Politiikka

Suomi pysyi kolmen kärjessä vähiten korruptoituneiden maiden joukossa – ”Sipilän tapaus vaikuttaa tuleviin sijoituksiin”

Maailman vähiten korruptoituneimmat maat ovat Tanska, Uusi-Seelanti ja Suomi Transparency Internationalin keskiviikkona julkaisemassa vuosittaisessa eri maiden korruptiovertailussa.

Berliini

Suomi on yhä yksi maailman vähiten korruptoituneimmista maista, vaikka Suomen sijoitus laskikin yhden pykälän edellisvuodesta. Suomi sijoittuu Tanskan ja Uuden-Seelannin jälkeen kolmannelle sijalle Transparency Internationalin keskiviikkona julkaisemassa vuosittaisessa eri maiden korruptiovertailussa.

Transparency Internationalin seurantaindeksi on eräänlainen metaindeksi, johon on kerätty yhteen useita erilaisia seurantaindeksejä. Nyt julkaistussa vuoden 2016 vertailussa Suomen ohi kiilasi Uusi-Seelanti jaetulle ykkössijalle Tanskan kanssa. Hyvin menestyivät myös Ruotsi, Sveitsi, Norja ja Singapore.

Vertailussa oli mukana 176 maata. Listan perää pitävät Afganistan, Libya, Sudan, Jemen, Syyria, Pohjois-Korea, Etelä-Sudan ja kaikkein korruptoituneimpana maana Somalia.

Suomen sijoitus on erinomainen, mutta Suomella on nyt vakava paikka miettiä, miten sijoitus turvataan myös jatkossa, sanoo Saksan Transparency Internationalin suomalainen johtaja Anna-Maija Mertens Berliinissä.

”Tämänkaltainen indeksi elää hieman viiveellä – ja myös heikkenee hieman viiveellä.”

Transparency International on seurannut tarkkaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) sidonnaisuuksista käytyä keskustelua ja Terrafame-tapausta. Mertensin mukana on hyvin todennäköistä, että Sipilän tapaus näkyy siinä, miten Suomi jatkossa sijoittuu korruptiovertailussa.

”Nyt olisi tuhannen taalan paikka yrittää varmistaa, ettei Sipilän tapaus tuhoa Suomen mainetta”, Mertens sanoo.

Terrafame-tapaus ja keskustelu siitä, suosiko Sipilä sukulaistensa yrityksiä Intian-matkalla, kertovat herkkyyden puutteesta, Mertens sanoo. ”Ei ole ymmärretty, missä vaiheessa on jäävättävä itsensä.”

”Vertailussa on kyse luottamuksesta, siitä, miten kyselyihin vastanneet ammattilaiset arvioivat mahdollisuuden korruptioon. Sipilän tapaus herätti jo epäilyn. Se, että syntyy epäluottamusta, on hyvin rapauttavaa. Nyt pääsi syntymään kuva, että jossain vaiheessa pääministeri toimi toisin kuin olisi toiminut, jos hänellä ei olisi näitä kytköksiä.”

Suomen viime aikojen korruptiotapauksia ei missään määrin voi Mertensin mielestä pitää vähäpätöisinä.

Esimerkiksi Helsingin opetustoimisessa paljastunut yli 55 miljoonan euron väärinkäytösepäily it-hankinnoissa on hyvin vakava, sillä väärinkäytös on voinut jatkua vuosia, Mertens sanoo.

”Kyse on systemaattisesta väärinkäytöksestä. Järjestelmään on saatu aikaan sivupuro, joka kukaan ei huomaa. Tämä osoittaa, että valvonta ei toimi, ja se on hätkähdyttävää. Kyse on vakavasta järjestelmävirheestä.”

Helsingin kaupungin järjestelmä ei toimi, vaikka valvonnan pitäisi olla kaikissa hankintaprosesseissa itsestäänselvyys, Mertens sanoo.

Saksan Transparency International tekee paljon töitä saksalaisten kuntien kanssa. Valvontamekanismi on periaatteessa hyvin yksinkertainen, Mertens sanoo: kukaan ei voi tehdä yksin keskeisiä hankintapäätöksiä.

”Hankinnoista on vastattava aina vähintään kaksi ihmistä, joita puolestaan kontrolloivat eri tahot. Hyvin tärkeää on myös se, että ihmiset vaihtuvat eri tehtävissä.”

Kuntien ja valtion hallinnossa ei pidä vähätellä sen merkitystä, kuinka pitkään joku voi olla työskennellä samassa tehtävässä. Oleellista on myös, että isoissa hankinnoissa ja rakennushankinnoissa aina varaudutaan väärinkäytöksiin, Mertens sanoo. ”Siitä ei voi lähteä, että homma toimii. On lähdettävä siitä, mitä tehdään, kun ei toimi.”

Isoissa hankkeissa on alusta pitäen päätettävä, kuka tekee riskianalyysin ja kuka varmistaa, että mikin taho on riippumaton. Myös henkilöä, joka johtaa rakennushanketta, täytyy valvoa, Mertens sanoo.

Korruption suuri haaste on se, että se on niin näkymätöntä. ”Uhri on koko yritys tai hyvin abstraktisti koko yhteiskunta ja veronmaksaja. Ei ole ketään tekemässä rikosilmoitusta, on vain ne, jotka ottavat ja antavat rahaa. Siksi tietyissä keskeisissä järjestelmän kohdissa tarvitaan läpinäkyvyyttä. Ja tarvitaan tietoa. Valitettavasti olemme vielä hyvin kaukana sellaisesta kulttuurista, että väärinkäytöksistä kerrottaisiin eteenpäin”, Mertens sanoo.

Ongelma vaivaa niin yrityksiä kuin poliitikkoja. Useimmiten päällimmäiset syyt ovat johtamisessa, Mertens sanoo.

Poliitikko tekee suuren virheen, jos antaa edes mahdollisuuden epäilylle korruptiosta, sillä kaikki kaikessa on luottamus, Mertens sanoo.

”Kansalaisten ja äänestäjien on tiedettävä, kenen mandaatilla poliitikot päätöksiä tekee. Siksi sidokset on avattava. Jos niin ei tee, ruokkii muun muassa populismia – poliitikkojen on tänä aika erityisesti pidettävä huoli siitä, että jos tulee ilmi väärinkäytöksiä, niihin heti puututaan ja järjestelmää korjataan.”

Se, että Sipilän kytköksistä on herännyt keskustelu, on Mertensin mukaan erittäin tärkeää.

”Korruption paljastuminen on aina merkki siitä, että systeemi toimii. Samoin se on merkki toimivuudesta, että journalistit käsittelevät sidonnaisuuksia kriittisesti. Niin roolijako yhteiskunnassa toimii.”

Miten sitten hoitaa tilanne ja poistaa epäluottamus? Arvokeskustelulla, Mertens vastaa. ”Sipilän termein asiasta on tehtävä yhteiskuntasopimus: on näytettävä, miten politiikassa ja yrityksissä todella toimitaan, jotta väärinkäytöksille ei jää sijaa. On sanottava, että tämä ei käy, ja osoitettava, että järjestelmä paranee.”

Missään, missä on valtaa ja rahaa, ei koskaan ole takuita siitä, ettei väärinkäytöksiä tapahtuisi, Mertens sanoo. ”Mutta poliitikot voivat onnistua viestimään, että niitä kitketään uskottavasti.”

Oikaisu 1. helmikuuta kello 16.15: Helsingin opetusvirastossa paljastuneen väärinkäytösepäilyn suuruus on miljoonia euroja. Jutussa mainittu 55 miljoonaa on summa, josta epäilty virkamies on tehnyt päätöksiä.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Korruptio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Utopiana pidetty Tallinna-tunneli onkin nyt tärkeä osa suurempaa kuljetusreittiä Jäämereltä Berliiniin asti – Valtion suunnitelmassa junat sujahtaisivat meren alle Helsingissä

  5. 5

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  8. 8

   Mystinen arabisheikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   Axl Smith -uutisointi toi langettavat kolmelle suurelle medialle – uutisointi virheellistä ja loi negatiivisia mielikuvia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  6. 6

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  10. 10

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää