Politiikka

Suomi avaa rahahanat Trumpin jättämään ”aborttituen” tyhjiöön – myös nimettömien suomalais­lahjoittajien tukema säätiö antaa 10 miljoonaa dollaria

Suomi on viime aikoina vähentänyt kehitysavun määrää, mutta torstaina hallitus ilmoitti miljoonien eurojen lisätuesta tyttöjä ja naisia auttaville järjestöille. Myös useat muut EU-maat lupaavat paikata rahoitusaukkoa.

Bryssel

Suomen hallitus on juuri ilmoittanut miljoonien eurojen lisätuesta tyttöjen ja naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä tukeviin hankkeisiin kehitysmaissa. Tukea vahvistetaan huikean suurella – kymmenen miljoonan dollarin – yksityissäätiön lahjoituksella.

Miljoonien lisäsatsauksia perustellaan sillä, että Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump on vetänyt tukensa kaikelta kehitysyhteistyöltä, jossa tarjotaan apua tai tiedotusta raskaudenkeskeytyksille eli aborteille. Tämä on jättämässä huutavan aukon kehitysmaiden tyttöjä ja naisia auttavien järjestöjen rahoitukseen.

Kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) julkistaa tänään torstaina Brysselissä lupauksen, jossa Suomi sitoutuu tukemaan kyseisiä järjestöjä ainakin 20 miljoonalla eurolla tänä vuonna. Summa on vähintäänkin kaksinkertainen verrattuna viime vuosien vastaaviin satsauksiin Suomen kehitysyhteistyöbudjetissa, joka on muuten ollut kutistumaan päin.


”Uskomme, että on väärin, että tyttöjä kuolee seksuaaliterveyden puutteeseen. Tämä on niin tärkeää, että me tulemme tässä väliin ja reagoimme omalla panoksellamme, kun se nyt on ainoa tapa, jolla estetään katastrofi”, Mykkänen sanoo.

Ulkoministeriön erityisneuvonantajan Leena Akataman mukaan maailmassa on noin 225 miljoonaa naista, jotka eivät pääse käyttämään haluamaansa raskaudenehkäisyä. Tämä johtaa vuosittain noin 44 000 naisen kuolemaan.

“Kehitysmaissa abortteja tehdään takakujilla”, Akatama kertoo. Hän lisää, että abortit eivät poistu sillä, ettei niihin tarjota palveluja.

Suomen avunlupaukseen liittyy epätavallinen lisäjuonne: Lontoossa toimiva, monille suomalaisille todennäköisesti täysin tuntematon avustussäätiö Children’s Investment Fund Foundation (CIFF) on lupautunut Suomen lisäsatsausten innoittamana antamaan yhteensä 10 miljoonaa dollaria apua seksuaaliterveysjärjestöille.

Kyseisen säätiön takana vaikuttaa suomalaistaho tai -tahoja, jotka eivät halua nimiään julkisuuteen. Mykkänen ei kerro, onko kyseessä yksi vai useampi suomalaislahjoittaja.

CIFF on oman ilmoituksensa mukaan “maailman suurin hyväntekeväisyysjärjestö”. Vuonna 2015 CIFF kertoo lahjoittaneensa kehityshankkeisiin noin 210 miljoonaa euroa.

Lisäpanoksillaan Suomi liittyy neljän muun EU-maan – Hollannin, Belgian, Tanskan ja Ruotsin – rintamaan täyttämään Trumpin politiikan synnyttämää rahoitusaukkoa. Maaviisikon lisäsatsaus on Mykkäsen mukaan yhteensä 80–100 miljoonaa euroa.

Trumpin kiellon synnyttämä rahoitusaukko on Mykkäsen kuulemien laskelmien mukaan noin 300 miljoonaa dollaria. Suomen apua suunnataan erityisesti Somaliaan, Afganistaniin ja Keniaan.

Suomen ja sen yksityiskumppaneiden panos on torstaina ilmoitettujen lupausten myötä EU-maista kaikkein suurin. Näin Suomi nousee ainakin hetkellisesti seksuaaliterveyttä edistävien maiden supervallaksi.

EU-maiden avunlupauksia annetaan torstaina pidettävässä She Decides (”nainen/tyttö päättää”) -konferenssissa Brysselissä.

Kymmenen EU-maan ministerit vetosivat Tanskan johdolla helmikuun puolivälissä EU-komissioon, että se havahtuisi Trumpin politiikan aiheuttamaan ongelmaan.

“Joka päivä 800 naista ja tyttöä kuolee ennaltaehkäistävien, raskauksiin ja synnytyksiin liittyvien syiden vuoksi. Joka vuosi tehdään 22 miljoonaa turvatonta aborttia. Meillä on yhteinen vastuu siitä, että näin ei saa tapahtua”, todetaan kirjeessä, jonka myös ministeri Mykkänen allekirjoitti.

Suomalaisvirkamiehen mukaan Suomen aktiivisuus asiassa “ei ole Trumpia vastaan vaan tyttöjen puolesta”. Suomalaisten mukaan Yhdysvaltain kehitysyhteistyö on yhä merkittävää, vaikka se seksuaaliterveyden osalta nyt väheneekin.

“Siellä hallinnossa on moniäänisyyttä ja nyt on tärkeää käydä vuoropuhelua. Missään nimessä ei ole tarkoitus luoda vastakkainasettelua”, Mykkänen sanoo.

Mykkänen ja muut toivoivat, että Euroopan komissio avaisi rahanyörinsä vastaavaan työhön, kuten se on aiemmin tehnyt.

EU oli aktiivinen silloin, kun Yhdysvaltain tuki viimeksi katkesi ”aborttijärjestöille” viime vuosikymmenen alussa. Tuolloin Yhdysvaltain presidentiksi nousi konservatiivinen republikaani George W. Bush.

Aiemmin vastaavan rahoituskiellon määräsi vuonna 1984 vallassa ollut republikaani Ronald Reagan. Hän ilmoitti ensi kerran kiellosta Mexico Cityssä pidetyssä YK:n väestökokouksessa, minkä vuoksi kielto tunnetaan Yhdysvalloissa nimellä Mexico City policy ja myös nimellä Global gag rule.

Yhdysvaltain kiivaassa ja uskonnon värittämässä sisäpolitiikassa seksuaaliterveyttä edistäviä järjestäjiä syytetään aborttien edistämisestä. Yhdysvalloissa vaikuttaa voimakkaita ”elämän puolesta” tai ”oikeutta elämään” lobbaavia pro life -järjestöjä ja poliitikkoja, joilla on suuri valta etenkin konservatiivisissa osavaltioissa, ainakin vaalivuosina.

Vaikka Suomi tukee nyt voimakkaasti seksuaaliterveyttä edistävää työtä, kehitysavun määrä on laskenut Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana. Suomi käyttää kehitysapuun vähemmän rahaa kuin EU-maat keskimäärin.

YK:n tavoitteena on, että kehitysapu vastaisi 0,7 prosenttia bruttokansantuotteen koosta. Sekä viime että tänä vuonna osuus jää Suomella alle puolen prosentin. Ulkoministeriön mukaan 0,7 prosentin taso saavutettiin viimeksi vuonna 1991.

Kun jollekin annetaan, se on jostakin pois.

“On tietysti selvää, että jokin muu hanke, on se sitten vettä, ympäristöä tai talouden puolen asioita, ei sitä ainakaan näillä varoilla voi toteuttaa. Mutta siitä ei ole kyse, että kaikki muu jäisi nyt vajaaksi”, Mykkänen sanoo.

Viime vuonna Suomen valtion talousarvion mukaiset kehitysyhteistyön määrärahat olivat noin 818 miljoonaa euroa, ulkoministeriön verkkosivuilla kerrotaan.

EU-maat antoivat viime vuonna kehitysapua keskimäärin 0,49 prosenttia bruttokansantuotteisiinsa verrattuna. Yhdysvalloilla osuus on noin 0,2 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kehitysyhteistyö
 • Seksuaaliterveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Turun puukotuksien pääepäillyn vangitsemis­oikeudenkäynti alkoi – Muut epäillyt astelevat saliin yksi kerrallaan

  10. 10

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää