Politiikka

Sdp:ltä uusi malli nuorisotakuuksi ja ehdotus hallitukselle kesäduunitalkoista

Demarit antaisivat kokonaisvastuun nuorten palveluista kunnille, mutta pelkäävät, että sote-uudistus tekee nuorista heittopusseja.

Suurin oppositiopuolue Sdp esitteli torstaina päivitetyn, entistä tiiviimmän ja laajemman mallin nuorisotakuuksi. Tiivistys tarkoittaa tiheämpää tukiverkkoa nuorelle, jotta hän ei jäisi ilman lukio- tai ammattikoulupaikkaa. Laajennus tarkoittaa tuen ulottamista aina varhaislapsuudesta ensimmäiseen työpaikkaan asti.


Sdp tekisi Suomen nuorisotakuusta vienti-innovaation. EU-maissa onkin jo otettu mallia Suomesta, vaikka tulokset eivät vielä kaksisia ole olleetkaan.

Lyhyemmän tähtäyksen toimena Sdp esittää aloitteessaan hallitukselle, että kaikille nuorille hankittaisiin kesätyöpaikka Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Valtion lisäksi kesäduuniohjelmaan kutsutaan muiden muassa työmarkkinajärjestöt ja kunnat.

Sdp:n nuorisotakuuryhmää johtaa kansanedustaja Lauri Ihalainen, joka oli työministerinä, kun edellinen hallitus loi suuria toiveita herättäneen kärkihankkeensa, jota tosin alkuun kutsuttiin yhteiskuntatakuuksi. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus taas on muokannut nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan ja painottanut niin sanottua yhden luukun palvelua. Samalla on takuun rahoitusta vähennetty.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Edellisen hallituksen nuorisotakuuseen asettamista odotuksista kertoo presidentti Sauli Niinistön puhe, jonka hän osoitti työnantajille isännöidessään Ihalaisen kanssa työseminaaria kutakuinkin tasan neljä vuotta sitten.

”Tiedämme, että syrjäytyminen voi alkaa jo varsin varhaisessa vaiheessa. Nuorille kriittisiä kohtia ovat peruskoulun jälkeinen syksy ja ensimmäisen työpaikan etsiminen. Nuorten yhteiskuntatakuu pureutuu juuri näihin riskivaiheisiin. Toivon, että vaikutukset näkyvät muutaman vuoden päästä syrjäytymistilastoissa”, presidentti Niinistö pohti tammikuun lopulla 2013.

Tavoitteissa ei ihan ole onnistuttu, sillä esimerkiksi talousjärjestö OECD:n syksyllä julkaistujen tilastojen mukaan Suomessa on yhä ennätyksellisen paljon nuoria, jotka ovat sekä koulutuksen että työelämän ulkopuolella.

Etenkin 20–24-vuotiaiden miesten tilanne näyttää huonolta. Heistä jopa yli viidennes kuului OECD:n mukaan tähän ”ulkopuolisten” ryhmään vuonna 2015. Tosin Tilastokeskus huomautti sittemmin, että OECD:n tilastointitapa liioittelee osuutta, ja lähempänä totuutta olisi noin 17 prosenttia, joka sekin on tosin korkea.

Alun perin nuorisotakuun oli määrä taata jokaiselle alle 25-vuotiaalle tai alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, harjoittelu-, opiskelu- tai kuntoutuspaikka kolmen kuukauden sisällä työttömyyden alettua.

Vaikea taloustilanne on vaikuttanut osaltaan siihen, ettei nuorisotyöttömyyttä ole saatu kuriin, joskin nuorten työttömyysjaksot ovat melko lyhyitä. Tosin nyt työttömyyden kestokin on pidentynyt ja on keskimäärin noin 17 viikkoa. Esimerkiksi vuonna 2013 alle 25-vuotiaita oli työttöminä noin 33 000, kun tuorein eli joulukuun 2016 luku oli noin 48 000.

Koulutustakuussa, joka on osa nuorisotakuuta, on onnistuttu paremmin. Lähes kaikki peruskoulusta valmistuvat sijoittuvat jatko-opintoihin. Yhtenä syynä on se, että heitä suositaan nyt valinnoissa monin tavoin. Ammattikouluista onkin alkanut kuulua jo valituksia, että nuorisotakuu on tuonut niihin myös sellaisia oppilaita, joista ei oikein ole opiskelemaan. Niinpä opintojen keskeyttämistä ei ole saatu kuriin.

Nuorisotakuuseen palveluita on tarjolla muun muassa te-toimistoissa, kunnissa ja kolmannen sektorin eli järjestöjen toimipisteissä. Siihen kuuluvat myös esimerkiksi etsivä nuorisotyö ja työpajat. Eri puolille maata on myös perustettu kymmeniä ohjaamoja, joista saa tukea niin koulutusta, sosiaaliasioita kuin työtäkin koskeviin pulmiin.

Sdp:n tuore malli uudeksi nuorisotakuuksi antaisi kokonaisvastuun takuusta kunnille. Kunta olisi se vastuutaho, joka kokoaisi eri palvelut yhteen. Sdp on samalla huolissaan, miten sote-uudistus vaikuttaa esimerkiksi te-toimistoihin ja sosiaalipalveluihin. ”On pidettävä huolta siitä, etteivät nuoret joudu uudistuksessa heittopusseiksi”, ohjelmassa sanotaan.

Demarit käyvät nuorisotakuuesityksessään läpi koko koulupolun ja tähdentävät puolueen entuudestaan ajamia asioita, kuten maksutonta varhaiskasvatusta ja oppivelvollisuuden pidentämistä toiselle asteelle eli ammattikouluun tai lukioon. Ihalaisen mukaan vielä he eivät ole määritelleet, kestäisikö pidennetty oppivelvollisuus koko toisen asteen opinnot vai vain vuoden. Tavoitteena on myös nollatoleranssi vastentahtoisten välivuosien viettoon ennen korkeakouluopintoja.

Entistä uljaamman nuorisotakuun rahoituksesta Sdp ei ohjelmassaan tarkkoja lukuja kerro, mutta muistuttaa, että viime hallituskaudella takuun rahoitus oli noin 100 miljoonaa euroa vuodessa, kun nykyisellään rahoitus on alle 30 miljoonaa euroa.

”Kyllä nuorisotakuuseen erikseen kohdennettujen varojen summa pitää nostaa ainakin tuohon sataan miljoonaan euroon”, lupaa Ihalainen, mikäli demarit ovat seuraavassa hallituksessa siitä päättämässä.

Opetusministeriö tiedotti äskettäin, että yksi nuorisotakuun osa eli erityinen nuorten aikuisten osaamisohjelma sai kymmenen miljoonaa euroa lisärahoitusta tälle vuodelle. Ohjelmassa 20–29-vuotiaiden, pelkän peruskoulun varassa olevien nuorten on mahdollisuus suorittaa ammatti- tai erikoisammattitutkinto tai ammatillinen perustutkinto.

Lisärahan jälkeen ohjelmaan on käytettävissä 26,6 miljoonaa euroa tänä vuonna. Sen jälkeen ohjelmaa ei ole tarkoitus jatkaa.

Fakta

Sdp:n nuorisotakuussa on yhdeksän pilaria


 Varhaislapsuus ja nuoruuden tuki: Varhaiskasvatuksen laatuun on panostettava ja pidettävä huolta, että ryhmäkoot pysyvät tarpeeksi pieninä. Kaikille lapsille on tarjottava vähintään osa-aikainen mahdollisuus maksuttomaan varhaiskasvatukseen.

 Koulutustakuu: Tavoitteena on, että jokainen nuori hankkii itselleen vähintään toisen asteen koulutuksen. Oppivelvollisuusikää tulee pidentää toisella asteella.

 Ohjaamo-hanke ja etsivä nuorisotyö: Matalan kynnyksen monialaisen palvelukokonaisuuden, eli ohjaamo-hankkeen, jatkuminen turvataan. Nuorten yksinäisyyden kitkemiseksi aloitetaan Mitä sinulle kuuluu? -välittämiskampanja.

 Pajatoiminta ja yrittäjäpajatoiminta: Nuorille on tarjottava mahdollisuuksia tutustua työelämään jo opintojen aikana ja luoda näin realistinen kuva tulevasta alasta sekä työelämästä yleisesti.

 Nuorten aikuisten osaamisohjelma: Nuorten aikuisten osaamisohjelmaa tulee jatkaa ja kehittää niin, että siitä muodostuu eräänlainen perustaitotakuu. Osaamisohjelmalle on varattava myös riittävä rahoitus.

 Harraste- ja asumistakuu sekä ammatillinen kuntoutus: Nuorisotakuuseen liitetään asuntotakuu, joka muodostuu tarpeen mukaan uuden sosiaalihuoltolain tarjoamista toimista, palvelutarpeen kartoittamisesta ja arjen tukipalveluista sekä valtiontakausjärjestelmästä, joka mahdollistaa vuokratakuun ja kotivakuutuksen saamisen myös vaikeassa tilanteessa olevalle nuorelle.

 Koordinoitu tuki nuorten elämän nivelvaiheissa: Uutena elementtinä ohjelmaan lisätään koordinoidun tuen tarjoaminen laajana kaarena nuoren elämän taitekohdissa varhaiskasvatuksesta aina korkeakouluun tai työelämään asti. Kokonaisvastuun tästä kantaa kunta.

 Työllisyyttä edistävät toimet: Tavoitteena on, että Suomen jokainen nuori saisi kesätyöpaikan. Sanssi-kortti tulee jatkossakin olla nuorten käytettävissä niin, että sen tuella nuorten työttömyys saataisiin katkaistua viimeistään kolmen kuukauden kohdalla työttömyyden alkamisesta.

 Eurooppalainen nuorisotakuu: Suomen tulee toimia aktiivisesti EU-vaikuttamisessa nuorten työ- ja koulutusmahdollisuuksien kehittämiseksi sekä eri maista saatujen hyvien käytäntöjen soveltamisessa myös Suomessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuorisotakuu
 • Sdp
 • Koulutus
 • Työllisyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  6. 6

   Sisustajat hullaantuivat viherkasveihin ja hittikasvit ovat paikoin loppuneet kukkakaupoista – ammattilainen kertoo, miten ”vihersisustat” tyylikkäästi

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  9. 9

   Kuntavaaliehdokkaiden rikostaustan selvittäminen jää kiireen jalkoihin, sanovat puoluesihteerit – ”Kaikkia rötöksiä on mahdoton selvittää”

  10. 10

   Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö avaa reitin Helsinki-Vantaalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  10. 10

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää