Politiikka

Kela-korvausten leikkaus ohjaa suomalaisia julkiseen hoitoon – Lääkäri arvioi: Osa jättänyt hoidot kokonaan väliin

Paine siirtyi etenkin kuntien hammashoitoon. Lääkärit arvioivat, että osa ihmisistä on jättänyt hoidot kokonaan väliin.

Suomalaiset ovat vähentäneet lääkärissä käyntiä omalla rahalla. Tämä johtuu siitä, että yksityisten terveyspalveluiden käyttö kallistui viime vuoden alusta, kun hallitus leikkasi Kela-korvauksia eli Kelan maksamia sairausvakuutuskorvauksia.

Erityisen kovalla kädellä leikattiin hammaslääkärikäyntien Kela-korvauksia, ja nyt se näkyy käyntien vähenemisenä.

Kela tilastoi sairausvakuutuskorvausten saajat, ja sen perusteella hammaslääkärikorvausten saajia oli viime vuonna yli 62 000 ihmistä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Yksityislääkärikorvausten saajia oli yli 40 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Vielä vuonna 2015 Kela maksoi yli 95 miljoonaa euroa korvauksia suomalaisille siitä, että he käyttivät yksityisiä hammaslääkäreitä. Viime vuonna korvausmäärä pieneni yli 40 prosenttia 55 miljoonaan euroon.

Lääkärinpalkkioista korvaukset laskivat viime vuonna melkein 20 prosenttia.

Paine on siirtynyt julkiselle puolelle, mutta ei niin paljon kuin kunnissa ja kaupungeissa on odotettu ja pelätty.

Helsingissä ja Espoossa julkisen puolen potilasmäärät ovat kasvaneet muutaman prosentin, mutta esimerkiksi Turussa ja Vantaalla kasvu on ollut vähäisempää.

”Yksityisiltä on täällä lähtenyt potilaita, mutta he eivät ole tulleet meille. Jos ihmiset ovat jättäneet hampaansa hoitamatta, niin hammaslääkärinä mietityttää, missä kohtaa tämä tilanne laukeaa. Onneksi ihmiset osaavat nykyisin hoitaa hampaitaan paremmin”, Turun kaupungin johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen sanoo.

Julkinen hoito on maksutonta vain alle 18-vuotiaille. Turku on nostanut aikuisten hammashoidon asiakasmaksut lain sallimalle ylärajalle, ja Kinnarisen mukaan tämäkin vaikuttaa asiaan.

Lääkintöneuvos Anne Nordblad sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) on kartoittanut osasta suuria kaupunkeja, miten paljon suun hoidon julkisten palveluiden käyttö on lisääntynyt viime vuonna. Vaihtelu oli suurta. Osassa muutoksia ei ole ollut.

Nordbladin mukaan muutamien prosenttien kasvu ei kuulosta paljolta, mutta voi sekoittaa käytännön toimintaa tuntuvasti, kun varauskirjat ovat jo valmiiksi täysiä ja vastaanottoaikoja saa vasta kuukausien päästä.

Yksityislääkäreiden palkkioiden korvaustaso on samaa luokkaa, nyt noin 17 prosenttia. Korvaus tutkimuksesta ja hoidosta on noin 15 prosenttia.

Yksityiseltä julkiselle puolelle siirtyvät potilaat ovat usein maininneet haluavansa saada verorahoille vastinetta, kertoo ylihammaslääkäri Hanna Karjalainen Helsingin kaupungin suun terveydenhuollosta.

Helsingin kaupungin hammaslääkäripalveluiden käyttäjien määrä kasvoi toissa vuonna kahdeksan prosenttia ja viime vuonna kaksi prosenttia.

Espoon kaupungin hammashoidon asiakasmäärä kasvoi toissa vuonna vajaat kuusi prosenttia ja viime vuonna 2,6 prosenttia. Osa johtuu väestönkasvusta, mutta osa on selkeää julkisten palvelujen kysynnän kasvua.

”Kysyntä on kovaa, ja koko ajan kipuillaan, saammeko kaikki hoidettua määräajassa. Jonoja meillä ei ole”, Hanna Karjalainen sanoo.

 

”Alalla sanotaan, että hoitoon pääsee, mutta sieltä ei pääse pois.”

Kunnan on järjestettävä kiireetön suun terveydenhuolto kolmessa kuukaudessa. Tämä aika voidaan ylittää kolmella kuukaudella, jos potilaan terveys ei vaarannu.

Jos nyt varaa ajan kiireettömään hammaslääkärikäyntiin Helsingissä, pääsee lääkäriin kesäkuun alussa. Kaupunki saattaa tarjota myös tutkimuspalveluseteliä, jos asiakas sanoo tarvitsevansa lähinnä perustarkastuksen.

”Määräaikoja lähelle on päästy, mutta kyllä kaupungeissa on selkeä tarve nopeuttaa hoitoonpääsyä”, Anne Nordblad STM:stä sanoo. ”Hoito pitäisi saada käynnistymään mahdollisimman pian, koska se on kustannustehokkainta. Jos ihmiset ovat pitkään jonoissa, silloin tulee ylimääräisiä käyntejä.”

Toiminnanjohtaja Matti Pöyry Hammaslääkäriliitosta sanoo, että osa kunnista näyttää toimivan kekseliäästi hoitotakuun kanssa:

”Heille pääsee määräajassa, mutta seuraavat ajat menevät tarpeettoman pitkälle. Alalla sanotaan, että hoitoon pääsee, mutta sieltä ei pääse pois.”

Hallitus on pienentänyt yhteiskunnan maksamaa tukea yksityislääkäreiden käyttäjille valtiontalouden säästötarpeen takia.

Kela-korvaukset on nähty helpoksi ja myös oikeudenmukaiseksi keinoksi, koska yksityispalveluiden käyttäjät ovat pääosin keski- ja suurituloista väkeä.

Korvaustaso oli alun perin antelias. 1980-luvun puolivälissä hammaslääkärin palkkiosta korvattiin yli puolet – tosin korvaukset eivät silloin vielä koskeneet koko väestöä, vaan vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneitä.

Korvaukset laajenivat 2000-luvulla koskemaan koko aikuisväestöä. Korvaustaso oli vielä vuonna 2010 selvästi yli kolmannes hammaslääkärinpalkkiosta.

Tästä on tultu viime vuoden tasoon eli siihen, että sairausvakuutuksen korvaama osuus hammashoidosta oli noin 15 prosenttia.


Vaikka omavastuu lääkärikäynneistä on kasvanut, yksityisille palveluille riittää yhä käyttäjiä. Tutkimusprofessori Hennamari Mikkola Kelasta sanoo, että terveyspalveluissa niin sanottu hintajousto on matala: niistä ollaan valmiita maksamaan, vaikka hinta nousisikin.

Terveyspalveluissa kuluttajat näyttävät olevan myös lepsumpia kuin muissa ostoksissaan.

”Ihmiset eivät välitä katsoa ja vertailla hintoja”, Mikkola sanoo.

Mikkolan mukaan yksityisissä hammaslääkäripalveluissa näyttää toteutuvan myös eräänlainen omalääkäriajattelu, eli ihmiset eivät kovin usein vaihda palveluntarjoajaa.

Tämä selittää osaltaan haluttomuutta vertailla hintoja. Tutulle lääkärille mennään hintalappua kysymättä.

Vertailu kannattaisi, sillä samassa toimenpiteessä saattaa olla huomattavia hintaeroja samassakin kaupungissa sijaitsevien lääkäriasemien välillä.

Esimerkiksi hampaan paikkaus ja puudutus yhden pinnan osalta maksaa hintoja vertailevan laakarihinta.fi-sivuston mukaan Helsingissä kalleimmillaan 127 euroa ja halvimmillaan 60 euroa Kela-korvauksen jälkeen. Kelan korvausta toimenpiteestä saa 13 euroa.

Julkisella puolella vastaava paikkaus ja puudutus maksaa 32,10 euroa.

Fakta

Näin hallitus on leikannut korvauksia


 Vuoden 2016 alusta sairausvakuutuskorvauksista leikattiin 78 miljoonaa euroa.

 Säästöistä 40 miljoonaa euroa kohdistettiin hammashoitoon ja 38 miljoonaa lääkärinpalkkioihin sekä tutkimukseen ja hoitoon.

 Vuoden 2015 alusta sairaanhoitokorvauksista leikattiin 75 miljoonaa euroa, josta noin 33 miljoonaa euroa kohdistui hammashoitoon.

 Voimaan tuli lisäksi muutos, jonka mukaan hammaslääkärin tekemä suun ja hampaiden tutkimus korvataan vain joka toinen kalenterivuosi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kela-korvaukset
 • Hammashoito
 • Terveydenhoito
 • Lääkärit
 • Kela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  6. 6

   USA:n ohjushävittäjä törmäsi öljytankkeriin Kaakkois-Aasiassa – Kymmenen ihmistä kateissa

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Yllätys autoalalta: vielä joku kehittää polttomoottoriakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää