Politiikka    |   HS-gallup

Halla-aho olisi vahvoilla Soinia vastaan puheenjohtajakisassa, mutta puolueen ulkopuolella kannatus jää vaisuksi

Halla-aholla olisi hyvä mahdollisuus haastaa Soinin yleispopulistinen linja, sanovat tutkijat. Valinta veisi perussuomalaisia radikaalimmalle linjalle.

Kesäkuussa Jyväskylään kokoontuu kolmetuhatta perussuomalaista ympäri Suomea. Puoluekokous on puolueen historian kahdestoista – ja todennäköisesti tärkein.

Kahden päivän aikana päätetään, millaiseksi kannatuskriisissä painiskeleva puolue muodostuu. Jos europarlamentaarikko Jussi Halla-aho todella lähtee ehdolle, on se vakava haaste puoluetta kaksikymmentä vuotta johtaneen Timo Soinin yleispopulistiselle linjalle. Soini ei tosin vielä ole ilmoittanut, aikooko hän pyrkiä jatkokaudelle.

Halla-aholla olisi todelliset mahdollisuudet haastaa Soini, kertoo tuore HS-gallup. Tosin hänen valintansa sysäisi perussuomalaiset epävarmaan tulevaisuuteen, sillä hänen suosionsa muiden kuin puolueen kannattajien parissa on matala.

Kantar TNS selvitti Helsingin Sanomien pyynnöstä, kuka olisi suomalaisten suosikki perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Neljän näkyvän perussuomalaisen suosiota mitattiin istuvaa puheenjohtajaa vastaan. Tutkimusaineisto kerättiin 9.–19.1.2017. Tutkimusta varten haasteltiin kaikkiaan 1 001 henkilöä.

Soini on luvannut kertoa ”kevään korvalla” kertoa, lähteekö tavoittelemaan jatkoa. Torstaina Verkkouutisten haastattelussa hän sanoi, että päätös on vaikea.

Kaikkien suomalaisten parissa Soinilla olisi vankka asema: hän päihittää haastajista suosituimman, puolustusministeri Jussi Niinistön, 13 prosenttiyksiköllä. Haastajista epäsuosituin on Halla-aho.Niinistön jälkeen suosituin gallupista olleista on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho. Niinistö nosti Terhon nimen esiin Talouselämä-lehden haastattelussa torstaina, ja perjantaina Terho totesi Ylelle harkitsevansa kisaan lähtemistä. Hän tosin totesi, ettei aio haastaa Soinia.

Tilanne muuttuu kun tarkastellaan vain perussuomalaisten kannattajia. Halla-aho on käytännössä tasoissa Soinin kanssa ja myös muut tutkitut saavat kohtuullisia kannatuslukuja. Samaan suuntaan viittasi jo Lännen median perussuomalaisten aktiiveille kaksi viikkoa sitten tekemä kysely.Tosin vain perussuomalaisten kannattajien kohdalla gallupin virhemarginaali on iso, 11,8 prosenttia, kun se kaikkien suomalaisten kohdalla on 3 prosenttia.

Perussuomalaisiin perehtyneet politiikantutkijat näkevät gallupin tuloksessa ”vahvaa asemiin ajoa”: Halla-ahon kannattajat uskovat hänen lähtevän ehdolle ja asettuvat jo hänen taakseen.

”Gallup vahvistaa käsitystä, että Halla-aholla olisi ihan hyvät mahdollisuudet puheenjohtajavaalissa”, sanoo erikoistutkija Mari K. Niemi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

”Halla-aho tulee samaan paljon ääniä, mutta kysymys on siitä, kuinka moni pettyisi”, lisää politiikantutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta.

Edelleen tietysti on muistettava, että virallisesti kukaan ei ole ilmoittanut lähtevänsä mukaan kisaan, eli voi olla, ettei puheenjohtajakamppailua tulekaan.

Perussuomalaisten puoluekokouksessa äänivaltaisia ovat kaikki paikalle saapuvat puolueen jäsenet. Niemen mukaan tämä saattaisi auttaa Halla-ahoa, sillä hänellä on paljon henkilökohtaista kannatusta. Kaikki kannattajat eivät ole perussuomalaisten jäseniä, mutta he saattaisivat aktivoitua ja liittyä puolueeseen vain päästäkseen äänestämään Halla-ahoa.

Käytännössä heidän pitäisi liittyä puolueeseen pari kuukautta ennen puoluekokousta, sillä jäsenhakemukset pitää hyväksyä puoluehallituksessa.

Halla-aholla olisi kuitenkin vaalissa pari haastetta, sanovat tutkijat. Ensinnäkin Halla-aho koetaan yhden asian poliitikoksi. Toiseksi puolueen sisällä epäillään hänen johtajankykyjään.

”Häntä pidetään introverttinä. Hän taistelee kyllä haastattelut läpi, mutta hänestä näkee, ettei hän viihdy tv-lamppujen alla”, Niemi sanoo.

Tämä erottaa Halla-ahon esimerkiksi karismaattisesta Soinista ja selkeäsanaisesta Sampo Terhosta.

Millainen olisi Halla-ahon johtama perussuomalaiset?

Niemen mukaan puolueesta voisi tulla enemmän Euroopan jyrkemmän linjan oikeistopuolueiden kaltainen. Samalla siitä tulisi lyhyellä aikavälillä mahdollisesti nykyistä pienempi, tulkitsevat tutkijat HS-gallupia. Siinä missä Soini yleispoliitikkona on pystynyt yhdistämään perussuomalaisten eri leirit, on Halla-aho mielipiteitä jakava poliitikko.

”Kannattajilleen Halla-aho edustaa toivoa, mutta monelle muulle hän on kavahduttava hahmo”, Niemi sanoo.

Niemi on kuitenkin varauksellinen sen suhteen, mitä pitkällä aikavälillä voisi tapahtua. Esimerkiksi ruotsidemokraatit ovat onnistuneet kasvamaan, sillä Ruotsin poliittinen ilmapiiri on muuttunut.

Toisaalta radikaalin maahanmuuttokriitikon valinta voisi selventää puolueen asemaa vaihtoehtona. Hallituksessa istuvalle Soinille on vaikeaa olla laitapopulistinen haastaja perinteisille puolueille, tutkijat sanovat.

Niemi muistuttaa vuoden 2015 puoluekokouksesta, jossa Halla-aho totesi, että ”meitä äänestetään, koska me olemme vaihtoehto ja meitä äänestetään vain niin kauan, kun me olemme vaihtoehto.”

Puhetta seurasivat raikuvat aplodit.

Nämä ovat testatut johtajakandidaatit

Timo Soini, 54, on johtanut perussuomalaisia vuodesta 1997. Hänen uransa puolueessa on vielä pidempi, sillä hän oli sen edeltäjän SMP:n puoluesihteeri, kun puolue romahti ja perussuomalaiset perustettiin 1995.

Perussuomalaiset on populismista gradunsa kirjoittaneen Soinin luomus. Soinin asema puolueen johdossa on näyttänyt horjumattomalta, vaikka hänellä on oman mielikuvan mukaan hänellä ollut haastaja jokaisessa puoluekokouksessa.

Viime vuosina Soinin asemaa on nakertanut paitsi hallitusvastuu, myös reistaileva terveys. Soini on luvannut ilmoittaa ”kevään korvalla”, lähteekö tavoittelemaan jatkoa puheenjohtajana.

Jussi Halla-aho, 45, on puolueen ”nuivan” eli maahanmuuttoon kielteisesti suhtautuvan siiven ykkösnimi ja teoreetikko.

Halla-aho tuli tunnetuksi maahanmuuttoa ja islamia kritisoiva blogikirjoittajana jo ennen kuin lähti politiikkaan. Halla-ahon blogista sai alkunsa myös maahanmuuttovastainen nettifoorumi Homma.

Asiakeskeisenä ja jopa ujona pidetty kielitieteen tohtori valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon 2009, eduskuntaan 2011 ja europarlamenttiin 2015.

Hän on sanonut lähtevänsä ”todennäköisesti” puheenjohtajakisaan.

Sampo Terho, 39, on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hän nousi europarlamenttiin 2011 Soinin palatessa Suomen-politiikkaan ja palasi Suomeen eduskuntavaalien 2015 jälkeen.

Ennen politiikkaa Terho työskenteli tutkijana Maanpuolustuskorkeakoulussa. Hän on myös ollut rauhanturvaajana Bosnia-Hertsegovinassa. Terhoa pidetään hyvänä, selväsanaisena esiintyjänä, ja häntä on veikattu yhdeksi Soinin mahdollisista manttelinperijöistä.

Torstaina Jussi Niinistö nosti Sampo Terhon nimen esiin, kun Talouselämä-lehti kysyi hänen kiinnostustaan puheenjohtajuutta kohtaan.

Jussi Niinistö, 46, on puolustusministeri ja siviiliammatiltaan historiantutkija, joka on perehtynyt muun muassa 1930- ja 1940-luvuilla vaikuttaneeseen äärioikeistolaiseen Isänmaalliseen kansanliikkeeseen.

Niinistön poliittinen ura alkoi 2004, kun hän lähti perussuomalaisiin ystävänsä Soinin pyynnöstä. Vuonna 2008 hänet valittiin Nurmijärven kunnanvaltuustoon ja 2011 eduskuntaan. Niinistö ja Sampo Terho ovat hyviä ystäviä, ja myös Niinistöä on veikkailtu Soinin perintöprinssiksi.

Maria Lohela, 38, on eduskunnan puhemies. Hän tuli Niinistön ja Halla-ahon tapaan eduskuntaan vuonna 2011. Hän oli yksi Nuivan vaalimanifestin allekirjoittajista ja Homma-foorumin suosittelema ehdokas, mutta on myöhemmin etäännyttänyt itseään perussuomalaisten maahanmuuttokielteisimmästä siivestä. Nykyään Lohela nähdään eritoten tiimipelaajana.

Lohela valittiin eduskunnan puhemieheksi toukokuussa 2015. Hän oli tällöin kaikkien aikojen neljänneksi nuorin puhemies.

Näin tutkimus tehtiin

 Kantar TNS Oy teki tutkimuksen Helsingin Sanomien tilauksesta.

 Tutkimusaineisto kerättiin 9.–19.1.2017. Tutkimusta varten haasteltiin kaikkiaan 1 001 henkilöä.

 Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla. Aineisto kerättiin puhelinhaastatteluin.

 Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa, kun tarkastellaan kaikkia suomalaisia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Timo Soini
 • Jussi Halla-aho

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  4. 4

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  5. 5

   Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  6. 6

   Poliisi mallinsi Turun puukotusten tapahtumat keskustassa – Oranssiin liiviin pukeutunut poliisi esitti puukottajaa ja ”iski” taputtamalla uhreja esittäviä selkään

  7. 7

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  8. 8

   Suomalaiset ovat aina rakastaneet Pentti Linkolaa, mutta ulkomailla häntä rakastavat eniten uusnatsit

  9. 9

   IS: Pansion vastaanottokeskus Turussa kehotti asukkaita pitämään ovet lukossa ja välttämään yöelämää

  10. 10

   Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat