Politiikka

Hjallis Harkimon vetämä työryhmä tukisi kaupallisia tv-uutisia miljoonilla – tv-yhtiöt eri mieltä tuesta

Sanoma Media Finlandin toimitusjohtajan mielestä tuki menisi ruotsalaisen Bonnierin taskuun.

Sanoman omistama Nelonen suhtautuu kriittisesti ja MTV3:n uutisia tuottava Medialab positiivisesti ehdotukseen, jonka mukaan kaupallisia tv-uutisia tuettaisiin julkisista rahoista.

Tukea ehdotti keskiviikkona kansanedustaja Hjallis Harkimon (kok) johtama työryhmä.

Työryhmän mukaan kaupallisen television uutistoiminnan ylläpitämiseksi pitäisi perustaa kolmivuotinen tukiohjelma. Työryhmä ehdottaa uutistoiminnan tukemiseen 8 miljoonaa euroa vuodeksi.

Tukia annettaisiin joko projekteihin, tai se määräytyisi tiettynä prosenttiosuutena uutis- ja ajankohtaissisältöjen tuottamisen kustannuksista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ehdotus on uusi avaus, sillä Suomessa ei juurikaan tueta mediaa toisin kuin muissa Pohjoismaissa, joissa media saa kymmeniä miljoonia euroja tukea vuosittain.

Televisiossa uutisia tekevät vain Sanoman omistama Nelonen ja Mediahub ruotsalaisen Bonnierin omistamalle MTV3:lle.

Mediahubin toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila pitää tukea harkitsemisen arvoisena ja positiivisena.

”Olin yllättynyt, että työryhmä esitti näin konkreettista tukea”, hän sanoo.

Hän sanoo, että MTV päättää asiasta, jos hallitus tekee tuesta päätöksen työryhmän ehdotuksen mukaisesti.

”Tämä olisi ihan merkittävä tuki ja mahdollistaisi uusien avausten tekemisen. Salaisuushan ei ole, että tiukoilla uutistoimintaa on viisi vuotta tehty.”

Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta suhtautuu tukeen kriittisesti ja pitää sitä keinotekoisena.

”Itsessään on järjetöntä, että tuettaisiin uutistoiminnassa vain yhtä välinettä, koska uutistoiminta on nykyään monikanavaista”, Kalsta sanoo. ”Tämä tuki menisi käytännössä Bonnierin taskuun.”

”Tukea pitäisi kohdentaa uutistoimintaan niin, ettei se ole kanavariippuvaista.”

Harry Harkimo sanoo, että tuki olisi tarpeen, jotta median monimuotoisuus säilyisi.

”Tukea ei ole tarkoitettu vain Maikkarille, vaan kaikki kanavat voivat hakea”, Harkimo sanoo ja viittaa ennen kaikkea työryhmän projektitukiehdotukseen. ”Kaikki kuitenkin kysyy tätä Maikkari-juttua, joten sanon sen nyt heti alkuun”, Harkimo lisää.

Harkimolla on ollut muun muassa oma Hjallis-tv-ohjelma MTV3:llä. Liikenne- ja viestintäministeriön lainsäädäntöneuvos Laura Vilkkonen sanoi viime elokuussa HS:lle, ettei Harkimo ole jäävi, koska työryhmä käsittelee uutistoimintaa.

”Ei Hjallis Harkimo siellä uutistoimintaa pyöritä”, Vilkkonen sanoi.

Tukea voitaisiin antaa yleisen edun ohjelmistotoimiluvan omaaville toimijoille eli yleisen edun kanaville. Toistaiseksi yksikään firma ei ole hakenut yleisen edun kanavaksi keväällä 2017 alkavalle ohjelmistotoimintalupakaudelle.

Harkimo sanoo, että tv-uutisilla on edelleen merkittävä paikka suomalaisten mediaseurannassa. Esimerkiksi MTV:n Seitsemän uutisia seuraa päivittäin keskimäärin yli puoli miljoonaa katsojaa.

Molempien tv-kanavien uutistoiminnalla on ollut taloudellisia vaikeuksia viime vuosina.

MTV ja kanavan uutisia tuottava Mediahub uusivat viime vuoden lopulla sopimuksensa, ja se on arvoltaan aikaisempaa pienempi. MTV3 lähettää arkipäivinä uutisia kolmeen eri aikaan.

Nelosella oli laaja tv-uutistarjonta vuoteen 2013 saakka, jonka jälkeen television uutistoimintaa vähennettiin merkittävästi. Nyt Neloselle on yksi viiden minuutin uutislähetys.


Uutistoiminta on työvoimavaltaista ja kallista, jonka takia kaupalliset televisiokanavat ovat pienentäneet uutistoimintaansa.

Työryhmä luovutti raportin liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk), jonka mukaan sitä käsitellään keväällä samassa yhteydessä, kun hallitus linjaa valtion tulevista tuloista ja menoista.

Harkimo sanoo, että tuesta on puhuttu valtiovarainministeriön kanssa ja uskoo, että raha löytyisi.

Berner sanoo, että monimutkaistuvassa ja valeuutisväitteitä täynnä olevassa maailmassa ammattitaitoiselle journalismille on yhä suurempi tarve.

”Ammattitaitoisesta journalismista ei saa tulla vain eliittihyödyke.”

Tukea jakaisi poliitikoista riippumaton asiantuntijaryhmä. Sekä Berner että Harkimo sanovat, että tuen jakamisessa pitää olla tarkka, jotta median riippumattomuus taataan.

Projektitukea voisi saada 50 prosenttia hakijan määrittelemään uutis- ja ajankohtaistoimintaa liittyvän projektin kustannuksista.

Tuotantotukea myönnettäisiin enintään 25 prosenttia toimituskuluista. Se voisi olla enintään neljä prosenttia vuosittain. Uutistoimintaa pitäisi lähettää viikossa vähintään 15 tuntia ja päivässä kolme kertaa.

Työryhmä ehdottaa myös, että Suomeen perustettaisiin digitaalinen alusta, joka olisi laajasti käytössä liikkuvan kuvan uutissisältöjen tarjoajille.

Alustalla voisi esimerkiksi täydentää paikallis- ja maakuntamedioiden omaa uutistoimintaa ja auttaa omalta osaltaan printtimedioita siirtymään digitaaliseen mediabisnekseen.

Harkimon mukaan alustan kehittämisessä isossa roolissa ovat mediat itse eikä tästä ole niin nopeaa apua kuin suorasta tuesta. Tukea hankkeeseen voisi saada myös Tekesiltä.

Alustalla voisi muun muassa tarjota videotuotantojen teknisiä palveluja, markkinapalveluja, käyttäjädatapalveluja ja kuluttajilla palveluja, joilla he löytävät mediasisältöjä.

Merja Ylä-Anttila pitää alustaa hyvänä ideana ja sanoo, että he ovat jo keskustelleet aiheesta Tekesin kanssa. ”Mitään bisnesplania ei vielä ole.”

Työryhmän muut jäsenet olivat konsultti Anu Nissinen, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) ja Yleisradion entinen pääjohtaja Arne Wessberg. Nissinen on Sanoma Media Finlandin entinen toimitusjohtaja.

Työryhmä perustettiin viime kesänä sen jälkeen, kun Yleisradio julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusta arvioinut parlamentaarinen työryhmä esitti kyseisen työryhmän perustamista.

Ryhmän tehtävänä oli arvioida uutistoiminnan asemaa ja tulevaisuutta suomalaisilla mediamarkkinoilla. Lisäksi ryhmä selvitti uutistoiminnan rahoitusmahdollisuuksia.

Nelonen ja Helsingin Sanomat ovat molemmat osa Sanomaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Televisio
 • Uutiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja – HS seuraa

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Länsimetro oy pitää metroa valmiina ja haluaisi luovuttaa sen pois käsistään – HKL:n mukaan metrossa on vielä ”paljon petrattavaa”

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  9. 9

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  10. 10

   Helsingissä kadonnut 26-vuotias intialainen löytyi kuolleena merestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja – HS seuraa

  7. 7

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  8. 8

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  10. 10

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Annikki Tähden Suomen ensimmäisten kultalevyjen kokoelma päätymässä valtiolle ja voi hajota – ”Jos valtio huutokauppaa ne, saattaa saada muutaman tonnin”
  3. Sipilä vie kikyn ilosanomaa Ranskaan, jossa Macronin uudistukset herättävät raivoa ay-liikkeessä – maiden johtajat tapaavat tänään
  4. Poliisi nimesi Lontoon metron pommi-iskusta epäillyn
  5. Helsingin barokkiorkesteri viettää 20-vuotisjuhliaan laajentamalla romantiikan ajan ohjelmistoon
  6. Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja – HS seuraa
  7. Pianotaiteilija Maria João Pires konsertoi Suomessa ja lanseeraa samalla pianonsoiton mobiilisovelluksen
  8. Suora lähetys noin kello 16.15: Brexit-nurkkaan ajettu Theresa May pitää linjapuheen Firenzessä – puheen pitäisi miellyttää niin EU:ta kuin brexit-intoilijoita, mikä voi olla mahdotonta
  9. Suomalainen Tero Kivisaari pääepäilty maailman suurimpiin kuuluvassa korruptiotapauksessa – Telian entisille johtajille syytteet törkeästä lahjonnasta Uzbekistanissa
  10. Länsimetro oy pitää metroa valmiina ja haluaisi luovuttaa sen pois käsistään – HKL:n mukaan metrossa on vielä ”paljon petrattavaa”
  11. Rempseät loimaalaisrouvat Hansu ja Pirre saatiin viimein teatterilavalle – Hahmot lumoavat suoralla yleisökontaktilla ja roisilla puheella
  12. Näytä lisää