Valikko
Politiikka

Vanhustenhuolto on kansalaisille kuntavaalien tärkein kysymys – Kun HS kysyi puoluesihteereiltä tärkeimpiä teemoja, vain yksi mainitsi vanhukset

Kuntavaaleissa puhutaan arkisista asioista. Peruskoulut, päiväkodit ja terveysasiat ovat puolueiden mukaan kuntavaalien kärkiteemoja.

Vanhustenhuolto on kansalaisten mielestä kuntavaalien tärkein teema, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus. Sitä piti melko tärkeänä tai erittäin tärkeänä 94 prosenttia kyselyyn vastanneista viime vuoden lopulla.

Lähes yhtä tärkeitä olivat kotikunnan taloustilanne, terveyspalvelut ja työllisyys. Muita tärkeitä asioita ovat tekniset palvelut, peruskoulut ja asuinympäristön fyysinen turvallisuus.

HS kysyi eduskuntapuolueiden puoluesihteereiltä, mitä asioita he korostaisivat kuntavaaleissa.

Vaikka vanhustenhuolto oli kansalaisille tärkein, vain kristillisdemokraattien Asmo Maanselkä mainitsi sen erikseen.

Muut puoluesihteerit nostivat kärkeen koulutuksen – varsinkin varhaiskasvatuksen – sekä sosiaali- ja terveysasiat. Lisäksi mainittiin elinkeinopolitiikka ja asuinympäristö mutta myös ympäristö, liikenne ja yrittäjyys.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan 85 prosenttia kansalaisista piti melko tai erittäin tärkeänä, että peruskouluihin kiinnitetään vaaleissa huomiota.

Juttu jatkuu grafiikan alla.Kuntapäättäjät saavat päättää muun muassa opetusryhmien koosta kouluissa ja päivähoito-oikeuden rajaamisesta 20 tuntiin viikossa.

Sen sijaan puoluesihteerien tärkeänä teemana pitämät sosiaali- ja terveysasiat hallitus on siirtämässä alkavan valtuustokauden aikana pois kunnilta maakuntien vastuulle. Syynä on suuri sote-uudistus.

Kuntavaaleissa sote-palvelut puhuttavat silti takuuvarmasti. Palvelujen valinnanvapaus on kysymys, joka erottaa puolueet toisistaan, vaikka kunnat saavat sen hallitukselta annettuna.

”Me otimme vaaliohjelmaan mukaan sote-linjaukset, koska on epävarmaa, pystyykö hallitus ajamaan sen läpi. Terveyspalvelut kiinnostavat ihmisiä riippumatta siitä, kuka ne tuottaa”, arvioi vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen.

Hallituksen sote-valmistelua epäilee myös Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen.

”Me elämme reaalimaailmassa”, hän sanoo ja kertoo pitävänsä sote-teemaa esillä vaalien alla. Lisäksi Paananen mainitsee, että puolue pitää vahvasti esillä myös nuorten asioita.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo, että ehdokkaan kannalta kuntavaalit ovat sisällöllisesti helpoimmat, koska asiat pyörivät ihmisen arjessa. ”Puhutaan kouluista, siltarummuista, pyöräteistä, lähiympäristöstä, hyvinvoinnin edistämisestä.”

”Oleellista on se, miten palvelut pystytään tarjoamaan tasapuolisesti eri puolilla maata”, kuvailee vaaliasetelmaa keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.

Puolueet eivät halua ohjeistaa ehdokkaitaan tarkkaan siitä, mistä kentällä kannattaa puhua. Päälinjat muodostetaan puoluekoneistossa, mutta kunnissa ehdokkaat saavat käyttää maalaisjärkeään. Kunnat ovat erilaisia, ja painopisteet vaihtelevat.

”Kokoomuksen politiikkaan sopii huonosti, että ylhäältä sanellaan, mistä puhutaan”, sanoo puoluesihteeri Janne Pesonen (kok).

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus kertoo, että tärkeimmät teemat eivät juuri vaihtele eri puolueita kannattavien välillä. Riippumatta puoluetaustasta vanhustenhuolto ja peruskoulut sijoittuvat kansalaisten mielipiteissä kymmenen kärkeen.

Terveyspalvelut mahtuvat kolmen kärkeen kaikkien puolueiden kannattajien keskuudessa. Ykkösenä ne ovat perussuomalaisten, Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajilla. Keskustan ja kokoomuksen kannattajat nostavat kotikunnan talouden kärkeen.

Kuntatalous kiinnostaa hallituspuolueiden kannattajia selvästi enemmän kuin oppositiopuolueiden kannattajia.

Fakta

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus


 Tutkimukseen osallistuneita pyydettiin arvioimaan, mitkä vaaliteemat he arvioivat melko tai erittäin tärkeiksi. Tarjolla oli 24 vaaliteemaa.

 Tutkimusaineisto kerättiin 26.–30.11.2016 internetkyselynä. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 046.

 Vastaajat edustavat Manner-Suomen 18–75-vuotiasta väestöä.

 Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Tutkimuksen toteutti TNS Gallup.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaalit 2017

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  7. 7

   Trumpin vävy joutuu senaatin tiedusteluvaliokunnan kuulusteluun Venäjä-yhteyksistä

  8. 8

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  9. 9

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  10. 10

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  9. 9

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää