Valikko
Politiikka

Kuolinisku Suomen uudelle palkkamallille – Metalliliitto ei jatka yhteisen vientivetoisen mallin valmistelua

Vienti- ja kuljetusalat raivostuivat EK:n päätöksestä irtisanoa keskusjärjestösopimukset irti yksipuolisesti.

Palkansaajaliitot Metalli ja Team ilmoittivat perjantaina, ettei niillä ole enää edellytyksiä jatkaa minkäänlaisen yhteisen vientivetoisen mallin valmistelua työnantajan kanssa.

Tämä merkitsee loppua vientivetoisen mallin saati laajemman Suomen mallin neuvotteluihin. Hallitus on vaatinut Suomeen samanlaista vientivetoista palkanmuodostusta kuin Ruotsissa on.

Liitot eivät myöskään käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä EK:n irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset.

Sopimuksissa on määritelty muun muassa luottamusmiehistä, lakkoilmoituksista, koulutuksesta, lomarahojen maksuista ja ay-maksujen maksamisesta.

Keskusjärjestösopimuksia sovelletaan etenkin pienissä liitoissa, joissa ei ole aiheista erillisiä päätöksiä. Liitot voivat edelleen jatkaa sopimuksissa olevia kirjauksia, jos liittojen välisissä neuvotteluissa löytyy yhteisymmärrys.

Metallilla näitä sopimuksia ei ole kovin montaa, eikä HS:n tietojen mukaan niiden muuttamisesta uskota koituvan ongelmia.

Asiasta päätti liittojen hallitukset perjantaina.

Työnantajien Teknologiateollisuus ry ja Kemianteollisuus ry ilmoittivat keskiviikkona olevansa valmiita jatkamaan uuden työmarkkinamallin valmistelua. Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Metsäteollisuus ry ilmoitti jättävänsä jo pitkälle menneet neuvottelut uudesta työmarkkinallista.

Metsäteollisuus haluaa neuvotella omat sopimuksensa. Se pelkää, että liitos muihin liittoihin sitoisi sen käsiä, kun se haluaa muuttaa merkittävästi työehtosopimuksia.

”Tämä merkitsee, ettemme jatka neuvotteluja ja kaikki liitot valmistuvat ensi syksyn palkkaneuvotteluin omista lähtökohdistaan”, sanoo Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen. ”En usko, että tilanne tästä enää muuttuu ja pystyisimme palaamaan neuvottelupöytään.”

”Tämä oli ikävä tieto. Pelkäsin tätä. Olimme hyvin pitkällä neuvotteluissa ja hyvässä hengessä. Metsäteollisuuden erkaantumisen jälkeen tilanne muuttui”, hän sanoo.

Inkeroinen sanoo, että Teknologiateollisuuden ja Metallin sopimuksissa on vain yksi sopimus, jossa viitataan keskusjärjestösopimukseen. Se on pelti- ja erityisalojen sopimus. ”Sen sopiminen ei ole mikään ongelma”, Inkeroinen sanoo.

Liittojen mukaan EK:n päätöksellä on erittäin kielteinen vaikutus ilmapiiriin työmarkkinoilla. Se tulee heijastumaan myös ensi syksyn liittokohtaisiin työehtosopimusneuvotteluihin, liitot ilmoittivat perjantaina.

”Keskusjärjestösopimuksilla on erityisen vahva symbolinen ja periaatteellinen merkitys. Sopimukset ovat olleet esimerkki siitä, miten suomalaisessa sopimuskulttuurissa on voitu vapaaehtoisesti sopia isoistakin asioista hyvin laajasti ja ohi lakitekstien. EK hyökkää nyt voimakkaasti tätä periaatetta vastaan”, Metalli kirjoittaa tiedotteessaan.

Valmisteluja niin sanotun Suomen mallin ja sittemmin niin sanotun vientivetoisen työmarkkinamallin synnyttämiseksi on käyty pitkään.

Vientiliitot olivat jo päässeet varsin pitkälle yhteysymmärrykseen, että kaikki vientialat tekisivät sopimuksensa samaan aikaan syyskuun puoliväliin mennessä, jolloin kukaan vaatisi sellaista, mikä harmittaisi muita.

Myös kuljetusalan AKT tuomitsi EK:n hallituksen päätöksen perjantaina pitämässään kokouksessa.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoo, että EK vaarantaa yksioikoisella politiikalla myös orastavan talouskasvun.

”EK:n vakuutus, että se pitää sopimukset voimassa työehtosopimusten keston loppuun jättää sanomatta, että kiky-sopimukset päättyvät suurimmilta osin tulevana syksynä”, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen liiton tiedotteessa.

AKT sanoo tiedotteessaan, että EK:n päätös on määrätietoinen ja voimakas pyrkimys romuttaa sopimusyhteiskuntaa ja toimena verrattavissa tammikuussa 1940 solmittuun niin sanotun tammikuun kihlaukseen.

”Vaikutuksiltaan EK:n päätös on kuitenkin täysin vastakkainen kuin edeltäjän STK:n ja SAK:n solmima tammikuun kihlauksen. Tämä ”helmikuun hajotus” lyö rikki vuosikymmenten aikana yhdessä rakennettua ja millä tahansa, paitsi EK:n, mittareilla toimivaksi osoittautunutta yhdessä sopimiseen perustuvaa työmarkkinamallia”, sanoo Piirainen.

Piiraisen mukaan EK:n päätöksellä on pitkälle ulottuvia vaikutuksia. Se vaikeuttaa tulevia työehtosopimusneuvotteluja ja heijastuu myös paikallisen sopimisen kehitykseen.

”Jos paikallista sopimista halutaan laajentaa, pitää työpaikoille luoda luottamuksen ilmapiiriä ja vahvistaa henkilöstön asemaa yritysten hallinnoissa. EK vie tätä kehitystä nyt täysin vastakkaiseen suuntaan”, toteaa Marko Piirainen.

Perjantaina on muutenkin työmarkkinoilla oli suurten päätösten päivä, kun Metalliliitto, TEAM ja Puuliitto päättivät yksimielisesti suositella suurliiton perustamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • metalli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  2. 2

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  3. 3

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  4. 4

   ”Neitsyys on paras lahja, jonka nainen voi aviomiehelleen antaa”, luennoitsija opetti – ja Kiinassa roihahti someraivo

  5. 5

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  6. 6

   Baltialaiset huolestuivat: Maailmaa valloittanut koominen venäläisanimaatio Maša ja karhu saattaakin olla osa Venäjän hybridi­sodan­käyntiä

  7. 7

   Suomen ja viron samankaltaisuus huvittaa – nykyään virolaisetkin nauravat ”vilkuttamiselle” ja ”ratsastajapatsaalle”

  8. 8

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  9. 9

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  10. 10

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  3. 3

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  4. 4

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  5. 5

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  6. 6

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  7. 7

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  8. 8

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  9. 9

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  10. 10

   Trump sätti Pohjois-Koreaa ohjuksen ampumisesta: ”Osoittaa suurta epäkunnioitusta Kiinaa kohtaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää