Politiikka

Lentolakon uhka on peruuntunut – kiistan osapuolet hyväksyivät valtakunnan­sovittelijan sovintoesityksen

Lentokenttien maapalveluja koskevan lakkouhan sovittelu jatkuu keskiviikkona.

Tulevien viikonloppujen lomalentoja uhannut lakko on peruuntunut.

Lakko olisi todennäköisesti vaikuttanut tuhansien sellaisten matkustajien lomalentoihin, jotka ovat lähdössä lomalle Tuin ja Tjäreborg –matkatoimiston järjestämillä TUIflyn, Thomas Cookin ja Thomsonin lennoilla.

Lakonuhka laukesi, kun riidan osapuolet ammattiliitto Pro ja Palvelualan työnantajat Palta hyväksyivät tänä aamuna valtakunnansovittelija Minna Helteen aikaisin tiistaiaamuna antaman sovintoehdotuksen.

Riita koskee valtionyhtiö Finavian tytäryhtiön Airpron lentoemäntien ja stuerttien palkkausta ja muita työehtoja.

Riitaan liittyvien työnseisausten oli määrä tapahtua ensi viikonloppuna 5.–6. maaliskuuta ja viikkoa myöhemmin 12.–13. maaliskuuta. Väli-Suomessa vietetään hiihtolomaa tällä viikolla ja Itä- ja Pohjois-Suomessa seuraavalla.

Airprohon liittyy myös toinen lakonuhka, jonka osapuolet ovat Ilmailualan Unioni IAU ja Palvelualojen työnantajat Palta.

Se koskee lentokenttien maapalveluita, kuten turvatarkastuksia ja jäänpoistoa, hoitavaa henkilökuntaa. Riidan sovittelu jatkuu keskiviikkona.

IAU:n ja Paltan lakko ei välttämättä hankaloita lentoja yhtä paljon kuin Pron ja Paltan lakko olisi hankaloittanut. Ainakin alussa turvatarkastajien ja muun maapalveluhenkilökunnan lakko näkyisi erityisesti lentojen viivästyksinä.

IAU:n lakoista ensimmäinen järjestettäisiin maanantaina 6. maaliskuuta kello 3.00–9.00. Tämä lakko koskisi erityisesti Airpro välittämiä kenttäpalveluita muun muassa lentoyhtiö Norwegianille. Työnseisaus koskee turvatarkastusta, matkustajapalveluja ja Travel serviceä sekä aula- ja ramp-toimintoja. Toinen lakko on tarkoitus järjestää perjantaina 10. maaliskuuta kello 15–19.

Airpron viestinnästä vastaava Jari Suvanto ei kerro mitään tietoja siitä, mihin lentoyhtiöihin tai kuinka laajasti lakko vaikuttaisi. Hän sanoo, että yhtiö parhaillaan selvittää mahdollisen lakon vaikutuksia. Tieto julkaistaan mahdollisesti keskiviikkona, Suvanto sanoo.

Myöskään laajemmin lakon vaikutuksia seuraava Finavia ei osaa sanoa tarkkaan, miten lakot vaikuttaisivat.

”Jos lakot toteutuvat, matkustajia pyydetään saapumaan lentoasemalle ajoissa sekä varautumaan mahdollisiin jonoihin ja hitauteen”, kerrotaan Finavian sivuilla. Finavia päivittää tietoja. Tietoja saa myös lentoasemien omilta sivuilta.

Ammattiliitto Pro sanoo, että tänään tehdyllä sovintoratkaisulla parannetaan henkilökunnan palkkaehtoja ja muita työsuhteen ehtoja.

”Olemme tyytyväisiä kokonaisratkaisuun, joka sisältää sopimuskauden aikana jatkuvan neuvotteluprosessin matkustamohenkilökunnan työehtojen edelleen kehittämiseksi”, sanoo Pron palvelusektorin johtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Myös Palta on tyytyväinen. Se korostaa, että sovun syntymisen myötä Ammattiliitto Pro palaa osapuoleksi tällä hetkellä Paltan, JHL:n ja Pardian välillä voimassa olevaan kilpailukykysopimuksen mukaiseen työehtosopimukseen.

”Olemme iloisia siitä, että loppuja hiihtolomalentoja uhanneet Pron lakot peruuntuvat. Toteutuessaan ne olisivat aiheuttaneet merkittävää haittaa lomalaisille, mikä olisi ollut monin tavoin kohtuutonta”, Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto toteaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työtaistelut
 • Lentoliikenne
 • Koulujen loma-ajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  9. 9

   Turun puukkoiskun jälkeen meiltä kysytään reiluutta ja valppautta

  10. 10

   Yllätys autoalalta: vielä joku kehittää polttomoottoriakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää