Politiikka

Merja Kyllönen EU-sääntöjen noudattamisesta: Olemme Suomessa hyväntahtoisia hölmöjä

EU-parlamentin jäsen Merja Kyllönen sanoo, että Suomen ei pidä aina tehdä niin kuin direktiivi sanoo. Hän on valmis vasemmistoliiton presidenttiehdokkaaksi.

Euroopan parlamentin jäsen Merja Kyllönen (vas) on kotiutunut Brysseliin. Kun Suomea katsoo kauempaa, hän näkee kotimaansa eri tavalla kuin ennen.

”Meillä on turvallinen ja hyvin toimiva maa, johon verrattuna Belgian byrokratia on potenssiin miljoona. Meillä on puhdasta luontoa ja puhdasta ilmaa hengittää ja puhdasta juomavettä. Koen, että ollaan vähän kuin herran kukkarossa ilman, että ymmärretään sitä.”

Kyllönen on ollut kaksi ja puoli vuotta Brysselissä, Euroopan keskipisteessä. Eurooppalaiset tavat ovat tulleet tutuiksi ja Suomella on niistä Kyllösen mukaan paljon oppimista.

Esimerkiksi Venäjän-pakotteiden suhteen Euroopassa ajetaan kaksilla rattailla. ”Me ollaan naiiveja ja uskotaan että pelisääntöjä noudatetaan ja pidetään kiinni rajoituksista ja pakotteista”, Kyllönen sanoo.


Suomen pitää olla hereillä siitä, mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu.

”Maatalouspolitiikassa suomalainen juuston- ja maidontuotanto meni kriisiin, ja sitten ihmeteltiin miten Moskovassa ja Pietarissa yhä löytyy ranskalaisia juustoja kaupanhyllyiltä. Ne kierrättivät niitä eri maitten leimoilla.”

Kyllösen mukaan Suomelta puuttuu sääntöjen ”joustava tulkinta”, jonka muut osaavat. Suomi tekee niin kuin direktiivi sanoo.

”Yritin tästä pitää kiinni puoli vuotta, kunnes tajusin kollegojen kautta, että tämä ei toimi. Pitää oppia yhtä röyhkeäksi, mutta ystävällisesti kuten suomalaisilla on tapana. Ei pidä olla hyväntahtoisia hölmöjä, mutta sellaisia me ollaan.”

Euroopan parlamentissa Kyllönen on harjoitellut uutta poliittista kulttuuria muun muassa liikenne- ja matkailuvaliokunnan jäsenenä. Siellä hän on vasemmistoryhmän koordinaattori eli vastaa liikenne­asioista ryhmänsä edustajana ja osallistuu neuvotteluihin.

Kyllönen on päässyt hyvään asemaan sekä ryhmässään ja valiokunnassa. Se on tärkeää EU:ssa: yksittäisellä edustajalla on valtaa vain jos on verkostoitunut ja suhteet kunnossa joka suuntaan.

Kyllönen sanoo olevansa Brysselissä herrojen harmina ja kokee olevansa jo komission kauhu.

Tällä hetkellä hän on pitänyt meteliä sisävesiliikenteen ammattipätevyyskysymyksissä: pitääkö meillä Saimaalla olla samat pelisäännöt kuin on Reinillä?

Hän myös tekee töitä sen puolesta, että hiilidioksidin päästövähennysvaatimukset liikenteessä koskisivat kaikkia liikennemuotoja eivätkä vain maantieliikennettä. Kyllösen pöydällä on myös meriliikenteen hiilidioksidipäästöjen rajoittaminen. Siihen tarvitaan globaali ratkaisu ja kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO mukaan, hän sanoo.

Entisenä liikenneministerinä hän on seurannut keskustelua ministeri Anne Bernerin (kesk) selvittämästä liikenneväyläyhtiöstä.

Kyllösen mielestä tarpeet ovat olemassa uudistaa liikenteen rahoitus muun muassa päästöjen, verotuksen ja korjausvelan näkökulmasta, mutta Bernerin selvityksessä ”mopo lähti keulimaan”.

Väyläyhtiötä ei tarvita, eikä valtiovarainministeriötä voi sivuuttaa valmistelusta, Kyllönen sanoo.

Hallitus on myöntänyt väylästön korjauksiin vajaan miljardin, mutta sillä korjaus­velan kasvu vasta pysähtyy. Korjausvelaksi on laskettu vielä 2,5 miljardia euroa.

Kyllönen jäädyttäisi uudet liikenneinvestoinnit ja käyttäisi kaikki liikennerahat väylien korjaamiseen. Korjaustoimenpiteet pitäisi panna tärkeys­järjestykseen liikennemäärien mukaan, ja osa korjauksista voitaisiin tehdä kevyemmällä pensselillä. Hän myös kävisi korjausvelan tarkalla seulalla läpi, jotta summaa saataisiin pienemmäksi.

Seuraavien kahden vuoden aikana Suomessa on viidet vaalit, ja Merja Kyllönen saattaa olla vielä kaikissa niissä mukana. Hän suostuu vasemmistoliiton ehdokkaaksi tammikuun presidentinvaaleissa.

”Olen sanonut kyllä, jos soturia tarvitaan. Olen käytettävissä”, hän kertoo.

”Useat piirijärjestöt ovat ottaneet kantaa ja pyytäneet. Olen luvannut puoluejohdolle olla paikalla silloin, kun puolue­valtuusto maaliskuussa kokoontuu. Puoluejohto tietää, että olen käytettävissä.”

Euroopan parlamentin jäsenyyden ja presidenttiehdokkuuden yhdistäminen ei Kyllösen mielestä ole mahdotonta, vaikka vaalikampanja vie oman aikansa.

”Kotimaata en ole hyljännyt näiden kahden ja puolen vuoden aikana, vaan kiertänyt kaikki vihreät viikot maakunnissa. Ei se paljon tavallista arkea muuttaisi.”

Kuntavaaleissa huhtikuussa hän on ehdokkaana Suomussalmella, kuten on ollut jo vuodesta 2000 lähtien.

”Pidän yhteyttä kunnanjohtajan ja poliitikkojen kanssa säännöllisesti. En ole katkaissut napanuoraani poliittisille juurilleni, se pitää arjen elämässä kiinni.”

Suomussalmella tärkeä vaaliteema on sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuus. Sote-uudistus saattaa edellyttää oman terveyskeskuksen yhtiöittämispakkoa, ja se hirvittää Kyllöstä jo nyt.

Maakuntavaaleja hän ei ole edes ajatellut. Ratkaisematta on myös osallistumiseen eduskuntavaaleihin tai EU-vaaleihin 2019. ”En sulje pois sitä, että vetoa olisi vielä kotimaan politiikkaankin.”

”Sopeutumisvaikeuksia voisi olla. Politiikan tekemisen tapa Brysselissä on muotoutunut vähän villimmäksi. Täällä se on konservatiivista ja neutraalia.”

Kyllönen pitää runojen kirjoittamisesta, mutta uusia päivityksiä ei ole näkynyt. ”Nyt on keskitytty enemmän politiikan tekemiseen.” Runokirja tosin pyörii vielä mielessä.

Hän sanoo löytäneensä erään kirjan välistä oman runonsa. Sen loppuvärssy on hänen mukaansa varsin ajankohtainen:

”Meidän on tullut aika valita

millainen on

meidän maailma,

suljettu vaiko avoinna”


Kysymykset: Mitä kaipaat Suomesta Merja Kyllönen?

Paljasta kulissien takainen vaikuttaja EU:ssa.

”Raha. Rahan valta näkyy kaikkialla.”

Kenen suomalaisen euro­parlamentaarikon työtä arvostat?

”Arvostan erityisesti Pietikäisen Sirpan työtä ihmisennäköisenä poliitikkona. Sitä miten hän jaksaa EPP:n konservatiivien keskellä vääntää sinnikkäästi matti- ja maijameikäläisten puolesta ja ympäristön ja eläinten puolesta, mikä ei ole helppoa hänen viiteryhmässään.”

Mikä on lempipaikkasi ­Brysselissä?

”Kutsun sitä taikametsäksi, jonka nimeä en nyt muista. Kaupungissa on semmoinen paikka, jossa on sisääntuloportti, josta alkaa Brysselin paras puoli, metsikkö.”

Mitä kaipaat Suomesta?

”Kaipaan Suomesta ihmisiä ja puhdasta vettä.”

Miten vietät viikonloppusi?

”Suomussalmen Pesiönkylässä tärkeiden ihmisten ja eläinten kanssa metsän siimeksessä. Nyt on aika hiljentyä läheisten kanssa ja laittaa rantasauna lämpiämään.”

Kuka?

Merja Kyllönen


 40-vuotias. Syntynyt Suomussalmella 25. tammikuuta 1977.

 Valmistui Oulun seudun ammattikorkeakoulusta bioanalyytikoksi 2000.

 Vasemmistoliiton kansanedustaja 2007–2014.

 Liikenneministeri 2011–2014.

 Euroopan parlamentin GUE/NGL-vasemmistoryhmän jäsen vuodesta 2014.

 Suomussalmen kunnanvaltuuston jäsen vuodesta 2000.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • EU-parlamentti
 • EU
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Robottiverokarhu alkaa tarkkailla suomalaisia – Verohallinto haluaa kitkeä vilppiä, kasvattaa valtion tuloja ja korvata ihmistyötä

  8. 8

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  9. 9

   Suomessa kuoli 10 000 vauvaa vuodessa – sitten ainutlaatuinen järjestelmä muutti kaiken

  10. 10

   Merkel syyttää Turkkia Interpolin väärinkäytöstä – Espanjan poliisi otti kiinni Erdogania kritisoineen saksalaiskirjailijan Turkin pyynnöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  6. 6

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää