Valikko
Politiikka

Kuolinisku Suomen uudelle palkkamallille – Metalliliitto ei jatka yhteisen vientivetoisen mallin valmistelua

Vienti- ja kuljetusalat raivostuivat EK:n päätöksestä irtisanoa keskusjärjestösopimukset irti yksipuolisesti.

Palkansaajaliitot Metalli ja Team ilmoittivat perjantaina, ettei niillä ole enää edellytyksiä jatkaa minkäänlaisen yhteisen vientivetoisen mallin valmistelua työnantajan kanssa.

Tämä merkitsee loppua vientivetoisen mallin saati laajemman Suomen mallin neuvotteluihin. Hallitus on vaatinut Suomeen samanlaista vientivetoista palkanmuodostusta kuin Ruotsissa on.

Liitot eivät myöskään käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä EK:n irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset.

Sopimuksissa on määritelty muun muassa luottamusmiehistä, lakkoilmoituksista, koulutuksesta, lomarahojen maksuista ja ay-maksujen maksamisesta.

Keskusjärjestösopimuksia sovelletaan etenkin pienissä liitoissa, joissa ei ole aiheista erillisiä päätöksiä. Liitot voivat edelleen jatkaa sopimuksissa olevia kirjauksia, jos liittojen välisissä neuvotteluissa löytyy yhteisymmärrys.

Metallilla näitä sopimuksia ei ole kovin montaa, eikä HS:n tietojen mukaan niiden muuttamisesta uskota koituvan ongelmia.

Asiasta päätti liittojen hallitukset perjantaina.

Työnantajien Teknologiateollisuus ry ja Kemianteollisuus ry ilmoittivat keskiviikkona olevansa valmiita jatkamaan uuden työmarkkinamallin valmistelua. Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Metsäteollisuus ry ilmoitti jättävänsä jo pitkälle menneet neuvottelut uudesta työmarkkinallista.

Metsäteollisuus haluaa neuvotella omat sopimuksensa. Se pelkää, että liitos muihin liittoihin sitoisi sen käsiä, kun se haluaa muuttaa merkittävästi työehtosopimuksia.

”Tämä merkitsee, ettemme jatka neuvotteluja ja kaikki liitot valmistuvat ensi syksyn palkkaneuvotteluin omista lähtökohdistaan”, sanoo Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen. ”En usko, että tilanne tästä enää muuttuu ja pystyisimme palaamaan neuvottelupöytään.”

”Tämä oli ikävä tieto. Pelkäsin tätä. Olimme hyvin pitkällä neuvotteluissa ja hyvässä hengessä. Metsäteollisuuden erkaantumisen jälkeen tilanne muuttui”, hän sanoo.

Inkeroinen sanoo, että Teknologiateollisuuden ja Metallin sopimuksissa on vain yksi sopimus, jossa viitataan keskusjärjestösopimukseen. Se on pelti- ja erityisalojen sopimus. ”Sen sopiminen ei ole mikään ongelma”, Inkeroinen sanoo.

Liittojen mukaan EK:n päätöksellä on erittäin kielteinen vaikutus ilmapiiriin työmarkkinoilla. Se tulee heijastumaan myös ensi syksyn liittokohtaisiin työehtosopimusneuvotteluihin, liitot ilmoittivat perjantaina.

”Keskusjärjestösopimuksilla on erityisen vahva symbolinen ja periaatteellinen merkitys. Sopimukset ovat olleet esimerkki siitä, miten suomalaisessa sopimuskulttuurissa on voitu vapaaehtoisesti sopia isoistakin asioista hyvin laajasti ja ohi lakitekstien. EK hyökkää nyt voimakkaasti tätä periaatetta vastaan”, Metalli kirjoittaa tiedotteessaan.

Valmisteluja niin sanotun Suomen mallin ja sittemmin niin sanotun vientivetoisen työmarkkinamallin synnyttämiseksi on käyty pitkään.

Vientiliitot olivat jo päässeet varsin pitkälle yhteysymmärrykseen, että kaikki vientialat tekisivät sopimuksensa samaan aikaan syyskuun puoliväliin mennessä, jolloin kukaan vaatisi sellaista, mikä harmittaisi muita.

Myös kuljetusalan AKT tuomitsi EK:n hallituksen päätöksen perjantaina pitämässään kokouksessa.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoo, että EK vaarantaa yksioikoisella politiikalla myös orastavan talouskasvun.

”EK:n vakuutus, että se pitää sopimukset voimassa työehtosopimusten keston loppuun jättää sanomatta, että kiky-sopimukset päättyvät suurimmilta osin tulevana syksynä”, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen liiton tiedotteessa.

AKT sanoo tiedotteessaan, että EK:n päätös on määrätietoinen ja voimakas pyrkimys romuttaa sopimusyhteiskuntaa ja toimena verrattavissa tammikuussa 1940 solmittuun niin sanotun tammikuun kihlaukseen.

”Vaikutuksiltaan EK:n päätös on kuitenkin täysin vastakkainen kuin edeltäjän STK:n ja SAK:n solmima tammikuun kihlauksen. Tämä ”helmikuun hajotus” lyö rikki vuosikymmenten aikana yhdessä rakennettua ja millä tahansa, paitsi EK:n, mittareilla toimivaksi osoittautunutta yhdessä sopimiseen perustuvaa työmarkkinamallia”, sanoo Piirainen.

Piiraisen mukaan EK:n päätöksellä on pitkälle ulottuvia vaikutuksia. Se vaikeuttaa tulevia työehtosopimusneuvotteluja ja heijastuu myös paikallisen sopimisen kehitykseen.

”Jos paikallista sopimista halutaan laajentaa, pitää työpaikoille luoda luottamuksen ilmapiiriä ja vahvistaa henkilöstön asemaa yritysten hallinnoissa. EK vie tätä kehitystä nyt täysin vastakkaiseen suuntaan”, toteaa Marko Piirainen.

Perjantaina on muutenkin työmarkkinoilla oli suurten päätösten päivä, kun Metalliliitto, TEAM ja Puuliitto päättivät yksimielisesti suositella suurliiton perustamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • metalli

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  3. 3

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  6. 6

   Bändikaveri muistelee lauantaina kuollutta laulaja Pekka Myllykoskea – ”Pekka oli äärimmäisen tietoviisas mutta herkkä ihminen”

  7. 7

   Äärioikeiston hallitsemassa entisessä kaivoskaupungissa odotetaan äänivyöryä Marine Le Penille – mutta soraääniäkin kuuluu: ”Tulee sisällissota, jos Le Pen voittaa”

  8. 8

   Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

  9. 9

   Kutosella alkaa Arthur C. Clarken 1950-luvun tieteisromaaniin perustuva minisarja, jonka myös Stanley Kubrik olisi halunnut tehdä

  10. 10

   Trumpilta odotetaan isoja verolinjauksia keskiviikkona – lupasi yllättäen ”suuren ilmoituksen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  4. 4

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää