Valikko
Politiikka

Eutanasia saa eniten kannatusta vihreiltä ja vasemmistoliitolta – selvä enemmistö HS:lle vastanneista kansanedustajista puoltaa aloitetta

HS:n kyselyyn jätti 126 edustajaa vastaamatta. Kantaansa vasta miettivät saattavat kaataa kansalaisaloitteen.

Eutanasian sallimista ajavalla kansalaisaloitteella on vahva kannatus eduskunnassa, mutta se ei vielä tarkoita, että aloite olisi menossa läpi, kun sitä helmikuun puolivälin jälkeen ryhdytään käsittelemään.

Helsingin Sanomat kysyi sähköpostitse kansanedustajilta, kannattavatko he eutanasian sallimista esittävän kansalaisaloitteen hyväksymistä.

Sunnuntaina HS kertoi ALS-tautia sairastaneesta Pasi Kumpulaisesta, joka halusi eutanasian.

Kansalaisaloitteen eutanasian sallimisesta allekirjoitti vuoden 2016 loppuun mennessä yli 63 000 suomalaista. Se luovutetaan eduskunnan puhemiehelle helmikuun puolivälissä.

74 kansanedustajaa kertoi HS:lle kantansa aloitteeseen. Heistä selvä enemmistö, 51 kansanedustajaa, kertoi kannattavansa aloitetta. Vastaavasti 23 edustajaa kertoi olevansa vastustavalla kannalla.

Kannattajien selvästä ylivoimasta huolimatta HS:n kyselystä ei voi päätellä, että aloite menisi läpi, koska yli puolet kansanedustajista ei vastannut tai kertoi miettivänsä vielä kantaansa.

On paljon mahdollista, että eutanasian kannattajat ovat pohtineet enemmän asiaa ja muodostaneet kantansa hyvissä ajoin ja vastanneet myönteisesti HS:n kyselyyn. Lopullisessa äänestyksessä ne 126 edustajaa, jotka vielä miettivät, saattavat hyvinkin kaataa esityksen.

Kun kyselyyn vastanneiden kansanedustajien vastauksia tarkastellaan puoluekohtaisesti, ryhmittymien erot eutanasian kannatuksessa tulevat esiin melko selvästi.

Eniten vastauksia tuli kahdelta ryhmältä, vihreiltä ja vasemmistoliitolta, kun vastausten lukumäärä suhteutetaan ryhmän kokoon.

Kummaltakin ryhmältä saatiin kahdeksan vastausta. Ryhmiä yhdisti myös se, että kaikki vastaukset olivat eutanasiaa puoltavia.

Edustajat saivat halutessaan perustella näkemyksiään.

Vihreiden Ozan Yanar kertoi kannattavansa aloitetta, koska ”se on inhimillistä, jos ihminen on parantumattomasti sairas ja kärsii sietämättömästä kivusta”.

”Tietysti avustettujen kuolemisen toteuttamista pitäisi valvoa tarkoin.”

Vihreiden Heli Järvinen perusteli, että Terho-kodin johtajan näkemys on saanut hänet kyllä-kannalle.

Vasemmistoliiton Silvia Modig sanoi kannattavansa aloitetta edellyttäen että maasta löytyy lain voimaantultua laadukasta saattohoitoa koko maassa.

Saman puolueen Aino-Kaisa Pekonen kertoi kannattavansa aloitetta, koska on entisessä työssään terveyskeskuksessa nähnyt monta kuolemaa. ”Hyvää ja huonoa.”

Kristillisdemokraattiselta ryhmältä tuli viisi vastausta, jotka kaikki olivat kielteisiä aloitteelle.

Puolueen puhenjohtaja Sari Essayah perusteli kielteistä kantaa sillä, että ”eutanasiassa on kyse elämän lopettamisesta. Toisen ihmisen surmaamisesta”.

”Sekä maailman että Suomen lääkäriliitot vastustavat sitä.”

Antero Laukkanen perustelee, että ”elämä on pyhä lahja, sen lopettamista ei pidä lailla antaa kenenkään ihmisen käsiin”.

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen neljä vastausta jakaantuvat tasan kannattaviin ja vastustaviin. Eutanasiaa kannattava Stefan Wallin sanoo, että ”kysymys on yksilön oikeudesta päättää omasta elämästään ja valinnan vapaudesta”.

Isommista ryhmistä sosiaalidemokraateilta tuli eniten vastauksia, 15 kappaletta, joista 11 oli myönteisiä ja neljä kielteisiä. Perussuomalaisilta tuli 13 vastausta, joista kahdeksan oli kyllä- ja viisi ei-vastauksia.

Kokoomukselta tuli 11 vastausta, joista kymmenen puoltavaa ja yksi vastustava. Keskustan kymmenestä vastauksesta neljä puolsi eutanasiaa ja kuusi vastusti.

Eutanasiaa puoltava sosiaalidemokraattien Maria Guzenina sanoi, että ”kyse on armosta ja ihmisen itsemääräämisoikeudesta”. Kielteisellä kannalla oleva Tytti Tuppurainen perusteli, että ”hyväksyttävän kuolinavun määrittely on käytännössä osoittautunut vaikeaksi”.

Perussuomalaisten Kimmo Kivelä vastasi ei, koska ”lääkäri joutuisi todella vaikeaan tilanteeseen”. Juho Eerola perusteli kyllä-vastaustaan: ”Jos syntymätön lapsi voidaan tappaa ihan vain äidin päätöksellä, niin miksei pitkän elämän elänyt sairas vanhus saisi omasta kohtalostaan jo itse päättää”.

Kokoomuksen Jaana Pelkonen vastasi kyllä ja perusteli: ”Siinä vaiheessa kun elämä ei ole elämisen arvoista, miksi pakottaa rakkaintaan kärsimään?”

Keskustan Niilo Keränen kirjoitti, että eutanasiaehdotus on perustuslain 7. pykälän vastainen.

Perustuslain 7. pykälässä sanotaan, että jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Pykälän mukaan ketään ei saa tuomita kuolemaan, kiduttaa eikä muutoinkaan kohdella ihmisarvoa loukkaavasti.

Fakta

Kansa kannattaa, lääkärit vastaan


 Helmikuun puolivälissä eduskunnan puhemiehelle luovutetaan kansalaisaloite, jossa ehdotetaan eutanasialain valmistelua.

 Kansalaisaloitteen allekirjoitti yli 63 000 suomalaista. He haluavat, että lääkärillä olisi oikeus antaa potilaalle tappava annos lääkettä, jos tietyt ehdot täyttyvät.

 HS-gallupissa 2013 vastaajista 74 prosenttia kannatti ja 18 prosenttia vastusti eutanasiaa. Loput eivät osanneet kertoa kantaansa. Lääkäriliiton, Apteekkariliiton ja Lääketietokeskuksen teettämässä kyselyssä kannattajia oli 75 prosenttia. Eniten puoltajia oli nuorissa. 25–34-vuotiaista jopa 89 prosenttia oli eutanasian kannalla.

 Vaikka enemmistö kansasta kannattaa, suurin osa lääkäreistä vastustaa. Suomen lääkäriliitto, Maailman lääkäriliitto WMA sekä Maailman saattohoitolääkärien yhdistys vastustavat eutanasiaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eutanasia
 • Kansalaisaloite

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Trump Twitterissä: Transsukupuoliset eivät voi palvella Yhdysvaltain armeijassa

  4. 4

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  5. 5

   Salanuotiot sytyttävät maastopaloja – nykyretkeilijöiden tietämättömyys on aiheuttanut ”vaarallisen ilmiön”

  6. 6

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  7. 7

   Kaikki hiestä ja hikoilusta: Helteiden pitäisi viimein tulla – miksi toiset hikoilevat enemmän, miksi kaikkien hiki ei haise, voiko deodoranttien kemikaaleista olla haittaa?

  8. 8

   Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”

  9. 9

   Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

  10. 10

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  8. 8

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää