Valikko
Politiikka

Eutanasia saa eniten kannatusta vihreiltä ja vasemmistoliitolta – selvä enemmistö HS:lle vastanneista kansanedustajista puoltaa aloitetta

HS:n kyselyyn jätti 126 edustajaa vastaamatta. Kantaansa vasta miettivät saattavat kaataa kansalaisaloitteen.

Eutanasian sallimista ajavalla kansalaisaloitteella on vahva kannatus eduskunnassa, mutta se ei vielä tarkoita, että aloite olisi menossa läpi, kun sitä helmikuun puolivälin jälkeen ryhdytään käsittelemään.

Helsingin Sanomat kysyi sähköpostitse kansanedustajilta, kannattavatko he eutanasian sallimista esittävän kansalaisaloitteen hyväksymistä.

Sunnuntaina HS kertoi ALS-tautia sairastaneesta Pasi Kumpulaisesta, joka halusi eutanasian.

Kansalaisaloitteen eutanasian sallimisesta allekirjoitti vuoden 2016 loppuun mennessä yli 63 000 suomalaista. Se luovutetaan eduskunnan puhemiehelle helmikuun puolivälissä.

74 kansanedustajaa kertoi HS:lle kantansa aloitteeseen. Heistä selvä enemmistö, 51 kansanedustajaa, kertoi kannattavansa aloitetta. Vastaavasti 23 edustajaa kertoi olevansa vastustavalla kannalla.

Kannattajien selvästä ylivoimasta huolimatta HS:n kyselystä ei voi päätellä, että aloite menisi läpi, koska yli puolet kansanedustajista ei vastannut tai kertoi miettivänsä vielä kantaansa.

On paljon mahdollista, että eutanasian kannattajat ovat pohtineet enemmän asiaa ja muodostaneet kantansa hyvissä ajoin ja vastanneet myönteisesti HS:n kyselyyn. Lopullisessa äänestyksessä ne 126 edustajaa, jotka vielä miettivät, saattavat hyvinkin kaataa esityksen.

Kun kyselyyn vastanneiden kansanedustajien vastauksia tarkastellaan puoluekohtaisesti, ryhmittymien erot eutanasian kannatuksessa tulevat esiin melko selvästi.

Eniten vastauksia tuli kahdelta ryhmältä, vihreiltä ja vasemmistoliitolta, kun vastausten lukumäärä suhteutetaan ryhmän kokoon.

Kummaltakin ryhmältä saatiin kahdeksan vastausta. Ryhmiä yhdisti myös se, että kaikki vastaukset olivat eutanasiaa puoltavia.

Edustajat saivat halutessaan perustella näkemyksiään.

Vihreiden Ozan Yanar kertoi kannattavansa aloitetta, koska ”se on inhimillistä, jos ihminen on parantumattomasti sairas ja kärsii sietämättömästä kivusta”.

”Tietysti avustettujen kuolemisen toteuttamista pitäisi valvoa tarkoin.”

Vihreiden Heli Järvinen perusteli, että Terho-kodin johtajan näkemys on saanut hänet kyllä-kannalle.

Vasemmistoliiton Silvia Modig sanoi kannattavansa aloitetta edellyttäen että maasta löytyy lain voimaantultua laadukasta saattohoitoa koko maassa.

Saman puolueen Aino-Kaisa Pekonen kertoi kannattavansa aloitetta, koska on entisessä työssään terveyskeskuksessa nähnyt monta kuolemaa. ”Hyvää ja huonoa.”

Kristillisdemokraattiselta ryhmältä tuli viisi vastausta, jotka kaikki olivat kielteisiä aloitteelle.

Puolueen puhenjohtaja Sari Essayah perusteli kielteistä kantaa sillä, että ”eutanasiassa on kyse elämän lopettamisesta. Toisen ihmisen surmaamisesta”.

”Sekä maailman että Suomen lääkäriliitot vastustavat sitä.”

Antero Laukkanen perustelee, että ”elämä on pyhä lahja, sen lopettamista ei pidä lailla antaa kenenkään ihmisen käsiin”.

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen neljä vastausta jakaantuvat tasan kannattaviin ja vastustaviin. Eutanasiaa kannattava Stefan Wallin sanoo, että ”kysymys on yksilön oikeudesta päättää omasta elämästään ja valinnan vapaudesta”.

Isommista ryhmistä sosiaalidemokraateilta tuli eniten vastauksia, 15 kappaletta, joista 11 oli myönteisiä ja neljä kielteisiä. Perussuomalaisilta tuli 13 vastausta, joista kahdeksan oli kyllä- ja viisi ei-vastauksia.

Kokoomukselta tuli 11 vastausta, joista kymmenen puoltavaa ja yksi vastustava. Keskustan kymmenestä vastauksesta neljä puolsi eutanasiaa ja kuusi vastusti.

Eutanasiaa puoltava sosiaalidemokraattien Maria Guzenina sanoi, että ”kyse on armosta ja ihmisen itsemääräämisoikeudesta”. Kielteisellä kannalla oleva Tytti Tuppurainen perusteli, että ”hyväksyttävän kuolinavun määrittely on käytännössä osoittautunut vaikeaksi”.

Perussuomalaisten Kimmo Kivelä vastasi ei, koska ”lääkäri joutuisi todella vaikeaan tilanteeseen”. Juho Eerola perusteli kyllä-vastaustaan: ”Jos syntymätön lapsi voidaan tappaa ihan vain äidin päätöksellä, niin miksei pitkän elämän elänyt sairas vanhus saisi omasta kohtalostaan jo itse päättää”.

Kokoomuksen Jaana Pelkonen vastasi kyllä ja perusteli: ”Siinä vaiheessa kun elämä ei ole elämisen arvoista, miksi pakottaa rakkaintaan kärsimään?”

Keskustan Niilo Keränen kirjoitti, että eutanasiaehdotus on perustuslain 7. pykälän vastainen.

Perustuslain 7. pykälässä sanotaan, että jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Pykälän mukaan ketään ei saa tuomita kuolemaan, kiduttaa eikä muutoinkaan kohdella ihmisarvoa loukkaavasti.

Fakta

Kansa kannattaa, lääkärit vastaan


 Helmikuun puolivälissä eduskunnan puhemiehelle luovutetaan kansalaisaloite, jossa ehdotetaan eutanasialain valmistelua.

 Kansalaisaloitteen allekirjoitti yli 63 000 suomalaista. He haluavat, että lääkärillä olisi oikeus antaa potilaalle tappava annos lääkettä, jos tietyt ehdot täyttyvät.

 HS-gallupissa 2013 vastaajista 74 prosenttia kannatti ja 18 prosenttia vastusti eutanasiaa. Loput eivät osanneet kertoa kantaansa. Lääkäriliiton, Apteekkariliiton ja Lääketietokeskuksen teettämässä kyselyssä kannattajia oli 75 prosenttia. Eniten puoltajia oli nuorissa. 25–34-vuotiaista jopa 89 prosenttia oli eutanasian kannalla.

 Vaikka enemmistö kansasta kannattaa, suurin osa lääkäreistä vastustaa. Suomen lääkäriliitto, Maailman lääkäriliitto WMA sekä Maailman saattohoitolääkärien yhdistys vastustavat eutanasiaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eutanasia
 • Kansalaisaloite

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää