

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä tapahtumayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  8. 8

   Eduskunnan tarkastusvaliokunta epäilee syvästi sotesta luvattuja säästöjä – HSTV näyttää suorana perustuslaki­valiokunnan tiedotus­tilaisuuden kello 12

  9. 9

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  10. 10

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – Kirkko nykymuodossaan on tulossa tiensä päähän, hän sanoo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat