Politiikka

Sdp:n johtajavalinnan ääntenlaskenta käynnissä – Seuraa HSTV:n suoraa lähetystä

Sdp valitsee lauantaiaamuna Lahdessa puolueen puheenjohtajan seuraavalle kolmivuotiskaudelle.

Ehdokkaita on kolme: Timo Harakka, Antti Rinne ja Tytti Tuppurainen.

Äänestys alkoi kello 9.00 ja nyt käynnissä on ääntenlaskenta. Sen aikana puoluekokous käsittelee muita asioita.

HSTV:n suora lähetys puoluekokouksesta on jo käynnissä, ja äänestyksen ajan lähetyksen juontajat, HS:n Marko Junkkari ja Ilta-Sanomien Mika Lehto, haastattelevat kokousedustajia.

Jos joku kolmesta ehdokkaasta saa puolet annetuista äänistä, ratkeaa valinta jo ensimmäisellä kierroksella. Muussa tapauksessa kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta menee toiselle kierrokselle.

Ennakkosuosikkina pidetään istuvaa puheenjohtajaa Rinnettä.

HSTV:n haastattelussa politiikantutkija Mari K. Niemi arvioi, että tunnelma puheenjohtajakisassa on ollut kolmen vuoden takaista rauhallisempi. Syynä ovat Sdp:n hyvät gallupluvut: puolue on kaikkien kyselyiden mukaan nyt Suomen suosituin.

”Moni kannattaja kampanjoi täällä sammutetuin lyhdyin”, Niemi sanoo.

Niemen mukaan kampanjointi on tehnyt erityisesti Rinteelle hyvää. Aiemmin kuivakkana pidetty puhuja toi itsestään uuden, henkilökohtaisemman puolen esiin erityisesti perjantaina ilman papereita pitämässään puheessa.

Niemen mukaan puheenjohtajakisassa on haettu edelleen vastausta samaan kysymykseen kuin jo vuosia: miten Sdp tavoittaa nuoret ja päivittää itsensä nykyaikaan.

Samaa sanoo HSTV:n niin ikään haastattelema Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander.

”Se on oikeastaan koko eurooppalaisen sosiaalidemokratian ja vasemmiston haaste: kuinka asettautua globaaliin maailmaan”, hän sanoo. ”Aina aiemmin sosiaalidemokratian tärkein työkalu oli kansallisvaltio.”

Majanderin mukaan vasemmiston pitäisi nyt keksiä jotain samalla tavalla uutta kuin ruotsalaisten sosiaalidemokraattien 1930-luvulla kehittämä kansankotimalli.

”Mutta kukas sen tietäisi, mitä se on.”

Puheenjohtajanvaalin jälkeen kokouksessa valitaan vielä puolueen varapuheenjohtajat, puoluesihteeri ja puoluevaltuuston puheenjohtaja.

Sdp:n puoluekokousta seurataan lähietäisyydeltä myös politiikan konkaritoimittajan Marko Junkkarin uudessa Junkkari-blogissa.

”Yritän päivittää sinne niin paljon kuin ehdin viikonlopun mittaan”, Junkkari sanoo.

Junkkari on työskennellyt Helsingin Sanomissa vuodesta 1997 lähtien. Hän on työskennellyt muun muassa politiikan ja talouden toimituksen esi­miehenä. Varsinaisesta live­seurannasta esimerkiksi urheilukilpailujen tyyliin ei ole kuitenkaan kyse. Blogi on eräänlainen ajassa elävä kommentti, Junkkari sanoo.

”Kyse on kommenttien ja yksittäisten huomioiden sekoituksesta”, hän kuvailee.

”Kirjoitan pitkiä komment­teja politiikan tilanteista muutenkin. Nyt on kyseessä elävämpi ja vaihtelevampi versio. Tyylilaji on kepeä ja vakava – katsotaan, pystyykö niitä yhdistämään.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sdp
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  6. 6

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  7. 7

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  8. 8

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää