Politiikka

Timo Soini oli populistipuolueen aseenkantajana 38 vuotta – Näin Soinin ura eteni lukion penkiltä ulkoministeriksi

Lukion ensimäistä luokkaa käyvä Soini avasi puoluetoimiston oven maaliskuussa 1979.

Perussuomalaisten johdosta väistyvä Timo Soini, 54, on tehnyt töitä puolueessa ja sen juurilla jo 38 vuotta.

Lukion ensiluokkalainen Timo Soini, 16, astui sisään Suomen maaseudun puolueen (Smp) puoluetoimiston ovesta maaliskuussa 1979. Hän ilmoitti haluavansa mukaan puoluetoimintaan.

Vuonna 1986 nuorisojärjestön puheenjohtaja Timo Soini nousi Smp:n voimamiehen Veikko Vennamon lähipiiriin. Se ei ollut helppoa: Vennamo kiusasi ja kiitti vuorotellen Soinia, mistä ajasta Soini käytti myöhemmin nimitystä ”koirakoulu”.

Vuonna 1988 Soinista tuli katolilainen. Hän kertoo kirjassaan Maisterisjätkä pettyneensä luterilaisen kirkon naispappeuspäätöksiin. Hän myös pitää ihmiselämää pyhänä ja vastustaa aborttia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Uskoon tulon vuonna 1988 Soini sai valmiiksi maallisen tutkinnon. Hän teki lopputyönsä populismista ja valmistui valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta.


Populismi tarkoittaa tarkoittaa kansansuosioon tähtäävää poliittista toimintaa, johon pyritään yksinkertaisin ja kansaa kiihottavin keinoin. Timo Soini on tunnustautunut populistiksi, jonka aate korostaa demokratiaa ja ihmisarvoa.

Soini pysyi Veikko Vennamolle uskollisena silloinkin, kun tämän oma poika Pekka Vennamo nousi kapinaan ja ajoi isänsä pois eduskuntaryhmän johdosta. Kun Pekka Vennamo lähti valtion posti- ja telelaitoksen pääjohtajaksi vuonna 1989, Timo Soini sai lisää tilaa Smp:ssä.


Vuonna 1989 Soinista tulikin Smp:n varapuheenjohtaja ja vuonna 1992 puoluesihteeri. Hän oli mukana siihen asti, kun vanhan Smp:n tarina päättyi konkurssiin keväällä 1995.

Rötösherroja jahdanneista vennamolaisista oli tuolloin enää rippeet ja rauniot jäljellä. Kevään eduskuntavaaleissa Smp:n kannatus oli vaivaiset 1,3 prosenttia, ja puolue oli saanut eduskuntaan vain yhden kansanedustajan Raimo Vistbackan.

Timo Soini ei luovuttanut politiikassa, vaan alkoi rakentaa uutta Perussuomalaista puoluetta kärsivällisesti. Puolue syntyi vuonna 1995, vaikka vanhat vennamolaiset pitivät sitä jopa petturuutena.


Poliittisen uransa aallonpohjassa 1996 Timo Soini meni naimisiin Tiina Lajusen kanssa, jonka oli tavannut kolme vuotta aiemmin. Isäksi Timo Soini tuli ensi kertaa vuonna 1997 ja toisen kerran 1999.

Veikko Vennamo kuoli vuonna 1997, ja pari päivää myöhemmin Soinista tuli perussuomalaisten puheenjohtaja. Veikko Vennamo oli luonut Suomeen maaseudun puolueen, ja nyt Timo Soini oli luonut sen uudelleen Perussuomalaisena puolueena.

Soini alkoi hakea ääniä sieltä, missä vain harva oli äänestänyt – maaseudun lisäksi nyt myös kaupungeista.

”Meidän tehtävämme on yrittää saada tämä betonikennojen porukka uskomaan, että äänestämällä voi vielä vaikuttaa”, hän sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa.

Poliittinen ura elpyi kuitenkin hitaasti, ja Smp-veteraani Raimo Vistbacka oli puolueen ainoa kansanedustaja. Soini itse ei päässyt eduskuntaan. Vistbacka oli kahdeksan vuotta puolueen ainoa kansanedustaja.

Vuonna 2000 Soini sai ensimmäistä, mutta vaatimatonta menestystä: Hänet valittiin Espoon kaupunginvaltuustoon 2001 lähtien.

Kolme vuotta myöhemmin 2003 käytiin eduskuntavaalit. Soini nousi eduskuntaan yhdessä nyrkkeilijä Tony Halmeen kanssa, minkä lisäksi Raimo Vistbacka jatkoi parlamentissa.


Pientä nousua seurasi romahdus, kun jo heinäkuussa 2003 Halme ammuskeli kotonaan humalassa ja hänet vietiin tajuttomana sairaalaan. Halme päätyi sairaseläkkeelle ja teki lopulta itsemurhan tammikuussa 2010.

Halmeen välikohtauksista huolimatta Perussuomalaisten kannatus kasvoi tasaisesti ja lopulta kiihtyen.

Moni haistoi tilaisuuden nousta Arkadianmäelle: Suurin osa perussuomalaisten kansanedustajista on liittynyt puolueeseen vuoden 2003 jälkeen.


Vuoden 2006 presidentinvaaleissa Timo Soini sai yllättävän hyvän 3,4 prosentin kannatuksen. Soini nousi tuolloin ensi kertaa päätään pidemmäksi, kun hän keräsi televisiotenteissä huomiota.

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa puolue saikin jo 4,1 prosentin kannatuksen ja viisi kansanedustajaa.

Kunnallisvaalien 2008 kannatus oli jo 5,4 prosenttia, ja vuoden 2009 eurovaalien kannatus 9,8 prosenttia. Soini nousi Euroopan parlamentin jäseneksi vuonna 2009 ja teki siellä töitä vuoteen 2011.

Tony Halmeen kuolemaa seuraavana vuonna 17. huhtikuuta 2011 Soini astui Helsingin Manalan lavalle voitonriemuisena.

”Tuli iso jytky!”


Perussuomalaisten vaalimenestys yllätti kaikki, kun puolue sai 19,1 prosentin kannatuksen. Perussuomalaiset sai Arkadianmäelle kaikkiaan 34 lisäpaikkaa, ja siitä tuli eduskunnan kolmanneksi suurin puolue 39 kansanedustajanpaikalla.

Tyytymättömyys moneen asiaan oli löytänyt kanavansa perussuomalaisista.

Soini oli oppinut EU:n heikot kohdat viimeistään parlamentissa ja oli jaksanut haukkua ja tehdä pilaa unionista. Kun talouskriisi iski Etelä-Eurooppaan, hänen puheisiin oli alettu uskoa.

Timo Soini oli myös päästänyt puolueeseensa maahanmuuttokriitikoita, joita muut puolueet kavahtivat.

Samaan aikaan valtakunnallisen menestyksen kanssa Soini sai painoarvoa myös kunnallispolitiikassa. Espoon kaupunginhallitukseen hän oli noussut 2007 ja vihdoin Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi vuonna 2013.

Taustalla oli perussuomalaisten saama 12,3 prosentin kannatus kunnallisvaaleissa. Puolue yli kaksinkertaisti ääniosuutensa ja lähes kolminkertaisti paikkamääränsä Suomen kunnissa.

Vuoden 2011 isosta jytkystä huolimatta Soini päätti pitää puolueen oppositiossa. Muodollisena syynä oli se, että puolue ei voinut hyväksyä Jyrki Kataisen (kok) hallituksen kaavailemia EU-tukipaketteja.

Toinen jytky oli luvassa eduskuntavaaleissa 2015, vaikka perussuomalaisten kannatus laski hieman eli 17,7 prosenttiin. Puolue menetti eduskunnassa yhden paikan, mutta oli edelleen 38 kansanedustajallaan Suomen toiseksi suurin edustajamäärällä laskettuna.


Toisen jytkyn jälkeen perussuomalaiset meni ensimmäistä kertaa hallitukseen. Puolue sai Juha Sipilän (kesk) hallituksesta neljä ministerinpaikkaa.

Timo Soini päätti ryhtyä ulkoministeriksi ja on samalla pääministerin sijainen.

Hallitusvastuusta alkaneet puolitoista vuotta ovat olleet perussuomalaisille ja Timo Soinille raskaita. Eloa ovat varjostaneet vaikeat poliittiset päätökset ja toistuvat rasismikohut.

Vaikka Soinia on pidetty onnistuneena ulkoministerinä, hallitusvastuu on painanut hänen suosiotaan.

Samalla puolueen kannatus on laskenut. Vuoden 2017 ensimmäisen HS-gallupin mukaan puoluetta äänestäisi enää 8,6 prosenttia äänestäjistä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Pudotusta joulukuun 2016 lukemasta on 1,3 prosenttiyksikköä.

Edellisen kerran puolueen kannatus on ollut alle 9 prosenttia vuoden 2010 keväällä. Muiden hallituspuolueiden, keskustan ja kokoomuksen, suosioon vastuu ei ole tehnyt samanlaista lovea.

Hallitusvastuun aikana perussuomalaiset on menettänyt yli puolet kannatuksestaan. Samalla ministeri Soini on joutunut toistuvasti ilmoittamaan olevansa sairauslomalla.

 

Lähde: Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien arkisto

Oikaisu 5.3. kello 20.27: Perussuomalaisten kannatus vuoden 2008 kunnallisvaaleissa oli 5,4 prosenttia, ei 4,1 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Timo Soini
 • Perussuomalaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – kokonaiskorvaus lähes 200 000 euroa

  2. 2

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  3. 3

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  4. 4

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  5. 5

   Vanhan piian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  6. 6

   Rakentamisen nousukausi on synnyttänyt ”kestämättömän” tilanteen – rakentajia varoitetaan paikoin rajusta jarrutuksesta

  7. 7

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  8. 8

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  7. 7

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  8. 8

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  9. 9

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  10. 10

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää