Politiikka

”Ei sellaista rahaa ole budjetissa” – Petteri Orpo tyrmää Bernerin ehdottaman 100 miljoonan euron hankintatuen uusille autoille

Valtiovarainministeri Orpo korostaa, että valtiovarainministeriössä ei olla valmistelemassa autoveron poistoa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) tyrmää liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) väläyttämän 100 miljoonan euron hankintatuen tänä vuonna ostettaville autoille.

”En näe sitä lainkaan mahdollisena”, Orpo sanoo.

”Ei sellaista rahaa ole budjetissa. Ja jos raha löytyisikin, meillä on tärkeämpiäkin kohteita sille – kuten koulutus, osaaminen, palvelut, työllisyys”, Orpo sanoo.

Ministeri Berner kirjoitti sunnuntaina blogissaan, että hankintatuella voitaisiin hyvittää tänä vuonna auton ostaville mahdollisen autoveron poistamisesta aiheutunutta haittaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Esimerkiksi 100 miljoonan euron hankintatuki vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintaan vuonna 2017 lieventäisi autokaupan häiriöitä”, Berner kirjoitti.

Berner julkisti torstaina ministeriön ehdotuksen liikenneverkkoyhtiön perustamisesta. Ehdotuksen mukaan uusi yhtiö laskuttaisi väylien käyttäjiä, mutta vastapainoksi esimerkiksi autoverosta luovuttaisiin kokonaan.

Ehdotus on hidastanut autokauppaa, koska autovero maksetaan ajoneuvon rekisteröinnin yhteydessä. Bernerin hankintatukiehdotuksen tarkoitus oli ilmeisesti rauhoittaa autokauppaa.

Hallituskumppanit kokoomus ja perussuomalaiset kuitenkin yllättyivät Bernerin ehdotuksesta.

Valtiovarainministeri Orpo korostaa, että hankintatuki ei ole mukana valtion tämän vuoden budjetissa. Jos tuki haluttaisin Bernerin esityksen mukaisesti jo tälle vuodelle, asiasta pitäisi päättää lisätalousarviolla.

”Erilaisia ehdotuksia tehdään budjettiin liittyen. Tiedän kuitenkin, mikä on julkisen talouden tilanne ja kuinka paljon meillä on muita menotarpeita. Nyt pitäisi ennen kaikkea saada autokauppa rauhoittumaan”, Orpo sanoi.

Orpo rauhoittaa kansalaisia ja autokauppiaita korostamalla moneen otteeseen, että valtiovarainministeriössä ei olla valmistelemassa autoveron poistamisesta.

”Valtiovarainministeriö ei valmistele mitään uudistuksia ohi hallitusohjelman”, Orpo sanoo.

Orpo kertoi jo lauantaina, että valtiovarainministeriö ei valmistele autoveron poistoa. Samaa viestiä hän toisi maanantaina Kaakkois-Suomen kierroksellaan eri viestimille.

Orpon mukaan Bernerin esitys on yhden ministeriön selvitys, ei hallituksen esitys.

Jos autokaupan sekava tilanne jatkuu, pitäisikö hallituksen vielä selkeämmin sanoutua irti Bernerin ehdotuksesta?

”Meidän vastuulla on katsoa, että talous pyörii. Tarvittaessa vahvistamme viestiä”, Orpo sanoo.

Berner tarkensi sunnuntai-iltana lyhytviestipalvelu Twitterissä, että hankintatuki ei ole uusi ehdotus vaan se oli esillä torstaina ministeriön tiedotustilaisuudessa. Hän totesi myös, että sadan miljoonan luku on peräisin hallituksen energia- ja ilmastostrategiasta.

Energia- ja ilmastostrategian sivulla 32 väläytetäänkin autokauppaan ”määräaikaista riskitukea”, jonka suuruus olisi 25 miljoonaa euroa vuodessa. Tarkoitus olisi ilmeisesti jatkaa tukea neljän vuoden ajan, jolloin yhteissumma olisi Bernerin blogissaan väläyttämä 100 miljoonaa euroa.

Energia- ja ilmastostrategian kirjaus oli kuitenkin vain yksi ehdotus monien muiden joukossa. Autojen hankintatuesta ei ole tehty hallituksessa päätöstä.

Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa ehdotti perjantaina Kauppalehdessä, että koko 100 miljoonan potti käytettäisiin tämän vuoden touko–syyskuussa. Rissan mukaan hallitus voisi sen lisäksi päättää, että lokakuusta lähtien ostetut autot myytäisiin takautuvasti ilman autoveroa.

Suomi on sitoutunut kunniahimoisiin päästötavoitteisiin, joihin pääsemiseksi myös liikenteen päästöjä pitää pystyä merkittävästi alentamaan.

Esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen esitti syksyllä, että valtio ryhtyisi tukemaan sähköllä käyvien autojen hankintaa suoralla 4 000 euron tuella vuoden 2018 alusta lähtien.

Bernerin ehdotus hankintatuesta on kuitenkin hieman muuta kuin mitä energia- ja ilmastostrategiaan on kirjattu. Bernerin ehdotuksessa tuki tulisi kaikille vähäpäästöisille autoille, ei vain sähkö- ja kaasuautoille. Myös koko neljän vuoden tukipotti käytettäisiin jo tänä vuonna kompensoimaan autoveron poistamisen aiheuttamia häiriöitä.

Omituinen yksityiskohta Bernerin hankintatuki­ehdotuksessa on se, että HS:n tietojen mukaan hän suhtautui energia- ja ilmastostrategiaa valmisteltaessa nihkeästi ajatukseen ”määräaikaisen riskituen” kirjaamisesta raporttiin. Tuolloin hän tiettävästi korosti sitä, että tulevan liikenneverkkoyhtiön myötä autokanta uudistuu nopeasti eikä ylimääräisiä tukia tarvita.

Fakta

Uusi liikennemalli toisi autoille käyttömaksut


 Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner julkisti torstaina ministeriön ehdotuksen liikenneverkkoyhtiön perustamisesta.

 Esityksen mukaan kaikki valtion tiet, rautatiet ja vesiväylät yhtiöitettäisiin, jonka jälkeen uusi yhtiö laskuttaisi väylien käyttäjiä.

 Uusien maksujen vastapainoksi luovuttaisiin kokonaan autoverosta sekä alennettaisiin polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa.

 Autokauppiaat ovat huolestuneet ehdotuksesta, koska he pelkäävät kaupan laahaavan ennen veron poistamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autovero
 • autoverotus
 • Liikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  6. 6

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää