Valikko
Politiikka

Jos hallitus saisi jyrätä Helsingin päätöksen, Malmin lentokenttä säästyisi – Kansanedustaja Kaikkonen: ”Vetoan Helsingin päättäjiin, muuttakaa mielenne”

Hallitus on valmis pelastamaan Malmin lentokentän, jos sopimus Helsingin kaupungin kanssa syntyy. Näin sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) torstaina eduskunnassa.

Sipilä sanoi, että hallituksen vuonna 2014 tekemä päätös luovuttaa kentän hallinta Helsingin kaupungille oli virhe.

Hallitus on selvittänyt oikeuskanslerin kanssa onko sopimus mahdollista purkaa, mutta Sipilän mukaan ”se osoittautui mahdottomaksi”.

”Maanvaihdon kautta on etsitty vapaaehtoista tietä, eikä se ole johtanut mihinkään. Kaupunki ei ole valmis maanvaihdon tiehen”, Sipilä sanoi.

Toinen vaihtoehto olisi purkaa tehty luovutussopimus. Sipilä kuitenkin sanoi, että Helsinki on ollut haluton pääsemään asiassa ratkaisuun.

Myöhemmin illalla valtiovarainministeri ja hallituspuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi viestipalvelu Twitterissä, että ”hallituksessa ei ole sovittu Malmin päätöksen perumisesta”.

”Nyt käsitellään eduskunnassa kansalaisaloitetta aiheesta”, Orpo kirjoitti.

Hallitus päätti kehysriihessä keväällä 2014 valtion vetäytymisestä toimintoineen Helsinki-Malmin lentopaikalta ”asuinrakentamisen edellytysten parantamiseksi Helsingin seudulla”.

Eduskunta keskusteli torstai-iltana kansalaisaloitteesta, joka tähtää kentän säilyttämiseen. Asia menee liikenne- ja viestintävaliokuntaan mietintöä varten.

Kentän säilyttäminen ilmailukäytössä sai yksimielisen tuen paikalla olleilta edustajilta. Kaikkein voimakkaimmin kenttää puolustivat perussuomalaiset ja keskusta. Asuntorakentamisen puolustajia ei salissa näkynyt.

Jos eduskunta saisi päättää Helsingin ohi, kenttä säästyisi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ihmetteli Helsingin kaupungin kantaa. ”Eikö siellä nähdä kentän voimavaraa? Vetoan Helsingin päättäjiin, muuttakaa mielenne.”

Perussuomalaisten Tom Packalén syytti kentän tuhoamisesta vihervasemmistoa. Vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat eivät osallistuneet keskusteluun.

Parhaana ratkaisuna kentän säilyttämiseksi pidettiin maanvaihtoa Helsingin kanssa. Kukaan ei kuitenkaan sanonut mistä valtio luovuttaisi kaupungille maata. Santahaminassa valtiolla on merkittävä maanomistus, mutta vaihtoehtoa ei mainittu.

Myös Rkp ja kristillisdemokraatit puolustivat kentän säilyttämistä, kokoomuksestakin muun muassa Jaana Pelkonen ja lentokentän ystäviin kuuluva Timo Heinonen.

”En näe järkevää syytä miksi se pitäisi lopettaa. Jos lopettaminen etenee, teemme peruuttamattoman virheen”, hän sanoi.

Valtio voisi hankkia kentän alueen omistukseensa myös pakkolunastamalla sen kaupungilta. Alueelle on suunniteltu 1,2 miljoonaa kerrosneliömetriä rakentamista.

Käypä lunastuskorvaus liikkuu sadoissa miljoonissa euroissa. Tähän hallitus ei ole halukas.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk) korosti, että pallo on nyt Helsingin kaupungilla. Kunnallista itsehallintoa puolusti myös Joona Räsänen (sd).

”Helsingin kaupungin päätöksen varaan tätä asiaa ei voi jättää. Eduskunnan täytyy saada vaikuttaa asiaan”, perussuomalaisten Kaj Turunen vastusti.

Hallituksen mukaan Malmi on koko Suomen asia ja siksi on perusteltua, että asia käsitellään eduskunnassa. Uusi kansanedustaja Pekka Puska (kesk) rohkeni heti puhumaan ja sanoi, että kyse ei ole tavallisesta kaava-asiasta, vaan ”merkittävästä kansallisesta asiasta”.

Eero Heinäluoma (sd) haistoi keskustelussa kuntavaalien läheisyyden. Hän kysyi hallitukselta mitä se aikoo tehdä Malmilta siirrettyjen toimintojen palauttamiseksi Malmille, ja mitä suunnitelmia hallituksella on?

”Asialle ei todellisuudessa tehdä mitään”, hän vastasi itse.

Antti Kaikkosen mukaan valtio ei voi tehdä päätöksiä toimintojen palauttamiseksi ennen kuin Helsinki ”muuttaa asentoaan”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Malmin lentokenttä
 • Hallitus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  8. 8

   Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Taina Vilkuna siemailee viiniä satana työpäivänä vuodessa – näin Alkon maistelutiimi päättää, mitä suomalaiset juovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  6. 6

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  7. 7

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää