Valikko
Politiikka

”Me ajetaan Hella Wuolijoen haamua ulos Ylestä” – Perussuomalaiset sättivät Yleä eduskunnassa

Uusi Yle-laki kirvoitti eduskunnassa värikkään keskustelun.

Perussuomalaisten äänekäs vähemmistö varasti show’n eduskunnassa torstaina, kun kansanedustajat keskustelivat uudesta Yle-laista.

Vaikka valtaosa salissa pidetyistä noin viidestäkymmenestä puheenvuorosta korosti Ylen tarpeellisuutta, muiden muassa Teuvo Hakkarainen ja Mika Niikko käyttivät tilaisuuden mediayhtiön arvosteluun. Heidän mukaansa Ylestä on tullut ”punavihreiden” toimittajiensa äänitorvi.

”Yle on kuin lapamato vanhassa ihmisessä: se syö ruokkijansa lopulta kuolioon”, Hakkarainen totesi. ”Me ajetaan Hella Wuolijoen haamua ulos Ylestä.”

Vasemmistolainen poliitikko ja kirjailija Wuolijoki oli Yleisradion pääjohtaja toisen maailmansodan jälkeen.

Lakiesitys perustuu kansanedustaja Arto Satosen (kok) johtaman työryhmän vuosi sitten tekemiin ehdotuksiin. Työryhmässä oli jäseniä kaikista eduskuntapuolueista.

Esitys pitää sisällään muun muassa ehdotuksen, että vastaisuudessa Ylen strategiasta päättäisi poliitikoista koostuva hallintoneuvosto, ei asiantuntijoista koostuva Ylen hallitus. Lisäksi hallintoneuvostolle tulisi velvollisuus kuulla työssään ulkopuolisia asiantuntijoita.

Ehdotus ei aikoinaan saanut käytännössä lainkaan huomiota. Sen jälkeen keskustelu on kuitenkin muuttunut. Toistuvat kriisit ovat nostaneet etualalle Ylen journalismin riippumattomuuden. (Tästä voit lukea tarkemmin viime perjantaina julkaistusta uutisanalyysista.)

Hallituksen hyväksyttyä esityksen viime viikolla perussuomalaisten kansanedustajat Teuvo Hakkarainen ja Kike Elomaa esittivät STT:n haastattelussa, että poliitikot voisivat käyttää strategiavaltaa Ylen journalistiseen linjaan puuttumiseen.

Torstaina puheenvuoroissa korostettiin, ettei strategiasta päättäminen vaikuta strategiaan.

”Ei ole ollut kenenkään ajatuksissa, että journalistinen linja olisi päätettävänä hallintoneuvostossa”, Tuomo Puumala (kesk) sanoi.

”Keskeistä on, että tästä salista lähtee viesti, että yhteiseen linjaa kuuluu korostaa journalismin ja hallintoneuvoston välistä palomuuria”, Joona Räsänen (sd) totesi.

 

”Ylellä on selvä aatteellinen agenda.”

Tämä ei kuitenkaan estänyt Hakkaraista ja Niikkoa toivomasta yhä, että hallintoneuvosto voisi ohjata Ylen uutisointia heidän toivomaansa, esimerkiksi maahanmuuttokriittisempään, suuntaan.

”Ylellä on selvä aatteellinen agenda”, Niikko summasi saamaansa kansalaispalautetta.

Niikko toivoi erityisesti, että Yle voisi keskittyä uutisoimaan myönteisistä asioista – esimerkiksi hallituksen onnistuneista toimenpiteistä. Perussuomalaiset on yksi kolmesta hallituspuolueesta.

Valtaosa eduskunnassa pidetyistä puheenvuoroista kuitenkin korosti Ylen merkitystä ja sitä, että eduskunnan on tuettava Ylen journalisteja talven kriisin keskellä.

”Meillä on yhteinen vastuu tämän tilanteen vakauttamisesta”, Maarit Feldt-Ranta (sd) totesi.

Vihreiden Jyrki Kasvi totesi, että erityisesti poliitikkojen tekemisten valvominen on Ylen journalistien tehtävä, eikä siksi saa syntyä edes sitä vaikutelmaa, että poliitikot voisivat vaikuttaa Yleen.

”Kuka enää katsoisi ja lukisi, jos kansalaiset uskoisivat, että Ylelle on annettu tehtäväksi kehua hallitusta, kuten edustaja Niikko puheessaan ehdotti?” Kasvi kysyi.

Korjaus 9.3.2017 kello 21.30: Korjattu virheellinen sitaatti viimeisestä kappaleesta.

Tästä on kyse

Yle-laki siirtää valtaa eduskunnalle


 Hallitus antoi esityksen uudesta Yle-laista viime viikolla.

 Esitys perustuu Arto Satosen (kok) Ylen rahoitusta ja tulevaisuutta tutkineen työryhmän työhön. Työryhmään kuului jäseniä kaikista puolueista.

 Esityksessä ehdotetaan muun muassa, että Ylen strategiasta päättäminen siirtyisi poliitikoista koostuvan hallintoneuvoston käsiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle
 • Eduskunta
 • Mediayhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  4. 4

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  5. 5

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  6. 6

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  7. 7

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  8. 8

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  9. 9

   Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset – ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

  10. 10

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää