Valikko
Politiikka    |   HS-analyysi

Näin Sampo Terho koventaisi perussuomalaisten linjaa

Terho nosti EU-kansanäänestyksen ja maahanmuuton tiukennukset asialistansa kärkeen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sampo Terho, 39, lähtee puheenjohtajakampanjassaan ajamaan selvästi kriittisempää maahanmuutto- ja EU-linjaa kuin puolueen nykyjohto.

Terho ilmoitti maanantaina haluavansa perussuomalaisten puheenjohtajaksi tulevan kesäkuun puoluekokouksessa.

Terho sanoi olevansa avoin sille vaihtoehdolle, että perussuomalaiset tulevat vaatimaan kansanäänestystä EU-jäsenyydestä Britannian tapaan. Tätä pitäisi kuitenkin edeltää laaja keskustelu puolueessa.

Puolueessa on mietitty, että kansanäänestyksestä tulisi seuraavien eduskuntavaalien kampanjateema. Tällä hetkellä perussuomalaisilla on vielä sordiino päällä, sillä kansanäänestyksestä puhuminen tekisi hallaa Timo Soinin ulkoministerin uralle.

Juuri tämä hiljaisuus EU- ja maahanmuuttoasioissa on harmittanut puolueen uskollisia kannattajia, vaikka kenttäväkeä on yritetty rauhoitella, että perussuomalaisten linjaukset näkyvät Juha Sipilän (kesk) hallituksen hallitusohjelmassa.

Terho on ollut EU:n liitto­valtio­kehityksen tiukka vastustaja, mutta ei ole ajanut sitä, että Suomi lähtisi EU:sta. Hän on kannattanut löyhää unionia ja vapaakaupan nostamista toiminnan keskiöön. EU pohtii parhaillaan suuntaansa, eikä liittovaltio ole juuri nyt suosituin tie muuallakaan.

Maahanmuuttopolitiikan osalta Terho linjasi, että Suomen pitää EU-sääntöjen puitteissa poistaa niin sanottuja vetovoimatekijöitä eli esimerkiksi tiukentaa sääntöjä, jolla turvapaikan saanut saa Suomeen perheenjäseniään.

Terho arvioi itsensä maahanmuuttoasioissa maltilliseksi, mutta jätti asian ”muiden arvioitavaksi”.

Terho nosti maahanmuuton esiin heti maanantain tähtihetkensä aluksi. Siinä oli viesti niille, jotka empivät Terhon ja hänen mahdollisen haastajansa Jussi Halla-ahon välillä: aihe on Terhonkin agendan kärkipäässä.

Halla-aho teki Terholle suuren palveluksen vuonna 2009, kun Terho ensi kertaa pyrki EU-parlamenttiin. Halla-aho ei itse ollut ehdolla, mutta hän suositteli blogissaan Terhon äänestämistä.

Halla-ahon kannattajien äänet osaltaan auttoivat silloin varasijalle, jolta Terho nousi parlamenttiin Timo Soinin palattua kotimaahan.

Terho tulee puhumaan maahanmuutosta kovemmin sanankääntein kuin Timo Soini, joka mieluummin väistelee aihetta. Terho näyttää kuitenkin pitävän tarkan huolen siitä, että pysyy nykyisin salonkikelpoisempana ja poliittisesti korrektimpana kuin islamin arvosteluun juuttunut Jussi Halla-aho.

Terholle maahanmuuttokriittisyys näyttää tarkoittavan ennen muuta suomalaisuuden ja suomalaisen kulttuurin puolustamista.

Terho pohdiskeli eri rotujen kohtaloa Kanava-lehdessä vuonna 2007 julkaistussa kirjoituksessa ja päätyi lopputulokseen, että ”kaukasialaisista kansoista” eli lähinnä eurooppalaisista on tulossa uhanalaisia Aasiasta ja Afrikasta hyökyvän siirtolaispaineen takia.

”Eurooppalaisten kehityksen suunta on kiistaton, mutta onko siihen tarvetta puuttua ja miten tämä tapahtuisi, onkin sitten laajamittaisen arvokeskustelun kysymys”, Terho kirjoitti.

Terho linjasi maanantaina, että hän jatkaisi ”vastuullista talouspolitiikkaa”, jonka tulokset hänen mukaansa näkyvät jo nyt Suomen taloudessa hyvinä merkkeinä.

Terho on eduskunnassa perussuomalaisten ryhmänjohtajana puolustanut myös hallituksen vaikeita päätöksiä. Talouspolitiikka on hänelle lähempänä sydäntä kuin esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Terho kirjoitti vuonna 2013 pienen ryhmän kanssa talouspoliittisen manifestin, jonka tulkittiin oitis edustavan laajempaakin perussuomalaista ajattelua.

”Maailma muuttuu – miten Suomen kilpailukyky sopeutetaan?” -paperissa tehtiin muun muassa kahden miljardin euron säästöt julkiseen talouteen, käytännössä lakkautettiin kehitysapu, nostettiin alempia arvonlisäveroja ja heikennettiin irtisanomissuojaa.

”Pehmeiden puheiden sijaan Suomi tarvitsee kovia päätöksiä, ahkeruutta ja määrätietoisuutta”, Terho ryhmineen kirjoitti.

Työväenpuolueeksi itseään mainostavassa perussuomalaisissa nousi äläkkä. Kansanedustajilta tuli tiedotteita, joissa Terhon teeseistä irtisanouduttiin ja kerrottiin, etteivät ne edusta puolueen linjaa.

Terho on ollut vuodesta 2009 Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja. Se on kansalaisjärjestö, joka kertoo edustavansa suomalaisuuden asiaa, mutta jostain syystä liitosta on tullut mieluisa temmellyskenttä nimenomaan perussuomalaisille.

Liitto kannattaa ruotsin kielen valinnaisuutta ja tuki sittemmin hylättyä kansalaisaloitetta, jossa kouluruotsi haluttiin vapaaehtoiseksi.

Terho on kertonut HS:n Kuukausiliitteen haastattelussa vuonna 2012, että hän alkoi vastustaa pakollista ruotsin opetusta omien kokemustensa takia. Terho asui nuoruutensa kaksikielisellä Kirkkonummella, jossa koulun ulkopuolella ei tarvinnut ruotsia lainkaan – eli hän koki sen opetuksen turhaksi.

Tästä löytyy linkki myös Terhon omaan sukuhistoriaan: suku oli alun perin nimeltään Lönnroos, mutta nimi suomalaistettiin jo vuosisadan alussa.

Terho on kertonut samassa Kuukausiliitteen haastattelussa, että hänen elämänsä tärkein vaikuttaja oli isoisä Olavi Terho, arkkitehti ja Helsingin asemakaavapäällikkö, joka siirsi pojanpoikaan sukuperintönä maanpuolustushengen, suomalaisuuden, isänmaallisuuden ja oikeistolaisuuden.

Terho löysi poliittisen kotinsa perussuomalaisista 2000-luvun alussa. Hän soitti Timo Soinille ja pyysi tapaamista eduskuntaan yhdessä parin ystävänsä kanssa. Aiemmin Terho oli pyörinyt kokoomuspiireissä, mutta koki ne lopulta liian arvoliberaaleiksi.

Terho oli ehdolla eduskuntavaaleissa 2003, mutta vielä sitoutumattomana perussuomalaisten listalla. Hän otti jäsenkirjan vasta 2007, koska oli arvellut poliittisen toiminnan haittaavan työnhakuaan.

Terho valmistui Tampereen yliopistosta filosofian maisteriksi vuonna 2003 pääaineenaan historia. Hän oli harkinnut upseerinuraa, mutta tie kadettikouluun nousi pystyyn armeijassa, kun Terho ei päässyt reserviupseerikouluun. Terho oli valmistumisensa jälkeen töissä puolustusministeriössä hallintotöissä. Hän käväisi myös rauhanturvaajana Bosniassa, ennen kuin politiikka otti elämästä isomman otteen.

Terhon ilmoittautuminen oli huolella suunniteltu

Sampo Terhon maanantainen ilmoittautuminen perussuomalaisten puheenjohtajakisaan oli tarkasti järjestelty.

Hetki Terhon tiedotustilaisuuden alkamisen jälkeen puolustusministeri Jussi Niinistö ilmoitti Twitterissä, että ei pyri puolueen puheenjohtajaksi. ­Samalla Niinistö kertoi tukevansa Terhoa puheenjohtajaksi.

Terho ja Niinistö ovat ystäviä. Tarkasta koordinoinnista kertoo myös kaksikon yhteispeli presidenttiehdokkuuden suhteen.

Niinistö totesi sunnuntaina, että perussuomalaisten uuden puheenjohtajan olisi hyvä olla myös puolueen presidenttiehdokas. Maanantaina Terho ilmoitti, että hän on valmis ryhtymään myös presidenttiehdokkaaksi.

Myös eduskunnan puhemies Maria Lohela twiittasi tukevansa Terhoa puheenjohtajaksi. Terho onkin puolue-eliitin ehdokas puolueen johtoon.

Terho sanoi, että jos hän tulee valituksi, hän ottaa ”merkittävän salkun” hallituksesta.

Se ei ole ihan yksinkertaista.

Istuva puheenjohtaja Timo Soini haluaa jatkaa ulko­ministerinä. Terholla tuskin on haluja syrjäyttää vanhaa isäntää unelmatehtävästään.

Puolustusministeri Niinistö puolestaan sanoi, että hän aikoo pitää salkustaan kiinni ”kynsin ja hampain”. Terhon ja Niinistön sopimukseen kuulunee, että Niinistö saa jatkaa.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps) sanoi Hämeen Sanomissa, että on valmis väistymään ministerin tehtävästään puolueen eduksi. Terho tuskin sitä kuitenkaan haluaa.

Terho ei ole sosiaali- ja terveysalan spesialisti. Sitä paitsi ei olisi järkevää vaihtaa samaa ­ministeriä jo kolmatta kertaa.

Terho onkin todennäköisesti ottamassa työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin paikan.

Lindström on perussuomalaisten suosituimpia ministereitä, eikä hänen syrjäyttämisensä näyttäisi hyvältä. Siksi puolueessa on virinnyt ajatus ministerimäärän kasvattamisesta.

Yksi vaihtoehto olisi irrottaa Lindströmiltä oikeusministerin salkku Terholle. Sen lisäksi siihen siirrettäisiin Soinin salkusta eurooppaministerin tehtävät.

Oikeus- ja eurooppaministerin salkku täyttäisi Terhon kaavaileman ”merkittävän salkun” kriteerin. Timo Soinikin olisi tyytyväinen, kun ei tarvitsisi rampata niin usein Brysselissä.

Hallituskumppanit eivät kuitenkaan välttämättä suostu ministerimäärän kasvattamiseen. Kolmen hallituspuolueen puheenjohtajat ovat talven mittaan käyneet kahdesti keskusteluja ministerimäärän nostamisesta. Keskustelut eivät ole edenneet.

Suurin kiinnostus puheenjohtajakisan suhteen kohdistuu nyt europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoon. Maanantaina Halla-aho ilmoitti, että kertoo omista aikeistaan viikon kuluessa.

Perussuomalaiset saavat joka tapauksessa puheenjohtajakisan. Sampo Terhon lisäksi kisaan on jo ilmoittautunut kansanedustaja Leena Meri. Myös kansanedustaja Ville Tavio kertoi harkitsevansa ehdokkuutta.

Jo aiemmin puheenjohtajuutta ovat ilmoittaneet tavoittelevansa Oulun perussuomalaisten taloudenhoitaja Raimo Rautiola, Suomen Sisun varapuheenjohtaja Riku Nevanpää ja Keski-Suomen perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Teemu Torssonen.

Kuka?

Sampo Terho


 Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja ensimmäisen kauden kansanedustaja Helsingin vaalipiiristä.


 Valittiin perussuomalaisten eduskuntaryhmän ­puheenjohtajaksi kesäkuussa 2015.

 Nousi europarlamenttiin Timo Soinin paikalle 2011. Istui siellä vuoteen 2015.

 Valmistunut Tampereen yliopistosta filosofian maisteriksi vuonna 2003.

 Oli valmistumisensa jälkeen töissä puolustusministeriössä. Käväisi myös rauhanturvaajana Bosniassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa ihmisistä ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  5. 5

   Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

  6. 6

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  7. 7

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  8. 8

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  9. 9

   Voimakas maanjäristys itäisellä Välimerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella

  10. 10

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  5. 5

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää