Politiikka

Nuorten sitkeä kamppailu tuomassa parannuksia nollatunti­sopimuksiin – Näin kansalais­aloitteet ovat jo muuttaneet Suomea

Tänä keväänä eduskunta saa käsiteltäväkseen oikean kansalaisaloitteiden ruuhkan. Aloitemahdollisuus on jo lisännyt luottamusta demokratiaan.

Pari vuotta sitten Nina Kokkisella keitti yli.

Kokkinen oli työskennellyt saman vammaisen henkilön avustajana noin vuoden verran, kun hänelle selvisi työsuhteen todellinen luonne. Iso yksityinen yritys, johon Kokkinen oli työsuhteessa, oli solminut satojen avustajien kanssa niin sanotun nollatuntisopimuksen.

Nollatuntisopimus tarkoittaa, että minimituntien määräksi on sovittu nolla. Ilman neuvotteluja yritys voisi siis vaikka seuraavalla viikolla pudottaa Kokkisen työtunnit nollaan ja jättää kahden lapsen äidin tyhjän päälle.

Tulistunut Kokkinen löysi internetistä nuorten ammattiyhdistystoimijoiden aloittaman kampanjan nollatuntisopimusten kieltämiseksi. Kampanja oli juuri avaamassa kansalaisaloitetta aiheesta, ja Kokkinen lähti täysillä mukaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomessa on nyt viiden vuoden ajan voinut jättää kansalaisaloitteen. Tänä keväänä eduskunta saa käsiteltäväkseen oikean aloitteiden ruuhkan.

Tänään keskiviikkona eduskunnalle jätetään Helsingin Malmin lentokenttää puolustava lakialoite, ja torstaina täysistunto alkaa käsittelemään työeläkkeiden taitetun indeksin muuttamista.

Lisäksi eduskunnalle jättämistä odottaa vielä 50 000 allekirjoituksen rajan ylittänyt aloite eutanasian laillistamisesta, ja viiden aloitteen käsittely on enemmän tai vähemmän kesken.

Tässä voit tutkia käsittelyssä olevia aloitteita. Juttu jatkuu taulukon jälkeen.Käsitellyistä aloitteista harva on kuitenkaan johtanut mihinkään. Vain sukupuolineutraalin avioliiton puolesta tehty aloite on hyväksytty. Lisäksi kolme aloitetta on sinänsä hylätty, mutta niin, että eduskunta on samalla velvoittanut hallitusta toimimaan niiden eteen.

Muutoksiin johtaneita aloitteita voit tarkistella tässä. Juttu jatkuu taulukon jälkeen.Konkreettisia muutoksia tärkeämpää on kuitenkin ehkä se, miten aloitemahdollisuuden katsotaan vaikuttaneen demokratian toimivuuteen, sanoo Turun yliopiston yleisen valtio-opin professori Maija Setälä.

Keväällä 2015 joka kolmas kansalaisista kertoi kirjoittaneensa alle ainakin yhden kansalaisaloitteen. Neljä viidestä sanoi, että mahdollisuus on parantanut demokratiaa.

Kansalaisaloitteet ovat myös nostaneet esiin isoja arvokysymyksiä, jotka ovat aiemmin jääneet politiikan agendan ulkopuolelle. Ne liikuttavat ihmisiä, mutta voivat olla puolueille vaikeita – etenkin jos ne jakavat puolueita sisäisesti.

”Kansalaisista tuntuu, että aloitteet ovat antaneet mahdollisuuden vaikuttaa puolueiden asialistan ulkopuolelta”, Setälä sanoo.

Erityisen merkittävää on, että kansalaisaloitteet ovat aktivoineet etenkin nuoria. Tämä näkyy myös läpimenneiden aloitteiden aiheissa. Esimerkiksi tasa-arvoinen avioliittolaki ja uusi äitiyslaki saivat nuoret liikkeelle, kuten myös Nina Kokkisen kannattama aloite nollatuntisopimuksista.

Nollatuntisopimusten kieltämiseen tähtäävän aloitteen allekirjoitusten kerääminen aloitettiin tammikuussa 2015. Puolen vuoden ajan Kokkinen kiersi ovelta ovelle lähiöissä ja seisoi kauppakeskuksissa kertomassa aiheesta.

Erityisesti nuoret kiinnostuivat, mikä ei ole ihme, kun tilastoja tutkii. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2014 83 000 suomalaisella oli nollatuntisopimus, ja näistä 65 prosenttia oli alle 30-vuotiaita.

Nollatuntisopimusaloite poikkeaa monesta muusta siinä, että valtaosa allekirjoituksista kerättiin jalkatyöllä. Tasa-arvoista avioliittolakia ajaneen aloitteen allekirjoituksista 94 prosenttia kerättiin verkossa, nollatuntialoitteen allekirjoituksista vain 40 prosenttia.

Nyt 32-vuotiaan Kokkisen kampanjointi vei mukaan ay-toimintaan ja politiikkaan. Hänestä tuli työpaikkansa ensimmäinen JHL:läinen luottamusmies ja Vasemmistoliiton jäsen. Luottamusmiehen toimesta hän on sittemmin luopunut.

Nyt aloite on työ- ja tasa-arvovaliokunnan käsittelyssä. Samaan aikaan nollatuntisopimuksia käsittelee myös työministeriön kokoama kolmikantainen työryhmä.

Täyskielto tuskin tulee toteutumaan, mutta parannusta asiaan on tulossa, sanoo työ- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd). Myös työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) on todennut samaa.

Mitään tuskin kuitenkaan olisi tapahtunut ilman kansalaisaloitetta, arvioi Filatov.

Keskustelussa on esimerkiksi vakiintuneen työajan määrittely. Se tarkoittaa, että jos nollatuntilainen tekee tiettyä työaikaa riittävän pitkään, ei tunteja voisi enää vähentää ilman erillistä sopimusta.

Väärinkäytösten estäminen riittäisi edelleen nollatuntisopimuksella työskentelevälle Kokkiselle.

”Meidänkin firmassa on työtä, jossa tunteja ei voida määritellä kovin tarkasti, ja joku voi haluta tehdä nimenomaan sitä työtä”, Kokkinen sanoo.

”Mutta väärinkäytökset pitää rajata pois. On absurdia ja väärin, että kokoaikaista työtä voi teettää nollatuntisopimuksella.”

50 000 nimellä eduskuntaan

 Kansalaisaloitteen avulla kansalaiset voivat antaa eduskunnalle lakiehdotuksen tai ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä.

 Mahdollisuus tuli Suomen lakiin maaliskuussa 2012. Pian sen jälkeen oikeusministeriö avasi aloitteille verkkosivun kansalaisaloite.fi.

 Aloitteen on kerättävä 50 000 allekirjoitusta, että se pääsisi eduskunnan käsittelyyn. Tähän mennessä 17 aloitetta on saavuttanut tuon rajan.

 Aloiteoikeudella on rajoituksia: esimerkiksi Suomen kansainvälisiä sopimuksia, kuten EU-jäsenyyttä, ei sillä voi muuttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kansalaisaloitteet
 • Nollatuntisopimus
 • Demokratia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  5. 5

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  6. 6

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  7. 7

   Raiskauksesta tuomitulle kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – Sittemmin syyttömäksi todettu mies saa lähes 200 000 euroa

  8. 8

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  9. 9

   Tutkimus: Keski-iässä paino nousee kuin itsestään – Vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa ehkäisemään painonnousua

  10. 10

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää